Elena Navrátilová
04.03.07,14:47
Teraz uvediem príklad z nášho domu. Možno sa nad tým doposieľ nikto nezamýšlal. Ide o to pre koho je využívanie koeficientov výhodné. U nás máme 7 bytov s nejnevýhodnešou polohou. 2 nad pivnicou a navic ešte sú krajné, 1 nad pivnicou, 2 pod strechou a ešte krajné, 2 pod strechou vnútorné. Pre tieto byty by bolo používanie koeficientov výhodné. Ale máme ešte 15 bytov, ktoré majú znevýhodnenú 1 alebo 2 miestnosti. A teraz ten paradox. Urobili sme za rok 2005 vyúčtovanie tepla bez koeficientov aj s nimi. A verte či neverte tých ďalších 15 bytov by pri použití koeficientov zaplatili viac, ako keď to bolo bez nich. Je to preto, že všetky tieto miestnosti sú spálne a kuchyne, kde sa až zas tak moc nekúri, takže aj sníženie koeficientom je malé. Aby ste uverili dám príklad jedného z tých 15 bytov.
SZ bytu = 355994,22 Sk SZ domu * 56 údaj merača /2133 ( celkový stav meračov = 9346,31 Sk
a teraz po použití koeficienu
SZ bytu = 355994,22 SZ domu * 53,48 korigovaný indikovaný údaj /1992,16 súčet všetkých korigovaných údajov = 9556,74
A ejhle - znevýhodnený byt 2 miestnosťami zaplatí pri použití koeficientu nevýhodnosti o 210,43 SK VIAC ako keď neboli koeficienty použité. A tak na tom boli aj ostatné byty okrem tých nad pivnicou a pod strechou.
Zaujímavé, ak je to tak, prečo potom koeficienty vadia? Veď v konečnom dôsledku je to nevýhodné pre tých čo ich majú odsúhlasené. Možno len záleží na tom, ktorá firma a ako to vyúčtovanie vôbec robí. Mohol sa koeficient aj nesprávne použiť. U nás to ešte len bude prvý krát rátané podľa PRVN a koeficientov, takže sa k tomu nevyjadrujem ale momentálne mi to pripadá v rozpore s matematikou.
Elena Navrátilová
04.03.07,13:50
Budem pokračovať v dalšom príspevku, aby sa to nepomiešalo. Taraz k cenám bytov. My jsme byty odkupovali v r. 1996 a skutočne byty nad pivnicami a byty pod strechou mali ešte odpočítané určité % /myslím 5 - 10/ za nevýhodnú polohu bytu.
Taktiež v súčasnosti, keď sa kupujú byty za trhovú cenu je táto značne odlišná práve podľa polohy bytu.
Viem to z vlastnej skúsenosti - Dcéra dala za 3-izbový vnútorný na 4 p. /z 8-mich/ o 80.000,- Sk viac ako za ponúkaný 4-izbový rovnakého typu, ale pod strechou. A teraz by mala doplácať na toho kto si ten byt kúpil? Však predsa musel vedieť do čoho ide.
Nechcem ísť do extrému, ale predsa len musím uviesť ešte jeden príklad.
Teraz už nie, ale skôr sa stavali rodinné domy na ulici v jednom rade, náväzne na seba. Myslím, že sa nenájde nik, kto by chcel presadiť aby tí majitelia domov, ktorých bočné steny sú chránené z obidvoch strán, prispievali na kúrenie tým dvom domom - na začiatku a na konci, ktoré majú jeden bok odkrytý.V tomto prípade, pokiaľ si dobre pamätám dával štát nenávratné pôžičky pri výstavbe v radovej zástavbe, takže to už bolo vtedy riešené. Tie krajné domy boli možno predsa len inak dotované. Pokiaľ si dobre pamätám za minulého režimu to tak fungovalo pri radovej zástvabe, bol určený stavebný pozemok, miesto a aj nenávratná pôžička k takémuto typu výstavby.
svojar
04.03.07,16:35
Zaujímavé, ak je to tak, prečo potom koeficienty vadia? Veď v konečnom dôsledku je to nevýhodné pre tých čo ich majú odsúhlasené. Možno len záleží na tom, ktorá firma a ako to vyúčtovanie vôbec robí. Mohol sa koeficient aj nesprávne použiť. U nás to ešte len bude prvý krát rátané podľa PRVN a koeficientov, takže sa k tomu nevyjadrujem ale momentálne mi to pripadá v rozpore s matematikou.
Aj ja som sa tomu divil, ale bohužial je to tak. U nás sa preto koeficienty neodsúhlasili, aj keď väčina bytov by na nich mala nárok. Zvýhodnených by bolo iba 7 bytov- nad pivnicami a pod strechou.
svojar
04.03.07,16:39
V tomto prípade, pokiaľ si dobre pamätám dával štát nenávratné pôžičky pri výstavbe v radovej zástavbe, takže to už bolo vtedy riešené. Tie krajné domy boli možno predsa len inak dotované. Pokiaľ si dobre pamätám za minulého režimu to tak fungovalo pri radovej zástvabe, bol určený stavebný pozemok, miesto a aj nenávratná pôžička k takémuto typu výstavby.
Neviem, nemôžem sa k dotáciám vyjadrovať. Možno to bolo tak, zrovna tak sa ale odkupovali , alespoň u nás, tie byty nad pivnicami a pod strechou.Nie síce dotácie, ale zľava z ceny bytu.
tominko13
04.03.07,16:40
Zdravim Vas, podľa novej vyhlasky platnej od 1.1.2006 by mali vsetky bytove druzstva aj spolocenstva pocitat koeficienty rovnako pokial sa nedohodne inac na schodzi vlastnikov a najomcov bytov. Byty pod strechov 0,82 byty nad nevykurovanymy spolocnymy priestormy 0,82 rohove byty 0,80 ostatne, teda aj byty nad vykurovanymy spol. priestor. 100%. Este sa da dohodnut percentualny pomer podla plochy a podla meracov. najnizsi mozny podla meracov je 70 podla meracov, a 30 podla plochy bytu.
Elena Navrátilová
04.03.07,16:49
Neviem, nemôžem sa k dotáciám vyjadrovať. Možno to bolo tak, zrovna tak sa ale odkupovali , alespoň u nás, tie byty nad pivnicami a pod strechou.Nie síce dotácie, ale zľava z ceny bytu.
No vidíš, nie je mesto ako mesto, my sme všetci kupovali za sumu 47000,-
Bez ohľadu kde mal kto akú polohu bytu. Spomínal si 5-10%? No keby mi dali zľavu z ceny bytu 2350,- tak to by fakt bolo terno. Ak 10% tak 4700,- to by mi teda pokrylo zvýšenie náklady na kúrenie na koľko mesiacov, rokov? Neviem ale som šťastná že ja takto nemyslím. Vieš, keby mi dávali na výber beriem byt s obývačkou na juh. Mám rada kvety ale na severnej strane sa mi v obývačke veľmi nedaria. Veľmi rada by som oželela aj zľavu /obrovskú/ ktorú mi ani nikto nepriznal. Chvalabohu, máme ombudsmana, asi sa na neho s dôverou obrátim, možno sa v tomto zriadení dočkám spravodlivosti. Rada doplatím aj to čo mi nebolo nikdy odpustené, ale ja by som fakt radšej tú lepšiu stranu. Poraď ako sa to podarilo tým čo ich majú. Na základe čoho si si mohol vyberať? Akurát minule spomínali jedných z lepšie orientovanej strany, že tiež vedeli ktorý byt bude ich, ale on bol správne vstúpený. Tak fakt neviem ako sa Tí čo sú v horšie orientovaných bytoch dočkajú spravodlivosti. Asi budem na zhromaždení žiadať správcu o zabezpečenie premerania prestupov toho tepla. Však sa to zaplatí z FPOaÚ.
svojar
04.03.07,17:38
No my zrovna s orientáciou nemáme problémy, pretože všetky byty sú orientované rovnako. Obyvačka a spálňa na východ, kuchyňa a 2 detské na západ. Na bočnej severnej strane je komín od kotolne a južný bok je odkrytý.
Ja som si byt nemohol vyberať, len viem, že práve nám bol vymenený v poslednej chvíli za horší. Podľa rozpisu sme mali dostať vnútorný na 5.p., ale nakoniec z toho bolo 7.p a s vonkajšou stenou kuchyne, kúpelne a spálne. Hlavne v kúpelni, kde by malo byť najteplejšie je zima, bol tam iba malý infra žiarič, dali sme si tam výkonnejší, ale tak na kúrenie spotrebovávame aj el. prúd.
Elena Navrátilová
04.03.07,17:44
My máme kúpeľňu umakarovú. Možno raz až vyrastiem prerobíme. Ale tiež máme aj chodby veľké 2x4 m a nie je radiátor ani v kúpeľni ani na chodbe. K tomu orientácia na sever /chodba/. My sme jeden vysoký panelák, 12 poschodí a nemáme spoločné susedné steny iba sme nad sebou,pod sebou. Teda všetci sú nadomnou. Bývam na prízemí. Nad nevykurovaným.
GabiZ
12.03.07,11:21
Dávam do pozornosti Zákon 99/2007 zo 7.2.2007, ktorý vyšiel v zbierke zákonov a je tým novelizovaný zákon 657/2004 Z.z. o tepelnej energetike a živnostenský zákon. Dám sem čisto len novelu a taktiež úplne znenie zákona o tepelnej energetike už upravený o túto novelu. Sú tam veľmi zaujímavé veci (niektoré). Príjemné čítanie.
skuba
13.03.07,12:57
Pridám sa aj ja k Vám, a chcem sa Vás spýtať, ideme robiť hydraulické vyregulovanie systému + merače, mohly by sme si tie dieliky na meračoch rozúčtovať aj sami, a ak áno je na to nejaký program, alebo by bolo lepšie dať to rozúčtovať firme (a potom akej)
ďakujem
Elena Navrátilová
13.03.07,13:02
Doporučujem firmu. Záleží na tom ako robia vyúčtovanie. Pošlem ss-kou kontakt na jednu. Robia ho krásne názorne. Dá sa porozumieť. Oproti ostatným čo som videla úplne jednoduché. Za slušnú cenu.
Orim
14.03.07,07:53
My si to rozpočítavame sami. Prvý krát nám to urobila firma asi za 4250.- Sk v 16 bytoch. Pretože sa nič nemení na radiátoroch, robíme si to sami a používame kooficienty tie čo mala firma. Takže šetríme 4250.- Sk. Všetci to odsúhlasili na schôdzi, tak nie je problém.
:)

