Zavrieť

Porady

Mimoriadna a neoficiálna schôdza - pár otázok k nej

Dobrý večer,

Pred polrokom sme sa nasťahovali do bytu po starej mame v bytovke, v ktorej je všetko postavené na hlavu a ktorá je vo všetkých smeroch v havarijnom stave. Bytový dom má 6 bytov a nikto s nájomníkov sa nejako nemá k výkonu správy. V mojom rodinnom okolí sa však správcovia vyskytujú a tak som sa rozhodol, že sa začnem angažovať. Ono to prišlo aj trocha samo... a zvolal som neoficiálnu schôdzu

Náš bytový dom sa nachádza v Bratislave a bol postavený na začiatku 60. rokov 20. storočia. De facto má jedno nadzemné podlažie, prízemie a suterén, pričom na každom z menovaných sa nachádzajú 2 byty (dokopy 6). Vekový profil nájomníkov je nasledovný: dve dôchodkyne, pár študentov vo veku okolo 28, pár študentov vo veku okolo 35, rodina, ktorej najstarší členovia (a vlastníci bytu) majú cca 45 až 52. No a ja so svojou polovičkou vo veku 20 až 25 rokov. Vlastníkom bytu je však môj otec.

Momentálne sme v správcovskej spoločnosti XY, ktorá veľmi rada hľadá diery v zmluve o výkone správy tak, aby mala čo najmenej kompetencií a získala čo najviac financií. Aby som bol objektívny, nájomníci tiež nie sú úplne košér - a vďaka dlhom a priekom sú vzťahy na nulovej úrovni (nájomníci apriori nadávajú na spoločnosť a nechcú komunikovať, spoločnosť nám podala už viackrát výpoveď a inak na nás kašle).


Celá situácia je značne zamotaná z hľadiska platby za vodu. Podľa zmluvy máme platiť vodu spoločnosti XY, ktorá dostáva faktúru od BVS. Nájomné taktiež platíme spoločnosti XY. Jeden z nájomníkov však začal konať na vlastnú päsť a nejakým spôsobom sa zrazu stal vlastníkom bytovkového vodomeru, takže faktúry chodia priamo jemu. My sme to ako vlastníci však neschválili (hovorím za svojho otca) a podľa zmluvy stále máme platiť spoločnosti XY. Uvedený nájomník však platí vodu sám za celú bytovku. Z trucu ale neplatí za nájomné spoločnosti XY, takže táto spoločnosť nám nemá z čoho platiť preplatok za vodu (ktorú už platí nájomník), pretože sme im dlžný na nájomnom.
Záver je taký, že daný nájomník platí vodu za všetkých vlastníkov a ostatní vlastníci sa mu "skladajú" na nájomné. Choré, že?

Toto by som chcel vyriešiť, ale je to začarovaný kruh, takže neviem, kde mám začať?

Uvažujem nad nasledujúcimi variantmi:
- nová zmluva so spoločnosťou XY a voľba zástupcu vlastníkov (súčasná je z roku 1996 a nikto ju nevidel ) - som ochotný to robiť v zastúpení vlastníka bytu, ktorý obývam
- iná spoločnosť
- spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré však nemá kto robiť (a zrovna netúžim vymáhať od suseda dlh)

viete mi poradiť?

Tu sa komplikácie končia a začína fyzický havarijný stav ku ktorému mám len otázky:

1. Severná strana bytového domu je obložená starým azbestom, za ktorý zateká dažďová voda a spôsobuje plesne v interiéroch. Susedia zo suterénu sa zároveň sťažovali, že vraj podmýva základy a že sa im zdeformoval parapet. Otázky:
1.1 Viete mi odporučiť dobrú a spoľahlivú a cenovo prijateľnú firmu, ktorá by vedela odstrániť azbestový obklad na stene s rozmermi 8x12 m?

1.2 Koľko stojí obhliadka statikom? Je vhodné to navrhnúť na schôdzi?


2. Radi by sme zateplili, viete mi poradiť dobrú spoločnosť, ktorá robí zateplenie nobasilom?


a ešte samotné otázky k schôdzi
- inicioval som neoficiálnu mimoriadnu schôdzu - znamená to, že je spontánna a bez účasti zástupcu správcu (možno ju stotožniť s posedením pri káve so susedmi a klebetením o dome - hoci tak idylické to určite nebude ). Mám nejaké povinnosti? Odporúčate mi robiť zápisnicu? navrhnúť overovateľa? Môžem iniciovať hlasovanie a bude mať takéto hlasovanie nejaký právny význam? ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Vladi87 Pozri príspevok
    verkaz> ďakujem. Byty som už pochopil a stretol som sa s uznaním a pozitívnym prekvapením, že niečo také iniciujem ("už bolo na čase" a pod.). Zmluvu však nikto nemá, no možno požiadam správcu, či by mi ju nezaslal.

