Tweety
afrikánka
Receptov na veľkonočnú babu je veľa, ide o to, čo ti pozostávalo
Ak máš už uvarené údené mäso, bude ti k príprave chýbať vývar z mäsa, ktorým sa zalievajú nakrájané rožky (dvoj-trojdňové), ten je totiž dosť podstatnou zložkou.
Máš však možnosť improvizovať, rožky zaleješ mliekom.
Platí jednoduché pravidlo...koľko rožkov, toľko vajec. Oddelíme bielky od žĺtkov, z nich vyšľaháme sneh, ktorý vmiešame do vlhkých rožkov, žltok a nakrájaného mäsa, klobásy, premiešame, okoreníme ml.korením, pridáme veľa petržlenovej vňate, obarenej žihľavy, pažítky. Čím viac mäsa, tým je baba lepšia.
Dáme na plech a pečieme pri teplote 200°
Robím podobne len ešte pridám za lyžičku sódy bicarbóny.
Môže byť...pridáva sa aj prášok do pečiva a rozličné iné koreniny, ako mušk.oriešok, majoránka a pod.
Nič z toho som nikdy neskúšala, dodržujem rodinný recept:
Údené mäso, krkovička v prevahe, úd.prerastený bôčik, klobásy varím vo vode, do ktorej dávam 1cibuľu, 6-8 strúčikov cesnaku, 3-4 zrnká nového korenia, 1-2 bobkové listy. Varím, až pokiaľ nie je mäso mäkké, kým sa neoddeľuje od kostí. Zvyčajne sa robieva aj zemiakový šalát...použijem aj vodu z varenej zeleniny. Nekrájam, ale mäso trhám, kvôli "strapatému" vzhľadu, lebo kedysi sa na prípravu používali iba údené rebrá, bôčik a klobásy...plech netreba v takomto prípade ani mastiť