Zavrieť

Porady

SZCO a nesolventny klient vymahajuci vratenie penazi

Dobry den,

som zivnostnicka (SZCO) pracujuca ako softverovy developer. Podarilo sa mi natrafit na klienta (s.r.o), s ktorym sme mali ustne/emailovo dohodnuty dlhodobejsi projekt bez zmluvy. Prvu etapu vyvoja projektu sme zvladli, klient prebral riesenie s kodom (moja faktura bola celkovo v hodnote 300E), avsak klient nie je solventny. Platbu za fakturu zaplatil po splatnosti o jeden mesiac neskor (aj to som ho musela nahanat), spolupraca s nim je nepredvidatelna (nema ziadnu specifikaciu, zabuda veci, ktore sa robili, ozyva sa vo velkych intervaloch) a teda od noveho roku, ked ma kontaktoval som mu napisala, ze s nim uz nechcem dalej na projekte spolupracovat. Po vymene niekolkych mailov, kde som sa mu snazila vysvetlit problem napisal, ze ma da k sudu, ak mu tych 300E nevratim, kedze projekt nie je este ukonceny.

Chcem sa spytat, ci ma na sude (ak by k nemu doslo) proti mne nejaku sancu, lebo zmluvu nemame ziadnu, islo o neformalnu dohodu vypracovania projektu, po skusenostiach s nim uz nechcem dalej spolupracovat. Dalsia vec, ze zmluva zaplatena po splatnosti hra v moj prospech a dohodnute ulohy na projekte pre prvu fazu su vypracovane, hotove a nasadene.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Ing. Ľubomír Janoška
    Ak by podal žalobu, dôkazné bremeno by bolo na jeho strane = on by musel dokazovať, že mu za niečo dlžíš.
    Pokiaľ je aspoň zo screenshotov aplikácie, z potvrdenej faktúry, z mailov alebo z SMS-iek zrejmé, že ide o platbu za SW službu, tak naňho môžeš kľudne zabudnúť, nič nedostane. Ak to nie je zrejmé a začne klamať, že ide o peniaze, ktoré ti požičal a ty ich musíš vrátiť, tak si nepomôžeš.
    PS - keď ti klient nevie dodať špecifikáciu, najlepšie je, aby si ju urobila ty a dala si ju od neho potvrdiť skôr, než sa pustíš do kódovania.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jslancik ako pôžičku? kdeže... to ťažko. faktúru prijal a zaúčtoval, má to vo výkazoch. dokonca ju zaplatil. teda ju akceptoval do najvyššej možnej miery. nebola to žiadna zálohová faktúra.
    ako to teda môže teraz prezentovať ako "požičané peniaze"? pri úhrade bol asi VS. ak by aj nebol, nemá šancu.
    Ing. Ľubomír Janoška Tú pôžičku som tam dopísal na druhý krát, keď som si uvedomil, aké sú na Slovensku "dodatočné pôžičky" obľúbené. Keď nemáš priamo na faktúre potrdené prevzatie a nebodaj ti príde platba bez VS, tak sranda končí a nastupuje doba kešu a Slovensko bez korupcie
    KlaraWinterova Dakujem za rady. Na platbe je VS zhodny s mojou vystavenou fakturou. Aplikacia je nasadena a funkcna zhodujuc sa so zadanymi ulohami (ulohy sa daju vycitat z mailovej komunikacie, kedze ich sam inicioval). Polozka na fakture je oznacena ako prva etapa vyvoja aplikacie, co zahrnuje prave tieto ulohy. Zoznam realizovanych uloh mal klient vysharovany v podobe dokumentu, pristup k nim mal od zaciatku a teda keby bolo nutne, tak sa viem odvolat aj na ne.
    Ing. Ľubomír Janoška Tak veľa úspechov u iných klientov
      zbaliť

    SZCO a nesolventny klient vymahajuci vratenie penazi

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.