    Čo sa týka správy, tak máme tri scenáre - zostať a novelizovať, iný správca a SVB.

    Ja osobne preferujem zostať, novelizovať zmluvu a konať cez zástupcu vlastníkov. Problém je, že správca má predsudky voči jednému iniciatívnemu susedovi, v prípade že zástupca vlastníkov bude umiernený a iný človek, som presvedčený,že správca bude fajn (bytovka kde býva môj strýko má rovnakého správcu a sú maximálne spokojný, rovnako okolité bytovky vyzerajú, že správca sa stará. Iba naša medzi nimi vyzerá ako Luník IX).

    Každopádne by som chcel dať hlasovať o ďalšom vývoji. Na schôdzu mi prisľúbili účasť všetci, ale aj tak by som chcel, aby výsledky hlasovania boli pekne archivované a podpísané. Mám právo to žiadať?

    Indeed> bytovka je tehlová, ale stará. Známi zateplili nobasilom tehlovku a náklady na kúrenie klesli o 1/4. A potom, spodné byty v suteréne majú problém s plesňami (pod nimi je ešte pivnica, dom je vo svahu, takže z opačnej strany sú vlastne na 1 poschodí).
    V prvom rade je to vec šiestich vlastníkov bytov, domu. Zdá sa, že záujem o riešenie problémov v dome je.

    Ak sa stretnete, nezáväzne v rozpore so zákonom, je možné zo stretnutia spraviť zápis, aj prípadne hlasovať, ale nikoho to nebude právne zaväzovať k splneniu vašich uznesení. Ani správcu.

    Skús toto: Jedna štvrtina zo šiestich je 1,5, teda dvaja vlastníci. Ak správca nezvolá schôdzu, môžete vy. Rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou, prípadne dvoma tretinami, Vo vašom prípade sú to v oboch prípadoch štyri hlasy vlastníkov.

    Prajem úspech a hlavne tú podporu, bez tej to nepôjde.

    182/1993, § 11a

    Štvrtina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome má právo zvolať schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie, ak na ich žiadosť nezvolal schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie správca alebo rada do 15 dní od doručenia žiadosti. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu a nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom sa doručuje aj správcovi alebo predsedovi, ak má schôdza vlastníkov alebo zhromaždenie rozhodovať o úlohách pre správcu alebo predsedu.

    § 14

    (1) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov. Oznámenie o schôdzi vlastníkov musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia spôsobom v dome obvyklým.

    (2) Pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov sa rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňuje hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených ; to neplatí, ak ide o hlasovanie podľa odseku 3, § 7a ods. 1, § 7c ods. 2 písm. i) a ods. 3, § 8a ods. 1 a 6, § 8b ods. 2 písm. i), § 10 ods. 1 a § 16 ods. 3 a 4.

    Halli je offline (nepripojený) Halli

    Halli
    Zitulda Pozri príspevok
    Dúfam, že nebudem mimo témy, ale potrebovala by som poradiť, či sa dá zvolať mimoriadná a neoficiálna schôdza v bytovom dome kde by nebol správcaale iby obyvateôia bloku. Chceli by sme niečo sa dohodnúť napr: čo by bolo vhodné čím skôr dať urobiť, o navrhovanom domovom poriadku niečo povedať,vyzvať ľudí ha brigádu a sami si vymalovať chodby a schodište. Radi by sme vedeli ako výbor ich názor a poprípade podnety. Na písomnýú výzvu, aby dali svoje podnety a pripomienky na papier, podpísali a vhodili do schránka pre samosprávu -neúspešný pokus
    Prosím vás, len mi necitujte jednotlivé § zo zákona 185/1996 o vlastníctve atď...o ňom sa mi už aj v noci sníva viac krát ako či sa netulkám s niekým milým
    Zitulka skopčila som ti len jednu vetu zo zákona a to :

    Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom sa doručuje aj správcovi alebo predsedovi, ak má schôdza vlastníkov alebo zhromaždenie rozhodovať o úlohách pre správcu alebo predsedu.

    Takže, ak by chcel prísť správca "silou-mocou" na brigádu pošlite aj jemu

    verkaz je offline (nepripojený) verkaz

    verkaz
    Každý vlastník bytu by mal mať pôvodnú zmluvu o spoločenstve. Mal by si sa najprv stretnúť neoficiálne s ostatnými vlastníkmi a až potom zvolať schôdzu. Zástupca správcu by tam však mal byť.
    Navrhni zmenu správy. Všetko máš v zákone 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.
    Najprv si zisti, či pochodíš u ostatných, lebo potrebuješ súhlas aspoň štyroch a potom môžeš začať konať.
    Zápisnicu z neoficiálneho stretnutia nerob, len sa dohodnite na ďalšom postupe.
    Držím Ti palce a prajem aby aj ostatným vlastníkom šlo o zmenu a nápravu.