Robím to v exceli a vyhodnocujem hneď aj % 30:70 a pod. Len sa zmení číslo a ide iný výsledok napr. 40:60.
sushkin
30.03.07,16:27
Nuž nastal čas vyriešiť uvedenú otázku aj v našom SVB. Po tom ako som ako vlastník bytu pod strechou na rohu a na sever upozornil nášho správcu na potrebu dohodnúť koeficienty ma ubezpečil že jasnéééé všetko v súlade s Vyhláškou...Na dnes po prvej celej sezóne nášho pekného zrekonštruovaného domu nedoplatok v mojom prípade 10 tis. Sk :confused:

Sused v garzónke veselo vypnutý celý prívod kúrenia (máme merače vedla seba) a reakcia predsedu vyhovárajúc sa celú vládnu garnitúru ako zmenila vyhlášku a koeficienty v oteplaných domoch sú zrušené.

Koeficienty je nutné jednoznačne dohodnúť a odsúhlasiť na schôdzi. Asi vcelku najpriechodnejšie bude aspoň úvodný návrh dať spraviť niekomu externému.

Tak tu čerpám argumenty na najbližšiu schôdzu a musím povedať, že som sa rýchlo zorientoval vďaka!!!
Elena Navrátilová
30.03.07,16:49
To som rada. Môžeš dať reklamáciu vyúčtovania, nakoľko na zhromaždení ste o tom vôbec nehlasovali. Urob to čo najskôr. Je povinnosť mať uznesenie zo zhromaždenia aspoň, že ste vôbec o tom hovorili a hlasovali. Ak nie je, neviem podľa čoho Vám urobili vyúčtovanie PRVN.
Laura30
03.04.07,18:01
Takto to vyšlo po 3 mesiacoch ako sme si dali pomerove merače,asi v horných bytoch sú afričania a potrebujú teplo ,alebo niečo s koeficientami podla vyhlášky nesedí.
Pozrite prílohu je to naozaj skutočnosť bolo to podobne aj vo vedlajších bytovkách!
Orim
03.04.07,22:28
Kto vám to počítal a ako?
Laura30
04.04.07,04:46
Hodnoty v tabulke nám virátala firma podľa meračov Doprimo pico na ktorích sa odpísali hodnoty v bytoch a potom sa rozdelili jednotky na skutočné náklady ktoré nám poslal dodávateľ.Takto prepočítané jenotky z pomerových meračov sa zmenily na spotrebu v GJ.Príklad -na všetkých pomerovích meračoch doprimo pico bolo spolu 100 jednotiek v dodávateľ nám naúčtoval náklady nakúrenie 100GJ výpočet na jednu jednotku 100jednotiek:100GJ=1GJ=1jednotka. Byty pod povalou maly spotrebu jednotiek viac to znamená ak mal byt pod povalouj 15jednotie jeho skutočné náklady boli 15 GJ.
Kto vám to počítal a ako?
Elena Navrátilová
04.04.07,05:12
Objednávku tepla ste si odobrali,podpísali. Týmto veciam treba venovať patričnú pozornosť, nakoľko teraz by nebolo čo riešiť. Toto čo tu opisuješ je všetko v zmysle legislatívy. Byty pod strechou si predsa svoju spotrebu tepla zaplatia. Ostatní zas budú doplácať tým, že sa od tejto spotreby budú odvíjať fixné náklady, ktoré budú tvoriť budúcoročnú cenu za GJ. Pokiaľ sú merače zmysle Zákona o metrológii platné, nie je čo riešiť.
Laura30
04.04.07,05:45
Fixné náklady sa rozdelia do celkového súčtu nákladov na vykurovanie to znamená že nie ostatný budú dopácať odvíjaním fixních nákladov ale sa to prenesie na všetkých rovnakým dielom.Ja som ale chcel poukazať že pomerovým meračom sa koeficienty nedajú presne určiť každý dom je špecifický má rôzne vedený vykurovací sistém a preto teplo ktoré kumuluje domom sa rôzne roskladá v našej bytovke to vypadalo podľa mojej tabulky.Pozrel so spotrebu na meračoch WC všetky 4 spodné byty mali hodnoty 0 jednotiek čo horné byty mali 500jednotiek a viac.Spodné byty majú stupačky u horných bytoch už stupačky končia.Preto sa pítam dá sa spravodlivo deliť teplo podľa pomerových meračov ktoré je privedené do bytovkya rosptiluje sa ponej.[.quote=Elena Navrátilová;442735]Objednávku tepla ste si odobrali,podpísali. Týmto veciam treba venovať patričnú pozornosť, nakoľko teraz by nebolo čo riešiť. Toto čo tu opisuješ je všetko v zmysle legislatívy. Byty pod strechou si predsa svoju spotrebu tepla zaplatia. Ostatní zas budú doplácať tým, že sa od tejto spotreby budú odvíjať fixné náklady, ktoré budú tvoriť budúcoročnú cenu za GJ. Pokiaľ sú merače zmysle Zákona o metrológii platné, nie je čo riešiť.[/quote]
Chobot
04.04.07,07:16
Preto sa pítam dá sa spravodlivo deliť teplo podľa pomerových meračov ktoré je privedené do bytovkya rosptiluje sa ponej.

NIE! Rozpočítavanie tepla v bytových domoch NIKDY nebude úplne spravodlivé. Treba vždy nájsť vhodný kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým (alebo aspoň väčšine). Ani keby ste mali každý samostatné kúrenie, tak nebude spotreba tepla spravodlivá, lebo vždy budeš vykurovať suseda alebo sused Teba.
Elena Navrátilová
04.04.07,07:27
Spravodlivosť... už len pomenovanie - pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov... Sú merače, ktoré berú do úvahy tzv. pohodovú teplotu, tzn. skutočnú teplotu v byte. Merajú nezávisle od dodaného tepla cez vykurovacie telesá. Preto majú názov pohodových meračov. Ale podľa mojich znalostí je vyúčtovanie nákladov za ÚK záležitosť výberu firmy, ktorá Vám toto vyúčtovanie bude vyhodnocovať. Nepodceňujem nikoho kto sa tomuto venuje, ale profesonálne a na úrovni to urobiť s ohľadom na prestupy tepla... to už chce skutočne fundovanú firmu, ktorá to urobí s ohľadom na legislatívu, celkové náklady na kúrenie v obytnom dome. V konečnom dôsledku, je to na výbere členov SVB, kto bude toto počítať. Takže najprv zvažuj pre a proti. Kvalitným výberom predídeš práve pochybnostiam po vyúčtovaní. Zas je to o tých prvých krokoch. Obytný dom je a bude vždy jeden celok. Vždy to bude o poschodiach, spoločných priečkach... o stretnutiach so susedmi na chodbe... Jednoducho o vzájomnej tolerancii a "umeniu chcieť sa dohodnúť". Preto je dôležitý predseda, správca,...
Halli
04.04.07,07:29
NIE! Rozpočítavanie tepla v bytových domoch NIKDY nebude úplne spravodlivé. Treba vždy nájsť vhodný kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým (alebo aspoň väčšine). Ani keby ste mali každý samostatné kúrenie, tak nebude spotreba tepla spravodlivá, lebo vždy budeš vykurovať suseda alebo sused Teba.

Súhlasím bez výhrad...Z čisto môjho pohľadu je najspravodlivejšie rozpočitavanie podľa plochy,ak je systém v budove vyregulovaný a osadene termostaticke ventily. To znamená že NIE JE PREKÚRENÝ. Dom je celok a v nom je niekoľko bytov...to je ako dom s..napr. 40timi izbami. O každu "izbu" je postarané pretože sa v dome kúri. Ten kto obýva väčšiu plochu hold mal by viac zaplatit. Je to logické, pretože si ten byt z domu nevyčlení a koniec koncov, keď sa to všetko prepočíta koeficientami, uľavami, prestupmi tepla cez steny a inými zaručenými metodami,tam sa prídá a tam zas uberie... tak mi povedzte na čo vlastne ten cirkus s meračmi a nutenie ľudí žiť v nedôstojných podmienkach a platiť za zimu...? :confused:
Julian
22.04.07,18:13
Súhlasím bez výhrad...Z čisto môjho pohľadu je najspravodlivejšie rozpočitavanie podľa plochy,ak je systém v budove vyregulovaný a osadene termostaticke ventily. To znamená že NIE JE PREKÚRENÝ. Dom je celok a v nom je niekoľko bytov...to je ako dom s..napr. 40timi izbami. O každu "izbu" je postarané pretože sa v dome kúri. Ten kto obýva väčšiu plochu hold mal by viac zaplatit. Je to logické, pretože si ten byt z domu nevyčlení a koniec koncov, keď sa to všetko prepočíta koeficientami, uľavami, prestupmi tepla cez steny a inými zaručenými metodami,tam sa prídá a tam zas uberie... tak mi povedzte na čo vlastne ten cirkus s meračmi a nutenie ľudí žiť v nedôstojných podmienkach a platiť za zimu...? :confused:

Uvažujem podobne a zvlášť s tým záverom. Ono to plní podľa mňa iba ten efekt, že celkovo prispieva k zníženiu celkovej spotreby tepla pre celý objekt. Dodávateľ tepla v súčasných podmienkách má tendenciu "dobre" kúriť a ak nebudú merače osadené, tak len veľmi málo ľudí bude regulovať teplotu v byte radiátormi a skôr sa to bude diať oknami. U nás pri 32 bytoch po zavedení merania sa znížila spotreba asi o 150 GJ/rok. To extrémne šetrenie je asi všade rovnaké. Ak som si porovnal spotrebu v jednotlivých bytoch tak jednoznačne susedia "extremného šetriča" majú o poznanie vyššiu spotrebu tepla. Takisto neobývaný byt nad pivnicami nekúri a platí iba tych 30% a navyše má ešte aj úľavu na polohu bytu ( je to na hlavu postavené).
Teraz máme vlastnú kotolňu a preto uvažujem nad týmto:
-rozpočítavanie nákladov by bolo podobne ako doteraz 30% plocha bytu, ale miesto údaja z pomerového merača by figuroval výkon radiátora. Pri takomto systéme rozpočítania by každý mal otvorené radiátory na plný výkon a teplota by sa regulovala v kotolni. Tým by sa vlastne eliminovali ultrašetriči a na druhej strane každý by si mohol osadiť radiátor aký chce (som presvedčený, že tendencia montovať väčšie radiátory by pominula).
-Hlavné výhody vidím ale v tom, že odpadli by tým pomerové merače z radiátorov, odpočítavanie údajov a ich servis.
-Ďalšiu výhodu vidím v tom, že pri zmene ceny plynu by som dokázal robiť vyúčtovanie vlastne okamžite a aj niekoľko krát do roka.

Bol by som rád, keby sa prihlásil niekto kto je v podobnej situácii a má s tým už aj praktické skúsenosti a bol by ochotný sa podeliť s ostatnými.
Ďakujem!
Orim
22.04.07,21:53
Zase sa odlišujem. Nemôžem s vami úplne súhlasiť. :) mám iné skúsenosti. Keď sme spravili u nás hydraulickú reguláciu a termostatizáciu dosiahli sme úspory. Stále viac je to individuálne čo sa týka teploty v byte. Mali sme byty, kde niektorým bola zima, prikurovali si iný mali zasa teplo a tak vetrali. Všetky ventily boli naplno otvorené. Všetci sme však platili rovnako, lebo sme mali rovnaké byty čo do veľkosti to aj do polohy okrem tých vrchných a spodných. Toto sa zmenilo po zavedení rozpočítavania podľa pomerových meračov. Tí čo si otvárali okná aj na celý deň ich začali privierať
Jozef I
23.04.07,05:01
Teraz máme vlastnú kotolňu a preto uvažujem nad týmto:
-rozpočítavanie nákladov by bolo podobne ako doteraz 30% plocha bytu, ale miesto údaja z pomerového merača by figuroval výkon radiátora. Pri takomto systéme rozpočítania by každý mal otvorené radiátory na plný výkon a teplota by sa regulovala v kotolni. Tým by sa vlastne eliminovali ultrašetriči a na druhej strane každý by si mohol osadiť radiátor aký chce (som presvedčený, že tendencia montovať väčšie radiátory by pominula).
-...
Ďakujem!
Julian, asi nemôžem tiež úplne súhlasiť. Hovoríš o ultrašetričoch. A čo tí, ktorí nešetria vôbec. Ako by si pri takomto spôsobe ošetril to že niekomu bude moooc teplo a otvorí okno. Dajme tomu že ide na výlet a to okno bude v kuse otvorené. Radiator na plný výkon bude hriať ako žeravý, teplo sa bude spotrebovávať a kotolňa bude kúriť naplno. Alebo nie? U nás sa platilo podľa podlahovej plochy ešte pred dvoma rokmi. Po namontovaní pomerových meračov sa stala zaujímavá vec. 2 najmenšie byty doplácali 28 tisíc na kúrení a všetky ostatné ušettrili. Nechápal som to prvý moment až pokiaľ som si nevšimol čo to je za byty. Jeden tam býval sám a chodil v trenkách po byte aj ked bolo vonku -15, a druhý tam zase neboli celé dni ale pootvorené okná. Až po tomto prvom roku sa zrazu všetci spamätali a teraz máme na dome skutočne nižšiu spotrebu celkovo, ako bola do vtedy. Ono treba asi pozerať aj na úplných šetričov ale aj na tých ktorým je to úplne jedno.
Elena Navrátilová
23.04.07,05:20
Z praxe: termostatická regulácia je základ možnosti šetrenia energií. Ale na myslenie ľudí sú bohužiaľ potrebné merače. Na extrémnych šetričov sú nutné koeficienty. Je veľmi ťažké ak to je reálne, presvedčiť a naučiť ľudí používať termostatické ventile bez zavedenia meračov. Nikto nechce, aby mali ľudia uzavreté vykurovacie telesá, ani aby ich mali pootvárané aj keď by stačilo mať nastavené len temperovanie. Prekurovanie je takisto nesprávne ako podchladzovanie. Polemizovaním o znení zákona, bohužiaľ nič nezmeníme. To je vizitka kompetentných, ktorí tú vyhlášku predložili a schválili. My sa musíme len prispôsobiť a snažiť sa ako tak skorigovať jej nedostatky v praxi. Kým si všetci neprisvoja, že panelový dom je jeden celok, jeden veľký dom vždy bude ťažké rozhodovať v takýchto veciach, aby boli "spravodlivé" pre čo najširší okruh. Čo je v našich podmienka skôr boj s veternými mlynmi ako príjemná komunikácia. Hold je to o mentalite, myslení, závisti, neprajnosti.... Pritom si nechcú uvedomiť, že tým ovplyvňujú cenu za energie.
Julian
23.04.07,06:44
Julian, asi nemôžem tiež úplne súhlasiť. Hovoríš o ultrašetričoch. A čo tí, ktorí nešetria vôbec. Ako by si pri takomto spôsobe ošetril to že niekomu bude moooc teplo a otvorí okno. Dajme tomu že ide na výlet a to okno bude v kuse otvorené. Radiator na plný výkon bude hriať ako žeravý, teplo sa bude spotrebovávať a kotolňa bude kúriť naplno. Alebo nie? U nás sa platilo podľa podlahovej plochy ešte pred dvoma rokmi. Po namontovaní pomerových meračov sa stala zaujímavá vec. 2 najmenšie byty doplácali 28 tisíc na kúrení a všetky ostatné ušettrili. Nechápal som to prvý moment až pokiaľ som si nevšimol čo to je za byty. Jeden tam býval sám a chodil v trenkách po byte aj ked bolo vonku -15, a druhý tam zase neboli celé dni ale pootvorené okná. Až po tomto prvom roku sa zrazu všetci spamätali a teraz máme na dome skutočne nižšiu spotrebu celkovo, ako bola do vtedy. Ono treba asi pozerať aj na úplných šetričov ale aj na tých ktorým je to úplne jedno.

Nerozumieme si. Uvažujem, že vyregulované sústavy má už každý.
Ak bude mať niekto mooc teplo tak si to aj zaplatí, lebo si asi prehľadol, že miesto údaja merača bude figurovať výkon radiátora. Ak niekto otvorí okno, tak bude mať tam chladnejšie, ale kotolňu to veľmi neovplyvní, lebo tá sa drží vonkajšej teploty a vnútorná teplota ju ovplyvňuje iba teplotou "spiatočky". Ak je v sústave 150 radiátorov a štyri budú výraznejšie ochladzované tak podľa mňa "napáchajú" menej nespravodlivosti ako keď tu bude 1 byt neobývaný a druhý bude šetriť. Alebo si myslíš, že je spravodlivejšie ak jeden platí za kúrenie v rovnakom byte 5800 (obývaný-extrém) a druhý 12000 (priemer) za rok (2005) ? Toto je realita!
Spravodlivé rozúčtovanie neexistuje, ale ide o to aby sme sa mu čo najviac priblížili a ako to bolo naznačené v predchádzajúcom príspevku aby bola pohoda v dome.
V mojich úvahach sa možno mýlim, preto by som uvítal praktické skúsenosti tých čo majú vlastnú kotolňu. Ak budem mať dostatok vlastných tak sa rád podelím, ale zatiaľ nie je toho veľa preto teoretizujem.
Tí čo sú centrálene vykurovaní sa bez pomerových meračov nezaobídu, lebo inu možnosť regulovať príkon nemajú.
Elena Navrátilová
23.04.07,06:46
Ako dlho máte vlastnú kotolňu.
Julian
23.04.07,15:23
Vo februári bol jeden rok. Zatiaľ viem posúdiť iba výrobu teplej vody.
Orim
23.04.07,20:25
Nerozumieme si. Uvažujem, že vyregulované sústavy má už každý. ....
Ak bude mať niekto mooc teplo tak si to aj zaplatí, lebo si asi prehľadol, že miesto údaja merača bude figurovať výkon radiátora. Ak niekto otvorí okno, tak bude mať tam chladnejšie, ale kotolňu to veľmi neovplyvní, lebo tá sa drží vonkajšej teploty a vnútorná teplota ju ovplyvňuje iba teplotou "spiatočky".....

Musím ti asi niečo vysvetliť a to o meračoch, ako sa to počíta.

Údaj na merači je len nejaké číslo, ktoré hovorí aké množstvo tepla sa "naakumulovalo" na tom mieste kde je ten merač. Výraz "naakumulovalo" nie je úplne presný je spojený s výrazom načítalo pri určitej teplote radiatora po celú dobu merania (to je obvykle 1 rok). To číslo niekde volajú aj dieliky pretože to závisí od druhu pomerového merača. Pôvodne boli tieto merače s dielikami (odparovala sa tam nejaká tekutina) ešte sú. Preto sa niekde hovorí o dielikoch aj tu. Na digitálnom meráku máš číslo a to sa rovná dielikom. Budem používať výraz dieliky. Každý radiátor má ešte svoju mierku, (koeficient) ktorý je závislý od výkonu radiátora.
Ukážem ti príklad ako sa to počíta. Tieto čísla si vymýšlam.
Máš napríklad 4 radiátory, jeden má veľkosť 2m2, dalši 1m2 a dva 3m2. na jednotlivých meračoch máš tieto hodnoty dielikov a tento koeficient.
1. - 1m2 .... koef.1 - počet dielikov 527
2. - 2m2 .... koef.2 - počet dielikov 324
3. - 3m2 .... koef.3 - počet dielikov 128
4. - 3m2 .... koef.3 - počet dielikov 140
z tohoto sa vypočíta upravedný počet dielikov
1. --- 1 x 527 = 527
2. --- 2 x 324 = 648
3. --- 3 x 128 = 384
4. --- 3 x 140 = 420
Spolu za byt = 1979
takto sa spočítajú všetky dieliky za jednotlivé byty a potom sa sčítajú dohromady.
1. byt - 1979
2. byt - 2135
3. byt - 1923
4. byt - 2056
5. byt - 2145
6. byt - 1956
Dom spolu - 12194
Bolo spotrebované 93,75 GJ
Na jeden upravený dielik tedy pripadá 93,75/12194 = 0,0076882 GJ
A teraz sa to celé bude násobiť počtom dielikov
byt č. 1.
1. - 527 x 0,0076882 = 4,0516814
2. - 648 x 0,0076882 = 4,9819536
3. - 348 x 0,0076882 = 2,9522688
4. - 420 x 0,0076882 = 3,2290440
Spolu ................... = 15,214947

byt. č. 2 = 16,414307
byt. č. 3 = 14,784408
byt. č. 4 = 15,806939
byt. č. 5 = 16,491189
byt, č. 6 = 15,038119
Spolu = 93,749909 musí sa to rovnať celkovej spotrebe GJ. Keď by som to celé počítal na viac desatinných miest bolo by to presnejšie.
Teraz sa to celé ešte prenásobí cenou za 1 GJ povedzme 678.- Sk za GJ
byt č. 1 - 15,214947 x 678 = 10375,734 po zaokrúhlení 10 376.- Sk
Takto sa to prenásobí za všetky byty.
Nerobil som tu ešte koeficienty na polohu bytu, tými sa to tiež prenásobí podľa polohy jednotlivých miestností.
Keď máte vlastnú kotolňu musíš rozdeliť teplo na dve časti na TUV a UK. Potom to prepočítate a je po probléme.
:D
Pred prepočtom sa musí rozdeliť teplo pre UK na časť ktorá sa bude počítať podľa plochy a na časť ktorá sa bude počítať podľa pomerových meračov.


Mňa by zaujímalo ako prepočítavaš teplotu vody.
gray
24.04.07,06:09
Pekný príklad, ako by bol zo školskej učebnice. Myslím že pomôže viacerým.

Ale čo v prípade magnetických meračov umiestnených na vstupe do bytu? Aj vtedy sa nejako započítavajú veľkosti radiátorov alebo len čísla na meračoch?

A ešte by ma zaujímali tie regulátory ktoré sú namontovane na vstupe do bytu medzi prívodom a spiatočkou. Na čo slúžia v prípade keď mame aj termostatické ventily na radiátoroch? Ako tie regulátory ovplyvňujú teplotu v byte a spotrebu tepla, resp. čísla na meračoch ?
empaty
24.04.07,08:04
Pekný príklad, ako by bol zo školskej učebnice. Myslím že pomôže viacerým.

Ale čo v prípade magnetických meračov umiestnených na vstupe do bytu? Aj vtedy sa nejako započítavajú veľkosti radiátorov alebo len čísla na meračoch?

A ešte by ma zaujímali tie regulátory ktoré sú namontovane na vstupe do bytu medzi prívodom a spiatočkou. Na čo slúžia v prípade keď mame aj termostatické ventily na radiátoroch? Ako tie regulátory ovplyvňujú teplotu v byte a spotrebu tepla, resp. čísla na meračoch ?
Ak máte magnetické merače na vstupe a výstupe z/do bytu, potom je rozpočítavanie T pre UK cez PRVN redundantné. Spotreba tepla sa dá elegantne a presne rozpočítavať podľa týchto meračov. Ale aj cez PRVN to ide pomerne presne (cca 97%).

Plne súhlasím s Orimovým názorom. Pri správnom hydraulickom vyregulovaní tepelnej sústavy a hlavne jeho SPRÁVNOM nastavení by mala byť zaručená príjemná tepelná pohoda v bytoch (naša skúsenosť! - tí čo sa sťažovali, prestali, teplotné rozdiely medzi jednotlivými bytmi sa vyrovnali. Iba ak sa niektorí sťažovali, že hore je radiátor horúci a dole studený...:-)), čo je práve dôkazom správneho fungovania vyregulovania s maximálnou účinnosťou odovzdaného tepla v radiátoroch. Rozhodujúca je tepelná pohoda v byte! Na otážku či je v byte zima odpovedali že nie.), prípadne ak zrealizujete hydronické vyváženie rozvodov TUV, je celkové spotrebované teplo v dome (aj vzhľadom na prestupy tepla medzi bytmi, polohové koeficienty, podlahovú a strešnú platňu domu, bočné múry domu a vzhľadom na geografickú orientáciu domu) merané diferencovane, adresne a v porovnaní s inými porovnateľnými metódami presne a spravodlivo.

