Zavrieť

Porady

Su merace na radiatoroch podvod ?

Samuel
Dobry den!

V lete mi vymenili merace tepla na radiatoroch. S tym, ze som za 2 mesiace mal nedoplatok, myslim bud 80 alebo 160 eur (nov-dec).

Tak som si povedal, ze OK, nezapnem radiator ani keby co bolo. A dnes pozeram, mam 4 merace v byte.
Kupelna = 0
Kuchyna = 3
Obyvacka = vyse 200
Spalna = vyse 300

Ale ja som tie radiatory NIKDY nezapol, odkedy su tam nove merace.

Cize, platim za to ze mam v byte radiator a za to ze tam len tak zabera nehorazne vela miesta? Alebo za co platim?

To ich zoberiem do srotu a budem kurit el. klimatizaciou, kedze to ma vyjde na MENEJ(!)

Ake mate s tymto skusenosti?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Doporučuji do pozornosti:

Ing. Taťjana Jánošková, PhD., Stavená fakulta STU Bratislava


Merače tepla a pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov

Úvod do problematiky.

http://www.tabulky.sk/PDF/k051str404%20merace.pdf


zdroj:http://www.tabulky.sk
1 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

driver100 Pozri príspevok
Práve sedím vo svojej pracovni.Teplota 22, vlhkosť 62.Radiátor studený,term.hlavica na II. Stupačka horúca prívod aj spiatočka.Som krajný byt.Ak by vonku mrzlo,tiež by som tu mal cca 22 a hlavicu na II,len radiator by bol teplý.Keď je aj spiatočka na stupačke horúca je jasné,že susedia kúria ako chorí. Ja ich teplo nepotrebujem,ak im ho kradnem,tak len preto,že mne stačí 22 a oni chcú 24.Cez leto je to opačne.Ja mám 22 a oni trpia 27.Nikdy som od nich nič nepýtal za ochladzovanie,pretože ma oň nežiadali.Tak ako ja cez zimu nežiadam nič od nich.Ak sedlákovi uchodí statok,postaví plot.Ak niekomu uchodí teplo,sú spôsoby ako tomu zabrániť.Považujem za nenormálne ak ja v krajnom byte kradnem teplo susedom.
Sú len 2 riešenia.Buď to prehltnúť a kašlať na to,alebo bývať vo vlastnom dome.
Uz teplotny rozdiel jedneho stupna Celzia sposobuje, ze sa teplo siri od teplejsieho k studenejsiemu. To znamena, ak ma jeden byt 25 stupnov a druhy 21 stupnov, tak vlastnik bytu s 25 stupnami tlaci teplo druhemu vlastnikovi, aj ked ten o to nestoji. Takze, kto je vlastne zlodejom tepla a kto kradne teplo ? Ak si uvedomime, ze o spotrebe tepla v byte predovsetkym rozhoduje narok na tepelnu pohodu v byte zo strany vlastnika, tak potom je velmi tazke povedat, kto je vlastne zlodejom, ked jeden chce mat 25 stupnov a druhemu staci v byte 20 stupnov. A musime si uvedomit, ze neexistuje ziadna pravna norma, ktora by explicitne a taxativne stanovovala minimalnu teplotu v byte. Ano, su vlastnici bytov, ktorym postacuje v byte mozno aj 18 stupnov, ak im to vyhovuje. Su zlodeji tepla? Ono je to tak, ako je to v spolocnosti, jeden sa zivi statocne pracou, ledva prezije a druhy bohatne na emisiach a platinovych sitkach a nie su pritom ziadni zlodeji. Ked nam sa stale pacia iba ti a tych riesime, ktorych prichytia v obchode, ze ukradli rohlicek.......Jednoducho asi o nespravodlivosti a kradnuti placu predovsetkym ti, ktori maju velmi vysoku spotrebu tepla, miluju teplotu nad 25 stupnov, ale naklady za teplo v byte sa im nechce platit v plnej vyske, preto hladaju zlodejov v bytovke, ktori by im mali priplatit. Ale nikomu z nas neprekaza, ze ten, kto ma v priemere spotrebu tepla v byte do 5000 kWh, tak priplaca vzdy ostatnym, co maju spotrebu tepla v byte vyssiu, ako 6000 kWh a na tychto doplacaju vsetci ostatni, ktori maju menej ako 5000 kWh, lebo stat to takto vymyslel vo vyhlaske a pritom pekne rozprava o setreni s energiami a podporuje ale darebakov, ktori nehorazne minaju teplo v byte, lebo miluju, ked maju v byte horuco. Ale potom, nech si ho aj zaplatia sami a v plnej vyske. O tychto suvislostiach sa ale nikto z PRVN nedozvie, to je na tom najkrajsie a statu to vyhovuje.Tak o com to vlastne je ?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Janko. Tak o čom to vlastne je?!!!
0 0
Jang111111 Jang111111

