Zavrieť

Porady

Kúpele

Rady pre tých, ktorý sa chystajú na liečenie.
Napíšte svoje skúsenosti z kúpeľov, pozitívne aj negatívne.
Na čo si treba dať pozor, na čo sa pripraviť, na čo Vás dopredu neupozornili, typ na strávenie voľného času počas liečenia a podobne.
Usporiadat
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Myslím, že sa zmenilo...prinajmenšom to, že ak sa nejedná o poukaz typu A, na ostatné sa dopláca... a ukončili sa tzv. druhé dovolenky...zadarmo ...
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Zdenka 0705 Pozri príspevok
Lujza.j - asi ich ešte nepotrebuješ "ako soľ", pretože ak by tomu tak bolo, išla by si a liečila sa, nepozerala by si na pár jedincov, čo tam ozaj chodia pre zábavu a rozptýlenie. Sme dospelí ľudia a kto chce robiť neplechu, robí ju...nielen v kúpeľoch. Nehádž všetkých do jedného vreca, prosím.
práve že potrebujem takže ak už budem v poslednom štádiu bolesti pôjdem s mojou maminkou určite som nechcela nikoho uraziť, ale kolegyňa chodí každý rok s manželom, ak je náhodou chvíľu bez neho tak chlapi sú ako supy.
0 0
pupavka11 pupavka11

pupavka11 je offline (nepripojený) pupavka11

stanco007 Pozri príspevok
Ja som bol teraz v auguste na 3 tyzdne v Bojniciach. Ak by chcel niekto nejake info, tak cez SS rad odpoviem
A bol som uz aj v Piestanoch-mesto, Lucky, Trencianske a Turcianske Teplice
Ved nieco k tomu napis, aky je medzi nimi rozdiel a co si tam zazil, na co ti ktore pomohli najviac.
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

Pridám pár postrehov aj ja, ale o detských kúpeľoch.
Zistila som, že je rozdiel medzi pobytom v kúpeľoch, liečebnom ústave a ozdravovni.
Je dokonca aj iný systém vybavovania a posudzovania nároku na pobyt. Do kúpelov má dieťa nárok, len ak je v roku najmenej 5x choré (liečené lekárom). Tak, že treba ísť s dieťaťom k lekárke hneď ako si kýchne, aby bol záznam o tom, že bolo choré inak to neuznajú. Do kúpeľov má nárok raz do roka, do ozdravovne dvakrát a do lieč. ústavu trikrát do roka. V jednom roku sa to dá kombinovať, ak má viac diagnóz. Napr. na rehabilitácie do lieč. ústavu a potom do kúpeľov s astmou. Deti neplatia nič. V niektorých zariadeniach doplácajú 1,70 na deň na stravu, prípadne poplatok za pranie oblečenia, alebo ďalšie doplnkové terapie, ako sú speleoterapia alebo hipoterapia.
Ak máte skúsenosti s konkrétnymi zariadeniami napíšte svoj postreh.
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

Moje skúsenosti s detskými pobytmi.
Kúpele Lučivná – moje deti tam boli ešte pred rekonštrukciou. Teraz sú pekné vynovené. Personál je veľmi milý a ochotný deti boli spokojné. Krásne prostredie (neviem nakoľko sa zmenilo ovzdušie po otvorení diaľnice, ktorá ide tesne ponad areál). Je to komplex budov takže deti strávia veľa času vonku pri presune medzi ubytovňou, jedálňou, školou a rehabilitáciou. Čo ale nie je výhodou pre malé deti v zime, keď sa musia stále obliekať a vyzliekať.
Kúpele štós – komplex budov v malebnom horskom prostredí (hróóózne veľa schodov) v prudkom kopci. Super je, že v lete počas prázdnin majú animátorov, ktorý robia deťom program. Možnosť priplatenia speleoterapie v Jasovskej jaskyni. Sestričky ako všade, niektoré lepšie iné horšie, ale celkový dojem dobrý. Trochu pokrivkávala rehabilitácia. Dcéra mala mať okrem iného aj cvičenia na chrbticu, ale celé cvičenie bola len odfláknutá ranná rozcvička, žiadne rehabilitačné cvičenia. Mobily im dajú len večer, aby zavolali domov a potom ich znovu vyzbierajú. Veľmi rada sa tam dcéra vracia každý rok. Môžem odporučiť.
Liečebný ústav Čilistov – všetko je sústredené v jednej budove, tak že aj v zlom počasí nie je problém. Hlavným lákadlom pre deti je hipoterapia, ktorá sa ale pripláca. Za stravu sa nedopláca. Rehabilitácia je na vysokej úrovni podobnej Kováčovej, ale sú menej známi. Z vonku pôsobia budovy veľmi ošumelo, ale nedajte sa odradiť. Vonkajší bazén má minerálny prameň, zložením podobný Piešťanskej vode. Je tam pekné drevené ihrisko. Deti majú dopoludnia školu (triedy slovenské aj maďarské a špeciálne) popoludní družinu, tak že sú zamestnané celý deň. Horšie je to cez víkend. Cez prázdniny by som tam už deti nedala. Nakoľko nefunguje škola, ani družina deti sú dosť bezprizorné a ešte sa tam stretáva spoločnosť skôr starších detí, ktoré vedia byť poriadne drzé a zvlčelé, chúdence sestričky majú čo robiť, aby to ustrážili. Zišli by sa im nejaký animátori na absolventskú prax, ako majú v Štóse.
Šrobárov liečebný ústav – tak o tom viem svoje. Tam moje deti už nepôjdu. Lekári sú super, spravia deťom vyšetrenia od hlavy až po päty a odhalia také veci, čo ambulantne za štyri roky nezistili. Ale ošetrujúci personál má veľmi divné praktiky. Pred raňajkami televízor dopoludnia ak idú na vzduch, tak len na terasu, popoludní boli na dvore a po večeri povinne televízor. Doma striktne dodržujeme čo môžu a čo nemôžu pozerať a tu púšťajú 7 ročným deťom to čo je od 12 či 15 rokov. Keď som s dcérou volala každý deň plakala, že chce ísť domov a že sa bojí, keď pozerá strašidelné filmy, no sestry trvali na svojom, že ak deti nechajú na izbe tak tam budú vyvádzať a púšťajú im čo majú. Kľudne ich po 20 hod. nechali pozerať večerný program. Pobyt mala schválený na 3 týždne a oni ho svojvoľne skrátili na dva. V strede leta, kedy máte v práci naplánované dovolenky, Vám zrazu v pondelok oznámia, že Vaše dieťa v utorok prepúšťajú. Cez víkend sme boli za ňou a nikto nám nič nepovedal, a tak sme o dva dni znovu cestovali cez pol republiky po ňu. To sme neboli sami, takto nasratých rodičov nás tam bolo viac. Keď sme tam už boli nám povedali, že ak trváme na troch týždňoch môžeme tam dieťa kľudne nechať. No viete si predstaviť, že by som to dcére spravila a ďalšie cestovné a dovolenka! Iná mamička, ktorej syn bol na oddelení starších detí (syn bol už v iných liečebniach viac krát a nikde neplakal) sa sťažoval na šikanu a bolo jej povedané, že má precitlivelého syna a že taký veľký (12r.) by už nemal revať za každú blbosť. Atď.......
Ozdravovňa Biela skala – je ukrytá hlboko v lese, bez signálu, tak že deti potrebujú telefónne karty do automatu. Mobily nie sú povolené ani na fotenie, lebo s tým mali zlú skúsenosť. Je to v lesnej obore a preto sú zakázané aj návštevy. Nie je tam bufet a sladkosti z domu sú zakázané. Napriek týmto obmedzeniam moje deti skonštatovali, že tam bolo najlepšie so všetkých pobytov a už ani inde nepôjdu len tam. Povedali, že sa necítili ako na liečení, ale ako v tábore, napriek tomu, že tam boli cez školský rok a dopoludnia sa učili. Personál na nezaplatenie, prísny ale láskavý ochotný vymýšľať pre deti mnoho aktivít.
0 0
Sylvinka08 Sylvinka08

Sylvinka08 je offline (nepripojený) Sylvinka08

Ja pripájam skúsenosť s Bardejovskými kúpeľmi. Môj syn tam absolvoval už druhý liečebný pobyt so sprievodcom. Prostredie kúpeľov veľmi pekné, vhodné na prechádzky.

Ubytovanie v hoteli EVA, pri hoteli je detské ihrisko, neďaleko detské letné kúpalisko. Hotel po rekonštrukcii, suterén hotela je nevhodne upravený, bolo tam cítiť pleseň, takže úplne nevhodný pre deti. Inak ubytovanie na izbách príjemne, aj keď toho roku som tam prvý deň zažila šok, keď som našla nejakého "uchyláka" ako má špehuje na našom balkóne. Toto mi vôbec nepridalo na nálade v kúpeľoch, takže žiaden oddych ale večer stres, nepríde, nakoľko polícia to brala na ľahkú váhu. Stravovanie v hoteli Mier, musím povedať jedným slovom hrozné. Po prvé, že deti ktoré sa stravovali v tomto hoteli nemali možnosť výberu ako ostatné deti, ktoré bolo rovnakými pacientmi ale stravovali sa v inom hoteli. Jedlá strašné nedochutené, malé porcie, detský pacienti bez sprievodcu sa dosť často sťažovali na malé porcie, jedlá bez nápadu pre deti ako za trest. Rodičia, ktorí boli s deťmi, jedlo bolo strašné, strašné, strašné ako zo školskej jedálne zo základnej školy. Podotýkam, že za ubytovanie so stravou som doplácala 20,- € na osobu.

Režim v kúpeľoch – pre deti troška komplikovanejšie pobehovanie z kolánady na stravu, potom opäť do kúpeľného domu na procedúry. Peši je to vzdialené asi 10-15 min. V peknom počasí je to príjemné, ale skoro ráno a v nevhodnom počasí s deťmi dosť problém. Procedúry si treba odsledovať nakoľko dávajú menej procedúr ako je predpísané a preplatené zdravotnou poisťovňou.
Inak čo sa týka procedúr som bola spokojná, aj ostatní pacienti si pochvaľovali procedúry. Boli sme tam v lete, v hlavnej sezóne s množstvom koncertov a absolvovali sme aj kúpeľné dni. Na letnom kúpalisku veľmi príjemný personál.

Určite sa tam chcem vrátiť hlavne kvoli synovmu zdraviu, ale už to zariadime inak s ubytovaním a stravou.
0 0
eva61 eva61

eva61 je offline (nepripojený) eva61

Bol už niekto v kúpeľoch Siač, idem tam v novembri
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

