Zavrieť

Porady

Pozor, registrácia

betka betka

betka je offline (nepripojený) betka

Novelzácia zákona o správe daní a niektorých ďalších zákonov nám priniesla mnohé zmeny.
Najrozsiahlejšie úpravy sú v článu I-týk:tajú sa správy daní a poplatkov, hlavné zmeny sú:
- predaj na trhových miestach,
- súčinnosť iný ch subjektov,
- dańová kontrola,-
- registrácia,
- opravné prostriedky,
- sankčné postihy,
- daňový nedoplatok a daňová exekúcia,
- a mnohé ďalšie.

Najviac ma zaujalo:
Registrácia:
Povinnosť registrácie sa bude vzťahovať aj na FO, kt. začali vykonávať SZČO alebo prenajali nehnuteľnosť. Tieto osoby budú pvinné požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu do 30 dní po uplynutí mesiaca, v kt. začali vykonávať SZČO alebo prenajali nehnuteľnosť. FO, kt. je už zaregistrovaná a začne vykonávať SZČO alebo prenajme nehnuteľnosť, je potrebná túto skutočnosť oznámiť správcovi dane.


Sankčné postihy, kt. sa týkajú:
1. Ak daňový subjekt podá DDP pred lehotou na vrátenie nadmerného odpočtu alebo pred jeho započítaním s vlastnou daňovou povinnosťou, pokuta sa neuloží, ak jeho podaním dôjde k zníženiu nadmerného odpočtu (nemá to vplyv na ŠR)
2. Aby došlo k eliminácii danových únikov, pri každom ďalšom nepoužití ERP bude uložená pokuta vo výške od 20 000, do 200 000, Sk. Nepoužívanie ERP predstavuje závažné porušovanie zákona a dáva možnosť DU podať návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia alebo pozastvenie prevádzkovania živnosti pri opakovaom nepoužití ERP.

Zákon nadobúda účinnosť od 1.9.2007, okrem článku I. bodu 11 (zabezpečenie tovaru zahraničnej osobe .....)

(zdroj: Dane a účtovníctvo 6/2007-ak je pre Vás zaujímavé pokračovanie, bude v čísle nasledujúcom. Urobila som len výcuc, kt. Spracovala Ing.Beáta Jarošová)
Usporiadat
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
nie tomu tak poradili aby sa nemusel z dôvodu prenájmu ako súkromná osoba registrovať znova na DU ako prenajimateľ...takto to bude mať v rámci živnosti...ale zase pozor na odvody že...
0 0
betka betka

betka je offline (nepripojený) betka

anklar Pozri príspevok
Aj ja si to tak myslím. Na ŽÚ si dám rozšíriť živnosť a pobežím s tým na DÚ. Určite to tak má byť. Ešte som si živnosť nedopĺňala, odkedy ju mám, takže skúsenosť 0. Ale určite je to tak, ako mi píšeš. Ďakujem.
Len Ti nebež na živnostenský a nedávaj si rozširovať živnosť o prenájom, lebo budeš platiť vyššie odvody, takto si nemusel, lebo si mal príjem podľa par. 6/3, ak by si si teraz dal do živnosti, už by Ti išlo o príjem podľa 6/1. Pozor na to.

V jednej teme som dnes písala, že od začiatku budúceho roka chcú zrušiť maxim. vymeriavací základ, ak ešte spadne do tohto 6/3 a budú sa z toho platiť odvody, tak to bude koniec sveta,...
0 0
tinaM tinaM

tinaM je offline (nepripojený) tinaM

Fany Pozri príspevok
Prečo rozšíriť živnosť? Ja to neprenajímam ako živnostník, ale ako občan SR § 6,3. Živnosť mám na niečo úplne iné § 6,1. To potom aj tá babička čo prenajala komôrku má si urobiť živnosť?
Ale vlastne už to chápem. Keď si rozšírim o to živnosť, bude mi to vstupovať do § 6,1, teda z toho budem riadne platit aj odvody. O to im teda ide !!!
..............a pri rozšírení živnosti sa zase naplní štátna kasa o sľúbené poplatky za každé rozšírenie živnosti.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Čo sa týka zmien predpisov, aktuálne aj tu:
http://www.porada.sk/t54909-novela-5...tml#post483426
0 0
Fany Fany

Fany je offline (nepripojený) Fany

tinaM Pozri príspevok
..............a pri rozšírení živnosti sa zase naplní štátna kasa o sľúbené poplatky za každé rozšírenie živnosti.
a mnohí žiaľ zrejme na toto naletia. Majú smolu ak im včas nedôjde, čo im to spôsobí. Je ale možné aj to, že páni ministri uviedli prvý krok a majú pripravený aj druhý, ktorým toto zafixujú. Pekne, krok za krokom...
0 0
betka betka

betka je offline (nepripojený) betka

V § 30a sa vypúšťa odsek 8.

32. V § 31 odseky 1 a 2 znejú:
„(1) Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá získa povolenie alebo oprávnenie na podnikanie9) je povinná požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu do 30 dní od získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie. Na účely tohto zákona sa za deň získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je fyzická osoba alebo právnická osoba podľa osobitných zákonov oprávnená začať podnikať.
(2) Fyzická osoba, ktorá
a) nie je registrovaná podľa odseku 1, je povinná do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom začala vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť6ec) alebo v ktorom prenajala nehnuteľnosť, požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu,
b) je registrovaná podľa odseku 1, je povinná do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom začala vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť6ec) alebo ktorá prenajala nehnuteľnosť, oznámiť túto skutočnosť miestne príslušnému správcovi dane.“.





33. V § 31 odseky 4, 5, 6 a 7 znejú:
„(4) Platiteľ dane je povinný požiadať o registráciu u správcu dane najneskôr do 15 dní od vzniku povinnosti zrážať daň alebo preddavky na ňu, alebo daň vyberať, ak osobitný zákon neustanovuje inak.
(5) Pri plnení svojej registračnej alebo oznamovacej povinnosti je daňový subjekt, ktorým je
a) fyzická osoba, povinný oznámiť meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu, miesto podnikania, rodné číslo, identifikačné číslo organizácie, ak mu bolo pridelené, údaje osvedčujúce skutočnosti podľa odseku 1, čísla účtov vedených v bankách, na ktorých sú sústredené peňažné prostriedky z jeho podnikateľskej činnosti, údaje potrebné na určenie miestnej príslušnosti správcu dane, druhy daní, ktoré u neho prichádzajú do úvahy, ako aj svoje organizačné jednotky a predmet podnikateľskej činnosti, ktorý bude v prevažnej miere vykonávať; ak uvedie niekoľko miest podnikania, vyznačí, ktoré miesto podnikania je miestom, na ktoré sa majú doručovať písomnosti,
b) právnická osoba, povinný oznámiť názov, sídlo, identifikačné číslo organizácie, údaje osvedčujúce skutočnosti podľa odseku 1, čísla účtov vedených v bankách, na ktorých sú sústredené peňažné prostriedky z jeho činnosti, údaje potrebné na určenie miestnej príslušnosti správcu dane, druhy daní, ktoré u neho prichádzajú do úvahy, ako aj svoje organizačné jednotky a predmet podnikateľskej činnosti, ktorý bude v prevažnej miere vykonávať, svoj štatutárny orgán, prípadne osoby, ktoré sú okrem tohto orgánu za ňu v daňových veciach oprávnené konať.
(6) Ak ide o daňový subjekt, ktorým je fyzická osoba s trvalým pobytom v zahraničí alebo právnická osoba so sídlom v zahraničí, uvedie okrem skutočností podľa odseku 5 vždy svojho splnomocnenca v tuzemsku pre doručovanie, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak je so začatím činnosti spojená i povinnosť platiť preddavky na daň, uvedie údaje potrebné pre určenie týchto preddavkov.
(7) Ak dôjde k zmenám skutočností uvedených v odsekoch 1 až 6, najmä ak zanikne daňovému subjektu daňová povinnosť pri niektorej dani, je daňový subjekt povinný ich oznámiť správcovi dane do 30 dní odo dňa, kedy vznikli. Daňový subjekt je povinný vrátiť správcovi dane do 30 dní od ukončenia podnikania alebo po ukončení poberania príjmov z činností podľa odseku 2 osvedčenie o registrácii.“.
0 0
Fany Fany

