Zavrieť

Porady

Poznáte Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva ?

wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva je všetko jeden a ten istý druh. Rovnako ako pestrý je zoznam jeho pseudonim pestrý je aj tento druh. Za približne 3000 rokov jeho pestovania a šľachtenia vznikol pomerne veľký počet jeho rôznorodých odrôd líšiacich sa svojimi vlastnosťami. Sú preto veľmi zaujímavé z hľadiska šľachtenia.
V poslednom čase som sa niekoľko krát stretol, že niekto má viacročný stromček ktorý kedysi vypestoval z náhodného semienka, ktoré sa občas v plodoch objavia.
Ako zberateľa by ma zaujímali práve takéto semenáče. Doteraz som zozbieral 60 rôznych odrôd a asi 10 typov semenáčov.
Ak niekto viete o takomto stromčeku - ozvite sa.
Môžeme vymeniť vrúble či sadenice.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
aron1977 aron1977

aron1977 je offline (nepripojený) aron1977

Potrebujem informaciu. Druhym rokom mam diospyros kaki odrodu Tipo pestovanu v nadobe. Uz prvym rokom zakvitla a kvitne aj teraz ale len samcimi kvetmi, ktore opadavaju. Nemala by tato odroda mat cisto len samicie kvety s piestikmi? Ďakujem.
Naposledy upravil aron1977 : 15.06.11 at 10:37
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Ako vieš,že máš Tipo?
0 0
aron1977 aron1977

aron1977 je offline (nepripojený) aron1977

Kupoval som v crz na stitku bol Tipo na podnozi Lotus. Mali aj Vanigliu ale ta je neskorsia. Kedze sa mi ta odroda nevidi preto sa pytam. Mozno poradi ten kto tuto odrotu pestuje.
Naposledy upravil aron1977 : 15.06.11 at 10:37
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Skutočne videl som to na vlastne oči ako malé stromčeky Tipo z Talianska nadopované hormónami kvitli ako bláznivé samčími kvetmi, hoci sa samozrejme jednalo o samice.
Skutočne ako som tu už písal niekedy sa samice ktorejkoľvek odrody "zbláznia" a zakvitnú na niektorom konáry len samčími kvetmi pritom na ostatných konároch normálne samičími ako sa patrí a niekedy sa zbláznia dokonca až tak, že zakvitne celý strom len samčími ale normálne sa to stáva raz za 10 rokov. Nikto nevie prečo sa to deje. Súvisí to s hormónami - ako keď napríklad niektorý strom nezávisle od druhu zakvitne na jeseň. Samozrejme stromčeky hormonálne ošetrené aby sa lepšie predávali, rýchlejšie rástli a boli zakvitnuté predčasne hoci "na to nemajú", robia takéto "psie kusy" často aj niekoľko rokov, pokiaľ sa hormonálna hladina neznormalizuje, potom by to malo byť v poriadku.
Ak chceš, vymením ti ho za iný stromček kvitnúci normálne samičími kvetmi, prípadne si vymeníš aj inú lepšiu, chutnejšiu či odolnejšiu odrodu ak chceš...
Ja stromčeky neošetrujem hormónami hoci potom rastú aj pomalšie. Ale to je normálne a prirodzené.
Mám 70 rôznych odrôd a klonov a tak zbieram podobné "rarity" ako je Tipo so samčími kvetmi, zaujímavé na pozorovanie ako sa to bude ďalej vyvíjať. Ak nie tak aspoň informu čo to bude robiť ďalšie roky.
Je tiež možné ale málo pravdepodobné, že sa jedná o mutáciu, alebo bol stromček naštepený práve zo "zblázneného" konárika ktorý práve vytváral samčie kvety ako som písal.
0 0
aron1977 aron1977

aron1977 je offline (nepripojený) aron1977

Rastlina bola najpravdepodobnejsie z dovozu z Talianska bola zasadena v tvrdej ilovitej zemi. Dakujem za ponuku na vymenu ale radsej si rastlinu necham a pockam ci nezmudrie (ak zmudrie). Je uz hodne vysoka a vo vacsom kvetinaci takze preprava by bola problem. Budem informovat ako sa vyvija. Dakujem aj za uzitocnu odpoved.
0 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

som bývalý činžiakový človek, takže začiatočník v záhradkárčení. Vedela som tak akurát zasadiť priesady zeleniny. Pomohla mi táto porada a preto skúšam aj náročnejšie veci, pretože mám konečne záhradu. Na rady - Wabiho- som skúsila kiwi , má sa k svetu. Zobrala som od neho aj hurmikaki- je v poriadku a teším sa z plodov, ktoré nasadilo, hneď v tomto roku po zasadení. Vidno, že tie plody rastú(až na tri kusy, ktoré mi zhodila búrka). Čítam tu rôzne kritiky na neho a protinázory. Divím sa však, že po tom čo som hodila tu na stránku foto nejakého problému -hurmikaki- ktorý nastal po presadení z tmavej pivnice kde muselo prezimovať u mňa, sa experti a "znalci" neozvali a neporadili, ale iba podpichujú. Poradil mi jeden pán, pretože wabi bol vtedy mimo (nie každý má možnosť vysedávať často pri počítači a robiť múdreho), ale ako náhle sa wabi dostal k mojej prosbe hneď sa so mnou skontaktoval a usmernil ma. Pomohlo. Som rada, že je na tejto porade, pretože obhajobou svojej práce, dáva rady aj ostatným. Možno je trocha rozlietaný, ako každý iný zamestnaný, ale nestalo sa mi, že by sa nebol ozval a neporadil aj k rastlinkám, ktoré nemám iba od neho. Mám od neho -goji- je paráda, hurmikaki, má hneď po prezimovaní a zasadení túto jar plody, asiminu aj napriek tomu, že som už mala dať do voľnej zeme, som neposlúchla, lebo miesto pre ňu určené, nie je ešte voľné, skončila iba vo väčšom črepníku, ale má sa k svetu a na jeseň pôjde do záhrady. Som spokojná, takže tie žabomyšie vojny, ktoré tú človek niekedy číta, nie sú vôbec potrebné pre túto poradu. Wabi mi poradil aj s problémom iného ovocia, ktoré nemám od neho, preto mu touto cestou ďakujem a neprajníkom, alebo konkurentom (neviem ako ich nazvať) chcem odkázať, že na porade sa radí a nerobí reklama a nezhadzuje sa úsilie ľudí, ktorí majú toto nielen ako zamestnanie ale určite aj ako koníček.
1 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Tak raď......
0 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

podľa reakcií na môj príspevok mám pocit, že som tuším trafila do čierneho. Prečo by malo byť "zábavné" keď ohodnotím kladne niekoho. Ja neviem chváliť a klamať, ale keď som pátrala po radách čakala som aj reakcie od tých čo sú vraj odborníci na všetko, tak som sa ich nedočkala, ale zato som si prečítala, niektoré príspevky a práve pre ne som takto reagovala, pretože sa to tu začalo točiť nie okolo rád, ale iba provokovania.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

ela77 Pozri príspevok
podľa reakcií na môj príspevok mám pocit, že som tuším trafila do čierneho. Prečo by malo byť "zábavné" keď ohodnotím kladne niekoho. Ja neviem chváliť a klamať, ale keď som pátrala po radách čakala som aj reakcie od tých čo sú vraj odborníci na všetko, tak som sa ich nedočkala, ale zato som si prečítala, niektoré príspevky a práve pre ne som takto reagovala, pretože sa to tu začalo točiť nie okolo rád, ale iba provokovania.
Vydrž času ako húska klasu
0 0
jurkomts jurkomts