V Trávnici pri Podhájskej je jediná liečebňa na Slovensku pre deti s atopickým ekzémom. Martinka Fabiána (4) priviezli z Bratislavy pred necelými tromi týždňami rodičia do Trávnice v zlom stave. Celé telo ho svrbelo, všade mal krvácajúce pootvárané ranky. Jeho mama Monika Fabiánová je známa operná speváčka a pre svojho syna hľadala pomoc aj v zahraničí. „Zaplatili sme si dovolenku v Toskánsku, mysleli sme si, že tamojšie podnebie a more mu pomôžu. Martin však celý opuchol a museli sme sa okamžite vrátiť naspäť. Hospitalizovali nás na Kramároch, ale na oddelení bolo tak horúco, že som podpísala reverz. Trávnicu mi poradila kamarátka, vzali nás sem zo dňa na deň. Martinovi sa tu polepšilo o osemdesiat percent. Je to doslova zázrak. Konečne sme našli niečo, čo mu na ekzém účinkuje. Počula som však chýry, že to tu idú rušiť, lebo majú málo detí. Nechápem to. Ja sem musím s Martinkom prísť znovu,“ vraví odhodlane. Podobné skúsenosti majú aj ostatné mamičky malých ekzematikov. Ani jedna sa o možnosti pomoci nedozvedela „oficiálnym“ spôsobom. Liečebňa v Trávnici akoby ani neexistovala. Nedá sa nájsť vo vyhľadávačoch na internete , nemá žiadnu reklamu. Nehovoria o nej kožní lekári, neodporúčajú ju detské nemocnice. Pritom pobyt plne hradí zdravotná poisťovňa a v Trávnici dokážu liečiť i niekoľkotýždňové bábätká. „Je tu vynikajúci personál. Ochotné a šikovné sestry, výborné terapie, nedráždivá strava. Môjmu Maťkovi ekzém po troch pobytoch v Trávnici úplne zmizol,“ ukazuje Jana Vojtková z Považskej Bystrice synovu čistú tváričku. „Prvý raz sme tu boli, keď mal iba osem mesiacov. Poradila nám to pediatrička, ktorá o liečebni počula. Maťkova kožná lekárka len poznamenala, že už ide do dôchodku, ale on je prvé bábätko, ktoré do Trávnice poslala. Veď to nie je normálne,“ krúti hlavou Jana. Zázračná voda? Počet detí s atopickým ekzémom stále rastie. U mnohých sa prejaví už krátko po narodení. Väčšinou sa choroba predtým vyskytuje v rodine , zhoršuje sa pri strese a nesprávnej strave. Koža je zapálená, citlivá, šúpe sa. Deti sa ustavične škriabu, nariekajú, nechcú spať. „Hovorí sa, že svrbenie je horšie než bolesť. Atopický ekzém dieťaťa je utrpením pre celú jeho rodinu,“ hovorí pediatrička Claudia Hrabinská, jedna zo zakladateľov liečebne. Deti, ktoré sa liečia v Trávnici, odchádzajú vždy v oveľa lepšom stave. U väčšiny ekzém zmizne na dlhé mesiace. „Keď sa choroba vráti, vždy je to len v miernejšej forme,“ zdôrazňuje MUDr. Hrabinská. Veľkou výhodou je podľa nej aj to, že môžu prijímať deti už od prvých mesiacov života. „Čím skôr sa s liečením ekzému začne, tým lepšie,“ hovorí lekárka. Kožní lekári väčšinou na atopie predpisujú kortikoidové masti, ktoré majú vážne vedľajšie účinky.Tu sa snažíme počas troch týždňov úplne vysadiť lieky , kožu potom iba premasťujeme. Mamy sa naučia správne sa starať o dieťa s ekzémom, odnášajú si aj recepty na vhodné jedlá. Najúčinnejší je opakovaný pobyt,“ tvrdí pediatrička. Hlavnou zložkou liečenia v Trávnici je však voda. Do ústavu ju vozia každý deň v cisterne z neďalekej Podhájskej. Voda sa naleje do vydezinfi kovaných vaní, nechá sa trochu vychladnúť. Deti sa kúpu raz denne. „Mnohí rodičia s nimi skúšali chodiť priamo na kúpalisko v Podhájskej. Nemalo to efekt, verejné bazény nie sú pre deti s ekzémom vhodné. Môžu tam dostať rôzne plesne,“ hovorí MUDr. Hrabinská. „Minerálne zloženie vody z Podhájskej je podobné ako v Jadranskom mori. Sú to však fyzikálne vlastnosti geotermálnej vody vyvierajúcej hlboko zo zeme, ktoré hoja kožu.“
1 0
viki2 viki2

viki2 je offline (nepripojený) viki2

mamka Danka Pozri príspevok
Pridám pár postrehov aj ja, ale o detských kúpeľoch.
Zistila som, že je rozdiel medzi pobytom v kúpeľoch, liečebnom ústave a ozdravovni.
Je dokonca aj iný systém vybavovania a posudzovania nároku na pobyt. Do kúpelov má dieťa nárok, len ak je v roku najmenej 5x choré (liečené lekárom). Tak, že treba ísť s dieťaťom k lekárke hneď ako si kýchne, aby bol záznam o tom, že bolo choré inak to neuznajú. Do kúpeľov má nárok raz do roka, do ozdravovne dvakrát a do lieč. ústavu trikrát do roka. V jednom roku sa to dá kombinovať, ak má viac diagnóz. Napr. na rehabilitácie do lieč. ústavu a potom do kúpeľov s astmou. Deti neplatia nič. V niektorých zariadeniach doplácajú 1,70 na deň na stravu, prípadne poplatok za pranie oblečenia, alebo ďalšie doplnkové terapie, ako sú speleoterapia alebo hipoterapia.
Ak máte skúsenosti s konkrétnymi zariadeniami napíšte svoj postreh.
mamka Danka, vidím, že si zbehlá, tak skúsim otázku:

chcem ísť s deťmi na pobyt spojený so speleoterapiou v Belianskej jaskyni, keďže mladšia(4-roky) je nonstop chorá a starší (9-rokov) by sa "zviezol" s ňou, keďže jemu sa stav pomaly zlepšuje, nie je už chorý non-stop,len pár krát do roka.
chcem ísť ako samoplatitel a aj deťom pobyt zaplatiť, keďže ja mám info, že keď nie sú deti liečené u alergológa, resp.imunológa, nemajú nárok na preplatenie liečby. Mojim deťom na alergológii nikdy nič nezistli, napriek tomu, že bývajú velmi často choré, v zimnom období "na preskačku" nonstop . Ty však píšeš niečo iné...Je to naozaj overená info, bola si už na základe toho v nejakých kúpeloch ? Bolo by fajn ušetriť niekolko 100 eur.....
Ďakujem za odpoveď.

Inak, ja som bola s oboma deťmi cca pred 3-mi rokmi v Šrobárovom ústave a nedám na nich dopustiť. Perfektná diagnostika, perfektná rehabilitácia, ale ja pravda, že mimo procedúr som deťom vyrábala program ja, vo vnútri sme sa zdržiavali minimálne. Ale tam som konečne zažila komplexný pohlad na pacienta, za čo im velmi ďakujem
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

viki2 Pozri príspevok
mamka Danka, vidím, že si zbehlá, tak skúsim otázku:

chcem ísť s deťmi na pobyt spojený so speleoterapiou v Belianskej jaskyni, keďže mladšia(4-roky) je nonstop chorá a starší (9-rokov) by sa "zviezol" s ňou, keďže jemu sa stav pomaly zlepšuje, nie je už chorý non-stop,len pár krát do roka.
chcem ísť ako samoplatitel a aj deťom pobyt zaplatiť, keďže ja mám info, že keď nie sú deti liečené u alergológa, resp.imunológa, nemajú nárok na preplatenie liečby. Mojim deťom na alergológii nikdy nič nezistli, napriek tomu, že bývajú velmi často choré, v zimnom období "na preskačku" nonstop . Ty však píšeš niečo iné...Je to naozaj overená info, bola si už na základe toho v nejakých kúpeloch ? Bolo by fajn ušetriť niekolko 100 eur.....
Ďakujem za odpoveď.

