Toto je jeden z najhorších zákonov v našej legislatíve. Spomínam to tu niekoľko rokov. A čudujem, že lekári s tým súhlasia.
Ak bude každý ľudský organizmus identický, rovnaký metabolický typ, s rovnakou krvnou skupinou, rovnakou genetickou výbavou a pod., možno by to malo zmysel.
Ale ako môže niekto ešte v 21. st. niekomu diktovať, ako sa má jedinec stravovať?
Na to nemá morálne právo ani hygiena, ani žiadna legislatíva z etického hľadiska.
Hygienické normy sú jedna kapitola, to je v poriadku, aj dohľad nad jedlom by bol. Prečo však tak často vykazujú kontroly v reštauráciách najmä presolené jedlá, a to sa vyskytuje vždy vo viac ako v 50% až 2/3 prevádzok s prípravou teplého jedla? A to je iba obsah soli. Veľa vyprážaných jedál, nevhodné tuky, je toho veľa. Dá sa kúpiť mäso v rôznej kvalite, na tanieri stravník nedokáže zistiť už po úprave, v akej kvalite bolo mäso zakúpené.
Nehovoriac o doplňujúcich látkach, zákon pripúšťa, ale stravník s tým nemusí súhlasiť, je to proti jeho presvedčeniu. Prečo by mali byť títo ľudia diskriminovaní? V záujme čoho? Lebo zákon?
Dokedy budú platiť ešte stravné lístky? Umelo znižovaná zamestnanosť na jednej strane, zhoršovanie zdravotného stavu obyvateľstva na strane druhej. Strava ako liek, strava ako jed.