jurkomts je offline (nepripojený) jurkomts

Dúfam, že toho pána si myslela mňa, lebo ja som ti odpísal - síce len raz. Také nijaké výhonky má môj dunaj každý rok, vyzerajú ako zdegenerované, ale to len zo začiatku jari. Neskôr to ide pekne a teraz majú výhonky už cez pol metra a krásne veľké tmavozelené kožovité lopúchy (hodím sem neskôr foto). Nepoužívam žiaden postrek. Mne napríklad Milas poradil, že opad malých plodov spôsobuje silná zálievka studenou vodou, spravil som nápravu a posledné dva plody sa držia. Ak niekto vie poradiť tak poradí, netreba si však myslieť že každý jeden problém sa tu bude rozoberať, ja sem dávam tiež len konkrétnosti, ktoré som nevedeľ nájsť na internete alebo v literatúre. Niektoré informácie človek zistí až na vlastných chybách, ja nie som výnímka.
1 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Som rád Ela, že ti rastliny rastú a ďakujem ti za podporu toho čo robím.
Fakt ale je, že najmä pri Kaki až čas ukáže či bude pozitívny rast dlhodobou záležitosťou. Miesto je priaznivé pre pestovanie v lete ale prežije stromček aj v zime?
Diospyros kaki sa dá bez väčších problémov pestovať naozaj len v najteplejších regiónoch a to ešte na chránenom mieste...
Ak nie sú podmienky ideálne a to sú naozaj zriedka, dá sa pomôcť prikrývaním, obaľovaním, sudmi s vodou, postekom na list najmä koncom leta hnojivami obsahujúcimi K a P a podobne.
Napríklad tiež rezom - strihaním. Práve v tomto období je dobre najmä mladé bujné letorasty skrátiť. Dosiahneme tak kompaktnejší rast. Stromček nevyholuje a predídeme tak možnému zlomeniu tenších dlhých výhonov v ďlších rokoch pri násade ovocia. Najmä však takto skráteným výhonom lepšie vyzreje drevo a stanú sa viac odolnými voči mrazom v zime. Striháme pritom paradoxne proti zvyklostiam tak, že posledný zostáva púčik smerujúci dovnútra, pretože v ďalšom roku na jar i tak minimálne najbujnejší vrcholový letorast odstrihneme a takto tie zostávajúce budú menej bujné smerujúce do strán a viac prispôsobené na úrodu. V prípade namrznutia v zime by však celý obrast letorastov 2 rádu šiel v ďalšom roku na jar dole.
Tiež kondícia rastliny je dôležitá. Ak stromček zakvitol a pekne rastie napriek čerstvému presadeniu je to dobrý začiatok. Na takomto mladom stromčeku sú však plody niekedy priveľkou záťažou. Stromček reaguje často tak, že má snahu plody zhodiť a svoju energiu radšej venovať rastu čo je správne. Nie vždy to však stromček dokáže najmä úrodné partenokarpické odrody. Tak mu pomôžeme tým, že plody odtrhneme pokiaľ sú maličké. Ja by som radšej nechal len jeden plod aby bolo na ochutnávku, maximálne dva a bude potom plod väčší a ostatné ovocie dal dole. Zvýši to tak úrodu v ďalších rokoch a zlepší kondíciu stromčeka.
1 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