Inak, ja som bola s oboma deťmi cca pred 3-mi rokmi v Šrobárovom ústave a nedám na nich dopustiť. Perfektná diagnostika, perfektná rehabilitácia, ale ja pravda, že mimo procedúr som deťom vyrábala program ja, vo vnútri sme sa zdržiavali minimálne. Ale tam som konečne zažila komplexný pohlad na pacienta, za čo im velmi ďakujem


  • Neviem či som dostatočne zbehlá, lebo podmienky schvaľovania sa menia každý rok. My chodíme na liečenia cca 7 rokov. Na alergológicko – imunolog. amb. Chodíme asi od 4 r. Najskôr nám nič nezistili, ale nechali si nás na pol ročné kontroly. Potom odišla doktorka do dôchodku a nová mladá urobila dcére nie len alergologické, ale konečne aj imunologické vyšetrenie, kde zistili, že má zníženú imunitu a okrem iného jej navrhla aj kúpele. O rok sme chceli ísť znovu, ale poisťovňa nám návrh lekárky zamietla z odôvodnením, že dcéra nebola aspoň 5x chorá za posledný rok. No ona bola chorá, len keď nepotrebujete OČR, tak si dieťa samé doma vykurírujete a nebežíte hneď k lekárke. Ale o tom nemá poisťovňa záznam. V poisťovni mi vtedy jedna milá pani poradila, aby sme skúsili ozdravovňu, tam sú iné kritéria a to nám schválili. Ďalší rok som si dala pozor na počet návštev pediatričky a dcére schválili Šrobárov ústav. Tam jej diagnostikovali astmu a od vtedy nemáme problém so schvaľovaním návrhov, lebo pri astme má nárok na kúpele každý rok. Moja rada je zistiť či robili tvojim deťom imunologické vyšetrenie, prípadne aby ho zopakovali. A zavolať priamo do liečebne, kde ti najlepšie poradia. Napríklad do ozdravovne mi tento rok synovi vypísala lekárka návrh, ja som tam pripla kópie posledného vyšetrenia z ortopédii a imunológii a posielala som to rovno na Bielu Skalu a nie do poisťovni. Aj do Šrobárovho sme návrh posielali priamo im.
  • Čo sa týka speleoterapie, pre deti je liečebňa iba v Štóse. V Belianskej a Bystrianskej jaskyni sa tiež robí speleoterapia, ale nie je tam detská liečebňa. Tak, že sa to dá využiť len ako samoplatca počas individuálneho pobytu. Majú liečebňu iba pre dospelých. Ono totižto samotnú speleoterapiu zdravotná poisťovňa neprepláca ani v Štóse. V cene je ubytovanie, rehabilitácia a časť stravy. Na stravu sme doplácali cca 35,- € za 21 dní. Jaskyňa sa platí ako doplnková služba, doprava a vstup cca 10,- € na jeden vstup a doporučujú 10 vstupov (to je každý druhý deň). Tak, že by som ti doporučila, ak by deťom poisťovňa schválila kúpele, vybaviť Štós. Ak to neschvália, tak je to jedno. Rozhodne v Tatrách je viac možností výletov po okolí.
  • Čo sa týka Šrobárovho ústavu úplne s tebou súhlasím. citujem : “... nedám na nich dopustiť. Perfektná diagnostika, perfektná rehabilitácia... komplexný pohľad na pacienta, za čo im veľmi ďakujem“. ALE druhá strana mince, ty si s dieťaťom bola a bola si v moderne zrekonštruovanej budove, určenej pre mamičky s deťmi. Horšie je to v pavilónoch s deťmi bez rodičov. Je to ako v nemocnici a nie ako na liečebnom klimatickom pobyte, kde by mali deti väčšinu dňa stráviť pobytom na čerstvom vzduchu. A ten prístup sestier nebudem už komentovať. Naozaj to viem posúdiť a porovnať s inými zariadeniami, vid. môj predchodzí príspevok.
Naposledy upravil mamka Danka : 18.10.10 at 08:54
1 0
viki2 viki2

viki2 je offline (nepripojený) viki2

mamka danka, velmi pekne Ti ďakujem za odpoveď
my máme alergologičku, ktorá má tiež už bližšie k dôchodku a na zistené hodnoty mojich detí reagovala len vetou "no, mamička, asi niekde robíte chybu vy, lebo my sme nič nezistili" ....k tomu už ani nie je čo dodať, lebo nepoznám normálnu matku, ktorá by deťom vedome dopomáhala k chorobám, hlavne, keď potrebuje chodiť do zamestnania....
takže si mi to vlastne aj ty potvrdila, že musíme aj my zmeniť alergologičku, keď chceme vyriešiť tú otrasnú chorobnosť mojich detí
zatial teda ideme do tatr.kotliny ako samoplatitelia na týždeň, z toho 4 dni speleoterapia v belianskej jaskyni, viem, že je to málo, doporučuje sa aspoň 14x, ale to by nás finančne zrujnovalo
a od januára to začnem riešiť s novou alergologičkou

ešte jednu otázku, vidíš zlepšenie na dcére, odkedy chodíte na tie ozdravovacie pobyty?
ďakujem ti ešte raz za odpoveď
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

viki2 Pozri príspevok
mamka danka, velmi pekne Ti ďakujem za odpoveď
my máme alergologičku, ktorá má tiež už bližšie k dôchodku a na zistené hodnoty mojich detí reagovala len vetou "no, mamička, asi niekde robíte chybu vy, lebo my sme nič nezistili" ....k tomu už ani nie je čo dodať, lebo nepoznám normálnu matku, ktorá by deťom vedome dopomáhala k chorobám, hlavne, keď potrebuje chodiť do zamestnania....
takže si mi to vlastne aj ty potvrdila, že musíme aj my zmeniť alergologičku, keď chceme vyriešiť tú otrasnú chorobnosť mojich detí
zatial teda ideme do tatr.kotliny ako samoplatitelia na týždeň, z toho 4 dni speleoterapia v belianskej jaskyni, viem, že je to málo, doporučuje sa aspoň 14x, ale to by nás finančne zrujnovalo
a od januára to začnem riešiť s novou alergologičkou

ešte jednu otázku, vidíš zlepšenie na dcére, odkedy chodíte na tie ozdravovacie pobyty?
ďakujem ti ešte raz za odpoveď
  • Asi by som ti odporučila zopakovať Šrobárov ústav. Tam deti naozaj vyšetria od hlavy po päty a zistia aj nezistiteľné. No a ešte výtery. Robila deťom pediatrička výtery. Daj si spraviť výter aj ty a manžel. Kamoškina malá bola stále chorá a zistili, že mama je bacilonosič. Keď bývajú deti často sopľavé je dôvod aj na vyšetrenie na ORL. Mojim deťom pomohol aj výber nosných mandlí. Ale je pravda, že na všetky vyšetrenia som sa musela drzo dožadovať, lebo obvodná by iba liečila a liečila a nič nevyliečila. Stále dokola antibiotiká a ja som bola tá zlá matka, ktorá odmieta navrhovanú liečbu „odborníkom“. Všetky odborné vyšetrenia som si musela doslova vydupať. Môj syn bol prvé dva roky v škole nonstop chorý, zachrípnutý a sopľavý. Od kedy sme zmenili školu ešte chorý nebol. Za ďalšie dva roky nemá vymeškanú ani hodinu. Musel byť v triede nejaký bacilonosič a ešte na TV sa prezliekli v triede(cvičky, kraťasi, tielko) a tak išli do druhej budovy do telocvični. Vraj v rámci otužovania. Ale videla som: uč. odomkla a než zamkla za posledným prvý sa triasol ako osika. Potom ju zastavila kolegyňa, stretla ju nejaká mamička a ešte nevedela nájsť správny kľúč. Ona sa vo vetrovke a čižmách vykecávala a deti v cvičkách. V družine sa chodili sánkovať, ale po návrate dnu sedeli deti v mokrých pančuchách a často až mokrých slipoch. Zdravé dieťa sa otužilo, ale dieťa po chorobe alebo so slabou imunitou ochorelo znovu. Ak chodia deti do škôlky zistila by som si praktiky škôlky. Učiteľka zo škôlky mi hovorila, že tam kde učila pred tým odišla kvôli nesúhlasu s tým čo robili. Aby mali menej roboty znižovali si stavy detí tým, že deti nechali vybehať a spoteným im potom vetrali, tak že urobili prievan a dali im napiť studené. Aj keď sa zobúdzali také spotené, tak im vetrali. Rodičom sa ani nesnívalo, že tie milé p. učiteľky by niečo také.... Niekedy je len zle situovaný areál. Kamoška mala syna stále chorého a keď do MŠ nastúpil aj druhý mal často problém z uškami. Škôlka bola medzi panelákmi tak, že dvor bol v ustavičnom prievane. Preto zmenila škôlku a div sa svete deti sú zdravé.
2. Neviem či je dobré urobiť 4 vstupy. Dcéra bola po prvých troch zachrípnutá a vyzeralo to, že tam prechladla, ale po ďalších vstupoch sa to zlepšilo. Ako by si telo potrebovalo zvyknúť. V Štóse doporučovali 10 alebo aspoň 6. Ja by som v Tatrách zašla do toho liečebného domu pre dospelých a poradila sa s lekárkou.
3.Speleoterapia:
V jaskyniach je približne 45 bakteriálnych kolónií na meter kubický vzduchu, ide o nechoroboplodné baktérie. Pri návšteve asi 30 ľudí stúpla koncentrácia na 150 kolónií na m3, zhruba ½ hodinu po ich odchode opäť klesla na pôvodný počet. Krasovské jaskyne si udržujú takmer sterilitu prostredia, nielen baktérií, ale aj plesní, a dokážu znečistenie návštevníkmi účinne a v krátkom čase odstrániť.
Zdroj: časopis Dieťa 9/2005
Čo si ale myslieť o mikroklíme jaskyne, kde jedna skupina pacientov vychádza a druhá hneď vchádza a v inej časti jaskyne (v tesnej blízkosti) prebiehajú každých 15 minút turistické vstupy v početných skupinách. V Belianskej jaskyni som sa počas prehliadky rozprávala so sprievodcom, ktorý robil aj v Jasovskej jaskyni a priznal (vyslovil svoj názor), že v týchto podmienkach ide naozaj skôr o biznis ako o liečbu. Jaskyňa je vraj najčistejšia v utorok, keď je v pondelok zatvorená a najlepšie, keď prší, vtedy sa najrýchlejšie čistí.

  • Zlepšenie zdravotného stavu v závislosti od liečenia je veľmi subjektívny pocit. Rozhodne je to mesačný únik z veľkomesta do čistejšieho prostredia. Po prvom pobyte nebola chorá pól roka. Ale v ten rok jej vybrali nosné mandle, brala lieky od imunologičky, na začiatku prázdnin bola pri mory a koncom prázdnin na liečení. Po druhom liečení bola tiež dlho zdravá, ale bola aj pri mory a dostala aj spray na astmu. Tak čo jej pomohlo? A čim je staršia tým je aj vyzretejší imunitný systém. Na jednej strane ide na liečenie, procedúry prostredie, strava, denný rytmus, celkovú pohodu a zmenu denného stereotypu. To všetko je na prospech. Na druhej strane kolektív cudzích deti, nové prostredie, s tým sa musí vysporiadať imunitný systém. Minulý rok prišla z liečenia chorá, lebo tam ktosi dovliekol akého si „koka“ a ju začalo bolieť hrdlo až musela antibiotiká. Ale inak OK. Rozhodne doporučujem. Ak aj nie kúpele, tak aspoň ozdravovňu. Biela Skala je naozaj super a aj tam majú procedúry.

