Zavrieť

Porady

Vysťahovanie nájomníkov po skončení zmluvy

Možem byť problém vysťahovať nájomníkov po skončení zmluvy o prenájme ak je zmluva podpísaná na dobu určitú ?
Ak ide napr. o matku s dieťatom alebo dôchodcov ktorým skončí doba určitá a ja požiadam o uvolnenie bytu. Čo ak odmietnú vysťahovať sa ?
7 komentárov     zbaliť
misoft Nie môže - je to problém..... A navyše, pokiaľ je v tom dieťa, skoro nemožné..... Najskôr musíš ich vyzvať, aby uvoľnili nehnuteľnosť, alebo pristúpili na novú nájomnú zmluvu na dobu určitú. Pokiaľ nepristúpia - určíš im, do kedy majú nehnuteľnosť vypratať. Samozrejme - za tú dobu tebe vznikajú náklady - nakoľko ako vlastník bytu si povinný platiť do FO, za energie a pod. Avšak by to využívali oni - takže zároveň by si žiadal od nich o splatenie.
Ak sa nevysťahujú - súdny príkaz na uvoľnenie nehnuteľnosti. Ako nájomníci nemajú nárok na náhradné ubytovanie (a navyše - istotne tam nebudú mať trvalý pobyt ).
Ak však je tam dieťa (v tomto probléme) - je to ešte horšie, súd by nemusel pristúpiť na vypratanie - chrániac záujmy dieťaťa.

A doplním.... stačí niekedy sledovať kauzy okolo takýchto "nájomníkov" - trvá to celé roky, majiteľ je povinný platiť za všetko, čierny nájomník si však ďalej tam býva a za nič neplatí....
kos11 Ďakujem za info, čiže chrániť sa možem ak vystavím nájomnú zmluvu na dobu určitú a vždy po skončení doby prenájmu ju eventuálne predlžím zase na dobu určitú a samozrejme v zmluve je podchytené že po skončení doby je povinný sa odsťahovať. Respektíve ako sa môžem vopred chrániť pred takými prípadmi ?
misoft Skús zakomponovať do zmluvy záložné právo na ich hnuteľné veci v prípade, ak nezaplatia, alebo al budeš nútený vykonať úkony, ktoré ti navýšia náklady.
Ak sa toto vyskytne - tu pomôže len súd a príkaz na vypratanie.... a potom exekútor voči nájomníkovi, ten je dôraznejší, pokiaľ sú pádne dôvody na vysťahovanie, vykoná to i za prítomnosti polície (ak požiada o súčinnosť).
Ale existuje i drsnejší spôsob. Ty - ako vlastník - sa musíš starať o svoju nehnuteľnosť, máš právo vstúpiť (za ich prítomnosti) do svojho bytu. Takže ak budú "doma" - prídeš a oznámiš im, že ideš vykonať údržbu a obnovu bytu - teda potrebuješ ho mať voľný. A keďže nie sú nájomníkmi (de jure) - dáš im lehotu 15 dní, aby uvoľnilo byt, inak oznámiš na PZ, že v byte sa ti nachádzajú cudzie osoby, pravdepodobne vlámači, bezdomovci.... A uvidíš tie fukoty.... Polícia sa bude pýtať oných - miesto pobytu? Nemajú! Nájomná zmluva? Nemajú, stará už je neplatná. Sú tam neoprávnene, zbalia ich. Ty potom za prítomnosti 2 svedkov (napr. susedia od vedľa spíšeš, čo je ich, naložíš na Aviu a šup do nejakého skladu. A im len odkážeš - veci sú tam a tam, tu je zoznam, zaplatíte mi dĺžne nájomné, prenájom skladu, inak veci nedovolím vydať - záložné právo.
kos11 Ďakujem, takže treba si rozmyslieť komu to prenajat
kos11 Díki za info,
dmc Bohuzial...Policia ich veru nezbali..tomu ver.
misoft No nemyslel som to takto, že rovno do ťurmy ich šupnú.... vraví sa tomu podanie vysvetlenia... a ako poznáme policajtov - jeden ťuká do stroja tú klapku, ktorú druhý práve našiel - teda ťuk-----ťuk------ťuk------ čo môže trvať i hodinku - dve.... a to je dosť času na vyprázdnenie toho bytu, výmeny zámku, uskladnenie...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    V takomto prípade je potrebné podať návrh na súd na vypratanie neoprávnene užívanej nehnuteľnosti a môže to urobiť aj v skrátenom konaní tzv. Rozkazom na plnenie, keď súd uloží povinnosť vypratať nehnuteľnosť užívanú bez právneho dôvodu.

    Za dobu, po ktorú nájomca užíval neoprávnene bez právneho dôvodu nehnuteľnosť, byt či nebytový priestor, patrí prenajímateľovi náhrada. Nie je to nájomné, pretože nájomný vzťah sa skončil, ale je to bezdôvodné obohatenie za používanie tej veci nad rámec nájomnej zmluvy

    zdroj:http://www.noviny.sk/c/krimi/pravnik...-sa-vystahovat

    info su aj tu: http://www.bohati.sk/co-ked-podnajom...ustit-vas-byt/

    Vysťahovanie nájomníkov po skončení zmluvy

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.