    peton je offline (nepripojený) peton

    peton
    Zitka, už som to tu kdesi písal. Ak chcete získať názor ľudí, skúste zorganizovať nejakú guláš párty (ideálne spojenú s brigádou - dve muchy jednou ranou). Ak samozrejme máte nejaké vhodné miesto, kde sa to dá uskutočniť. Na takejto akcii sa poväčšine ľudia uvoľnia a dozvieš sa aj to s kým iným sa okrem manžela ešte tuľkáš. :-) :-) :-). Len potom neviem, či ešte budeš chcieť vedieť niekoho názor. :-) :-) :-).
    Ale teraz vážne. "Schôdza" sa dá zvolať akákoľvek. Ak je to za tým účelom čo píšeš, čiže získať informácie a názory vlastníkov na chod domu, je to OK. Pokiaľ by však už malo ísť o nejaké úlohy, rozhodovanie, už je potrebné zvolať riadnu schôdzu či zhromaždenie so všetkým čo k tomu patrí - prezenčka, zápisnica, uznesenie a pod.

    Indeed je offline (nepripojený) Indeed

    Vylúčený člen Indeed
    Netreba zatepĺovať, pretože bytovka je tehlová, snad iba tu stenu po pod ktorú zateká.

    inak ja snívam o tom,že by som mohol bývať v takom dome, pretože k bytu patrí aj pivnica o rozmere 4x5 m možnosť postaviť si vlastnú garaž + možnosť urobi´t v byte vlastné nezavislé kúrenie atd. atd...

    verkaz je offline (nepripojený) verkaz

    verkaz
    Zitka, neoficiálnu schôdzu vlastníkov si môžete zvolať kedykoľvek. Ak sa na nej dohodnete na nejakých záležitostiach a riešení problémov, zvolajte potom riadne zhromaždenie s účasťou správcu a dohodnuté záležitosti mu odsúhlaste.

    Vladi87 je offline (nepripojený) Vladi87

    Vladi87
    verkaz> ďakujem. Byty som už pochopil a stretol som sa s uznaním a pozitívnym prekvapením, že niečo také iniciujem ("už bolo na čase" a pod.). Zmluvu však nikto nemá, no možno požiadam správcu, či by mi ju nezaslal.

    Čo sa týka správy, tak máme tri scenáre - zostať a novelizovať, iný správca a SVB.

    Ja osobne preferujem zostať, novelizovať zmluvu a konať cez zástupcu vlastníkov. Problém je, že správca má predsudky voči jednému iniciatívnemu susedovi, v prípade že zástupca vlastníkov bude umiernený a iný človek, som presvedčený,že správca bude fajn (bytovka kde býva môj strýko má rovnakého správcu a sú maximálne spokojný, rovnako okolité bytovky vyzerajú, že správca sa stará. Iba naša medzi nimi vyzerá ako Luník IX).

    Každopádne by som chcel dať hlasovať o ďalšom vývoji. Na schôdzu mi prisľúbili účasť všetci, ale aj tak by som chcel, aby výsledky hlasovania boli pekne archivované a podpísané. Mám právo to žiadať?

    Indeed> bytovka je tehlová, ale stará. Známi zateplili nobasilom tehlovku a náklady na kúrenie klesli o 1/4. A potom, spodné byty v suteréne majú problém s plesňami (pod nimi je ešte pivnica, dom je vo svahu, takže z opačnej strany sú vlastne na 1 poschodí).

    verkaz je offline (nepripojený) verkaz

    verkaz
    Ešte by si sa mohol obrátiť na bývalého vlastníka bytov (asi mesto), ktorý podpisoval zmluvu na jednej strane a vlastníci bytov na druhej. Aj ten má zmluvu.

    Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

    Zitulda
    Dúfam, že nebudem mimo témy, ale potrebovala by som poradiť, či sa dá zvolať mimoriadná a neoficiálna schôdza v bytovom dome kde by nebol správcaale iby obyvateôia bloku. Chceli by sme niečo sa dohodnúť napr: čo by bolo vhodné čím skôr dať urobiť, o navrhovanom domovom poriadku niečo povedať,vyzvať ľudí ha brigádu a sami si vymalovať chodby a schodište. Radi by sme vedeli ako výbor ich názor a poprípade podnety. Na písomnýú výzvu, aby dali svoje podnety a pripomienky na papier, podpísali a vhodili do schránka pre samosprávu -neúspešný pokus
    Prosím vás, len mi necitujte jednotlivé § zo zákona 185/1996 o vlastníctve atď...o ňom sa mi už aj v noci sníva viac krát ako či sa netulkám s niekým milým
    Naposledy upravil Zitulda : 24.08.11 at 18:46

    Mimoriadna a neoficiálna schôdza - pár otázok k nej

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.