Sledovať
Vyhody-nevyhody STAVEBNEHO SPORENIA
mam uz 6 rokov stavebne sporenie VUSTENROT. Je tam okolo 100 000 Sk.
Zda sa mi, ze tie peniaze nie su uz tam dobre zhodnocovane !
Davam tam mesacne 700 Sk.
Pocul som niekde, ze zhodnocovany je len rocny vklad a ostatok nie je vobec.
Poradte ako to lepsie zurocit tych 100000 Sk, ci to tam nechat alebo to dat niekde inde /VUB 4 + 4 percenta na 2 roky/.
Poradte ako to lepsie zurocit tych 100000 Sk, ci to tam nechat alebo to dat niekde inde /VUB 4 + 4 percenta na 2 roky/.
bjjoba
1. štátny príspevok - ten dostávaš po skončení roku - 10% z úhrnu ročných vkladov, maximálne však 2000 SKK(čiže ak si vložil 12x700=8400 SKK, dostaneš príspevok 840 SKK). Výška príspevku sa môže každoročne meniť. Výhodou je, že je osobodený od dane z príjmu
2. úročenie vložených preňazí - všetky vklady spolu aj so štátnou prémiou sa úročia ako na účte v banke cca. 2%-mi p.a.
Pretože stavebné sporenie má svoje špecifiká, nie je jednoduché ho porovnať s inými vkladovými produktami bánk (napr. garantovaný vklad).
V základnom 6 ročnom sporiacom cykle však zhodnotenie vkladov bolo doteraz stále dosť efektívne, možno aj vyššie, než napr. na termínovaných účtoch. Musí však ísť o viac menej pravidelné vklady, vtedy môžeš dosiahnuť lepšie zúročenie, než v banke.
Ak však máš jednorazovú sumu a tú by si vložil do banky, tak získaš vyšší výnos, než by si to vložil na účet stav. sporenia, lebo štátnu prémiu, ktorá výrazne napomáha zhodnoteniu prostriedkov, dostaneš len z ročného vkladu.
Ak by som Ti mohol poradiť, tak ak nepotrebuješ stavebný úver a ani nepredpokladáš, že by si potreboval v najbližších 6 rokoch, tak najvýhodnejšie by bolo vzdať sa nároku na stavebný úver, čím získaš 50% zo všetkých pripísaných úrokov za všetkých 6 rokov, následne zrušiť stavebné sporenie - vybratú sumu vložiť na trebárs ten garantovaný vklad a založiť si opäť stavebné sporenie, kde budeš opäť pravidelne sporiť a získavať štátnu prémiu.
bjjoba
tonkat
Neviem, ako to majú vo Vustenrote, ale v PSS môžeš túto zmluvu rozdeliť na viacej zmlúv, podľa členov rodiny, na každého vložiť max. ročný vklad a na každého sa ti pripíše 2 000 Sk. Od toho si musíš ešte odpočítať poplatky za prevod. Ale v konečnom dôsledku sa ti to oplatí, lebo stačí, keď vložíš na konci decembra, dovtedy môžeš mať peniažky účenené inde, a dostaneš celú sumu 2 000 Sk.
ja vidim na stavebnom sporeni jedine negativum a to, ze ked ho ma niekto kvoli neskorsiemu uveru a nie na sporenie, tak mu urocia aj jeho peniazky. T.j. mam nasporenych 100.000,-, uver beriem 250.000,- Cize oni mi pozicaju "len" 150.000,-, ale urokom mi zatiazia aj tych mojich 100tis. V konecnom dosledku nalakaju ludi, ze maju urokovu sadzbu pri uvere 2,9 ale ten kto ma polovicu nasporenu a polovicu mu poziciavaju, tak ma urokovu sadzbu raz tolko
andreaS
Ja som chodila na skolenie ako poradca, tak tam nam to hovorili. Mozno sa nieco odvtedy zmenilo, neviem, lebo mne sa ta praca vobec nepacila, tak som skolenie ani neukoncila.
Stavebné sporenie je konstruované tak, že klasicky má 2 fázy: sporenie a úver. Sporenie trvá štandardne 6 rokov, minimálna doba sporenia je však 2 roky. Po 6 rokoch, ak nasporíš aspoň 50% prostriedkov, tak zvyšných 50% dostaneš úver. Tvoje prostriedky (v ktorých sú zarátané aj úroky a prémia) Ti vyplatia na základe dokladov a následne Ti poskytnú úver, z ktorého platíš úroky.
Ak potrebuješ úver skôr, než tých 6 rokov, môžeš si jednorazovo vložiť tých 50%, ktoré by si mala počas 6 rokov nasporiť, už na začiatku a vtedy dostaneš riadny úver po dosiahnutí honotiaceho čísla cca po 2 rokoch.
Ak nemáš ani tú polovicu prostriedkov alebo potrebuješ úver skôr než za 2 roky, je tu možnosť medziúveru. Medziúver a sporenie sú 2 úplne osobitné veci. Medziúverom Ti stavebná sporiteľňa poskytne úver vo výške cieľovej sumy, pričom si popri tom sporíš alebo čakáš, kým na stavebnom sporení dosiahneš dostatočné hodnotiace číslo.
To je také, ako keby si v stavebnej sporiteľni mala stavebné sporenie, ale v inej banke by si si zobrala úver. Po dosiahnutí 50% sporenej sumy by si od stav. sporiteľne dostala Tvoje peniaze + 50% úver a ten úver z banky by si tým splatila.
Takže preto sa to javí, že pri medziúvere platíš aj z vložených prostriedkov úrok. V skutočnosti platíš úrok za medziúver. Akonáhle Ti pridelia cieľovú sumu, medziúver sa preklopí na riadny stavebný úver a platíš úroky len z úverovej časti.
Takže máš len spolovice pravdu.
Oki, beriem a dakujem za strucne vysvetlenie.
Len ja tomu /stavebnemu sporeniu/ stale nedoverujem, pretoze vzdy ked som sa prisla informovat tak som zakazdym natrafila na poradcu, ktory bol z toho sam hranaty a nevedel nic povedat a bohuzial taku skusenost nemam sama. Takze jednotlive stavebne sporitelne si to u mna pokazili vdaka tomu, ze maju neinformovanych poradcov.
Len ja tomu /stavebnemu sporeniu/ stale nedoverujem, pretoze vzdy ked som sa prisla informovat tak som zakazdym natrafila na poradcu, ktory bol z toho sam hranaty a nevedel nic povedat a bohuzial taku skusenost nemam sama. Takze jednotlive stavebne sporitelne si to u mna pokazili vdaka tomu, ze maju neinformovanych poradcov.
andreaS
Oki, beriem a dakujem za strucne vysvetlenie.
Ja to viem tiež len najmä vďaka tomu, že som si všetky fázy ako klient preskákal a často som vedel viac, ako pracovník pri prepážke.
Ale stavebného sporenia sa netreba báť. Nie každému vyhovuje na riešenie jeho problémov, ale za uričitých okolností to môže byť dobré riešenie finančnej potreby. Tak ako niekto potrebuje malé auto, niekto priestranné, niekto športové, niekto nákladné, tak aj finančné produkty treba voliť podľa potrieb.