Andrea Salčáková
Ahojte!Som tu prvý krát a prosím o radu.Živnostník sa stravuje v reštaurácií, to znamená,že nemá lístky ale bloky z registračnej pokladne.Ide to do cenín?Ako to účtovať, keď cena obeda je napr. Sk 150,-.Celá hodnota bloku ide cez ID?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
podľa poslednej novely zákona o dani z príjmov v zmysle § 19 ods. 2 písm. p) stravné vynaložené daňovníkom s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške ustanovených na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín (teraz 89 Sk) podľa osobitného predpisu, 87) ak daňovníkovi súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie podľa osobitného predpisu 89) v súvislosti s výkonom závislej činnosti, alebo daňovník neuplatňuje výdavky (náklady) na stravovanie podľa písmena e).
Ak sa živnostník stravuje a nemá lístky a platí v hotovosti, tak obed napr. za 150 Sk zaúčtuješ v peňažnom denníku tak, že 89 Sk bude daňový výdavok v hotovosti (ak platí v hotovosti a nie kartou) a 61 Sk bude nedaňový výdavok. O sumu 150 Sk ponížiš stav pokladne (alebo banky ak za obed platil kartou).
Andrea Salčáková
A ako to je za rok 2006?Ďakujem
do konca roka 2006 platil § 19 ods. 2 písm.p) v nasledovnom znení: výdavky (náklady) na stravovanie vynaložené daňovníkom s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške ustanovených pre zamestnancov podľa osobitného predpisu, 89) ak daňovníkovi súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie podľa osobitného predpisu89) v súvislosti s výkonom závislej činnosti, alebo daňovník neuplatňuje výdavky (náklady) na stravovanie podľa písmena e).
V tomto prípade do daňových výdavkov ide iba 55% zo sumy 89 Sk, ostatné je nedaňové.