Zavrieť

Porady

Hmotný majetok firmy

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to s hmotným majetkom firmy, ktorý nie je drahší ako 1700 €, to znamená, že sa neodpisuje ale odráta sa ako náklady v jednom roku. Napr. počítač, kancelársky nábytok, telefón... Tieto veci tiež strácajú hodnotu po 4 rokoch ako pri odpisovaní (napr. auta za 20 000€ ) alebo majú nulovú hodnotu už po jednom roku alebo ako to funguje ?

Ďakujem za odpoveď
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

koňo je offline (nepripojený) koňo

koňo
Záleží na tom, ako máš postup zadefinovaný v internej smernici. Aj účtovanie do nákladov je prípustné a náklad je daňovo uznaný. Alebo môžeš odpisovať.

7mathew7 je offline (nepripojený) 7mathew7

7mathew7
áno tie smernice sú mi trochu známe, ale zaujíma ma, že ak napr notebook (za 600 € ) napíšem do zásob (dám celú sumu do nákladov) či už po roku má nulovú hodnotu aj keď má využitie viac ako rok. Hlavne ma zaujíma kedy sa majetok stáva bezcenným, v prípade keď sa uvedie ako zásoby alebo ako réžia alebo operatívne náklady a neviem ešte aké skupiny.

koňo je offline (nepripojený) koňo

koňo
Práve v smernici by malo byť zadefinované, ako sa vedie napr. operatívna evidencia predmetov, ktoré boli účtované do nákladov, hoci sa predpokladá ich využívanie viac rokov. Urči si v smernici limit ceny predmetu (alebo druh predmetu alebo oboje) pre operatívnu evidenciu.
Čo sa potom týka vyradenia, odporúčam ti vyžadovať schválenie vyradenia štatutárom alebo ním menovanej komisie.

Hmotný majetok firmy

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.