Pekne prosím!
Ako mám postupovať / doteraz som účtovala len obchodné operácie/ a teraz by som mala začať účtovať bytový dom, kde sme
2/3 vlastníci/ my ako PO/ a 1/3 má FO/ - dom máme aj v majetku a odpisujeme ho. Jedná sa o bytový dom s nájomníkmi, ktorý majú ešte štátom"regulované " nájomné.
Moja otázka znie:
1/ prijaté zálohové platby od nájomníkov budem účtovať ako 221/324 a na konci roku urobím vyúčtovanie nákladov?
2/
čo s DPH pri došlých fa od rôznych dodávateľov/ energie, upratovanie, údržba...
Mám urobiť nájomníkom predpis na rok 2009 takto?:
napr. nájom bez DPH
energie s DPH
externý dodávatelia služieb s DPH/ v prípade že sú plátci DPH/
3/ Ak by som to takto urobila, tak by som potom mala celý rok z tohto titulu nadmerný odpočet/ lebo mám len DF/....?
A na konci roku pri vyúčtovaní ako???
....no a potom ak by sa to takto robilo, tak by som ku každej prijatej zálohe musela vystavovať daňový doklad k prijatej zálohe/ ale nájomníkom j e to nanič, lebo nie sú plátcovia dane..
4/ pri dome je aj parkovisko ktoré prenajímame s DPH na základe nami vystavených fa.
ASI tadeto "cesta nevedie..."
prosím ak máte niekto podobnú skúsenosť a vedeli by ste mi poradiť budem hrozne rada .
Ide mi s toho hlava kolem
Bola som sa pýtať v správcovskej spol., ktorá to doteraz robila, ale oni nie sú plátci DPH, všetko majú na zálohách a až pri vyúčtovaní to "vyrovnajú. Ich zisk je poplatok za správcovstvo, ale náš bude okrem toho aj zisk z nájmu, keďže sme 2/3 vlastníci. Takisto oni nepoznajú termín ako rezervy....
BUDEM HROZNE RADA, ZA KAŽDÚ RADU!!!