1 0
viki2 viki2

viki2 je offline (nepripojený) viki2

mamka danka, to čo píšeš o praktikách v škôlkach a školách je otras, ale viem od mojich rodičov, že sa to robilo aj v časoch, keď som ja chodila do jaslí, takých učitelov by som ........ (dcéra má našťastie učitelku v škôlke, ktorá je suseda, no...ale ruku do ohňa by som za ňu nedala....pravda je však taká, že moje deti bývajú choré od malička, nie len od nástupu do kolektívu
syn má mandle vonku, aj nosné aj krčné, chvílu som mala pocit, že pomohlo, ale sme v tom naspäť....
na krčnom sme pečení, varení, obaja mávajú často zapálené uši, syn ešte k tomu aj dutiny...vlastne tá krčiarka stále tvrdí, že má sliznice ako alergik, že nie je možné, aby nebol.....
do Šrobáku syn už nechce ísť, stále má v pamäti ph-metriu, bolo to pre neho dosť záťažové (neviem, ako by zareagovali, keby som to odmietla)
pozerala som stránku tej ozdravovne Biela skala, píšu tam, že návrh píše pediater, chcem sa s nimi skontaktovať, či by im stačilo len to, že sa liečime iba u pediatričky....
aké sú prosím Ťa čakacie doby? lebo viem, že na Lučivnú sa čaká viac ako pol roka
ďakujem ti za odpovede, je to fajn, keď vidím, že v tom nie sme sami....
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

viki2 Pozri príspevok
mamka danka, to čo píšeš o praktikách v škôlkach a školách je otras, ale viem od mojich rodičov, že sa to robilo aj v časoch, keď som ja chodila do jaslí, takých učitelov by som ........ (dcéra má našťastie učitelku v škôlke, ktorá je suseda, no...ale ruku do ohňa by som za ňu nedala....pravda je však taká, že moje deti bývajú choré od malička, nie len od nástupu do kolektívu
syn má mandle vonku, aj nosné aj krčné, chvílu som mala pocit, že pomohlo, ale sme v tom naspäť....
na krčnom sme pečení, varení, obaja mávajú často zapálené uši, syn ešte k tomu aj dutiny...vlastne tá krčiarka stále tvrdí, že má sliznice ako alergik, že nie je možné, aby nebol.....
do Šrobáku syn už nechce ísť, stále má v pamäti ph-metriu, bolo to pre neho dosť záťažové (neviem, ako by zareagovali, keby som to odmietla)
pozerala som stránku tej ozdravovne Biela skala, píšu tam, že návrh píše pediater, chcem sa s nimi skontaktovať, či by im stačilo len to, že sa liečime iba u pediatričky....
aké sú prosím Ťa čakacie doby? lebo viem, že na Lučivnú sa čaká viac ako pol roka
ďakujem ti za odpovede, je to fajn, keď vidím, že v tom nie sme sami....
Ph- metria, o tej mi niečo hovor. Prvý krát ju robili dcére v Šrobárovom U. a potvrdili GE – reflux. Začali sme sa liečiť na Gastroenterol. amb. a pri opätovnom vyšetrení tento rok na Internej kl. konštatovali 72 refluxov za 24 hodín. Nie je to vždy vybehnutie kyseliny a pálenie záhy. Stačia aj výpary kyseliny, ktoré v podstate ani nevníma, ale pri vdychovaní jej dráždia priedušky a z toho tá astma. Ak mal tvoj syn prvý krát dobré výsledky, nie je dôvod, aby mu to opakovali.
Vo všetkých kúpeľoch im deti priebežne prichádzajú a odchádzajú. Len čo sa deti skamarátia, už ide niekto domov a iný príde. Na Bielej Skale je turnusový systém. V jeden deň prídu všetky deti a o 21 dní idú všetky domov a prídu ďalšie. Čakacie doby nie sú dlhé, zvyčajne tak mesiac. Ja som tam volala v stredu, že im posielam papiere a potrebovala by som čo najskôr a dostali sa hneď v pondelok do turnusu (ešte sme dodatočne vybavovali potvrdenia do školy a tie sme im posielali.). Najväčší problém je dostať sa tam ( ale vlastne všade) cez letné prázdniny. Ak tvoja lekárka nebude mať formulár stiahni si ho z internetu alebo ti ho pošlú mailom s ozdravovne a prilož potvrdenie o liečbe na ORL. Alebo môže lekárka z ORL priamo do toho návrhu napísať doporučenie a oraziť ho. Tak tiež všetky deti majú zlé držanie tela, ploché nohy, krivé chrbtice, myslím, že aj ortopéd by ti pridal pečiatku. A aj alergologička, aj keď nezistila žiadne alergie môže dať pečiatku, keď bývajú deti často choré. Prípadne ak sú deti obézne alebo veľmi chudé, tiež je to ďalšia vec, ktorou sa na Bielej Skale zaoberajú. Chodia tam deti samé alebo s mamou. Je tam práčovňa, kde im perú veci a na výlete boli na Hrade Červený Kameň a aj u sokoliarov. Je to v malebnom prostredí Malých karpát. Od hlavnej cesty ešte cca 5 km hlboko v lese po lesnej ceste. V noci pozorovali Jelene pasúce sa na ich lúke. Je tam aj škôlka aj škola. Personál im robí diskotéky a rôzne súťaže, detská povedali, že sa cítili ako v tábore a nie ako na liečení. Jediné čo im vadilo bolo to, že nesmeli mať žiadne sladkosti z domu. Tak som im poslala balík z ovocím a žuvačkami a so slamkami s kakaom do mlieka. J
Inak do Štósu sme posielali návrh v júny a v auguste išla a do Čilistova sa čaká cca mesiac. Čilistov je zameraný na rehabilitáciu, ale je tam dobrý vlhký vzduch lebo je to pri Dunaji. Tam dáva doporučenie ortopéd. Stačí ak majú zlé držanie tela, ploché nohy, krivé chrbtice a to majú asi všetky deti, majú nárok na rehabilitáciu.
Čo sa týka tých dutín často zapálených doporučila by som aj slanú vodu v Podhájskej. Vybaviť si ubytovanie na súkromí a chodiť sa aspoň týždeň kúpať. Chodia aj v zime zväčša ráno a poobede. Je to v prevádzke celoročne. Chodím tam často (viem dať typ na ubytovanie).
0 0
viki2 viki2

