Zavrieť

Porady

Usporiadat
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Ak to predbežné opatrenie neposlal na kataster súd (čo neposiela veľmi často) pošli tam ty Návrh na zápis poznámky k nehnuteľnostiam. Prílohu daj rozhodnutie s vyznačenou právoplatnosťou (stačí kópiu).

katastrálny zákon 162/1995
Poznámka
§ 38
Poznámka vyjadruje skutočnosti, ktoré obmedzujú oprávnenie vlastníka nakladať s nehnuteľnosťou, alebo informuje o nehnuteľnosti alebo o práve k nehnuteľnosti.
§ 39
(1) Na základe oznámenia súdu alebo iného štátneho orgánu, alebo na návrh iného oprávneného podľa osobitných predpisov10b) okresný úrad zapíše do katastra najmä poznámku o začatí konania o súdnom výkone rozhodnutia predajom nehnuteľnosti, o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti, o vyhlásení konkurzu proti vlastníkovi nehnuteľnosti, o začatí vyvlastňovacieho konania a o predbežnom opatrení, ktorým sa zakazuje nakladať s nehnuteľnosťou.
(2) okresný úrad vyznačí v katastri poznámku aj o tom, že hodnovernosť údajov katastra o práve k nehnuteľnosti bola spochybnená.
(3) okresný úrad zruší poznámku bez návrhu alebo na návrh toho, kto podal návrh na jej zápis, ak sa preukáže, že pominuli dôvody jej zápisu.
§ 40
Na zápis poznámky sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.7)

Katastrálna vyhláška 461/2009
§ 29
(1) Poznámka, ktorá obmedzuje vlastníka nakladať s nehnuteľnosťou, je najmä poznámka zapísaná na základe uznesenia súdu o predbežnom opatrení, ktorým sa zakazuje nakladať s nehnuteľnosťou, upovedomenia o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti, rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania, rozhodnutia o zriadení daňového záložného práva, daňového exekučného príkazu, colného exekučného príkazu, uznesenia súdu o zaistení nehnuteľnosti, uznesenia súdu o zaistení majetku, ustanovenia § 39 ods. 2 zákona, návrhu pozemkového úradu, 9) rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav.9a)
(2) Poznámka, ktorá informuje o nehnuteľnosti alebo práve k nehnuteľnosti, je najmä poznámka zapísaná na základe oznámenia o začatí colného exekučného konania, začatia vyvlastňovacieho konania, návrhu účastníka s potvrdením príslušného súdu o prijatí návrhu na súdne konanie, v ktorom sa uplatňujú vecné práva k nehnuteľnostiam alebo súdneho konania o určení neplatnosti dobrovoľnej dražby, oznámenia veriteľa o začatí výkonu záložného práva.
(3) Hodnovernosť údajov katastra podľa § 39 ods. 2 zákona je spochybnená, ak je v katastri zapísané duplicitné alebo viacnásobné vlastníctvo nehnuteľnosti.
4 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Zákaz nakladania s nehnuteľnosťou býva do 15 dní po právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej, potom zaniká.
Plomba nebýva pri poznámke, ale pri nejakom inom právnom úkone, konaní o zmene zápisu a pod. (§ 44 zákona). Ak tam bola plomba na základe nejakej listiny, nevyplynulo z tej listiny aj potreba zrušiť poznámku? Pokračuje súdne konanie? Stále je aktuálny zákaz?
Na kataster sa dá aj objednať na pohovor s právnikom v úradných hodinách. Možno by to bolo potrebné vysvetliť, oni mávajú niekedy aj také vysvetlenie zákona, že im to fakt vyvrátiš len súdom.
1 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Myslím,že si pletieš plombu s poznámkou, ale možno ťa lepšie pochopia iní ...
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Z iného jej vlákna:
Dobrý deň.
Chcem sa opýtať, ako mám postupovať v prípade marenia súdneho rozhodnutia.

Jedná sa o predbežné opatrenie - zákaz nakladania s nehnuteľnosťami až do právoplatného rozhodnutia vo veci.

Okresným súdom vydané, Krajským súdom potvrdené uznesenie o nariadení predbežného opatrenia - zákaz nakladania s nehnuteľnosťami až do právoplatného rozhodnutia vo veci /určenie vlastníka nehnuteľností/.
Uznesenie je vykonateľné od novembra 2013 a právoplatné od apríla 2014.
Všetci účastníci uznesenia OS aj KS prevzali - aj kataster.

Konanie vo veci ešte nezačalo, preto by podľa zákona na LV malo byť predbežné opatrenie vyznačené - nie je.

- Ako mám postupovať, aby sa táto "chyba" /podľa mojich zistení úmyselná - riaditeľ katastra ignoruje súdne rozhodnutie/ odstránila a aby predbežné opatrenie - zákaz nakladať s nehnuteľnosťami bolo na katastri v LV vyznačené až do právoplatného rozhodnutia vo veci?

- Koho mám na marenie súdneho rozhodnutia upovedomiť?

Odpoveď by mohla byť - toho, kto to rozhodnutie vydal - teda súd.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Otázka je vymazaná,uvedená v inej téme:
http://www.porada.sk/t243296-marenie...zhodnutia.html

Aj tak sa dá ...
1 0
doris.nrl doris.nrl

doris.nrl je offline (nepripojený) doris.nrl

Pokiaľ ste na ňu nechceli odpovedať, prečo Vás to ruší?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať