Prosim, poradte mi.
1. Zamestnala som predavacku v obchode. Pracovná zmluva, nerovnomerne rozvrhnuty pracovny cas(max 100 hod.mesacne), hodinova mzda 44,90. Mame aj harmonogram. Ona vyslovene len vyplni cas, ked ja nie som v obchode. Ked napriklad za mesiac odrobi 50 hod x 44,90=2245,-Sk. V odvodoch mam jasno. Moj problem je v tom, ze neviem ci moze niekto zarobit v hrubom 2245,-. Počula som, ze musi mat aspon polovicu minimalnej mzdy t.j. 3250,-. Dakujem za pomoc, treba mi urobit vyplatu za april a ja si neviem poradit.
2. Co sa tyka sosialneho fondu v tomto pripade. Musim ho tvorit? Kolko %?
Kde sa odvadza? Musím na to mať podúčet v banke alebo existuje aj nejaký iný sposob, napr. evidovat to ako hotovost? Vazne neviem, je to moj prvy zamestnanec, nikdy som s tym neprisla do styku? Čerpanie sociálneho fondu???? Na čo ho možem čerpať, keď ho budem tvoriť vo výške pr. 32,-Sk mesačne? Na dopravu nedáva ani korunu, pretože býva o 5 metrov od obchodu. Stravuje sa doma. Ale dobre, aj keď tam za rok vytvorim 384,-Sk, co mám s nimi urobiť, ako a na čo ich može čerpať tentto zamestnanec.