Jang111111 je offline (nepripojený) Jang111111

Mám tiež doma digitálne pomerové merače, merače snímajú teplotu radiátora, to znamená, že keď vypneš radiátor a on je studený a Ty kúriš nezávislým kúrením napr. elektrickým radiátorom nemali by ti naskakovať žiadne hodnoty na merači. ALE pokiaľ kúriš tým elektrickým radiátorom napr. v obývačke ako píšeš, je zároveň ohrievaný aj vypnutý radiátor v obývačke a tak digitálny merač to berie ako keby bol radiátor zapnutý a meria a meria.....
U nás v bloku sme odhlasovali pomer 60% ku 40%, to znamená, že z meračov v bytoch sa berie hodnota 60%, a 40% sa rozpočítava na všetkých obyvateľov. Je to preto, že majitelia bytov na najvyšších, najnižších a bytov z južnej strany majú veľmi chladné byty a aj veľké náklady na kúrenie.
Naposledy upravil Jang111111 : 01.11.11 at 17:57
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Jang111111 Pozri príspevok
Mám tiež doma digitálne pomerové merače, merače snímajú teplotu radiátora, to znamená, že keď vypneš radiátor a on je studený

Áno, snímajú teplotu radiátorov, čím vyšší počet jednotiek, ks. ten pomerový zaznamená, tým viac potrebuje vlastník z dodaného tepla do domu. Nemal by zaplatiť viac za teplo?

a Ty kúriš nezávislým kúrením napr. elektrickým radiátorom nemali by ti naskakovať žiadne hodnoty na merači.

Logické.

ALE pokiaľ kúriš tým elektrickým radiátorom napr. v obývačke ako píšeš, je zároveň ohrievaný aj vypnutý radiátor v obývačke a tak digitálny merač to berie ako keby bol radiátor zapnutý a meria a meria.....

Nelogické.

Ten, akože merač je naprogramovaný, že začne začne snímať a zaznamenávať jednotky, až keď na čidlo merača pôsobí 28 °C. Čím vyššia teplota a čím dlhšie pôsobí na čidlo, tým viac zaznamenaných jednotiek je na merači. Ten elektrický by musel miestnosť vykúriť tak na 29 °C, aby merač začal merať, merať a merať ....

Takže, mať vykurovací systém v byte a vykurovať elektrinou je ....

U nás v bloku sme odhlasovali pomer 60% ku 40%, to znamená, že z meračov v bytoch sa berie hodnota 60%, a 40% sa rozpočítava na všetkých obyvateľov.

Tak toto si nejak poplietol, či nie? Základnú zložku a spotrebnú zložku máte 60 : 40 %? Alebo 40 : 60 %? Ak idem po vete odzadu tak 40 : 60 %, isto?

Je to preto, že majitelia bytov na najvyšších, najnižších a bytov z južnej strany majú veľmi chladné byty a aj veľké náklady na kúrenie.