Problém nie je v metodike merania a rozpočítavania (tá je dokázateľne odôdodnená a správna! - odporúčam pozrieť publikované, realizované a praxou overené publikácie dostupné aj napr. na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity), či vyregulovať sústavu a použínať PRVN, ale v presnom a odbornom spočítanom projekte, relizácii a najmä v adjustovaní regulačných prvkov, či osadení regulačných armatúr tak, aby regulácia mala želaný účinok. K tomu je potrebné vykonať ďalšie opatrenia individuálne pre každý sledovaný dom - nedajú sa tu popísať. Mnoho firiem urobí tú prácu "len" na 95% a to je potom to, že celý systém funguje, ale nie optimálne na byty!! Všetky časti vyregulovania MUSIA byť správne, od projektu a výpočtov, umiestnenie regulačných armatúr až po ich nastavenie. Toto je moja skúsenosť.

Bez toho, že by som sa chcel niekoho dotknúť si myslím, že rozpočítavanie na plochu je pohľadom späť a verím, že po dôkladnom naštudovaní metodiky merania a rozpočítavania cez PRVN a zohľadnení pre a proti sa aj ostatní priklonia k tejto metóde merania a rozpočítavania. Dá sa ňou dosiahnuť skutočne tepelný komfort bytu, nastaviteľný rôzne na hodiny počas dňa a rôzne na dni počas týždňa. Dá sa dosiahnuť komfort porovnateľný s rodinným domom a za peniaze zodpovedajúce tomu čo som reálne spotreboval......(viď napr. regulačné hlavice typu Rondostat HR20).
empaty
24.04.07,08:35
Áno máš pravdu, zmiernili ho preto že spoločné priestory niektorých domov majú oveľa väčšiu spotrebu tepla a potom sa rozpočítanie podľa PRVN skreslí práve kvôli nesprávnemu základu. Ten si musia empiricky, podľa histórie nastaviť vlastníci. A preto považujem za správne, že sa pomer 30/70 zmäkčil na myslím na 50/50. A máš pravdu aj v tom, že v systéme dosiahnutia úspor na teple v dome zohráva veľkú úlohu aj myslenie a osveta vlastníkov bytov.
Martin33
24.04.07,19:40
To som rada. Môžeš dať reklamáciu vyúčtovania, nakoľko na zhromaždení ste o tom vôbec nehlasovali. Urob to čo najskôr. Je povinnosť mať uznesenie zo zhromaždenia aspoň, že ste vôbec o tom hovorili a hlasovali. Ak nie je, neviem podľa čoho Vám urobili vyúčtovanie PRVN.
Som tu nový a čítam len čo ma zaujme,tak ak dačo prehliadnem sorry,ale s týmto príspevkom musím nesúhlasiť,lebo existuje zákon č 630/2005 a ten je pokiaľ sa nemýlim platný dodnes,v ktorom sa často vyskytuje,ak sa nedohodnú/li ináč;t.j.koeficienty pokiaľ o nich spoločenstvo nehlasuje,čo vôbec nemusí platia zo zákona.
Ináč...páčite sa mi.:)
Elena Navrátilová
25.04.07,03:03
Som tu nový a čítam len čo ma zaujme,tak ak dačo prehliadnem sorry,ale s týmto príspevkom musím nesúhlasiť,lebo existuje zákon č 630/2005 a ten je pokiaľ sa nemýlim platný dodnes,v ktorom sa často vyskytuje,ak sa nedohodnú/li ináč;t.j.koeficienty pokiaľ o nich spoločenstvo nehlasuje,čo vôbec nemusí platia zo zákona.
Ináč...páčite sa mi.Ďakujem:)
Fajn, kľudne nemusíš so všetkým súhlasiť. Jasné, že vyhlášku 630/2005 poznám /nie je to zákon/. Ale neviem si predstaviť podľa čoho sa vyhodnotenie meračov má potom vykonať ak nie ani v znení predmetnej vyhlášky? Predmetná vyhláška dáva na výber ako pomer k výpočtu koľko GJ sa použije na výpočet z vykurovacieho telesa tak aj pomer k ploche bytu, rovnako aj uplatnenie resp. neuplatnenie prílohy č. 2 o polohe bytu. Môj názor, že pokiaľ nemáš uznesenie zo zhromaždenia, v ktorom si odsúhlasíte použitie, resp. nepoužitie predmetnej vyhlášky, stále si môžeš len spôsobiť zbytočné nedorozumenia ak sa na zhromaždení nedohodnete.
Nemáš ako zdôvodniť aký pomer sa použil k výpočtu, či sa použije alebo nepoužije príloha č. 2. Takže pokiaľ je uznesenie máš "ak sa nedohodnú inak" dohodu vlastníkov na papieri právnou formou odobrenú. Ak sa dohodnú a neodsúhlasia použitie k výpočtu použiť predmetnú vyhlášku...zas máš uznesenie. Čo zrovna nepovažujem za šťastné riešenie.
Samozrejme záleží na predsedovi, správcovi či chce, aby mali členovia informácie, ktoré sú potrebné k vyhodnoteniu vyúčtovania ÚK. Neznalosť neospravedlňuje, ...
Martin33
26.04.07,18:28
Fajn, kľudne nemusíš so všetkým súhlasiť. Jasné, že vyhlášku 630/2005 poznám /nie je to zákon/. Ale neviem si predstaviť podľa čoho sa vyhodnotenie meračov má potom vykonať ak nie ani v znení predmetnej vyhlášky? Predmetná vyhláška dáva na výber ako pomer k výpočtu koľko GJ sa použije na výpočet z vykurovacieho telesa tak aj pomer k ploche bytu, rovnako aj uplatnenie resp. neuplatnenie prílohy č. 2 o polohe bytu. Môj názor, že pokiaľ nemáš uznesenie zo zhromaždenia, v ktorom si odsúhlasíte použitie, resp. nepoužitie predmetnej vyhlášky, stále si môžeš len spôsobiť zbytočné nedorozumenia ak sa na zhromaždení nedohodnete.
Nemáš ako zdôvodniť aký pomer sa použil k výpočtu, či sa použije alebo nepoužije príloha č. 2. Takže pokiaľ je uznesenie máš "ak sa nedohodnú inak" dohodu vlastníkov na papieri právnou formou odobrenú. Ak sa dohodnú a neodsúhlasia použitie k výpočtu použiť predmetnú vyhlášku...zas máš uznesenie. Čo zrovna nepovažujem za šťastné riešenie.
Samozrejme záleží na predsedovi, správcovi či chce, aby mali členovia informácie, ktoré sú potrebné k vyhodnoteniu vyúčtovania ÚK. Neznalosť neospravedlňuje, ...
Takže ZÁSADNÉ je či sa spoločenstvo k tomu musí vyjadriť:Tvrdím,že NEMUSÍ,aj keď osobne si myslím,že by malo a je aj v záujme predsedu aby sa vyjadrilo...
Elena Navrátilová
26.04.07,18:47
Vo vyhláške máš jasne napísané doporučené.... ak sa nedohodnú inak. Písala som kvôli tomu aj o vysvetlenie na ÚRSO, je to tu tiež písané... Na celú stranu mám vysvetlené znenie vyhlášky, ktoré som takisto vyčítala vo vyhláške. Sú tam ozrejmované prestupy, merania... posledná veta: ak sa vlastníci nedohodnú inak. Pre mňa je to jednoznačné. Tak je aj znenie vyhlášky, jednoznačné... Konzultovala som s odborníkmi, ktorí sa v tejto sfére pohybujú roky rokúce. Ale všetko je na Vašom SVB, predsedovi, správcovi, členoch. Na "ak sa nedhodnú inak". Takže je to na dohode. Nemáš v celej vyhláške zmienku že sa koeficienty nemajú. Máš ich doporučované, takisto aj pomery /doporučované, výber je na členoch sú až tri pomery/. No ale to by ste boli jedno z mála SVB kde by neboli znevýhodnené polohy, odsúhlasené použitie pomerov, koeficientov. Inak si mal toho teraz veľa aj v denníkoch. Ak máš záujem pošli adresu na ss-ku a popozerám niekde v archíve. Záver nerobím, iba sa snažím o osvetu.
svojar
27.04.07,02:48
My máme pomery odsúhlasené - 40/60, ale koeficienty sa neodsúhlasili, nakoľko v znevýhodnených bytoch majú niektorí ďaleko najnižšiu spotrebu. Tak keď nekúria, nebudeme im to ešte zvýhodňovať. Keď by to pokračovalo aj tento rok bol už daný členmi SVB daný návrh na pomer 50/50.
Elena Navrátilová
27.04.07,03:22
Presne, je to prejednané na zhromaždení. Už na čom sa dohodnú je na členoch SVB. Ja som to už niekde vyššie písala, aj u nás začali potom s pomerom 50/50. Ale niektorí zas potom nevideli význam meračov pri takom pomere. Ale keď to ľudia pochopia, že je lepší pre tých, ktorí tie byty obývajú, tak ... No je to na osvete, dohode, nakoľko znenie vyhlášky nedáva ani jeden pomer, koeficient, polohu bytu ako povinnú.
Orim
27.04.07,15:06
Ale aj pri pomere 1:1 (50/50) merače urobia určitý rozdiel. Ten pomer je len proti zabráneniu tým, čo zatvárajú ventily aby si nemysleli, že na tom zbohatnú.

Treba ich však upozorniť na to, že môže vzniknúť plieseň, ktorá sa môže šíriť aj do ostatných bytov, a jej odstránenie môže byť veľmi nákladné, a čo naviac niekedy sa neodstráni vôbec. Pleseň môže už vzniknúť pri 17°C, ak je tam dostatočná vlhkosť, čo nie je problém aby bola. Niekto by mohol chcieť potom na nich vysúdiť náklady za odstránenie plesne a to by mohlo byť hodne nákladné, predpokladám, že nákladnejšie než to vykurovanie.
Elena Navrátilová
27.04.07,15:17
Ale nikto nezodpovedá predsa za vznik plesní v niekoho byte. To by bolo... Každý má to čo o čo sa ako stará. A ak, tak si ich odstráni za peniaze, ktoré ušetril na teple...
Kušnierik
03.05.07,00:16
ahoj všetkym v tomto pokeci o meračoch, ospravedlnujem sa za pravopis ale myslim že obsah je dôležitejši.
merače a regulacia je dobrá vec, a hlavne termostatické ventyli ktoré zaistujú aby som neodoberal teplo ktoré si neprosím. mali sme ampulkové merače a vymenili ich sme za digitalne ktoré nemerajú ked radiator nekuri ale čo neznamema že radiator neni pusteny, ale termohlavica zaregalovala že teplotá určená na hlavici bola dosiahnuta a vypla. Niektorí ludia sa stažuju že maju zimu v byte, opítajme sa ich čo preto urobili, prídite kním a ked vám otvoria v slipach a povedia že maju zimu čo si pomyslíte. Mam naontovany v byte digitalny teplomer s bezdrotovím čidlom ktoré meria vonkajšiu teplotu, vymenil som okna, vymenil som vstupné dvere na byte a položil zaťeplené PVC na podlahy a radiatori - termohlavice nastavené tak aby v byte bola teplota 21stupnov, na hlavici medzi 2 a 3 ale aj tak mam radiatori studene a zapínaju sa iba ked teplota klesne pod určenu teplotu. Vela ludi by požadovalo večie teploty v bytoch není problem nech si namontujú večie a kvalitnejšie radiatori a nech si za tenton nadštandart zaplatia, ale nech urobia také upravi ako ja. Prečo ked som investoval do skvalitnenia svojho byvania mam byt trestany pomerom 50-50 myslim že 30 - 70 je postačujuci. Dopručujem prečitať odbornú literaturu o takzvanych rosnych bodoch a zistite že teploty v bytoch pod 21 stupnov a velká vlhkost vám narobi v byte velkú šarapatu - pliesne. Merače sme si zaplatili každy sam 620 sk Techem bez ventylov na jeden radiator zalohovo každy mesiac a su vlastnictvom bytu.
Ale od začiatku ked sme začali merať kurenie v našej bytovke 10 rokov nam atesty ukazujú 20% ušetrenych nákladov ročne. Nemožete ale nanutit vlastníkom abi previedli opravi na svojom vlastníctve pre zmenšenie unikov ked nemaju zaujem, ale iba o vyšie teploty v byte zadarma a na ukor inych. opitajte sa ludí naokolí ktorí vedia že hlavice su termohlavice a vypínajú malokto to vie a stažuju sa že zle kuria. ... Je to na dlhu debatu..
zuzana
03.05.07,11:32
Kedy chodí vyúčtovanie za byt?Koncom apríla?
GabiZ
03.05.07,11:35
Správca je povinný najneskôr do 31. mája nasledujúceho roka predložiť vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome správu o svojej činnosti za predchádzajúci rok týkajúcej sa domu, najmä o finančnom hospodárení domu, o stave spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, ako aj o iných významných skutočnostiach, ktoré súvisia so správou domu. Zároveň je povinný vykonať vyúčtovanie použitia fondu prevádzky, údržby a opráv, úhrad za plnenia rozúčtované na jednotlivé byty a nebytové priestory v dome.
Julian
04.05.07,16:55
Ale aj pri pomere 1:1 (50/50) merače urobia určitý rozdiel. Ten pomer je len proti zabráneniu tým, čo zatvárajú ventily aby si nemysleli, že na tom zbohatnú.

