Zavrieť

Porady

Ako sa zbaviť zdedených pozemkov o ktoré nemám záujem?

Po strýkovi dedím pozemky v dvoch dedinách - kategórie C a E. Je ich niekoľko desiatok, nemám o ne záujem a chcem sa vyhnúť zbytočnému vybavovaniu. Dá sa pozemkov zrieknuť nejako jednoducho a podľa možnosti bez zbytočných výdavkov? Súčasťou dedičstva je aj chalupa, tú si chcem ponechať. Ako som sa však dočítal, dedičstva sa dá zrieknuť iba v celku. Najradšej by som tie pozemky vybavil rovno u notára počas dedičského konania, ale neviem či je to možné, keďže chalupy sa zrieknuť nechcem. Ďakujem za každú dobrú radu.
4 komentárov     zbaliť
misoft Máš dve možnosti:
A) zriekneš sa dedičstva (odmietneš) - ale to chalupa nebude;
B) Zdediť, čo sa ti hodí si ponechať a ostatné predať, darovať, prepiť.....
Dáša_ si jediný dedič?
Bystrý Áno
taiko kde su tie pozemky ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    bjuty smis je offline (nepripojený) bjuty smis

    bjuty smis
    neblázni....zajtra môžu mať úplne inú cenu..

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    Daruj nešťastníkovi v téme Nezvládam platiť hypotéku...

    Hlasovalo 9 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    alaya1, Dav, cinky16, bettylou, myma, Mária27
    Neužitočné (3)
    3
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    buchač Hm...

    Oliw, pri všetkej úcte.
    Mám rád každý typ humoru...aj ten čierny.
    Ale ten Tvoj príspevok vzhľadom k okolnostiam oboch spomenutých sa mi veru nepáči.
    kopretinka vieš,koľko je s tým roboty a aké poplatky......kde by na to zobral čas,a peniaze.
    Oliwa viem...
    buchač Oliwa (Dnes 19:01) viem...
    ===============
    Tak za tento komentár už veru urvem na patričné.
      zbaliť

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    ak si jediný dedič - tak hneď na DK asi ťažko. môžeš potom predať - ale treba dodržať zákon. záleží, aké podiely máš na tých parcelách - môžeš ponúknuť spoluvlastníkom.
    a ešte tuto - cez register https://pozemky.mpsr.sk/
    samozrejme - netreba mať veľké oči.
    Ak tam hospodári družstvo - tak ich prenajmi . (všetku agendu vybavia )

    karakul je offline (nepripojený) karakul

    karakul
    keďže si dobre čítal o tom dedičstve ako o celku (všetko alebo nič) a chalupu si chceš nechať, tak tie pozemky daruj niekomu, kto to bude ochotný vybaviť a znášať prípadné výdavky. Všetci si prídete na svoje.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Bystrý Dúfam, že takého človeka nájdem. Pochybujem že sa bude niekomu chcieť behať po úradoch a platiť poplatky za role...
    BXLmiami Nemáš v blízkosti ľudí čo skupujú a sceľuju oozemky alebo družstvo?Ak su C sú stavebné,budu zrejme o dosť drahšie ako chalupa.
    Bystrý Myslím, že sú to záhrady. Dedina je chudobná, domáci na pozemky peniaze nemajú a okrem toho ich majú dosť. Tam nikto pozemky neskupuje, skôr by chcel každý predať.
    kopretinka keby si aj reagoval na správy,už si takého človeka mohol mať....
    Oliwa Ktoráže dedina v nitrianskom kraji je taká chudobná? Nehovorím, že tam ľudia majú zrovna ropné vrty, ale iné regióny sú na tom podstatne horšie aj s nezamestnanosťou. Zem je úrodná, mnohí ju obrábajú a sú sebestační... Plus vinice... Myslela som, že máš na mysli skôr sever alebo východ Slovenska...
      zbaliť

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    lokalita a rozloha?
    16 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Bystrý Jedná sa o desiatky hektárov, musel by som to zrátať, je toho veľa. Nitriansky okres.
    kopretinka písala som ti správu,čítal si? vieš mi odpovedať cez správu?mám pre teba ponuku.
    vicktor Neblazni, predas subdodavatelom pre Jaguar.
    karakul ... človeče, ty snáď sranduješ
    Oliwa myslíš zadávateľa alebo vicktora...?
    desiatky hektárov záhrad...??? žeby nejaký zámocký park - ako trebárs Schonbrunn...? a tých sa chcieť zbaviť... to teda veľmi bystré nie je...
    skôr to tipujem na trvalé trávne porasty, pasienky, lesy...
    Bystrý Písal som že sa jedná o pozemky kategórie C a E. Sú tam aj záhrady, ale najväčšie množstvo je rolí. Niektoré role sú naozaj veľké, napr. je tam rola v hodnote vyše desať tisíc eur, ale to samozrejme tak ocenil notár, podľa mňa by som za to nedostal ani deravý groš. Ani netuším kto to obrába aké družstvo. Nemám o to záujem a nemám záujem to ani vybavovať. Nemám na to ani čas. keby som sa tým chcel zaoberať, tak by som sa tu nepýtal o radu. Ak sa dá ponúknuť to notárovi, určite to urobím. Akurát by som bol rád keby odo mňa nechcel percentá z celkovej ceny dedičstva, čiže aj z rolí, rád mu to dám zadarmo. Veľa z tých pozemkov mal strýko vo výlučnom vlastníctve, ale sú tam aj záhrady, kde vlastnil iba časť. Dokonca aj nejaký les. Aj pozemok pod nejakou firmou vlastnil, to neviem ako je možné. Tá firma tam má budovy, sklady a normálne tam funguje. S takýmto niečím sa otravovať n emienim. Ak bude notár všetko toto vziať na svoje plecia a mne s tým dá pokoj, potom budem naozaj rád.
    misoft Desiatky HEKTÁROV? Pôdy? Veď ty si potom zemepán.... Ach ja nešťastný zemepán.....a ty sa toho zbaviť chceš.....ts,ts,ts.... nerozum, nerozum...
    afrikánka Vôbec nechápem tvoj postoj k dedičným pozemkom....žiaden dôvod zaneprázdnenosti nemôže byť taký dôležitý, aby si takéto dedičstvo odmietol. Zem, pôda je trvalá.....všetko ostatné je dočasné a pominuteľné. Zdedil si pôdu po predkoch, ktorý ju obrábali, skupovali zveľaďovali. A ty sa tohto dedičstva takto ľahkovážne zbavuješ, máš predsa zodpovednosť aj voči ďalším generáciám.
    kopretinka počúvaj,bystrý,načo tu furt dokola vypisuješ,že to nechceš????? už som ti 2x písala,aby si dal na seba nejaký kontakt!! ja neviem,čo vlastne CHCEŠ???
    afrikánka Možno si chce iba "pokecať", možno pochváliť, možno mu aj.........z toho všetkého
    Bystrý Ďakujem vám všetkým za rady. Už som sa rozhodol - prenechám to všetko notárovi. Verím, že on si s tým poradí a snáď sa mu to aj vyplatí. Chápem, že sú to pozemky po predkoch, ale ja na nich nikdy hospodáriť nebudem. A vybavovať predaj, kúpu, prenájom atď., na to nemám čas a nemám na to ani chuť. Moje pozemky to neboli, ja som ich nekúpil, nenašetril na ne, preto si myslím, že ak poslúžia niekomu inému, bude to len dobre. Napokon - príroda patrí každému, v držbe ju máme aj tak len dočasne. Po smrti si nikto z nás na druhý svet nič neodnesie.
    Rady mi pomohli - držím sa tej, ktorá odporúčala obrátiť s na notára. Myslím, že to je najschodnejšia cesta. Ešte raz vďaka.
    Oliwa Ej bisťu, "šťastný" to notár... To si píš, že si s tým poradí... A že si bude niekde mädliť ruky, ako sa mu raz budú peniažky hrnúť do kešene... Ak aj nie jemu, jeho potomkom určite... Hneď zavolá prvému kamarátovi znalcovi, nech mu to ohodnotí, zistí si aký je územný plán obce, prípadne popracuje na preklasifikácii pôdy na stavebné pozemky, potom príde na rad kamarát z realitky, potom...
    Teda ak si si fakt z nás nevystrelil...
    Zem, tá Ťa nesklame... Ak raz bude mať niečo hodnotu, tak jedine voda a pôda... To, čo potrebuješ na prežitie... bez všetkého ostatného sa zaobídeš...
    Síce ma nič do toho nie je, ale chlapče, koľkože máš rokov - 20, 25?
    Ľuba33 Každý nie je na peniaze. Možno má lukratívnejšie zamestnanie ktoré ho slušne uživí a čas má pre neho väčšiu hodnotu. Lebo je isté, že zdediť množstvo rozdrobených polí a pasienkov nemusí byť žiadna sláva. Ani mne by sa to nechcelo vybavovať. Okrem toho - ak sa jedná o dediny, tam sa len tak nepohrnú noví obyvatelia aby skupovali stavebné pozemky a stavali si tam domy. Priamo v Nitre, to možno, ale na dedine sa len sem - tam niečo predá, určite žiadne realitky by sa za tým netrhali. A samotní dedinčania majú naozaj dosť pozemkov kde si môžu postaviť domy, ak pravda majú záujem a neutekajú radšej do mesta. Podľa mňa chlapec nie je taký hlúpy, vie čo má v živote väčšiu hodnotu ako peniaze.
    Oliwa Poznám ľudí s lukratívnym zamestnaním, ktoré ich kráľovsky uživí a peniaze investujú okrem iného - do pôdy na Slovensku...
    Ľuba33 Do perspektívneho stavebného pozemku možno áno, ale pochybujem, že do rolí na dedine. Ak to budú vždy len role, okrem smiešneho poplatku za prenájom od družstva, nič iné by z nich nemal. Aj my máme s mužom také role a sme radi, keď ich niekto obrába, ani za ne nič nechceme, len aby s nimi nebola oštara. Inak by sme ich museli kosiť a starať sa o ne. Tiež uvažujeme nad odpredajom. Nie je pozemok ako pozemok. Rozhodujúca je lokalita.
    Oliwa Daruj notárovi...
      zbaliť