Ak máte správne vyregulovaný vykurovací systém, nemôžete mať v dome chladné byty, a nie tak veľmi chladné byty. Môžu byť a aj sú byty, ktoré potrebujú na dosiahnutie teploty 20 °C viac tepla, kWh. To by tým bytom malo byť zohľadnené koeficientami nevýhodnej polohy miestnosti v dome, majú väčšiu ochladzovanú plochu bytu. Ak im aj tak vychádza vysoká úhrada podľa, že meračov, tak s teplom plytvajú. Preto 40 % nákladov rozdelíte podľa m2. Predpokladám, že aj tak ich majú ešte stále vysoké, treba viac rozpočítať podľa m2. Najlepšie by bolo hádam 100 % podľa m2.
Tak nejak by to mohlo byť.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Pomerový rozdeľovač tepla

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/admin/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg[/IMG]Zákon č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike v ustanoveniach § 2 písm. h) hovorí: “Pomerovým rozdeľovačom tepla je prístroj na registráciu časovej integrácie priebehu teploty a indikovanie pomerného množstva tepla odovzdávaného vykurovacími telesami v miestnosti u konečného spotrebiteľa, na ktorých sú namontované rozdeľovače vykurovacích nákladov alebo ich snímače.”

Zákon ani sekundárna legislatíva ďalej nijako neupresňujú technickú stránku, resp. pojem pomerový rozdeľovač tepla.


Ing. Michal Piterka, Stavebné bytové družstvo Komárno




Pozn. Snad opakování přinese užitek.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Vybrané z:

464/2005 Sb.
NAŘÍZENÍ VLÁDY
ze dne 19. října 2005,
kterým se stanoví technické požadavky na měřidla

§ 1
Předmět úpravy
(1) Toto nařízení zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1), kterými jsou stanoveny technické požadavky na následující druhy měřidel d) měřidla tepla,
§ 2
Základní pojmy
V tomto nařízení se za a) měřidlo považuje jakékoliv zařízení nebo systém s měřicí funkcí, které je uvedeno v § 1, g) měřidlo tepla považuje měřidlo, které je určeno pro použití v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu a které je navrženo pro měření tepla
§ 3
Technické požadavky na měřidla
(1) Měřidla musí splňovat základní technické požadavky uvedené v příloze č. 1
§ 4
Posouzení shody
(1) Před uvedením měřidel na trh zajistí jejich výrobce posouzení shody
§ 5
Označení shody
(1) Výrobce zajistí opatření měřidla splňujícího požadavky tohoto nařízení označením "CE" Pozn. PRVN namontované na radiátory uvedené požadavky nesplňují, aproto nejsou měřidly.
0 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

