Zavrieť

Porady

niečo chutné diétne

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
Poradíte mi niečo chutné, ale zároveň diétne na môj boľavý žalúdok? Už by som zjedla aj niečo iné ako obyčajne. Už ma tie stále rovnaké diety nebavia.
Usporiadat
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
To ma tiež napadlo to s tým vajíčkom. V bielku je vraj nejaká bielkovina, ktorá vyvoláva nežiadúce reakcie. Zatiaľ som neskúšala, keď mi bude lepšie skúsim. Ďakujem za recept.
0 0
Zuzka 335 Zuzka 335

Zuzka 335 je offline (nepripojený) Zuzka 335

Milá Alica a ostatné babenky, ja som mala veľké preoblémy so žalúdkom, bola som niekoľkokrát na gastrovyšetrení a nakoniec som si pomohla tak, že som začala jesť len riedku stravu, malé množstvá, snažila som sa piť veľa tekutín, prírodné čaje (žihľava, lipa, malina, jahoda - priamo listy, nie kupované) a čuduj sa svete, zmizli mi vyrážky aj problémy so žalúdkom. Dnes môžem jesť všetko, nie veľké množstvá, len malé na viackrát. (Niekedyto však poruším!!). My, čo veľa sedíme, tak žalúdok nemôžeme veľmi zaťažovať, nemá to rád.
0 0
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
Snažím sa piť tekutiny a pijem aj veľa rôznych čajov /kupovaných/, ale keď som v takom stave ako teraz, tak toho teda veľa do seba nevtrepem. A ešte doplním skúsenosťou zo včera. Večer, asi okolo šiestej som si dala tofu so zeleninou a zemiakmi, upečené v rúre, chytili ma krče a začalo ma nafukovať.
Ja už vážne neviem, čo mám jesť. Podotýkam, nič nebolo pripečené, všetko bolo prikrité, takže sa iba dusilo a bolo to poliate roztopeným maslom. Iba rozpusteným. Zelenina bola mrazená brokolica, mrkva a hrášok.
Naposledy upravil kalkulka : 28.11.07 at 12:12
0 0
Zuzka 335 Zuzka 335

Zuzka 335 je offline (nepripojený) Zuzka 335

Milá kalkulka, ja som si zvykla, že od obeda už nič nejem, iba pijem. Až ráno, dopoludnia a na obed si dám nejakú (riedku) stravu . Viem, je to kruté, ale za 3-4 dni je to už normálne. A o nafunkovaní: sú potraviny, ktoré sa nemajú radi, keď sa jedia spolu. Ovocie napr. jem tak po troch hodinách po riadnom jedle. Delená strava je dobrá vec.
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

Kalkulka -Alicka - a čo pankreas? To fakt už len všetko na vode, nemastné neslané. Poznám, máme v rodine. Veľmi prísna diéta. Naozaj len otestovať, čo jesť.
0 0
Daša Daša

Daša je offline (nepripojený) Daša

Kalklka aj mna napadlo, ci to nie je pankreas, ja som amla presne take iste priznaky, doktorka na gastro mi naordinovala synteticke enzymy a k tomu som vypila asi 16 litrov cisteho Aloe. Trvalao to asi rok, ale dnes som uplne v poriadku.
0 0
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
Vraj to žiaden pankreas nie je, ale ja tým naším lekárom už vôbec neverím. Sú to šlendriáni, ktorých poháňa iba vidina peňazí. Včera som bola zas na gastro vyšetrení a z toho všetkého si pripadám ako simulant. Všetci asi čakajú kým sa im pred očami nezložím. Česť vínimke - môjmu obvoďákovi. Ten aspoň niečo robí, samozrejme, čo môže. Mám nejaký reflux a spätne sa mi vracia žlč do žalúdka, ale lekár to všetko hovoril tak, ako keby mi vôbec nič nebolo a on nevie. A ešte jedna perlička. "Áno, pacienti sa často sťažujú, že im mlieko robí problémy, tak ho treba vylúčiť a hotovo." Týmto sa to pre odborného lekára skončilo. A ja sa pýtam, sama seba a čo tak urobiť vyšetrenie na neznášanlivosť mliečnej laktózy? Čo to je za lekára? Sprosťák a nezodpovedný hlupák. A to mu vôbec nevadilo, že dokopy figu môžem jesť. Ešte mi ani nepovedal, čo by som mala konzumovať. Super lekár!
0 0
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
Zuzka 335 Pozri príspevok
Milá kalkulka, ja som si zvykla, že od obeda už nič nejem, iba pijem. Až ráno, dopoludnia a na obed si dám nejakú (riedku) stravu . Viem, je to kruté, ale za 3-4 dni je to už normálne. A o nafunkovaní: sú potraviny, ktoré sa nemajú radi, keď sa jedia spolu. Ovocie napr. jem tak po troch hodinách po riadnom jedle. Delená strava je dobrá vec.
To by som asi umrela od hladu. Som zvyknutá normálne sa stravovať viackrát na deň a pomenej. Večer už tiež nejem, tak maximálne do tej pol siedmej, ale musím, lebo keď som hladná, navštívi ma migréna. Proste niekedy je to hotová katastrófa, už ma len zakopať.
0 0
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
janasv Pozri príspevok
Ahoj Kalkulka. Keď tak čítam, čo môžeš a čo nie, napadlo ma, či máš problémy keď zješ vajíčko celé, alebo len bielok či žĺtok? Pokiaľ viem, tak bielok je alergén. Varený žĺtok sa dáva osobitne varený natvrdo aj malým deťom, bielok až po 1.roku. Skúsila si to aj osobitne? A čo sa týka receptu: zemiakové šúľance, či už nasladko /maslo, cukor, skorica/ alebo naslano /maslo, opečená cibuľka - tú možeš precediť/ s kyslým mliekom by si mohla? Cesto - varené zemiaky a detská krupica. Inak, su dobre aj s mäskom na prirodno. Potom ma ešte napadli mäsovo-ryžové guličky s paradajkovou omáčkou - ak by sa tam dal prepašovať aspoň žĺtok.
Zemiakové súľance nepapám, sú mi akési ťažké na žalúdok. Tie mäsovo-ryžové guličky mám rada, ale teraz radšej nie, to je tiež vlastne vyprážané, alebo poznáš iný recept?
0 0
HUPKA64 HUPKA64

HUPKA64 je offline (nepripojený) HUPKA64

Ľubka Hupka
Chutné, diétne a lacné

Mrkvový prívarok

Mrkvu postrúhame /strúhladlo na jaĺčka/ v kastróliku opražíme na masle, ale len trochu, aby mrkvička pustila šťavu a krásnu farbu.

Zalejeme horúcou vodou, ale len toľko, aby bola mrkva prikrytá vodou. Pridáme trocha soli, čierneho korenia, vegety. Dusíme, kým nie je mkrva mäkká.

Na troche masla speníme cibuľku pokrájanú na malé kúsky a pridáme k mrkve, necháme prejsť varom niekoľko minút.

Prívarok môžeme zahustiť dvoma spôsobmi.

Smotanou /zohriatou, teplou/ do ktorej sme pridali trochu zemiakového škrobu.

Alebo nastrúhaným, rozrajbaným surovým zemiakom, nedávať veľa, aby z toho nebola hustá kaša.

Jedlo je ľahké a má výraznú mrkvovú chuť.
Ja osobne k prívarku dávam varené zemiaky a brokolicové omeletky, alebo ak mám, tak opečenú špekáčku, klobásku, trochu mäska, ak zvýši, alebo volské oko.

Brokolica /uvarená nad parou/ roztlačená vidličkou sa primieša k rozšľahaným vajíčkam. Pridáme trocha múky, alebo strúhanky, soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Stačí len čierne, mleté korenie.

Dobrú chuť.
0 0
HUPKA64 HUPKA64

HUPKA64 je offline (nepripojený) HUPKA64

Ľubka Hupka
Pečené petržleny

Väčšie petržleny/paštrnáky, olej, kremžská horčica, cesnak

Surové, očistené petržleny prekrojíme po dĺžke. Potrieme marinádou a na omastenom plechu upečieme do mäkka. Počas pečenia stále potierame marinádou.

Marináda:

kremžská horčica, rozlisovaný, pretlačený cesnak, olej

Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom podľa vlastného výberu.

Recept od jednej anglickej, vychýrenej kuchárky.
0 0
kalkulka kalkulka

kalkulka je offline (nepripojený) kalkulka

pracujem v spoločnosti, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou, ktorú takmer všetku expotrujeme do krajín EÚ ...viac
Tak toto je niečo nové, len keby tam nebol cesnak.
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

kalkulka Pozri príspevok
Zemiakové súľance nepapám, sú mi akési ťažké na žalúdok. Tie mäsovo-ryžové guličky mám rada, ale teraz radšej nie, to je tiež vlastne vyprážané, alebo poznáš iný recept?
Nie su vyprážané, normálne varené. Ako plnená kapusta, ale bez kapusty. Len tá plnka. Urobím guličky a dám ich do mierne variacej sa vody - nie do vrelej, lebo by sa rozpadli. Uvarím, spravím omáčku /pravda, ak môžeš/ a s varenými zemiačikmi papám. Ja napríklad robím fašírky nad parou - potom je z toho diétny mletý rezeň. /Aj ten sa dá papkať s nejakou omáčkou./ Zmes na fašírky - uprav si, dochuť, aká Ti vyhovuje/ aj z kuracieho/ daj uvariť - udusiť nad paru. Sito alebo dierkovanú podložku najprv potri olejom, aby sa Ti neprichytili a par. Ja to parím dosť dlho - cca 45 min až 1 hod z jednej strany a potom 45 min z druhej. Poďľa veľkosti fašíriek. Alebo ich pečiem na teflónovej pavici, potom podlejem vodou a dusím. Pridávam aj zeleninku - mrkvu, cibuľku, tekvicu alebo cuketku. Dávala som to aj malému, aj dietárom.
Viem, že to máš ťažké, poznám problémy so žalúdkom, s trávením a celou tráviacou sústavou. Skúsila si aj nejaké probiotiká? A homeopatiká /voľné-Gastrocynésiné..../? Mne pomáha detský čaj alebo myší chvostík.
Občas, keď mám pocit, že mám žalúdok akoby na vode, pomáha aj niečo na ukľudnenie. A teplá kuracia polievka.
Dodatok: Ešte sa u nás pri bolestiach osvedčil puškvorec - koreň. Dá sa kúpiť v lekárni. 1 ČL zaliať asi cca. 1 dcl vriacou vodou a nechať vylúhovať. Potom pomaly po dúškoch piť. Pozor - horké. Ale dá sa vydržať.
Naposledy upravil janasv : 06.12.07 at 13:56
0 0
Janurka Janurka

Janurka je offline (nepripojený) Janurka

Manžel má veľmi prísnu dietu po prekonanej akútnej pankreatitíde. Trvá to už 3 roky a za ten čas som si vytvorila "vlastnú kuchársku knižku". Počet jedál je síce veľmi obmedzený, ale naučila som sa nahradiť koreniny čerstvými bylinkami, používam strašne veľa petržl. vňate, pažítku, rozmarín, šalviu. Keďže nesmie mať pripravené jedlo na žiadnom tuku /až do hotového jedla môžem pridať malilinké množstvo/, kúpila som titánové panvice, varí sa na nich perfektne. V rýhlosti nejaký recept:
Dietny zemiakový šalát: zemiaky uvarené v šupke nakrájame na kolieska, osolíme, pridáme hodne petr. vňate, trochu rozmarínu, nálev pripravený z vody, citrónu, cukru a možno 3 kvapky olivov. oleja.
Rybie filé obalím v cestíčku /mlieko, keď nemôžete skúste pol. lyžicu piva, citr. šťavu, trošku minerálky, vajíčko rozšľahám a použijem z neho len kúštik, múku, trošku nastúh. syra/, položím na plech vystlaný papierom na pečenie a dám do rúry piecť.
Sedliacka polievka: mrkva, petržlen, zeler nasucho opražiť, zaliať vodou, pridať trochu namočených sušených hríbov, zemiaky nakrájané na kocky, vegetu, trošku rasce, nakoniec z trošky rozšľahaného vajíčka, múky, minerálky, nasekanej petržl. vňate urobiť mrveničku, zavariť do polievky, nakoniec pridať pažítku.
0 0
Evinka73 Evinka73

