Zavrieť

Porady

PZP - soferoval brat, poistovna nechce uhradit skodu

Poistovna mi nechce uhradit skodu a odvolava sa na jeden paragraf v zakone o PZP. Neviem ci ma s tymto niekto skusenosti.
Standardna nehoda, nedanie prednosti v jazde. Spisany zaznam o dopravnej nehode, podane oznamenia do oboch poistovni, agent dosiel nafotit poskodenie auta. Vsetko ok az do rozhodnutia poistovne. Pripomeniem niekolko faktov : majitelom auta som ja a tiez aj poistenec, nakolko platim poistku v K-ve. a uzivam auto. Vinnik je Pan H. ktory byva na uplne inej adrese, v inom meste a nemam s nim vobec nijaky pribuzensky vztah ( mal vlastne auto a poistovnu W-ot. ). Moje auto soferoval moj brat ! Este pipomeniem,ze pracujem v zahranici a v case nehody som bol odcestovany.
Podla poistovne NEMAM narok na nahradu skody. Na ich rozhodnutie som sa odvolal a dosla odpoved ze vec je uzavreta a dalsie odvolanie nie je mozne, nech uz nic nepisem ani tam nevolam.
Odvolavaju sa na ustanovenie par.5,odsek 1, pism.b) bod 1 zakona c.381/2001 o PZP podla ktoreho nie je mozne nahradit za poisteneho skodu,ak ide o zodpovednost za skodu,za ktoru poisteny (Pan H.) zodpoveda svojmu manzelovi alebo osobam,ktore s nim v case vzniku skodovej udalosti zili v domacnosti ( mal by som to byt ja ). Ma niekto skusenost s takymto pripadom ?
Som v prave a mam to riesit sudnou cestou ?
Viem, ze to ustanovenie by platilo ak by som mal nehodu ja a moj brat s jeho autom, ale takto ked sa sofer pri nehode uvadza len ako sofer a nemam nic spolocne s poistnou udalostou ako takou. Ved on neplati poistku.
Dakujem za radu. p.S
avalik cize ty si poskodeny, auto soferoval tvoj brat
ktora poistovna to nechce uhradit tvoja, alebo poistovna vinnika?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    Ja myslím, že tie paragrafy sa vzťahujú na škodu, ktorú by si ty (alebo tvoje vozidlo) spôsobil inému

    Evanka je offline (nepripojený) Evanka

    Evanka
    Vinník je pán H, z ktorého zákonnej poistky by mala byť uhradená škoda, a to bez ohľadu na to, kto auto šoféroval. Spomínaný paragraf pojednáva niečo úplne iné. Vzťahuje sa na vzájomné plnenie poisťovne osobám (manželom, alebo osobám, ktoré žijú v jednej domácnosti. To sa zas viaže na Občiansky zákonník §115. Domácnosť tvoria FO, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Teda jednoznačne poisťovňa je povinná škodu uhradiť.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marjankaj To ani škodu na odparkovanom aute tá poisťovňa hradiť nebude, ak bude vinník známy? Načo sa poisťuješ v K-ve?
    bossorko Rozhodnutie doslo z W-ot a ja som poisteny v K-ve. Urcite podam staznost sudnou cestou. To to nie je predsa mozne. Ved tu nejde o ziaden podvod z mojej strany ako robia niektori bezne. Tomu nechapem ako sa mozu tvarit ze oni su v prave ked je to jasne ako facka. Ziadne pochybnosti.
    dmc skoc za advokatom. Kazdy rozumny advokat tuto vec zoberie pretoze je velka pravdepodobnost uspechu na sude a tym padom aj zarobok pre advokata.
      zbaliť

    PZP - soferoval brat, poistovna nechce uhradit skodu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.