    branislavp je offline (nepripojený) branislavp

    branislavp
    Ponúkni notárovi. Všetko Ti vybaví, dom Ti zostane.
    Naposledy upravil branislavp : 21.10.16 at 18:51
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Oliwa Určite neodmietne. Ak nie osobne on, dohodí inému/iným...
    afrikánka Že notár dohodí....už sa aj tak stalo, treba si všimnúť, že píše - strýko vlastnil pozemok, na ktorom má firma sklady, budovy a normálne tam funguje - to je dnes už ťažko riešiť. Notári "spolupracujú" so správnymi ľuďmi na geodézii a takto okrádajú. Pokiaľ role obhospodaruje družstvo, mal by dostávať nájomné, aspoň formou naturálií, ale je potrebná zmluva. Totálne zanedbané, zrejme nemá na poplatky a daň z dedičstva.
    branislavp afrikánka, už z príspevku je zrejmé, že Bystrý je bystrý. Som na veľkých pochybách, aby v nitrianskom okrese existoval taký zapadákov...... až nie je komu predať role..Alebo sa tomu totálne nerozumie, alebo celé tie role sú v takom " totálnom poriadku" a nevie ako k ním prísť, alebo si z PORADY robí srandu. Asi špekuluje, nie ako predať na desiatky hektárov, ale ako sa k ním dostať. Môj názor. Preto som mu poradila notára.
      zbaliť

    Ako sa zbaviť zdedených pozemkov o ktoré nemám záujem?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.