viki2 je offline (nepripojený) viki2

mamka danka, reflux máme aj my potvrdený, takže určite by ho chceli vyšetrovať znovu, či sa to zlepšilo alebo zhoršilo....
pozdáva sa mi tá Biela skala, skúsim to vybaviť na nejaké prázdniny, buď na zimné, niekedy po Novom roku, alebo jarné....keďže chcem, aby išla aj mladšia dcéra, išla by som s nimi ako doprovod
dúfam, že keď ich postavím pre hotovú vec (aj obvodnú aj ORLdoktorku), tak mi to potvrdia a nebudú mať reči, lebo keď som pred časom povedala pred pediatričkou, že chcem ísť s nimi do Lučivnej, len na mňa začudovane pozrela a ani sa jej velmi nepozdávalo, keď sme pred tým boli v tom Šrobáku....ale ja proste nechcem len pasívne čakať, kým moje deti z tých chorôb vyrastú, keď je môžnosť tomu pomôcť, prečo by som to nemala využiť.......v tomto štáte sa na iné hlúposti vyhadzuje kopec peňazí, tak čo.....toto aspoň niekomu pomôže.....
0 0
jenny5 jenny5

jenny5 je offline (nepripojený) jenny5

Ja pridám svoju skúsenosť s detskými kúpeľmi Lučivná.
Boli sme tam presne pred rokom už v zrekonštruovaných priestoroch a bolo by super, keby sme za mesiac neprekonali dve choroby :-( Ale odhliadnuc od toho, naozaj perfektný personál, prostredie, výlety do Tatier a okolia, program pre deti každý večer. Je pravda, že sa treba presúvať po vonku, ale dá sa zvyknúť.
Mali sme odporúčanie od alergológa a hoci nemáme potvrdenú alergiu, máme zníženú imunitu a poisťovňa to v pohode schválila.
0 0
slavka124 slavka124

slavka124 je offline (nepripojený) slavka124

začiatočníčka v jú
Pri hľadaní vhodných kúpeľov pre manžela, som natrafila na túto super tému a nedá mi nepodeliť sa s vami o našu skúsenosť. Súhlasím s mamkou Dankou o Trávnici. Je to super Detský Liečebný Ústav a pomáha výdatne deťom s kožnými ochoreniami. Naša dcéra tam chodí od šiestich rokoch a nevymenila by to za nič. Sú veľká partia a už počas roka sa dohadujú na termíne, ktorý prídu a taktiež z vrchnou si vybavujú izby na ktorých chcú byť a s kým. Prvé tri roky sa mikrobusom chodili deti kúpať do Podhájskej do jedného z hotelov, ale potom im v liečebni vybudovali v suteréne vane a miestnosť s lehatkami a tak to majú časovo lepšie- najmä v zimných obdobiach. Do Trávnice sme sa dostali vďaka pani primárky Marináskovej a sme jej za to vďačný. Síce dcéra mala v januári šesť a my sme šli v júly, takže som si celý pobyt musela hradiť sama ale nebanujem. Je to tak, že doprovod ak dieťa nedovŕši šiesty rok života hradí poisťovňa ale my sme to už nestihli. A taktiež to máme cez 400km, takže by návštevy neboli možné. Spoznala som celý personál, mamičky ktoré majú také isté problémy a najmä ako to tam chodí a okolie- hlavne termálne kúpalisko Podhájska. Dcéra tohto roku bola už po ôsmy krát- môže to tam navštevovať do 18- tich 2x do roka, ale my to obsolvujeme len 1x- kvôli diaľke. Ak dcéru vezieme, ostávame na 2, 3 dni na Podhájskej u niektorej zo sestričiek na priváte a taktiež, ak po ňu ideme tiež sa tam zdržíme niekoľko dní. Podhájska je jak po hygienickej, tak po estetickej stránke na vysokej úrovni a po tie roky čo tam chodíme sa to len a len zlepšuje. Teraz v strede areálu dokončujú krytý celoročný bazén, pretože tam boli len prístrešky. Nedám dopustiť na Trávnicu a ani na Podhájsku- je to tzv. Slovenské mŕtve more. Ak niekto potrebuje akékoľvek informácie, nemám problém. Priamo v areáli tam vyviera 80°C prameň, kde jeho zloženie je blízke Mŕtvemu moru. Sú tam bazény s 38°C, 32°C,2x 17°C vodou, dve bazény detské a dve plavecké.Pekný jesenný deň
2 0
mazanova mazanova

mazanova je offline (nepripojený) mazanova

mamka Danka Pozri príspevok
V Trávnici pri Podhájskej je jediná liečebňa na Slovensku pre deti s atopickým ekzémom. Martinka Fabiána (4) priviezli z Bratislavy pred necelými tromi týždňami rodičia do Trávnice v zlom stave. Celé telo ho svrbelo, všade mal krvácajúce pootvárané ranky. Jeho mama Monika Fabiánová je známa operná speváčka a pre svojho syna hľadala pomoc aj v zahraničí. „Zaplatili sme si dovolenku v Toskánsku, mysleli sme si, že tamojšie podnebie a more mu pomôžu. Martin však celý opuchol a museli sme sa okamžite vrátiť naspäť. Hospitalizovali nás na Kramároch, ale na oddelení bolo tak horúco, že som podpísala reverz. Trávnicu mi poradila kamarátka, vzali nás sem zo dňa na deň. Martinovi sa tu polepšilo o osemdesiat percent. Je to doslova zázrak. Konečne sme našli niečo, čo mu na ekzém účinkuje. Počula som však chýry, že to tu idú rušiť, lebo majú málo detí. Nechápem to. Ja sem musím s Martinkom prísť znovu,“ vraví odhodlane. Podobné skúsenosti majú aj ostatné mamičky malých ekzematikov. Ani jedna sa o možnosti pomoci nedozvedela „oficiálnym“ spôsobom. Liečebňa v Trávnici akoby ani neexistovala. Nedá sa nájsť vo vyhľadávačoch na internete , nemá žiadnu reklamu. Nehovoria o nej kožní lekári, neodporúčajú ju detské nemocnice. Pritom pobyt plne hradí zdravotná poisťovňa a v Trávnici dokážu liečiť i niekoľkotýždňové bábätká. „Je tu vynikajúci personál. Ochotné a šikovné sestry, výborné terapie, nedráždivá strava. Môjmu Maťkovi ekzém po troch pobytoch v Trávnici úplne zmizol,“ ukazuje Jana Vojtková z Považskej Bystrice synovu čistú tváričku. „Prvý raz sme tu boli, keď mal iba osem mesiacov. Poradila nám to pediatrička, ktorá o liečebni počula. Maťkova kožná lekárka len poznamenala, že už ide do dôchodku, ale on je prvé bábätko, ktoré do Trávnice poslala. Veď to nie je normálne,“ krúti hlavou Jana. Zázračná voda? Počet detí s atopickým ekzémom stále rastie. U mnohých sa prejaví už krátko po narodení. Väčšinou sa choroba predtým vyskytuje v rodine , zhoršuje sa pri strese a nesprávnej strave. Koža je zapálená, citlivá, šúpe sa. Deti sa ustavične škriabu, nariekajú, nechcú spať. „Hovorí sa, že svrbenie je horšie než bolesť. Atopický ekzém dieťaťa je utrpením pre celú jeho rodinu,“ hovorí pediatrička Claudia Hrabinská, jedna zo zakladateľov liečebne. Deti, ktoré sa liečia v Trávnici, odchádzajú vždy v oveľa lepšom stave. U väčšiny ekzém zmizne na dlhé mesiace. „Keď sa choroba vráti, vždy je to len v miernejšej forme,“ zdôrazňuje MUDr. Hrabinská. Veľkou výhodou je podľa nej aj to, že môžu prijímať deti už od prvých mesiacov života. „Čím skôr sa s liečením ekzému začne, tým lepšie,“ hovorí lekárka. Kožní lekári väčšinou na atopie predpisujú kortikoidové masti, ktoré majú vážne vedľajšie účinky.Tu sa snažíme počas troch týždňov úplne vysadiť lieky , kožu potom iba premasťujeme. Mamy sa naučia správne sa starať o dieťa s ekzémom, odnášajú si aj recepty na vhodné jedlá. Najúčinnejší je opakovaný pobyt,“ tvrdí pediatrička. Hlavnou zložkou liečenia v Trávnici je však voda. Do ústavu ju vozia každý deň v cisterne z neďalekej Podhájskej. Voda sa naleje do vydezinfi kovaných vaní, nechá sa trochu vychladnúť. Deti sa kúpu raz denne. „Mnohí rodičia s nimi skúšali chodiť priamo na kúpalisko v Podhájskej. Nemalo to efekt, verejné bazény nie sú pre deti s ekzémom vhodné. Môžu tam dostať rôzne plesne,“ hovorí MUDr. Hrabinská. „Minerálne zloženie vody z Podhájskej je podobné ako v Jadranskom mori. Sú to však fyzikálne vlastnosti geotermálnej vody vyvierajúcej hlboko zo zeme, ktoré hoja kožu.“

Mamka Danka, citujem z tvojho listu vyjadrenie p. dr., ktoré ma prinajmenšom prekvapilo:

"Mnohí rodičia s nimi skúšali chodiť priamo na kúpalisko v Podhájskej. Nemalo to efekt, verejné bazény nie sú pre deti s ekzémom vhodné. Môžu tam dostať rôzne plesne,“ hovorí MUDr. Hrabinská. „


Tak toto je totálne komerčne zavádzajúce tvrdenie. Verím a viem,že zotavovňa je super, ale p. dr. si týmto tvrdením čisto komerčne udržuje klientelu . Asi všetci viete, že voda je vysoko koncentrovaná, má identické zloženie s vodou v izraelskom Mŕtvom mori, t.z., že táto silno slaná voda má samočistiacu schopnosť. Hovoriť o plesniach v tomto prípade je prinajmenšom blud.
Naposledy upravil mazanova : 26.10.10 at 20:09
0 0
slavka124 slavka124

slavka124 je offline (nepripojený) slavka124

začiatočníčka v jú
súhlasím s mazanova a navyše každý deň bazény vypúšťajú a ráno ich napúšťajú a v pondelok doobeda je Podhájska zatvorená kvôli tomu, že v nedeľu večer všetku vodu vypustia - v pondelok chodia cisterny, všetko vydezinfikujú a na obed znova všetky bazény napúšťajú a o 13.00hod je už otvorené. hygiena nadovšetko a všade!!!!!!!!!!!!!!!! pekný deň
1 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

mazanova Pozri príspevok
Mamka Danka, citujem z tvojho listu vyjadrenie p. dr., ktoré ma prinajmenšom prekvapilo:

"Mnohí rodičia s nimi skúšali chodiť priamo na kúpalisko v Podhájskej. Nemalo to efekt, verejné bazény nie sú pre deti s ekzémom vhodné. Môžu tam dostať rôzne plesne,“ hovorí MUDr. Hrabinská. „

Tak toto je totálne komerčne zavádzajúce tvrdenie. Verím a viem,že zotavovňa je super, ale p. dr. si týmto tvrdením čisto komerčne udržuje klientelu . Asi všetci viete, že voda je vysoko koncentrovaná, má identické zloženie s vodou v izraelskom Mŕtvom mori, t.z., že táto silno slaná voda má samočistiacu schopnosť. Hovoriť o plesniach v tomto prípade je prinajmenšom blud.
Ja som si ani nevšimla, že by tam bolo niečo negatívne. Len sa mi to zdalo zaujímavé.
A pripadalo mi užitočné informovať o tej liečebni aj iné mamičky. Je to citácia z časopisu. Aj ja sa chodím kúpať na Podhájsku a nemám s tým problém.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať