Muška, ja viem, že mzdová učtárka je povinná zúčtovanie urobiť na základe mojej žiadosti. Ale nie je to tak. Vôbec ju nezaujíma, či ide len o jeden článok alebo viac publikácií, či sú tieto príjmy už zdanené alebo nie, odmieta sa s nami baviť, ak vie, že sme publikovali, musíme si sami podávať daňové priznanie. Ono, toto už neriešim, ja som ju už pristihla pri viacerých veciach, ktoré neovláda, napriek tomu, že ako mzdárka by mala túto problematiku sledovať. Je to mzdárka, ktorá len nahadzuje do programu dochádzku a sumy, a iné povinnosti sa jej netýkajú. Žiaľ.
Všetko, čo je ochotná pre nás urobiť, je iba vytlačenie "Potvrdenia" a to je všetko. Komu sa na to sťažovať? Už som sa s takýmto odborníkom zmierila.
Takže - k veci: Naše príjmy by sme mohli rozdeliť v zásade na tri časti.
1) príjem zo závislej činnosti + prémie, odmeny (jeden z kolegov chce, aby som Ti napísala jeho sumu, že vraj potom určite pochopíš, prečo nás to tak trápi: 956 872 Sk),
2) autorské honoráre, ktoré sú po uplatnení 40 %-ného paušálu a zdanení (46 350 Sk),
3) autorské honoráre, kde z neznámych dôvodov nie sú uplatnené žiadne výdavky, ale sú zdanené (40 500 Sk).
Takže, ak ťa dobre chápem: ak si spracujeme účtovníctvo za rok 2007, môžeme si uplatniť výdavky len k tretej skupine, resp. k druhej, ak by sme zistili, že 40 %-ný paušál je oveľa nižší, ako boli naše skutočné výdavky.
Ešte raz ďakujem za všetkých postihnutých snahou zarobiť.