Fany je offline (nepripojený) Fany

No ešte ma napadlo. Keď prenajímam už 3-4 roky, každý rok to vidia v mojom daňovom priznaní v § 6,3, mám to vôbec a dokedy nahlásiť? Ak registrácia, znamená to, že mi dajú nové reg.číslo, resp. DIČ? Ak to bude pod tým istým, stačí už iba naozaj malá novela zákona a celý § 6 sa bude považovať za VZ na odvody... Ak ja budem musieť aj z tejto čiastky platiť odvody, je spravodlivé, že tá "babička" nebude musieť, pretože nieje podnikateľka? Tak to potom radšej zruším živnosť. Lebo tu už nejde iba o dane, ale aj odvody, bonusy... a tam je to mnohokrát horšie. A dnes sú tie naše zákony tak poprepletané, že ak sa vyhneš jednému, prinútia ťa k inému. Ale tak to asi má byť, lebo keby tie zákony boli jednoduché a jasné, každému by všetko bolo jasné a to nieje "vhodné". A tých, ktorí sa v tom vyznajú je stále menej. Tak musíš alebo vyhladať odborníka, alebo platíš pokuty. Tak či tak ťa to stojí nejaké "drobné".
0 0
vmoravcik vmoravcik

vmoravcik je offline (nepripojený) vmoravcik

ZuzanaP Pozri príspevok
Alebo pr. mama (zamestnaná na prac. zmluvu) prenajíma svojmu synovi SZČO časť domu, ktorú využíva ako stolársku dielňu. Aj tá sa musí zaregistrovať ako FO na DÚ?
Nebude toho až tak veľa. Niekoľko rokov platím svojej svokre nájom za dom v ktorom podnikám. Už pri prvom daňovom priznaní sa musela registrovať ako FO dostala aj DIČ (vtedy rodné číslo). Je to už 15 rokov a teda nič nove, iba registrácia musí u nových prenajímateľoch prebehnúť ihneď a nie až pri prvom daňovom priznaní.
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
Vladimír Ozimý Pozri príspevok
nie tomu tak poradili aby sa nemusel z dôvodu prenájmu ako súkromná osoba registrovať znova na DU ako prenajimateľ...takto to bude mať v rámci živnosti...ale zase pozor na odvody že...
Áno, aj pre Fanny, aj pre Vás. Vzhľadom na to, že si neviem domýšľať začaté vety, tak, ako si mám dať pozor na tie odvody? ĎAKUJEM.
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

samobonzovanie sme riešili tu: http://www.porada.sk/t55637-samobonz...samobonzovanie
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

Ani si neviete predstaviť aká som šťastná, že som objavila Poradu. Namôj veru už sa budem registrovať aj keď pôjdem vysypať smetie aby som niečo neporušila. A dám to ako svedkom podpísať manželovi aj všetkým deťom.
0 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

anklar Pozri príspevok
Ďakujem za odpoveď Poraďáčke Betke. Už mi zdvihli telefón na DÚ, odpovedali mi, nech si dám doplniť do živnosti prenájom a bude to vybavené. Aj podľa Vás to bude tým pádom OK?
Dobrá rada nad zlato . Dovolím si pripomenúť existenciu § 4 Živnostenského zákona:
§ 4
Činnosti spojené s prenájmom nehnuteľností

(1) Prenájom nehnuteľností, bytových a nebytových priestorov je živnosťou, pokiaľ sa popri prenájme poskytujú aj iné než základné služby spojené s prenájmom.

.... z citovaného ustanovenia vyplýva, že tzv. holé prenájmy bez poskytovania ďalších služieb ako sú napr. raňajky, pranie, upratovanie nie sú živnosťou.
0 0
ZuzanaP ZuzanaP

ZuzanaP je offline (nepripojený) ZuzanaP

:-D
vmoravcik Pozri príspevok
Nebude toho až tak veľa. Niekoľko rokov platím svojej svokre nájom za dom v ktorom podnikám. Už pri prvom daňovom priznaní sa musela registrovať ako FO dostala aj DIČ (vtedy rodné číslo). Je to už 15 rokov a teda nič nove, iba registrácia musí u nových prenajímateľoch prebehnúť ihneď a nie až pri prvom daňovom priznaní.

Lenže nie každý vie, že sa má registrovať....často sa stretávam s otázkou, či si takýto ľudia musia vôbec podať DP, myslia si, že keď nemajú živnosť, sú len zamestnaní, tak sa ich to netýka. Takže nemajú ani šajnu o čo ide.
0 0
emgeton emgeton

emgeton je offline (nepripojený) emgeton

Tu je celá schválená novela so zvýraznenými zmenami, kt. vás môžu zaujímať. Želám trpezlivosť pri čítaní, je to trošku dlhšie.
http://www.porada.sk/t54909-novela-5...tml#post483426
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
... aj v príspevku č. 27
0 0
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

betka Pozri príspevok
Tá registrácia bude na niečo i dobrá, možno.... Nájdu sa určite i taký prenajajímatelia, kt. síce prenajmú svoje nehnuteľnosti, ale či si to dajú do DP? Možno sú práve v tejto oblasti vysoké dańové úniky, a preto je potrebné túto vec zaregistrovať, resp. oznámiť.
Ale takýto sa asi ani teraz nezaregistrujú. Asi keď niekto prenajíma napr. byt bez zmluvy, tak väčšinou nepriznáva príjem z prenájmu. Preto si myslím, že to budú zase práve tí, ktorí odvádzajú dane a poctivo si plnia svoje povinnosti, ktorí sa zaregistrujú.
0 0
Orsz Orsz

Orsz je offline (nepripojený) Orsz

betka Pozri príspevok
Tá registrácia bude na niečo i dobrá, možno.... Nájdu sa určite i taký prenajajímatelia, kt. síce prenajmú svoje nehnuteľnosti, ale či si to dajú do DP? Možno sú práve v tejto oblasti vysoké dańové úniky, a preto je potrebné túto vec zaregistrovať, resp. oznámiť.
Neviem, či takto na všetkých prídu, alebo ich aspoň "zastrašia". Registrovať sa podľa novely zákona môžu až do 31.12.2007 - teda tí, ktorí začali prenajímať nehnuteľnosť pred jej účinnosťou. Ostatní, ak začnú prenajímať po 1.9.2007, do 30 dní.
0 0
Džudi Džudi

Džudi je offline (nepripojený) Džudi

Uvedená registračná povinnosť sa ale týka len FO ? Sme sro kadernícky salón a nejakú časť prenajatých priestorov sme dali do podnájmu ďaľšej FO. Bude sa aj PO týkať povinnosť registrácie v ŽL prenájom nemáme. Je to fakt hrozné koľko pribúda rôznych, povinností a registrácií, že človeku keď príde niekto s DP raz za rok ani všetko nepríde na rozum, na čo tých ľudí upozorniť a hlavne , veľa z nich príde až keď je po termíne .
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Mne len vŕta v hlave otázka, na základe čoho DÚ prideľoval DRČ, ak sa daňovníci nezaregistrovali. Pridelil ich na základe podania DP, čiže čím ďalej tým viac sa mi zdá pridelené DRČ = registrácia(síce nie daňovníkom ale DÚ), alebo pridelenie DRČ ≠ registrácia?
Som mimo?
0 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

... niekedy, keď čítam akýkoľvek zákon a vidím to more odkazov na osobitné predpisy, nahlas sa pýtam : " O čom im ide????" (ostatné komentáre sú nepublikovateľné ). Aj si sama odpovedám - dobre nás domotať a nikdy viac neodmotať. ... alebo skúšajú , koľko vydržíme.
Minulý týždeň to naznačil nejaký chlapík zo Železníc SR na margo úrovne vagónov určených na prepravu cestujúcich a ich porovnania s úrovňou v krajinách na západ od SR - vraj slováci ešte musia vydržať a však slováci veľa vydržia . Vrchnosť normálne s tým počíta, že veľa vydržíme a priečiť sa vieme iba pri pive .
0 0
Načítať ďalšie