najag Pozri príspevok
Uz teplotny rozdiel jedneho stupna Celzia sposobuje, ze sa teplo siri od teplejsieho k studenejsiemu. To znamena, ak ma jeden byt 25 stupnov a druhy 21 stupnov, tak vlastnik bytu s 25 stupnami tlaci teplo druhemu vlastnikovi, aj ked ten o to nestoji. Takze, kto je vlastne zlodejom tepla a kto kradne teplo ? ...Jednoducho asi o nespravodlivosti a kradnuti placu predovsetkym ti, ktori maju velmi vysoku spotrebu tepla, miluju teplotu nad 25 stupnov, ale naklady za teplo v byte sa im nechce platit v plnej vyske, preto hladaju zlodejov v bytovke, ktori by im mali priplatit. Ale nikomu z nas neprekaza, ze ten, kto ma v priemere spotrebu tepla v byte do 5000 kWh, tak priplaca vzdy ostatnym, co maju spotrebu tepla v byte vyssiu, ako 6000 kWh a na tychto doplacaju vsetci ostatni, ktori maju menej ako 5000 kWh, lebo stat to takto vymyslel vo vyhlaske a pritom pekne rozprava o setreni s energiami a podporuje ale darebakov, ktori nehorazne minaju teplo v byte, lebo miluju, ked maju v byte horuco. Ale potom, nech si ho aj zaplatia sami a v plnej vyske.
V prvom rade mi napada, ze najag by si nedaval tu pracu vypustat taketo demagogie a klamstva, ak by nemal silnu motivaciu, aby za kazdu cenu zabranil tomu, ze zakonodarci zaplataju formalnu dieru v legislative, aby za zabranilo tym, ktori nevykuruju kradnut teplo susedom a zefektivnilo sa celkove vykurovanie v obytnych domoch. Musel by tu predlozit overenu kopiu vysetrovacieho organu, ze nevlastni byty, ktore prevazne nevykuruje, aby aspon ciastocne zmiernil taketo podozrenie. Kto bude vykurovat na 25 stupnov ak za posledny rok mu vysiel pri vyuctovani dvojnasobny nedoplatok ako susedom ? Ano, to by si mohol dovolit nejaky pravnik, primator, politik, realitkar, vysoky statny uradnik, bankar, majitel distribucnej spolocnosti na lieky, majitel siete lekarni, s platom 5 az 10 nasobne, i vyssim ako je priemerna mzda v state. Byvaju vsak tito ludia v bytovkach ?
Je vsak vela takych, ktori uz boli pouceni ako maju setrit a poctivo setria a napriek tomu platia ovela viacej ako susedia len preto, ze bezprostredne susedia s nevykurovanymi bytmi. I celkova bilancia tepla v obytnom dome, teda efektivna vyroba tepla je v takomto dome velmi mizerna.
Cudujem sa p. PASKOV, ze pritom aky siroky rozhlad preukazujete citaciou velkoho poctu drojov poznatkov, mozte s takym najagom suhlasit.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Takmerstarec Pozri príspevok
V prvom rade mi napada, ze najag by si nedaval tu pracu vypustat taketo demagogie a klamstva, ak by nemal silnu motivaciu, aby za kazdu cenu zabranil tomu, ze zakonodarci zaplataju formalnu dieru v legislative, aby za zabranilo tym, ktori nevykuruju kradnut teplo susedom a zefektivnilo sa celkove vykurovanie v obytnych domoch. Musel by tu predlozit overenu kopiu vysetrovacieho organu, ze nevlastni byty, ktore prevazne nevykuruje, aby aspon ciastocne zmiernil taketo podozrenie. Kto bude vykurovat na 25 stupnov ak za posledny rok mu vysiel pri vyuctovani dvojnasobny nedoplatok ako susedom ? Ano, to by si mohol dovolit nejaky pravnik, primator, politik, realitkar, vysoky statny uradnik, bankar, majitel distribucnej spolocnosti na lieky, majitel siete lekarni, s platom 5 az 10 nasobne, i vyssim ako je priemerna mzda v state. Byvaju vsak tito ludia v bytovkach ?
Je vsak vela takych, ktori uz boli pouceni ako maju setrit a poctivo setria a napriek tomu platia ovela viacej ako susedia len preto, ze bezprostredne susedia s nevykurovanymi bytmi. I celkova bilancia tepla v obytnom dome, teda efektivna vyroba tepla je v takomto dome velmi mizerna.
Cudujem sa p. PASKOV, ze pritom aky siroky rozhlad preukazujete citaciou velkoho poctu drojov poznatkov, mozte s takym najagom suhlasit.
Mily Takmerstarec, pretoze problematike tepla nerozumis ani prd, tak potom vypisujes iba hluposti, ktore nemaju ani hlavu, ani patu. Legislativny proces nefunguje, ako si to myslis Ty a preto nikdy nebude tak, ako si to predstavujes. Aby si pochopil svoju zvratenu poziadavku, tak Ti to vysvetlim na tomto priklade. Vedla seba stoja styri bytove domy, uplne rovnake, rovnakej stavebnej sustavy, v rovnakom prostredi, takze maji aj rovnaky faktor budovy, aj ked nevies, o com je vlastne rec. Jeden bytovy dom je napojeny na centralny zdroj tepla a ma verikalny rozvod tepla, druhy je napojeny tiez na centralny zdroj tepla, ale ma horozontalny rozvod tepla, treti dom ma plynove vykurovanie v kazdom byte samostatne a stvrty ma vykurovanie na elektricku energiu. Iba v jednom bytovom dome, ktory ma vertikalny rozvod tepla, sa riesi rozuctovanie nakladov, kradnutie tepla v byte, stat riesi rozuctovanie pravnou normou, usporiadavaju sa seminare k rozuctovaniu a pisu somariny na forach. U ostatnych bytovych domoch to nikoho nezaujima, ani stat nic neriesi, ani nikto iny. Dodavatelia energii poslu faktury vlastnikom bytov a zhasla sviecka.Kazdy zaplati naklady na energiu vo svojom byte, ktoru odobral podla fakturacneho meradla a nikoho nezaujima, ci niekto niekomu kradol teplo a podobne hluposti a pritom su to rovnake bytovky. Az toto vysvetlis, tak potom aj pochopis svoje hluposti, ktore tu vypisujes. Ja viem, babe sa prisnilo a baba aj chcela. Ale takto tó nefunguje a hlavne, Ty nevies nic o problematike tepla, len pises hluposti.
0 0
bupi bupi

