Zavrieť

Porady

unik vody

Dobry den,
mam rodinny dom certstvo zrenovovany, zistila som, ze mam velky unik vody niekde. Denne od odchodu z domu do prace az po prichod domov cca 10 hodin mi vytecie 8l. Viete mi prosim poradit ako by som mohla zistit, kde mi voda unika bez toho, aby som musela rozkopat komplet cely dvor pripadne vnutorny rozvod v dome vysekat do steny?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mr.dred je offline (nepripojený) mr.dred

    mr.dred
    Dala si trochu málo údajov na zistenie príčiny. Taký malý únik napr.vedením cez dvor,záhradu ani nezistíš....je to len 0,013L za minutu,v pôde sa to stratí.
    Najčastejšie príčiny v dome: kvapkajúce batérie,preteká WC,Prepúšťa poistný ventil na bojleri.Najhorší prípad - prepúšťajúce spoje na potrubí niekde v stene,ale to by sa po čase objavilo vlhkými mapami v mieste úniku.
    1.Ak máš vodomer mimo dom (v šachte pri plote) mala by si mať ventil aj niekde na vstupe potrubia do domu (v pivnici),zatvor ho - odčítaj hodnoty na vodomeri.Ak sa údaj za nejaký čas nezmení - potrubie medzi vodomerom a domom je OK.
    Ak sa údaj zmení - potrubie niekde tečie!(= KOPAŤ a vymeniť)
    2.Skontroluj všetky výpuste - batérie,WC,práčku,umývačku,bojler...V práčke a umývačke,pokiaľ majú odpad zaústený nízko pri zemi a nemajú správne vedenú výtokovú hadicu - musí byť vytvorený ohyb vo výške aspoň 50-60cm, môže voda pomaličky volne odtekať a keď majú špatný napúšťací elektroventil ani nezbadáš že je cez ne únik.Pri bojleri treba skotrolovať poistný ventil-jeho funkčnosť,ďalej či nie je tlak vo vodovode príliš vysoký ,alebo tesne na hranici -vtedy bude ventil prepúšťať nadbytočný tlak-zvyčajne do prepadu(odpadu)- tu treba ale brať do úvahy rozpínanie vody pri jej ohrievaní,lebo vtedy vždy niečo ventil vypustí,pokiaľ vyrovnávanie tlaku nie je urobené expanznou nádobou (ale 8L to neni....možno pár deci).Ďaľšou závadou na bojleri(hlavne staršom)pokiaľ je ohrev aj z ústredného kúrenia,môže byť prepúšťanie úžitkovej vody do systému kúrenia - pri atmosferickej expanzke to tiež nezbadáš,lebo tlak v kúrení sa nezvýši a prebytočná voda vytečie niekde do prepadu(iba že by bol k expanzke voľný prístup a môžeš pozrieť či je stále plná až po prepad.Ak je kúrenie s expanzomatom (vyrovnávač tlaku - zvyčajne červený plechový balón niekde na potrubí kúrenia,alebo priamo zabudovaný v kotli) môže sa stať,že pri prepúšťaní bojlera dôjde k vyššiemu natlakovaniu kúrenia na hranicu tlaku,kedy začne odpúšťať poistný ventil zo systému kúrenia a prebytočná voda ide do prepadu.Pokiaľ je v systéme kúrenia tlakomer,závadu zistíš jednoducho tak,že vypustíš trochu vody z kúrenia - tlak v potrubí sa zníži.Ak za nejakú dobu tlak znovu narastie (pozor - kúrenie vypnúť) bude vadný bojler,alebo napúšťací ventil pre kúrenie(pokiaľ je trvale pripojený prívod tlakovej vody cez ventil do systému kúrenia-môže byť aj priamo v kotli).
    3.Ten asi najhorší prípad je únik niekde v stene,ale ako som napísal v úvode,ten sa prejavý vlhkými mapami na stene,podlahe alebo strope v blízkosti potrubia = vybúrať-opraviť.
    Možno som to trochu obšírne rozpísal - najmä pre nezainteresovaných.....ale pokiaľ to nezvládneš - ostáva len majster!

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Darina1234, lapejko, mareko, fortunka, akal, Zitulda
    6

    robo197 je offline (nepripojený) robo197

    robo197
    Skus pozret pri WC či nekvapka, v prípade pred odchodom nalej troška čističu wc, čo ti nafarbí vodu, a budeš vediet či tam to tecie,ked sa vrátiš z práce a más prisvitnú vodu v myske.
    Nádrz má od 8 do 10L.

    fortunka je offline (nepripojený) fortunka

    fortunka
    Neviem preco hned mysliet na najhorsi scenar a hend chciet vykopavat potrubia, ak by to tieklo nebodaj v stenach tak to skor ci neskro zbadate, skor to bude nieco ine, mna hned napadlo wc alebo umyvadla...
    kopretinka 15.05.14 14:34 odstránil(a) z Porady

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.