Zavrieť

Porady

Chcem vydediť 1 dieťa z dedičstva pre dlhy a pre 2. dieťa zaručiť prenechanie celeho bytu ale v prípade v prípade smrti obdareného, alebo, ak sa nebude o mna v starobe riadne starať, jeho vratenie.

Nevidím dôvod aby som k bremenu uviedol: že mi zabezpečia 3x denne teplé jedlo, 2x mäsité vo váhe 150gr. Klimatizovanú miestnosť, odvoz a dovoz k lekárovi podla mojich požiadaviek, v prípade bezvládnosti mi zabezpečia povolovanie, niekoľko krát denne, Budú udržiavať byt a izby v poriadku. Ak nebudú vládať takúto službu vykonávať, zabezpečia mi opatrovateľku, s ktorou musím súhlasiť, alebo darovanú nehnuteľnosť založia v prospech starobinca, ktorý túto činnosti zabezpečí. Ak by obdarený nemohol plniť tieto záväzky, bud z dôvodu smrti alebo choroby, darovacia zmluva by mohla byť anulovaná a vrátená darcovi. Nevidím dôvod aby som k doživotnému bremenu neuviedol: že mi bude zabezpečené 3x denne teplé jedlo, 2x mäsité vo váhe 150gr. Klimatizovanú miestnosť, odvoz a dovoz k lekárovi podľa mojich požiadaviek, v prípade bezvládnosti mi zabezpečené polohovanie niekoľko krát denne. Ďalej bude obdarovaný udržiavať byt a izby v poriadku a platiť všetky náklady spojené z bytom. Ak nebude obdarovaný vládať takúto službu vykonávať a ak by obdarený nemohol plniť tieto záväzky, buď z dôvodu predčasne smrti alebo choroby, darovacia zmluva by mohla byť anulovaná a vrátená darcovi nakoľko darca ma k obdarovanému taký citový vzťah, že si nepraje, aby táto činnosť bola zabezpečená inou osobou. Ja za tento dar žiadam protislužbu, ktorej hodnota je podstatne nižšia. A chcem sa dožiť smrti v rodinnom kruhu, ak sa dá, ak nie chcem o tom rozhodovať sám.
Naposledy upravil benokiri : 12.04.14 at 14:04
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Ak ti niekto podpíše takú zmluvu,uzatvor ju podľa § 51 občianskeho zákonníka. Riešia sa tak zmluvy, ktoré nie sú zákonom pomenované (nepomenovaná zmluva). Ale ty si takú zmluvu pomenovať môžeš.
    Najčastejší názov,ktorý ľudia podobným zmluvám dávajú, je zaopatrovacia zmluva. Zvyčajne starší človek daruje nehnuteľnosť s tým, že ho niekto dopopatruje a zabezpečí mu bývanie v tej nehnuteľnosti (vecné bremeno). Nie je vylúčená ani rozväzovacia podmienka, ale na oplátku za roky opatrovania má byť tiež kompenzačná podmienka.

    Hlasovalo 7 pouzivatelov

    Užitočné (7)
    terezamaria, arizona, benokiri, Kvaka, Anik, alaya1, Peggynka
    7
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Peggynka To fakt by odborník podľa tohto zadania mohol takúto zmluvu napísať? To zadanie má toľko otazníkov,že možno Sybilla by mala čo robiť,aby to zúžila na niečo reálne a realizovateľné.Veď život-to nie sú len §-y,sú vzťahy a morálne záväzky detí voči rodičom atď.
    Mária27 veď si pozri moje prvé slová
    Peggynka Rozumiem,PODPÍŠE,ale či by sa dal niekto nahovoriť na základe toho zadania,aby mu ju zostavil,tak som to myslela-to ma zaujíma.
    Vieš ako je to s podpismi,ľudia ani nečítajú,čo podpisujú...
      zbaliť

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Podľa zadania to vôbec nie je o dedičstve! Takže ty chceš vlastne darovať dom - a za to chceš protislužbu? ....
    treba si pozrieť OZ ..
    (1) Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.
    Peggynka Keby dom,ale ja čítam,že byt...Pán vymyslel novú formu "darovania" s podmienkami.
    Katy a R Ja ešte teda doplním ... riešením by bolo zamestnať opatrovateľku - a toto všetko dať do jej pracovných povinností (samozrejme "přiměřene" aj zaplatiť ..)

    Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

    Dáša_
    toto sa nedá zabezpečiť darovacou zmluvou, toto nie je o darovaní, ale o postupnom splácaní nehnuteľnosti... Darovacia zmluva nemôže byť podmienená, v tom prípade to nie je darovacia zmluva. Predaj svoj byt a nech ti ho príbuzní splácajú .... alebo si za tie peniaze kúp starostlivosť v nejakom penzióne.

    Hlasovalo 4 pouzivatelov

    Užitočné (4)
    arizona, Kvaka, nika.sum, JUDr. Lucia Semančínová
    4

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    predaj dom a za tie peniaze sa presťahuj do nejakého zariadenia pre seniorov s celodennou starostlivosťou.
    Naposledy upravil kopretinka : 08.04.14 at 16:21
    Peggynka Tam by mu tie peniaze asi dlho nevydržali (otázkou je,akú hodnotu má ten byt) u nás také služby poskytujú za 30€/deň,to je 10 950€/rok.
    kopretinka veď bude mať aj dôchodok....u nás je také zariadenie,a bývajú tam bežní ľudia,nie milionári.Veď si nemusí vybrať to najdrahšie.Niečo na spôsob domova dôchodcov,ale sú tam samostatné "byty"

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    Ak chceš vydediť dieťa, musíš v závete uviesť dôvod vydedenia - napr. že Ti neposkytlo pomoc v chorobe a starobe. Lenže na druhej strane práve tú od neho očakávaš, priam si ju vynucuješ a chceš si ju poistiť. Ako? Vydedením? A ak ho vydedíš, nemá Ti čo vrátiť. Uvedomuješ si ten logický nezmysel?

    "Ja za tento dar žiadam protislužbu, ktorej hodnota je podstatne nižšia." Pri všetkej úcte k Tvojmu veku /?/ sa tieto slová nedajú nazvať inak ako trúfalosťou. Kto vie, kto koho prežije a ako dlho tu bude? Kto vie, aká bude cena nehnuteľností o 10, 20, 30 rokov?Kto vie, kde bude žiť Tvoja dcéra, či bude vôbec na Slovensku? Kto vie, aká bude mena a hodnota peňazí? Kto vie, či tu nebude druhá Ukrajina? Kto vie, či bude na pultoch mäso? Kto vie, koľko bude starých ľudí, odkázaných na pomoc v sociálnych zariadeniach? Kto vie, aké budú ich cenníky a aké dlhé budú poradovníky? Kto vie, aký bude vek odchodu do dôchodku ich "detí"? Kto vie vyčísliť, akú cenu má podaný pohár vody, vymenená plienka či dobré slovo? Lebo ja toto vyjadriť v peniazoch neviem... Ale určite viem, že máš klimatizáciu. Teda aspoň predpokladám, keďže ju vyžaduješ od dcéry. Ja ju nemám a ani po nej netúžim - nie je to totiž zdravé... Rovnako ako nechať sa voziť k lekárovi podľa vlastných požiadaviek. K lekárovi sa chodí spravidla podľa svojich potrieb...
    Naposledy upravil Oliwa : 09.04.14 at 18:29
    benokiri U nas sa nemozes vydedit pravoplatného dedica, len znižiť je časť na 25%, čo može na súde vyhrať.
    doktor23 samozrejme, že môžeš vydediť neopomenuteľného dediča. Načo by sme mali potom § 469a Občianskeho zákonníka?

    Vydedenie

    § 469a

    (1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
    a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

    b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

    c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

    d) trvalo vedie neusporiadaný život.

    (2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.

    (3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia.

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    tak takéto zmätočné zadanie som už dlho nečítala

    Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

    Kvaka
    Píšeš, že za tento dar žiadaš protislužbu, ktorej hodnota je podstatne nižšia ako byt. Nemáš pravdu, tie služby, ktoré žiadaš, by ťa mesačne vyšli na oveľa vyššiu sumu, ako by si získal, keby si ten byt predal "na splátky". To, čo ty chceš realizovať, nie je darovanie bytu, ale predaj bytu, pričom kúpnou cenou by bolo nepeňažné plnenie zo strany kupujúcej. Počítaj minimálne 12000€ za rok. Už len také polohovanie niekoľkokrát denne vyžaduje celodennú starostlivosť, keďže si nepraješ, aby táto činnosť bola zabezpečená inou osobou. Ja by som tému nazvala inak, napísala by som: Ako si vlastným bytom zabezpečiť, aby o mňa bolo v starobe postarané aj v prípade smrti obdarovaného.

    Indeed je offline (nepripojený) Indeed

    Vylúčený člen Indeed
    konkretizuj otázku !

    Ja som zo zadania témy vyrozumel,že odteraz až dokým neumrieš
    chceš dva x denne 150 gr.mäsité jedlo

    o zavete a dedičstve tam nie je písané nič...

    Ice dive je offline (nepripojený) Ice dive

    Ice dive
    podľa mňa dosť utopistická požiadavka na darovaciu zmluvu.... čo som počul tak maximálne čo sa dáva je doživotné užívacie právo a to je asi tak všetko... by ma zaujímalo ako by zadávateľ preukazoval, súdu v prípade dožadovania sa vrátenia daru, že to mäsité jedlo nebol 2x ale len raz týždenne, že nemalo 150 gramov ale len 135 g... atď... treba si uvedomiť, že neexistuje žiadna inštancia, ktorá by kontrolovala plnenie podmienok darovacích zmlúv... je len súd, ktorý darovaciu zmluvu buď zruší, alebo návrh darcu o zrušenie zamietne...
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    benokiri podstata je, aby toto plnenie nemohlo byt po smrti obdarovaného presunutie na niekoho 3., a ani by nemohlo začať dedičské konanie, lebo moja protislužba daru nebola splnená - čiže mal by byt vrátený dar!?
    Katy a R Dar dávaš bez prrotislužby - a vrátenie daru nemôžeš len tak vyžadovať - vi´d OZ (určite nie je dôvodom nižšia porcia mäsa, klimatizácia ... ) ... treba si to dobre rozmyslieť pred darovaním!
    Ice dive najjednoduchšie v tomto prípade je, asi nehnuteľnosť si nechať, a spoliehať sa na to, že deti si si vychoval dobre a že ťa doopatrujú...
      zbaliť

    Bednarova J je offline (nepripojený) Bednarova J

    Bednarova J
    Po 1. darovacia zmluva nie je synalagmaticky zavazok teda nevznikaju vzajomne prava a povinnosti a jej podstatnou nalezitostou je bezodplatnost. Ziadat vratenie daru zo zakona je iba v pripade ak obdarovany hrubo porusuje dobre mravy. Pokial by ste viazali poskytnutie daru na uvedene podmienky neslo by o darovaciu zmluvu, avsak nikde v zakone nie je uvedene, ze by ste takuto zmluvu aj ked nepomenovanu nemohol uzatvorit.
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    benokiri Fantázia, Ďakujem Bude to zmluva o poskytnutí peňazí za účelom zaopatrenie v starobe. Takáto zmluva sa nemôže zahrnúť do dedičstva. Ako jednoducho sa to dá vyriešiť. čo zákon nezakazuje...nie som právnik môžem na základe tejto zmluvu previesť vlastníctvo bytu na dcéru s mojim doživotným užívacím právom?
    MarcoM Len blázon by podpísal takú zmluvu. Kataster ti akceptuje jedine kúpnu, alebo darovaciu. Keď nehnuteľnosť prejde na dcéru je to jej majetok a môže si s tým robiť čo uzná za vhodné.
    Bednarova J Ano ale kde sa tam pise cosi o prevode vlastnictva? A co si vy predstavujete o pojme zahrnut do dedictva.
    Bednarova J zamennu zmluvu a pod...a dohody....on je vlastnik a moze si ju previest ako chce, pokial v nej budu podstatne nalezitosti. To nie je tazke, dolezite je, aby bola podla zakona o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov prevoditelna, ak ide o byt , co sa da najlahsie riesit zmiesanou zmluvou co je kupna a zaopatrovacia , s pravom jej zrusenia pri poruseni podmienok prevodu.
    Ice dive ešte raz, ako by preukazoval napríklad pri tej váhe mäsa, či skutočne dostal také jedlo o tej váhe aké si predstavoval??? kto by dohliadal na to, že podmienky zaopatrovacej zmluvy boli dodržané tak ako by si prial on, a ako by sa daná vec dávala do pôvodného stavu... klimatizovanú miestnosť no to možno hej obhliadkou na mieste OK, ale neviem si predstaviť, ako preukáže súdu ak sa bude dožadovať prevodu nehnuteľnosti späť, že podmienky splnené neboli a ako preukáže protistrana že podmienky splnené boli... dôkazné bremeno by bolo na ňom... a nemyslím, že by ho potom ustál...
    Bednarova J no a ale do zmluvy si to mozu dat, jasne jej vykonatelnost by bola vzhladom na tie podmienky dost nizka, ale viem si to predstavit. A ak by to nesplnil ten kto tu nehnutelnost nadobudol, potom by mal pravo prevodca odstupit od zmluvy, tym, že by ho napr vyzval na plnenie a dal mu lehotu na napravu a ak by nedoslo v lehote ku jej naprave doslo by k odstupeniu od zmluvy - napriklad. Ide predsa o jeho nehnutelnost a on ma pravo urcit podmienky a ak by ich niekto prijal tak nie je dovod na neplatnost takeho ustanovenia. Aj ked jasne niektore veci z toho co zadavatel uviedol su nevykonatelne.
    Oliwa Asi bude každú porciu mäsa vážiť na digitálnej váhe a fotky zakladať do albumu ako dôkazový materiál... Fakt si neviem predstaviť "obdarovanú" protistranu, ktorá by takú zmluvu podpísala... Celé je to nejaké choré, takto punktičkársky si chcieť "zabezpečiť" opateru v starobe.
    3x denne teplé jedno - to sú asi raňajky, obed, večera. Každý deň teplé raňajky - párky, praženica, hemendex... Ale aj v lete, keď je ovocie a zelenina?
    Zadávateľ je podľa tohto asi náročnejší typ stravníka - neviem, či si niekto z Vás, čo to tu číta, potrpí na niečom takom...
    Hlavne, že "darca ma k obdarovanému taký citový vzťah, že si nepraje, aby táto činnosť bola zabezpečená inou osobou". Tomu ako rozumieť? Veď ak je to pravda, tak sa nemá čoho báť. A ak sa jedná len o jednostranný vzťah, tak tu nepomôže žiadna zmluva...
    Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko...
    Oliwa Benokiri, tak čo chceš poskytnúť dcére - peniaze, za ktoré Ťa má doopatrovať alebo jej chceš darovať byt?
    Na základe zmluvy o poskytnutí peňazí chceš previesť vlastníctvo bytu na dcéru, či ako tomu máme rozumieť...? Lebo takto si to napísal.
    benokiri Vysvetlenie o co mi ide. Mam 2 deti, 1. ma dlhy niekolko milionov, (nemoze zdedit nic ale ani vzdat sa dedistva). 2. dieta zije poriadne. Dobre poznam dedenie podla zavetu aj darovacou zmluvou. Chcel som osetrit aj to, ze ak by nahodou 2. dieta zomrelo, aby sa byt vratil mne a "nededil po dcére", lebo zatial je bezdetná.
    Dakujem MarcoM, lebo to je podstatne, co akceptuje kataster. Dali by sa tieto podmienky vlozit do "kupno predajnej zmluvy" alebo inej zmluvy, ktoru by akceptoval kataster?
    benokiri Niekolko faktov:

    1/ Dr. Bednarova - zmluva sa da uzavriet: dolezite je, aby bola podla zakona o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov prevoditelna, ak ide o byt , co sa da najlahsie riesit zmiesanou zmluvou co je kupna a zaopatrovacia , s pravom jej zrusenia pri poruseni podmienok prevodu

    2/ Ak sa dnes zda niekomu 12000 EUR/rok opatrovanie vela, tak nepozna ceny na trhu 24 hod. opatrovanie v rakusku stoji cca 2600/ EUR mes., z teho treba treba platit odvody....ale tam je iny system...

    3/ Ja nemozem stavat len na dozivotnom uzivani daneho bytu, lebo mam 2 byty.

    4/ zrejme ste nepoculi o tom, ako dopadli niektori dobraci, ktory darovali byt za "doopatrovanie".

    5/ Jeden z pravoplatných dedicov ma dlhy na niekolko milionov, preco by mali moje vydrete peniaze prepadut za jeho "lumparne". Ja som vsetky penieze zarobil a riadne zdanil.
    Peggynka Niekoľko viet k bodu 2)
    porovnávaš neporovnateľné,až budú na Slovensku rakúske dôchodky,potom môžme diskutovať o tom,či 12 000 €/rok za opatrovanie je málo alebo veľa...
    K bodu 5)
    Ja dnes viem,kto ma doopatruje a nebudem riešiť dedičstvo.Až by som mala takú situáciu v rodine ako ty,vyriešila by som to tak,že nebude čo dediť a lump by nemusel čakať,kedy sa konečne poberiem z tohto sveta.
    benokiri K bodu 2/ neexistuje zakon,ktory to stanovuje, ja som bral 300 EUR /den ramci DoVP, lebo musel so to za 10 dni..

    K bodu 5/ Nepochopila si, ze ak by som vsetko predal dcere a ona by nebodaj nahodou zomrela, tak by bol lump takym dedicom, ako ja to je 50:50.....ale riesenim je vid JUDr. Bednarovu
      zbaliť
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Chobot Navrhni názov a ja to premenujem. Ale nech rozmýšľam akokoľvek, žiadny rozumný a zrozumiteľný názov k tej zlátanine mi nenapadá.
    Oliwa Navrhujem "Švajčiarsky dôchodok".
    Ja nevidím ani otázku...Veď zadávateľ sa nič nepýta. On sa nám len zdôveril
    s predstavou svojej budúcnosti. A tak mi napadá len jedno - "švajčiarsky dôchodok". To nám kedysi z bilboardov sľuboval isty politik, ktorý si pre seba kúpil rovno celú zotavovňu a mal tam aj "domček pre mamičku". Že stačí si 20 rokov uťahovať opasky a potom nám bude hej...
    Čo tak opáčiť tým smerom - miesta je tam dosť a aj starostlivosť je určite na úrovni, aj porcie... Mnohí dnešní dôchodcovia majú problém zabezpečiť si po zaplatení bývania a liekov 3 x denne suché rožky - to je súčasný "slovenský dôchodok"...
    Peggynka Asi:Chcem darovať dieťaťu byt s podmienkou,že mi zabezpečí luxusnú starostlivosť v starobe.
    nika.sum a len mne sa zda ten obsah nejako divne napisany? nevidim dovod, vidim dovod....tak ako to vlastne je?
    Kvaka Ja si myslím, že tak, ako píše Pegynka, iba s dovetkom, že ak by to dieťa zomrelo skôr, ako by tá luxusná starostlivosť o darcu skončila, čiže, ak by darca prežil dieťa, byt by sa darcovi vrátil, aby náhodou ešte živý darca neostal bez starostlivosti a bez bytu.
    mareko Ja navrhujem: "Hľadám slúžku, opatrovateľku, kuchárku, osobného šoféra, dennú 24 hodinovú starostlivosť so službami All inclusive a to doživotne. Ponúkam za to dar - nedar, ktorý mi však musí obdarovaný po svojej smrti vrátiť
      zbaliť
    Príspevok zbalený
    spam
    kopretinka 08.04.14 16:11 priradil do Porady
    kopretinka 08.04.14 16:10 odstránil(a) z Porady

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.