bupi je offline (nepripojený) bupi

sito Pozri príspevok
Janko. Tak o čom to vlastne je?!!!
O tom, ze taka zbytocna byrokraticka firma ako je bytovy podnik, alebo ako sa to vola, musi ziivit stovky darmozracov, ktorym sa leni prejst z jednej kancelarie do druhej po dalsie zbytocne tlacivo. Okrem toho ze sikanuju obycajnych ludi este podnecuju nenavist aj vo forme zavisti, kto ma viac tepla za menej penazi a podobne bludy. Cim viac blbosti budu riesit, tym istejsie pozicie si udrzuju... tym vyssie platy budu chciet... tym viac im najomnici budu musiet prispievat ...tym viac byrokratov bude na tom urade...
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Měření vyžaduje všeobecnou znalost

Metrologie pod svým povrchem skrývá hluboké poznatky, které jsou blízké jen málo lidem, avšak většina lidí je využívá s pevnou důvěrou, že všichni stejným způsobem vnímají takové pojmy jako metr, kilogram, litr, watt, atd.

Důvěra je důležitá k tomu, aby metrologie mohla propojit lidské činnosti navzájem napříč zeměpisnými a profesními hranicemi.

Tato důvěra se zvyšuje se širším využíváním spolupráce, společných jednotek míry a společných měřicích postupů, a také s uznáváním akreditací a vzájemným zkoušením etalonů a laboratoří v různých zemích.

Lidstvo má tisícileté zkušenosti potvrzující, že život se skutečně stává snadnějším, jestliže lidé spolupracují v oblasti metrologie.


1.2 Kategorie metrologie

V Evropské unii se metrologie člení do tří kategorií s různým stupněm složitosti, oblasti užití a přesnosti: 1. Vědecká metrologie se zabývá organizací a vývojem etalonů a jejich uchováváním (nejvyšší úroveň). 2. Průmyslová metrologie zajišťuje náležité fungování měřidel používaných v průmyslu a ve výrobních a zkušebních procesech. 3. Legální metrologie se zabývá přesností měření tam, kde tato měření mají vliv na průhlednost ekonomických transakcí, zdraví a bezpečnost.


Zdroj: METROLOGIE V KOSTCE
ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT, 2003



Pozn.
PRVN mají za sebou ekonomicky silnou trubičkovou lobby, aproto je tolik chytračení, zbytečných nedorozumění atd. ....
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Legislatívne požiadavky, ktoré musí meradlo spĺňať

Na celom svete sa kladú miestne legislatívne požiadavky, ktoré, musí spĺňať meradlo a jeho využitie. Spomínajú sa pritom preventívne aj represívne opatrenia:

  • a) Preventívne opatrenia - vykonávajú sa pred uvedeným zariadenia na trh, to znamená, že zariadenie musí mať skúšku typu a musí byť overené. Výrobcovia zabezpečujú skúšku typu oprávneným orgánom - vo väčšine krajín úradom - či typ spĺňa všetky príslušné legislatívne požiadavky. V prípade sériovo vyrábaných meradiel sa musí zaistiť overením, že každé zariadenie spĺňa všetky požiadavky kladené naň schvaľovacím postupom. V prípade používaných prístrojov sa predpisuje preskúšanie alebo opakované overenie. Zaistí sa tak, že meradlo odpovedá legislatívnym požiadavkám. Tie sa v jednotlivých krajinách líšia a závisia od národnej legislatívy.
  • b) Represívne opatrenia - dohľad nad trhom predstavuje represívne opatrenie na zamedzenie nelegálneho používania meradiel. Etalóny používané na takúto kontrolu a preskúšanie musia byť nadviazané na národne alebo medzinárodné etalóny.


zdroj:http://sk.wikipedia.org/wiki/Metrol%C3%B3gia
0 0
bupi bupi

bupi je offline (nepripojený) bupi

20-10-11 Su merace na radiatoroch podvod ?
10:21 SamuelSK



citujem..."To ich zoberiem do srotu a budem kurit el. klimatizaciou, kedze to ma vyjde na MENEJ(!)

Ake mate s tymto skusenosti?"...

Da sa to zrealizovat aj v praxi?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

bupi Pozri príspevok
20-10-11 Su merace na radiatoroch podvod ?
10:21 SamuelSK



citujem..."To ich zoberiem do srotu a budem kurit el. klimatizaciou, kedze to ma vyjde na MENEJ(!)

Ake mate s tymto skusenosti?"...

Da sa to zrealizovat aj v praxi?
On môže, ale aj musí! Musí niesť dôsledky rozhodnutia spoluvlastníkov, ak rozhodnú v súlade s 358/2009, §7, odsek 4

(4) Konečnému spotrebiteľovi, ktorý nemá zapojené
pomerové rozdeľovače tepla alebo určené meradlo1)
tepla, alebo odmietol umožniť vykonať ich odčítanie,
alebo neoprávnene do nich zasahoval, čím spôsobil ich
nesprávnu funkciu, alebo ich poškodil, sa určí spotrebná
zložka ako súčin 1,5 násobku priemeru spotrebnej
zložky na meter štvorcový
vypočítaný z podlahovej
plochy všetkých vykurovaných bytov, nebytových priestorov
a spoločných priestorov a podlahovej plochy
vykurovaného bytu, nebytového priestoru a spoluvlastníckeho
podielu na spoločných priestoroch konečného
spotrebiteľa


Takže, uhradí 1,5 násobok rozpočítania podľa m2 na jeho byt. A aj elektrinu za klímu.

Vykurovací systém v dome, bytoch je spoločné zariadenie, vykurovanie domu je tiež spoločná záležitosť a odobraté teplo tiež. Preto o tom rozhodujú všetci spoluvlastníci. Či nie ...?
3 0
dodo1001 dodo1001

dodo1001 je offline (nepripojený) dodo1001

Ak sa na digitálnych pomerových meračoch vykazuje spotreba tepla (menia sa hodnoty na displeji vykazujúce aktuálnu spotrebu) aj mimo vykurovacieho obdobia, môže ísť o:
1/ na pomerový merač svieti priame slnko
2/ ide o chybný pomerový merač a je nutné ho vymeniť
3/ pomerový merač bol pred montážou nesprávne naprogramovaný, t.z. nebolo v ňom zakázané načítanie spotreby tepla mimo vykurovacieho obdobia.
Nastavenie sa robí podľa typu prístroja:
- na uvedené obdobie sa naprogramuje vyšší teplotný rozdiel medzi teplotou radiátora a teplotou v miestnosti
- nastaví sa príslušná oblasť - iná pre Helsinky a iná pre Madrid
Kontrolu pomerových meračov je možné si objednať za úhradu u firmy, ktorá vykonala montáž. Mnohé z dodávaných typov si pamätajú spotrebu za posledných 12 mesiacov, čiže je to možné takto skontrolovať.
0 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

sito Pozri príspevok
On môže, ale aj musí! Musí niesť dôsledky rozhodnutia spoluvlastníkov, ak rozhodnú v súlade s 358/2009, §7, odsek 4

....

Takže, uhradí 1,5 násobok rozpočítania podľa m2 na jeho byt. A aj elektrinu za klímu.

Vykurovací systém v dome, bytoch je spoločné zariadenie, vykurovanie domu je tiež spoločná záležitosť a odobraté teplo tiež. Preto o tom rozhodujú všetci spoluvlastníci. Či nie ...?
Mr. sito,

citujem preto, ze je potrebne to zdoraznit. Patri Vam vdaka za Vase usilie o spravodlivost a objektivitu.
0 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

najag Pozri príspevok
...
Jeden bytovy dom je napojeny na centralny zdroj tepla a ma verikalny rozvod tepla, druhy je napojeny tiez na centralny zdroj tepla, ale ma horozontalny rozvod tepla, treti dom ma plynove vykurovanie v kazdom byte samostatne a stvrty ma vykurovanie na elektricku energiu. Iba v jednom bytovom dome, ktory ma vertikalny rozvod tepla, sa riesi rozuctovanie nakladov, kradnutie tepla v byte, stat riesi rozuctovanie pravnou normou, ... U ostatnych bytovych domoch to nikoho nezaujima, ani stat nic neriesi, ani nikto iny. ....
Odkial ste nabrali tu istotu p. najag, ze Vyhlaska 358/2009 neriesi byty s horizontalnymi rozvodmi tepla v bytoch?

Vyjadrite sa k tomu ci nie ste motivovani osobnym zaujmom, aby sa v ziadnom pripade nezaplatala diera v legislative postihujuca previnilcov, ktori dlhodobo nevykuruju svoje byty v bytovych domoch?
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Takmerstarec Pozri príspevok
Odkial ste nabrali tu istotu p. najag, ze Vyhlaska 358/2009 neriesi byty s horizontalnymi rozvodmi tepla v bytoch?

Vyjadrite sa k tomu ci nie ste motivovani osobnym zaujmom, aby sa v ziadnom pripade nezaplatala diera v legislative postihujuca previnilcov, ktori dlhodobo nevykuruju svoje byty v bytovych domoch?
Moja istota prameni z mojich vedomosti a znalosti. Ak toto neviete, tak je zbytocne nieco riesit. A zasadne sa uz nemienim nevyjadrovat k hlupostiam.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Takmerstarec Pozri príspevok
Mr. sito,

citujem preto, ze je potrebne to zdoraznit. Patri Vam vdaka za Vase usilie o spravodlivost a objektivitu.
Čo je to spravodlivosť?