jurkomts Pozri príspevok
Dúfam, že toho pána si myslela mňa, lebo ja som ti odpísal - síce len raz. Také nijaké výhonky má môj dunaj každý rok, vyzerajú ako zdegenerované, ale to len zo začiatku jari. Neskôr to ide pekne a teraz majú výhonky už cez pol metra a krásne veľké tmavozelené kožovité lopúchy (hodím sem neskôr foto). Nepoužívam žiaden postrek. Mne napríklad Milas poradil, že opad malých plodov spôsobuje silná zálievka studenou vodou, spravil som nápravu a posledné dva plody sa držia. Ak niekto vie poradiť tak poradí, netreba si však myslieť že každý jeden problém sa tu bude rozoberať, ja sem dávam tiež len konkrétnosti, ktoré som nevedeľ nájsť na internete alebo v literatúre. Niektoré informácie človek zistí až na vlastných chybách, ja nie som výnímka.
Samozrejme že áno, veď sme vtedy hovorili myslím aj telefonicky a to ma ukľudnilo. Ďakujem za riadny výklad a rady, lebo vtedy práve nebol k dostihnutiu -wabi- a mňa súril čas, lebo som odchádzala z domu na dlhší čas preč, preto som to chcela poriešiť sama s tým problémom na listoch. Mne na stromku zostalo 6 plodov, dva zhodila búrka, jeden nedopatrením ja a tak zostali 3 . Ešte sa pozriem ako ktorý rastie a potom sa rozhodnem, či ich nechám v takom počte. Budete sa mi možno smiať, tí ktorí už máte s touto rastlinou svoje skúsenosti, ale ja som stromčeku nechala tú oporu, ktorú som urobila pred zmrzlákmi po zasadení a prekryla netkanou textíliou. Znovu som ho tým prekryla, po jednej nepríjemnej búrke, ale už som tam natrhala diery, takže je aj chránené pred nepriaznivým počasím a má aj všetko čo potrebuje.. S tou zálievkou si musím dať pozor. Netreba nejaké hnojivo? A ak tak aké. Vďaka.
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Vlani v marci som kúpila (Sieberz) Diospyros Kaki, v ponuke uvedené, že posielajú kontajnerované rastlinky, prišlo otlčené v balíku korene v jutovine obalené ílom do hrče. Samozrejme,že vlásočníc bolo ako šafránu. Stromček mal cca 70 cm a po vysadení kvitol. tie dva kvietky odpadli. Tento rok nekvitol a má výšku asi 2m. Je možné zistiť o akú odrodu sa jedná, prezimoval v netkanej textílii. Bývam v lučeneckej kotline - extérny mráz a naopak v lete ext. teplo. v máji sme mali -7, zamrzlo všetko ovocie okrem nektariniek .
Rada by som vedela viac o odrode, ako ho chrániť a tiež dokúpiť ďalšie stromky, ale už nie z katalógu. A tiež akú má koreňovú sústavu - zasadila som ho necelé 3m od domu.
Naposledy upravil pmajap : 22.06.11 at 19:47
P5060004.jpg  
P5180068.jpg  
P6210022.jpg  
1/1
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

pmajap Pozri príspevok
Vlani v marci som kúpila (Sieberz) Diospyros Kaki, v ponuke uvedené, že posielajú kontajnerované rastlinky, prišlo otlčené v balíku korene v jutovine obalené ílom do hrče. Samozrejme,že vlásočníc bolo ako šafránu. Stromček mal cca 70 cm a po vysadení kvitol. tie dva kvietky odpadli. Tento rok nekvitol a má výšku asi 2m. Je možné zistiť o akú odrodu sa jedná, prezimoval v netkanej textílii. Bývam v lučeneckej kotline - extérny mráz a naopak v lete ext. teplo. v máji sme mali -7, zamrzlo všetko ovocie okrem nektariniek .
Rada by som vedela viac o odrode, ako ho chrániť a tiež dokúpiť ďalšie stromky, ale už nie z katalógu.
Ja som do Sieberz napísal aby som sa dozvedel akú odrodu predávajú a odpísali mi že im dodávajú z Talianska odrodu Tipo.
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Juraj Bindzár Pozri príspevok
Ja som do Sieberz napísal aby som sa dozvedel akú odrodu predávajú a odpísali mi že im dodávajú z Talianska odrodu Tipo.
Ďakujem za odpoveď,tým pádom ma koreňový systém nemusí zaujímať, vymrzne skôr ako narastie.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

pmajap Pozri príspevok
Ďakujem za odpoveď,tým pádom ma koreňový systém nemusí zaujímať, vymrzne skôr ako narastie.
Skús pestovať v črepníku,možno ti prinesie viac radosti.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

pmajap Pozri príspevok
Ďakujem za odpoveď,tým pádom ma koreňový systém nemusí zaujímať, vymrzne skôr ako narastie.
Nevzdávaj to. Je celkom pekne chránený. Okolo sú domy a múrik.
Najjednoduchšia ochrana je:
1. Teraz ho pristrihnúť kvôli vyzretiu letorastov prvého rádu.
2. Koncom leta a na jeseň postriekať hoci aj obyčajným malým rozprašovačom hnojivom obsahujúcim mikroelementy najmä K a P ale nie N.
3. Nasunúť po opade listov na konáre kúrenárske sivé izolačné elastické trubky a vyplniť suchou rašelinou. Na jar ju použiješ do kvetináčov, takže ani zrno nazmar. Je to jednoduché a účinné.
4. Na zimu pod kmienok obložiť napríklad slama, seno prekryť vrecovinou, či netkanou textíliou.
5. Na zimu ho oblož napríklad 3 sudmi s vodou a celé prekryť netkanou textíliou.
6. Čerstvý hnoj konský či iný na primeranej kôpke pod stromom pod fóliou - mikróby pracujú a dokážu zohriať na celkom vysokú teplotu.
7. Odporový drôt len v niekoľkých najchladnejších nociach keď teplota klesne pod - 20, takže veľa energie nezožerie.
8. Do suda či večšieho vedra s vodou je možné použiť napríklad akváriový zohrievač vody. Niektoré majú dokonca termostaty ale to je zbytočný luxus. Pomáha dokonca aj obyčajné vzduchovanie a voda nezamrzne tak ľahko.
9. Rekupiračná trubka v pôde končiaca pod stromčekom. Náročnejšie ale urobíš raz a slúži roky.
10. Polistirénový domček - iglú je fakt extrém ale tiež sa poskladá iba raz a môže slúžiť viacero zím.

Tak niektoré s bodov sú jednoduchšie niektoré pracnejšie ale ak sa vykoná čo najviac z nich - nevymrzne.
Aspoň niektoré také naozaj nenáročné z týchto opatrení však zvládne asi každý a pomôže to.
Samozrejme je možné pestovať vo veľkom naozaj veľkom kvetináči či sude ale to nie je ono. Pri figách to odporúčam, ale pri Kaki je lepšie voľná pôda. Ešte je možné vykopať 2m jamu a urobiť takú jednoduchú tranšej, ale to nie je všade možné.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

Všetky rady sú isto dobré no chýba posledná najdôležitejšia.Ak zmrzne kúpiš si nový tomelík...Bodaj by som nemal pravdu.V tvojej lokalite by som to riešil pestovaním v nádobe,ušetríš si sklamanie,čas a neposlednom rade aj euráče!
Môj vlaňajší semenáčik
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Paloo si zlatý, viem že v tejto oblasti je moja šanca mininálna aj s odolnejšími druhmi. Najstarší strom v mojej záhrade má 7 rokov.Zatiaľ mi nič nevymrzlo, "len" namrzlo. Ak by som mala o pár rokov menej riešim to ako ty,ale tie nádoby by ma zničili. Teším sa z každého stromu, skúsim to s wabiho radami.Posledné roky všetko tlačím do predzáhradky, včetne hrozna. Na tento rok to bolo dobré riešenie,ostatným tie isté "odolné" druhy vymrzli do koreňa.
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

pmajap Pozri príspevok
Paloo si zlatý, viem že v tejto oblasti je moja šanca mininálna aj s odolnejšími druhmi. Najstarší strom v mojej záhrade má 7 rokov.Zatiaľ mi nič nevymrzlo, "len" namrzlo. Ak by som mala o pár rokov menej riešim to ako ty,ale tie nádoby by ma zničili. Teším sa z každého stromu, skúsim to s wabiho radami.Posledné roky všetko tlačím do predzáhradky, včetne hrozna. Na tento rok to bolo dobré riešenie,ostatným tie isté "odolné" druhy vymrzli do koreňa.
Keby si tak vedela koľko mám rokov...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať