Zavrieť

Porady

Hypoteka pre mladych - predcasne splatenie pocas viazanosti - otazka na poplatky.

Poprosil by som o informaciu ohladne predcasneho splatenia hypoteky pre mladych. V zmluve mam klauzulu [vseobecne je to pre vsetky hypo pre mladych], ze do 5 rokov je splatenie bez poplatku. Viem, ze treba mat hypoteku aspon 4 roky aby sa nevracal spatne prispevok, to potrebujem dodrzat. Viazanost mam ale viac ako 5 rokov, je trojrocna a bude trvat do "6teho roku hypoteky", moja chyba bola ponechat trojrocnu druhy krat. Rad by som danu nehnutelnost predal a predcasne splatil bez poplatku, ale pocas viazanosti to asi nie je mozne [teda je, ale iba za poplatok]. Jedna sa o banku CSOB. Viem, ze najlepsie je ist do banky, ale po mojej skusenosti je lepsie to mat zistene vopred, v banke mi vzdy povedali, ze to nie je mozne a sposob som nakoniec musel hladat sam a aj sa mi to podarilo. Teoreticky by pripadala do uvahy aj zmena nehnutelnosti, ale to neviem, ci by rodicia suhlasili a je to skor zle riesenie, asi by som v tom pripade zaplatil radsej ten poplatok. Vychadza mi to aj na 1000e, nerad by som to nechal banke ak je ina moznost. Vopred dakujem za pripadnu radu :-)
ace123 Este detail, aktualne je teraz 4 roky trvanie hypoteky.
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času
Vo svojej otazke ste si aj sam odpovedal.
Vase moznosti su:
- Zaplatit poplatok, aktualne 5% z objemu mimoriadnej splatky, resp. zostatku uveru.
- Pockat 1 rok s predajom.
- Zmena zabezpeky, nehnutelnosti.

Na hypoteke so statnym prispevkom pre mladych mate moznost zaplatit raz rocne 20% zo zostatku dlhu bez polatku. Takze mozno si mozete poplatok o tych 20% znizit ale to zalezy od zmluvy ktoru mate.

Neviem co sa pise v klauzule na Vasej zmluve, ale nezda sa mi, ze by tam bolo jednorazove splatenie do 5 rokov bez poplatku. Standardne, ak splatite hypoteku s prispevkom pre mladych skor ako za 4 roky, ste povinny vratit statny prispevok pocas celej doby urocenia. Banka je povinna na prvych 5 rokov klientovy umoznit mimoriadnu splatku pri hypoteke so statnym prispevkom. Zda sa mi, ze si tieto mimoriadne splatky zamienate s jednorazovym splatenim bez poplatku. Z tohoto dovodu budete platit poplatok ak hypoteku splatite pred koncom fixacie.

mattto je offline (nepripojený) mattto

mattto
nerozumiem, sám si našiel podmienky predčasného splatenia, vieš aký budeš platiť poplatok, my nepoznáme tvoje zmluvné podmienky a máme urobiť čo?
ace123 Zaujimalo by ma, ked je v zmluve, ze do 5 rokov je to bez poplatku a zaroven pocas viazanosti ze je to z poplatkom, tak co je vlastne silnejsie... V jednoduchosti. A jedna sa o standardnu zmluvu hypo pre mladych, nic specialne.

ace123 je offline (nepripojený) ace123

ace123
Hm, dakujem, pozrel som si este raz ako to pisu jednotlive banky na internete [zmluvu nemam so sebou], a naozaj to vyzera tak, ze splatenie celej sumy je s poplatkom a 20% 1 krat/rok je bez poplatku. Pozriem este raz zmluvu; dakujem este raz za ozrejmenie.

V kazdom pripade aj na internete aj v tej zmluve je to napisane velmi nestastne [dava to moznost splatenia bez poplatku], pozrel som teraz x odkazov, na vacsine to nie je napisane jasne a to sa povazujem za cloveka co sa vyzna, teda ako hypotekar amater :-)

Hypoteka pre mladych - predcasne splatenie pocas viazanosti - otazka na poplatky.

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.