V najvšeobecnejšej rovine môžeme spravodlivosť vymedziť ako základný normatívny princíp spolužitia ľudí. V spoločenskom vedomí je zakotvená ako ideál správneho, vyváženého a zdôvodneného rozdeľovania spoločenských hodnôt a bremien, práv, povinností, dobra a zla. Tvorí najvyššie hodnotiace kritérium posudzovania usporiadania spoločenských vzťahov, ľudského konania, spoločenských inštitúcií, jednotlivých právnych noriem i právnych systémov. Považuje sa za spravodlivé, aby to, čo človek od spoločnosti získa, bolo podmienené tým, čo jej sám poskytne. Spravodlivá spoločnosť by mala vytvoriť mechanizmus regulovania proporcií medzi vkladom jednotlivca do spoločnosti a podmieniť k tomu jeho adekvátnu odmenu, ktorú má za to získať.
Rozlišujeme rozličné vymedzenia ako distibutívnu a redistributívnu spravodlivosť, legálnu spravodlivosť etickú spravodlivosť a pod. Aristoteles charakterizuje rozdeľujúcu spravodlivosť, alebo inak povedané distribučnú spravodlivosť. Táto spravodlivosť sa uplatňuje vo vzťahoch nadriadenosti a podriadenosti. Zaväzuje nadriadenú inštanciu, uskutočniť voči jej podriadeným osobám rozdeľovanie podľa rovnakého meradla, na základe určitého vecného kritéria, prípady. O rovnosti sa dá teda hovoriť vždy len vo vzťahu k niečomu, čo musí byť postavené na jednom základe alebo z jedného hľadiska. Ďalej môžeme hovoriť aj o objektívnej alebo subjektívnej spravodlivosti. Pod objektívnou spravodlivosťou rozumieme spravodlivosť ako základnú vlastnosť právneho poriadku a určitých sociálnych inštitúcií. Pod subjektívnou spravodlivosťou chápeme spravodlivosť ako morálnu činnosť konajúceho človeka.
So spravodlivosťou úzko súvisí rovnosť. Aristoteles považuje rovnosť za jadro spravodlivosti a spravodlivého človeka charakterizuje ako priateľa rovnosti. Rovnosť chápe ako normatív pre rozdeľovanie. Z toho vyplýva, že pre rozdeľovanie pozitívnych a negatív hodnôt spoločnosti musí existovať miera, ktorá má všeobecnú platnosť.
Všeobecným princípom rovnosti je pravidlo: „Nerob inému to, čo nechceš, aby iní činili tebe!“ Prijíma ho každá kultúra, aj keď formuluje ho rozmanito. Podľa neho človek rovnako dostane toľko, koľko dá, naopak rovnako mu vezmú toľko, koľko zoberie on. Toto pravidlo je zároveň považované za spravodlivé. Rovnako sa dajú posudzovať len rovnaké. Liberáli často používajú a rozoberajú pojem spravodlivosť. Spravodlivosť sa chápe ako určitá vlastnosť spoločenského poriadku a je silne spojená s právom. Právo býva považované za formálne vyjadrenie, symbol spravodlivosti.
V právnom štáte sa má na mysli rovnosť občanov pred zákonom. Sociálny štát, kde sa uznáva štátna ingerencia, nazerá na nerovnosť tak, že ju môže naprávať tým, že dáva privilégiá najchudobnejším, a že môže obmedziť akumulovanú ekonomickú moc v jedných rukách. Rovnako sa dajú posudzovať len rovnaké prípady. O rovnosti sa dá teda hovoriť vždy len vo vzťahu k niečomu, čo musí byť postavené na jednom základe alebo z jedného hľadiska. V právnom štáte sa má na mysli rovnosť občanov pred zákonom. Sociálny štát, kde sa uznáva štátna ingerencia, nazerá na nerovnosť tak, že ju môže naprávať tým, že dáva privilégiá najchudobnejším, a že môže obmedziť akumulovanú ekonomickú moc v jedných rukách.
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

sito Pozri príspevok
On môže, ale aj musí! Musí niesť dôsledky rozhodnutia spoluvlastníkov, ak rozhodnú v súlade s 358/2009, §7, odsek 4

(4) Konečnému spotrebiteľovi, ktorý nemá zapojené
pomerové rozdeľovače tepla alebo určené meradlo1)
tepla, alebo odmietol umožniť vykonať ich odčítanie,
alebo neoprávnene do nich zasahoval, čím spôsobil ich
nesprávnu funkciu, alebo ich poškodil, sa určí spotrebná
zložka ako súčin 1,5 násobku priemeru spotrebnej
zložky na meter štvorcový
vypočítaný z podlahovej
plochy všetkých vykurovaných bytov, nebytových priestorov
a spoločných priestorov a podlahovej plochy
vykurovaného bytu, nebytového priestoru a spoluvlastníckeho
podielu na spoločných priestoroch konečného
spotrebiteľa


Takže, uhradí 1,5 násobok rozpočítania podľa m2 na jeho byt. A aj elektrinu za klímu.

Vykurovací systém v dome, bytoch je spoločné zariadenie, vykurovanie domu je tiež spoločná záležitosť a odobraté teplo tiež. Preto o tom rozhodujú všetci spoluvlastníci. Či nie ...?
to je sice pravda,ale ak je 8 poschodi a vykurovanie podla fyzikalnych zakonov je nevyhodne pre prve 2 poschodia,kym posledne tri nemusia ani radiatori mat zapnute a maju teplo,tak jasne ze ak nie je ohladuplnost,tak prehlasuju susedov zdola-my na 1 prvom mame koeficienty 0,8 pri dvoch miestnostiach a pri dalsich dvoch 1 a samozrejme ze nemame sancu prehlasovat ostatnych,pricom spravodlivejsi koeficient by bol 0,7 na vsetky miestnosti,a rozdeeju sa pomerom 40% podlahova plocha a 60% merace-je to asi kvoli zakonu,inak by to bolo este nepriaznivejsie nastavenie pomerov.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať