Zavrieť

Porady

účtovanie zásob

prosím o odpoved na otázku, aké sú potrené doklady, ak účtujem v PU spôsobom B zásoby napr. v pohostinstve : príde faktúra za tovar, vystavím príjemku na kuchyńu alebo výčap a na konci mesiaca spíšem inventúry. Je potrebné viesť nejakú skladovú evidenciu podľa zákona o účtovníctve, keď sklad de fakto neexistuje - všetko ide priamo do spotreby?

diky
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Zombor je offline (nepripojený) Zombor

    Zombor
    Skladovu evidenciu je potrebne viest aj pri sposobe B uctovania zasob, inak by sa dala uplatnit aj spotreba majitelovho syna a kamaratov ako danovy naklad. Ak by si neviedla skladove karty na konci roka by invetarizacia nebola mozna a nedali by sa vycislit inventarizacne rozdiely. Preto je potrebne viest skladovu evidenciu na skladovych kartach podla jednotlivych druhov materialu a tovaru. Pri nakupe vystavovat prijemku a pri predaji vydajku a tak zistis kolko coho by si mala mat na sklade, to bude tvoj uctovny stav. Inventurou zistis skutocny stav a ten porovnavas s uctovnym a mozes zistit ci ta napr. zamestnanci neokradli.

    ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

    Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac ondrejvla
    Podľa Opatrenia MF SR zo 16.12.2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave PÚ §43, ods.6 sa hovorí:
    Ak sa použije spôsob B účtovania zásob, analytická evidencia sa vedie formou skladovej evidencie tak, aby bolo možné zistiť a preukázať stav zásob a zložky obstarávacej ceny zásob aj v priebehu účtovného obdobia.
    Takže áno, vystavíš príjemku, a vedieš si evidenciu príjmu a spotreby materiálu a tovaru, aby bolo preukázateľné, či sa skutočne spotreboval materiál a tovar, ktorý bol nakúpený. Inak by si tam skutočne mohla účtovať tak, ako písal Zombor. A ako potom vykazuješ pre Colný úrad tovar-alkohol, keď nemáš karty? Veď musíš zisťovať skutočný stav ku koncu mesiaca a sledovaný nákup! No a na konci roka, ti musí súhlasiť inventúra zásob, kde z účtu 501/anal. a 504/anal. odpočítaš zostatok zásob, ktorý zaúčtuješ na účty 112,132.
    Vlasta

    jojka je offline (nepripojený) jojka

    jojka
    Colný úrad sa dá robiť podľa vyúčtovania výčapu, tam nie je problém. Zlé je to na kuchyni. Nastúpila som 1.4.05 a doteraz sa kuchyňa kontrolovala iba korunovou kontrolou: príjem v predajných cenách od dodávateľov mínus tržby = účtovný stav. Na konci mesiaca sa spísala inventúra a porovnala sa s účtovným stavom. Tak sa vedel rozdiel. Pozná niekto taký program, ktorý by vedel spracovať kuchyňu. Ako sa dá odpísať 1/7 z vajca alebo nejaký iný materiál, ktorý ide napr. na 2 rezne? Zo suchých rožkov sa namelie strúhanka - čo s kartou? Neviem si predstaviť ako sa to dá na karty - myslím že ani jedna by nesedela so skutočnosťou. Dá sa to asi len v jedálňach napr. študentských, kde sa normuje 100 alebo 500 rovnakých jedál. Bola by som rada, keby sa našiel program na kuchyňu, kde si hostia objednajú 1 vyprážany syr s hranolkami, 2 x belehradský rezeň a 1 x hemendex atď. a karty sedia. Vie niekto prosím o takomto programe?

    ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

    Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac ondrejvla
    Áno poznám, je výborný, volá sa Syscon, je zo Sp.Novej Vsi, myslím, že firma sa volá SYSCON s.r.o. Vykonávajú k nemu nielen školenia, ale aj kompletný servis, ak si zo Žiliny, skús zavolať hotel SLOVAN ŽA, TAM V ŇOM účTUJú, KEĎ SI ZAVOLáš RIADITEľKU ona ti k nemu podá bližšie informácie.

    Vlasta

    jojka je offline (nepripojený) jojka

    jojka
    Mockrát ďakujem, som z Nitry, ale zajtra zavolám pani riaditeľku alebo si nájdem priamo Syscom. Ešte raz díky obidvom a nech sa Vám darí.

    Jojka

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.