Zavrieť

Porady

Biologická ochrana

Ahojte,
ptorebujem súrne zohnať biologickú ochranu proti červcom, najlepšie priamo v Nitre alebo niekde na nete Dakujem
Usporiadat
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Tiež prispejem do tejto temy, lebo si pamätam ako dieťa nepostrekovane zahrady a na jar sme poznali iba jablčka čo boli zošuverene po dlhej zime a v kvitnúcich sadoch boli stovky chrústov, lebo zem nebola ešte zamorená.

Myslim si, že za problemom postrekovania je zakaznik. Zakaznik, co kupi väčšie jablcka a nie mensie, take čo nemaju ďobky, co vyzeraju ako hviezdy z hollywoodu a su pekne popostrekovane a namorene kadajakym bordelom, čo nam rozožiera vnutornosti.
Teraz ta cesta späť bude zložita, rastliny su už menej odolne a choroby naopak rezistente proti starym typom postrekov.
Clovek tak dajako zabuda, že sama priroda je pomocnikom proti škodcom a nepomaha robiť v zahrade krmidlo pre vtačikov, ktore zaiste tak ako v minulosti, tak aj teraz by sa odmenili ako takou likvidaciou hmyzu v nasich zahradach (samozrejme, sitauciu nezachránime, že vsetci teraz budeme budovať krmitka).
Mne osobne to agresívne postrekovanie pripomína to sporné očkovanie ľudí ( http://www.porada.sk/t105760-p10-ock...tml#post992261 ). Tiež sa prislo, že to síce ma dosah na úspechy v boji s chorobami, ale nikto neupozornil na vedlajsie účinky tych chemickych sajrajtov.
Pravdepodobne aj toto symbolizuje život ako taky a nekonečne polemizovanie o spravnosti cesty, ktoru si vyberieme. Nikdy nespozname pravdu o zlej ceste, ak ju sami nevyskúšame na vlastnej koži. Takže tu nesprávnu cestu hádam už poznáme. Takže je čas sa vratiť na tú správnu.
Naposledy upravil duves : 20.03.09 at 11:49
0 0
Chokma Chokma

Chokma je offline (nepripojený) Chokma

My mame skusenosti napr. s moličiarom, je to taky drobny chrobacik, ktory poziara molice (tie biele musky, ktore maju radi uhorky, muskaty a vsetko ostatne...) a ten moličiar tiez kladie vajička do lariev molic, takze ich tiez nici. Skusili sme pred par rokmi kupit - bolo to na takom pasiku ledva vidiet. Musite ten rok samozrejme uplne nestriekat, aby sa neznicil aj moliciar - on sa namnozi a na druhy rok uz je to ok. Veselo si robi svoju robotu. Sused je kvetinar a od neho nam vecne doleteli cele roje molic. Tak, aby zas aj striekanie bolo odtial-potial, tak nam pomohol moličiar.

Inak, osobne nie som proti uplnemu zakazu klasickych postrekov. Ktosi hovoril, ze kde sa vzali choroby. Takisto by sme sa mohli pytat aj co sa tyka zdravia cloveka.
Ja povazujem niektore zakladne postreky za taku vec, ako su take antibiotika pre cloveka alebo ako ste spomenuli ockovanie. Je pravda, ze keby sme dokazali prezit bez nich, bolo by to fajn - a zvlast u malych detoch sa dava pozor, aby sme do nich netlacili moc liekov, ale na druhej strane, ked vas chyti taka riadna chripka, neverim, ze nesiahnete po nich. A aj to povinne ockovanie, samozrejme, ze ma aj nevyhody. Ale tiez kolko ludi to zachrani...
Potom este mam svoj pohlad na iny druh postrekovania, resp. konzervovania potravin - to sa nerobi pred zberom, ked je este plod na koreni a rastie, ale po zbere - striekaju sa obrate plody, ktore k nam doputuju z druheho konca zeme. To je podla mna hotova mumifikacia... Ked kupite na Vianoce pomaranc a v lete s nim este vase sliepky hraju futbal...
0 0
Chokma Chokma

Chokma je offline (nepripojený) Chokma

[QUOTE=osky;985579]
wabi Pozri príspevok
Študoval som genetiku okrem iného a nedá mi aby som sa neohradil.
1. Veď aj ľudia patria do prírody sme rovnakými živými tvormi ako zvieratá okolo nás. Myslím že nieje vždy celkom správne tvrdiť, že ľudia prírodu iba devastujú, veď sami sú prírodou a počas tých miliard rokov sa museli ekosystémy prispôsobiť oveľa väčším katastrofám, než tie ktoré dokázali vytvoriť ľudia.
2. "uplne suhlasim-a potom sa cudujeme,ze zelenina nema tu pravu chut,ovocie nedozrieva atd."
Prečo by nemala zelenina tú pravú chuť a ovocie nedozrievalo - treba konkretizovať. Ktorá zelenina a ovocie je takto podľa vás postihnutá?

"potom samozrejme,ze ani prirodne lieciva a bylinky niekomu vobec nepomahaju." - prečo by nepomáhali nikomu a vôbec?

"je to uz v pode,vo vzduchu....vsade." Čo je v pôde a vo vzduchu? Exhaláty zrejme, ale bolo už aj horšie a treba tiež povedať že ľudia sa dožívajú v priemere oveľa dlhšieho veku než kedykoľvek predtým, takže sa nám asi darí tak dobre ako sa nám nikdy predtým nedarilo. Je to logické. Každý kto sa narodí napokon musí zomrieť, takže vo vyššom veku každého z nás napokon niečo musí zabiť...

pytas sa o ktorej zelenine a ovoci pisem,ze nema tu pravu chut.
ja pisem ovsetkom.nic uz nie je to prave.kup si karfiol,brokolicu.......vobec nemaju chut.o ovoci nehovoriac,musim hladat ako blazon,aby som nasla dobre jablko v obchode,myslim chutne,hrusky su krasne len ked su zelene a tvrde,ked su zrele,automaticky su vo vnutri hnede-uz zacinaju hnilicky.....proste vsetko.
vravis ze postreky su dnes v podstate nevyhnutnostou....no tak asi preto sa cim dalej tym viac stretavame s odporucanim Bio potravin,Bio ovocia a zeleniny,dokonca Bio byvanie a podobne.asi preto ze bez postrekov to nejde.
prepac ja vobec nechcem byt sarkasticka,ved ani ty sam nemozes za to ze v obchodoch predavaju postriekane "vitaminy".
mozno je pravda ze by sme sa mali viac venovat polnohospodarstvu.
preco by to ale nebolo jednoduche.treba skusat a vyberat odrody,niektore su odolne.mrkva ktoru si dopestujem doma ma uplne inu chut ako z obchodu.
redkvicky ,salat...vsetko.je pravda,ze nie su take obrovske a krasne vyfarbene,dokonca su aj derave listy alebo maju zvlastny tvar,ale chutia vynikajuco.
a prepac,nie je pravda ze vo svete bolo uz vela horsich veci.to boli prirodne katastrofy ale tolko chemie ako dnes ,tu nebolo nikdy pred tym.
Preco niektore (!) kupovane ovocie a zelenina nema taku chut? Na to sa da pozriet z viacerych hladisk a nie sa iba uspokojit s uplne nespravnou odpovedou - mozu za to postreky. To je hlupost. Moze za tym byt napr. odroda, mame velke mnozstvo odrod vyslachtenych pre rozne vlastnosti a jednoducho s tou, co si sa stretla, stretol bola vyslachtena skor pre tvrdost alebo tvar, skratka pre vlastnosti, vdaka ktorym sa lepsie predava... kto si uz kupi makku rajcinu? A kto moze za toto? Zakaznik. Rovanako mi nevravte, ze by ste si kupili cervive jablko. O tom ma nikto nepresvedci... uz len preto nie, ze aj keby bolo cervive, neznamena to, zeby nebolo striekane.
Suhlasim uplne s wabim.
Cathyc, neviem, preco ho obvinujes, ze je mimo temy. Aj ked je temou biologicka ochrana rastlin, jej naprotivok je chemicka ochrana a jedno sa od druheho neda oddelit. Jednoducho pri vysvetlovani nutne narazime na opak. Okrem toho, wabi len odpovedal na predosle otazky. Ak bol mimo temy, tak potom aj dotycna, ktora ich kladla... ale tej nazory ti ocividne nevadili, darmo boli podla tvojich pravidiel "mimo temy".
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Na západe a hlavne na Americkom kontinente je čoraz viac rozšírené, že ľudia si chodia kupovať najmä ovocie a zeleninu priamo na farmu. Vidia ako sú pestované a nie je to ani drahšie. Dokonca v spojení so samozberom to má zmysel aj pre peňaženku. U nás žiaľ je čoraz horšia Hypermarketová kultúra...
Najlepšie samozrejme keď to má človek doma na zahrade.
Tradícia je najmä v drobných plodoch ale možné je dopestovať aj drahé či menej známe takzvané exotické ovocia a pritom najmä druhy ktoré nepotrebujú žiadnu chemickú ochranu. Napríklad taká jujuba - ziziphus ani len nezhnije - skôr mumifikuje a je dobrá v takomto stave ako datle. V Číne je to najčastejší ovocný strom či skôr krík. Uctievajú ju pre jej zloženie vitamíny a bioaktívne látky ju volajú "detský žeň-šeň". Bez problémov u nás rastie a bohato rodia už maličké kríky hneď po výsadbe. Ale to je len jeden s príkladov. Je veľa ďalších...
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať