Zavrieť

Porady

daň z motorových vozidiel a auto v obchodnom majetku

Ak je automobil zaradený v obchodnom majetku, uplatňujú sa výdavky do odpisov, ale nepoužíva sa, nejazdí sa na tom aute, je potrebné platiť daň z motorových vozidiel? Možme ho odhlásiť z používania, ale ďalej odpisovať?

obratom mi prišla aj odpoveď z FS, tak je tu:
Dobrý deň,

predmetom dane z motorových vozidiel podľa zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov je motorové vozidlo a prípojné vozidlo, kategórie M, N a O, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie. Podnikaním sa na účely zákona rozumie podnikanie podľa § 2 Obchodného zákonníka a taktiež používanie vozidla na činnosti, z ktorých plynúce príjmy podliehajú dani z príjmov podľa § 6 ods. 1a 2 zákona č. 595/3003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

Podľa § 89 zákona č. 582/2004 Z. z. daňová povinnosť vzniká dňom použitia vozidla na podnikanie a zaniká dňom, ktorým sa vozidlo prestalo používa na podnikanie.

Za zánik daňovej povinnosti na dani z motorových vozidiel vo všeobecnosti možno považovať :
- ukončenie podnikateľskej činnosti daňovníka
- prerušenie podnikateľskej činnosti daňovníka
- predaj motorového vozidla
- vyradenie motorového vozidla z evidencie vozidiel dopravného inšpektorátu
- krádež motorového vozidla (daňová povinnosť zanikne dňom krádeže).

Ak nedošlo k zániku daňovej povinnosti z vyššie uvedených dôvodov, je potrebné zaplatiť celoročnú daň.

Podľa nového zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel daňová povinnosť zaniká 31. decembra predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, t.j. spätne k 31.12.2014, za podmienky, ak v celom zdaňovacom období r. 2015 vozidlo nebude predmetom dane (nebude sa používať na podnikanie ani raz) o vozidle nebude v roku 2015 vôbec účtované, vozidlo nebude evidované v daňovej evidencii alebo nebudú uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla. Túto skutočnosť je povinný oznámiť správcovi dane v lehote do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia, t. j. do 31.1.2016.

Z uvedeného vyplýva, že podľa nového zákona daňová povinnosť môže zaniknúť spätne k 31.12.2014, ale len za splnenie vyššie uvedených podmienok (uvedené je možné si uplatniť prvý krát za rok 2015).

Zároveň upozorňujeme, že dňa 1. januára 2015 nadobudol účinnosť zákon č. 361/2014 o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ak v zdaňovacom období roku 2015 vznikne alebo zanikne daňová povinnosť podľa § 8 ods. 1 a 2 zákona o dani z motorových vozidiel, daňovník v priebehu tohto zdaňovacieho obdobia nie je povinný vznik ale ani zánik daňovej povinnosti oznamovať správcovi dane, nakoľko tieto skutočnosti bude daňovník uvádzať v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2015.

k uplatneniu odpisov:

Podľa § 22 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov odpis vypočítaného ročného odpisu z hmotného majetku podľa § 26 ods. 6 a 7, § 27 alebo § 28 účtovaného alebo evidovaného podľa § 6 ods. 11 k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia, okrem majetku vylúčeného z odpisovania, môže daňovník uplatniť k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia.

Odpisovaním sa podľa § 22 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov zákona rozumie postupné zahrnovanie odpisov z hmotného majetku a nehmotného majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.

Z uvedeného vyplýva, že ak účtovná jednotka k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia (t.j. v prípade kalendárneho roka k 31.12.2014) účtuje o majetku, môže si uplatniť ročný odpis z hmotného majetku.

S pozdravom,

Ing. Veronika Bosmanová
Kontaktné centrum podpory
Finančné riaditeľstvo SR
Naposledy upravil Mayline : 27.01.15 at 15:21
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

    daň z motorových vozidiel a auto v obchodnom majetku

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.