Evinka73 je offline (nepripojený) Evinka73

zaciatocnik - úctovnik
Ak máš problémy s trávením, skús porozmýšľať či neide o celiakiu. Je pri tom bezlepková diéta, kde musíš vylúčiť zo stravy lepok(múka, pečivo,cestoviny a pod. pšeničné, jačmené a ražné). Povolené iba kukuričné, ryžové a sojové. Ale aj tak by som nedoporučovala začať s diétou pred navštevou gastroenter. lekára.
0 0
velvet velvet

velvet je offline (nepripojený) velvet

Ahoj
prečítala som si všetky príspevky, a zaujímalo by ma, ako si na tom teraz...
vlastne po prečítaní ma napadlo, či Ty nie si alergická na mliečnu bielkovinu, zemiaky, prípadne na sóju... ja som, teda okrem sóje, ale samozrejme že to nedodržujem a občas niečo čo nemám zjem. Výsledok - pocit nafúknutia, plného žalúdku, a okrem toho u mňa aj kašeľ a ekzém... možno to je u Teba podobné a jednoduché riešenie...stačí alergológ a trochu krvi
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

kalkulka Pozri príspevok
Danullaaa, vyzerá to dobre. Normálnu žemľovku robím, ale z tofu? Super spravím si.
A neviete niekto nejaký dobrý recept na tofu? Konzumujem ho, ale chcela by som zmeniť
recept. Robím väčšinou so zeleninou.
presne som si myslela na to ze sojove vyrobky by boli pre teba asi super vecicka a skus aj sojove mlieko,ale nie praskove.kup si normalne v skatuliach,a mozno i ked drahsie,bude kvalitnejsie-napr.Alpro soya je super.
dobre je aj ryzove mlieko,je este jemnesie ako sojove,ale u nas som to este nevidela.
Teraz nemam vela casu, a musim porozmyslat co by ti prospelo a zaroven by si si aj pochutila,ale urcite ti poslem dobre recepty na sojove jedla z bobov,tofu aj zosojovej cerstvej drte a poslem aj navod na vyrobu praveho soj.mlieka,hoci je pracne,
ale budes musiet cca tyzden pockat.dobre?
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

kalkulka Pozri príspevok
Zemiakové súľance nepapám, sú mi akési ťažké na žalúdok. Tie mäsovo-ryžové guličky mám rada, ale teraz radšej nie, to je tiež vlastne vyprážané, alebo poznáš iný recept?

neviem o akych gulickach je rec,ked su vyprazane, ale mi do paradalkovej omacky robime taketo:

uvarena ryza,
mlete mäso alebo pasteta,prip.parky,
trosku korenia-pre tych kt.nemozu je pripustne cili korenie./hoci je palive,je dobre aj na podrazdeny zaludok/,
stipku muskat.oriesku ,
nasekana petrzlenova vnat,
vajicko/ak nemozes,pridaj sojovu muku cca 2-3 polievkove lyzice./
sol

vsetko vymiesat na vlacnu masu,taku hustejsiu ale nie tvrdu,aby sa z toho dali tvarovat pekne gulky,riedit mozes vodou,zahustovat soj.mukou.

na pekac nalej vodu-cca na 2cm vysoko od dna,na to uloz gulky,prikry a pomaly dus v rure-asi na 200-220 stupnov.
Obcas skotroluj ci je este dost vody a ked su uz take dobre udusene,trva to cca 30-40 min/moze aj viac,podla toho ake pouzijes mäso/,odokryt a nechat len trosku pripiect.
ale to nie aby chytili korku,len tak aby ostali na povrchu take suchsie,nie vycivene.nemali by byt ani nahnedle,nie je to pecenie v pravom zmysle slova.

taketo gulky ti urcite neuskodia a su vyborne,aj same ,aj s par.omackou a k tomu varene zemiaky.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať