Dobrý deň prajem Vážený poraďáci.
V prvom rade ďakujem za predošlé reakcie, s ktorých som získal užitočné informácie.
Rozhodol som sa podať žalobu na vypratanie, nakoľko som jediným, výlučným vlastníkom bytu, ktorý proti mojej vôli užíva syn s jeho rodinou (a neplatí nikomu nič) a ja si chcem uplatniť svoje právo so svojim majetkom voľne nakladať. Byt užíva neoprávnene. Zostal v byte bývať ako bývalý polovičný spoluvlastník, pričom mu exekútor za jeho rôzne dlhy jeho polovičku bytu zexekuoval, tak, že ja som ju ako spoluvlastník mal prednostné právo odkúpiť, a stal som sa jediný vlastník. Nedal som žiaden, ani konkludentý súhlas na bývanie a písomne som ho vyzval na vypratanie. Pred rokom som im zrušil trvalý pobyt v byte.
Definícia píše, že :
Žaloba o vypratanie nehnuteľnosti (aj bytu) je právnym prostriedkom vlastníka na ochranu svojho vlastníckeho práva. Základnými predpokladmi úspešnosti takejto žaloby*sú preukázanie vlastníckeho práva žalobcu a skutočnosť, že žalovaný vec neprávom úživa, či zadržuje.
Vlastníctvo preukážem listom vlastníctva.
Ako však, akým konkrétnym prostriedkom, dôkazom môžem preukázať, že v mojom byte býva syn s rodinou?
Reálne v byte bývajú, vídavajú ich susedia, domový dôverník ho pozná, osobne s ním rieši bežné domové záležitosti, pripomína mu povinnosť nahlasovania stavov vodomeru správcovi bytového domu, (čo aj syn spraví) a syn aj komunikuje so správcom, ale iba keď on niečo potrebuje, a dokonca sa raz zabarikádoval v byte, keď mu tam prišiel exekútor, ktorému aj následne potvrdil, že tam býva.
Asi pred štyrmi rokmi bol ešte prihlásený na odber elektriny a plynu, ale už sa odhlásil a v súčasnosti neodoberá energie.
Mojím záujmom je podať žalobu aj s vopred doloženými kompletnými dôkazmi, že v skutočnosti užíva byt.
Na dobrovoľné písomné potvrdenie s overeným podpisom domového dôverníka, ktorý má dobrý vzťah so synom sa nemôžem spoliehať. Tak isto žiadanie podpisov od susedov je asi nereálne.
Ďakujem vopred za reakcie.
Takto sa budes roky domahat toho, co ti podla zakona patri
Ja by som to nekomplikoval. Vyvrtal by som dvere a namontoval novy zamok a alarm proti vniknutiu. Zvedavy by som bol ako by to oni riesili. Podali by nejaku zalobu bez ziadnych dokladov a listu vlastnictva
§ 29 Oprávnenie otvoriť byt
(1)
Ak je dôvodná obava, že je ohrozený život alebo vážne ohrozené zdravie osoby, alebo ak hrozí závažná škoda (§ 11 ods. 3) na majetku a vec neznesie odklad alebo ak sa v byte alebo v inom uzavretom priestore (ďalej len „byt“) zdržuje páchateľ závažného úmyselného trestného činu a nerešpektuje výzvy polície na jeho opustenie, policajt je oprávnený otvoriť byt, vstúpiť doň a vykonať opatrenia na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva.
(2)
Oprávnenia uvedené v odseku 1 má policajt aj v prípade, ak vznikne dôvodné podozrenie, že sa v byte nachádza zomretá osoba.
(3)
Na vykonanie oprávnenia podľa odseku 1 alebo 2 policajt zabezpečí prítomnosť nezúčastnenej osoby; nemusí tak urobiť, ak by mohlo dôjsť k ohrozeniu jej života alebo zdravia alebo ak hrozí nebezpečenstvo z omeškania.
(4)
Po vykonaní opatrení podľa odseku 1 policajt okamžite vyrozumie nájomcu bytu alebo vlastníka užívajúceho byt a zabezpečí uzavretie bytu, ak to nemôže vykonať nájomca bytu, vlastník užívajúci byt alebo iná oprávnená osoba.
(5)
Otvorením bytu sa nesmie sledovať iný účel, než je uvedený v odseku 1 alebo 2.