Treba ich však upozorniť na to, že môže vzniknúť plieseň, ktorá sa môže šíriť aj do ostatných bytov, a jej odstránenie môže byť veľmi nákladné, a čo naviac niekedy sa neodstráni vôbec. Pleseň môže už vzniknúť pri 17°C, ak je tam dostatočná vlhkosť, čo nie je problém aby bola. Niekto by mohol chcieť potom na nich vysúdiť náklady za odstránenie plesne a to by mohlo byť hodne nákladné, predpokladám, že nákladnejšie než to vykurovanie.

S tou prvou časťou súhlasím na 100 %.
A čo sa týka tých pliesni, myslím si, že onedlho sa veľa ľudí s ňou zoznámi. Ľudia si robia rekonštrukcie tak, že napríklad klasický digestor vyhodia a nahradia ho chemickým (ale para ostáva dnu) a pôvodný otvor sa zamuruje. Videl som mokré steny, takže plieseň sa objaví čo nevidieť a nebolo to v jedinom prípade.
ajobs
05.05.07,10:26
Mám jednu otázku ohľadne akceptovania výšky rozpočítavania nákladov na vykurovanie bytu, ktorý sa nachádza na najvyššom podlaží v bloku. Vo vyhláške URSO je doporučený koeficient 0,8, avšak čo ak spoločenstvo (ostatní vlastníci bytov) nebudú súhlasiť s takýmto spôsobom stanovenia nákladov na takýto byt, existuje iná možnosť, ako si toto právo uplatniť. Totižto bytov na najvyššom a najnižšom podlaží je vždy menej ako ostatných bytov, čiže ich vlastníci nás na zhromaždení vždy poľahky prehlasujú.
empaty
05.05.07,13:08
Mám jednu otázku ohľadne akceptovania výšky rozpočítavania nákladov na vykurovanie bytu, ktorý sa nachádza na najvyššom podlaží v bloku. Vo vyhláške URSO je doporučený koeficient 0,8, avšak čo ak spoločenstvo (ostatní vlastníci bytov) nebudú súhlasiť s takýmto spôsobom stanovenia nákladov na takýto byt, existuje iná možnosť, ako si toto právo uplatniť. Totižto bytov na najvyššom a najnižšom podlaží je vždy menej ako ostatných bytov, čiže ich vlastníci nás na zhromaždení vždy poľahky prehlasujú.
Ahoj,
správne to cituješ, že je tam vo vyhláške URSO je doporučený koeficient 0,8 pre podstrešné byty. Doporučený ešte neznamená, že to tak musí byť. Na to, aby sa to uplatnilo, je potrebné to chváliť uznesením vlastníkov bytov.
V prípade, že by Vás to ale výrazne poškodzovalo alebo finančne znevýhodňovalo oproti ostatným vlastníkom a tí by nechceli takéto uznesenie prijať a prehlasovali ťa poľahky, máš právo ako prehlasovaný vlastník sa do 15 dní od prijatia takéhoto uznesenia sa obrátiť na súd, aby o tomto koeficiente rozhodol.
ajobs
05.05.07,15:51
Ahoj,
správne to cituješ, že je tam vo vyhláške URSO je doporučený koeficient 0,8 pre podstrešné byty. Doporučený ešte neznamená, že to tak musí byť. Na to, aby sa to uplatnilo, je potrebné to chváliť uznesením vlastníkov bytov.
V prípade, že by Vás to ale výrazne poškodzovalo alebo finančne znevýhodňovalo oproti ostatným vlastníkom a tí by nechceli takéto uznesenie prijať a prehlasovali ťa poľahky, máš právo ako prehlasovaný vlastník sa do 15 dní od prijatia takéhoto uznesenia sa obrátiť na súd, aby o tomto koeficiente rozhodol.

Ďakujem veľmi pekne za promptnú odpoveď, budem podľa toho postupovať.
svojar
06.05.07,03:56
Myslím si, že majiteľ takéhoto bytu sa môže na súd obrátiť, ale pochybujem o tom, že rozhodnutie súdu bude v jeho prospech. To by zasa odporovalo tomu, že rozhoduje väčšina v dome. V našom dome práve niektoré z týchto tzv. znvýhodnených bytov majú najmenšiu spotrebu. Tak načo im dávať koeficienty. Až budú mať vyššiu spotrebu, tak potom sa dá o tom uvažovať.
ajobs
06.05.07,14:31
Myslím si, že majiteľ takéhoto bytu sa môže na súd obrátiť, ale pochybujem o tom, že rozhodnutie súdu bude v jeho prospech. To by zasa odporovalo tomu, že rozhoduje väčšina v dome. V našom dome práve niektoré z týchto tzv. znvýhodnených bytov majú najmenšiu spotrebu. Tak načo im dávať koeficienty. Až budú mať vyššiu spotrebu, tak potom sa dá o tom uvažovať.


Nesúhlasím. Načo by potom vo vyhláške boli odporúčané takéto koeficienty. Je predsa jasné, že v nezateplenom bytovom dome je podstatne chladnejšie v horných a dolných bytoch, a naviac vrchné byty nie sú vyhrievané ani priebežnými zvislými potrubiami, ktoré privádzajú teplú vodu do radiátorov, pretože tie končia na vrchných poschodiach.
Elena Navrátilová
06.05.07,14:51
Nie si sám čo nesúhlasíš. Ale legislatíva je práve taká. Bohužiaľ. Všetky pomery, koeficienty, zohľadnenie nevýhodnej polohy bytu sú v zmysle vyhlášky 630/2005 len doporučované. Je to vecou predsedu, správcu aby sa to urobilo korektne pre všetkých. Sme jednoducho špeciálne špecifikovaní. Treba sa vedieť dohodnúť. Zateplením sa ale nevyrieši poloha bytu, takže aj po zateplení sú koeficienty a ostatné pomery, nevýhodná poloha bytu dôležité. Zateplením sa riešia úniky tepla.
svojar
07.05.07,07:49
Ale však já uvádzám, že majú nižšiu spotrebu oproti, napr. vnútorným na vyššiom či nižšom poschodí. To majú o toľko menšiu potrebnú tepelnú pohodu a náročnosť. V ČR je v zákone zakotvené, že ak majú porovnateľné byty rozdieľ 40%, musí sa rozpočítavanie vykonť iným spôsobom, ako zaužívaným. A my máme rozdieľ medzi porovnateťnými bytmi v niektorých prípadoch cez 50%, ale v SR to vyhláška nerieši.
Bolo by predsa nelogické aby sme bytu, síce polohove znevýhodnenému, ale s ďaleko najnižšou spotrebou dávali koeficienty. Ešte podotýkám, že byt je obývaný, aby niekto neargumentoval, že tam nemusí bývať a iba temperuje.
Ja nie som proti koeficientom, aj ja mám dve miestnosti znevýhodnené, ale za súčasnej situácie som hlasoval proti ich zavedeniu.
Koeficienty boli vo vyhláške navrhnuté pre byty ktoré sú polohovo znevýhodnené a preto sa v nich musí viac kúriť a to bohužiaľ v našom prípade nie je.
A ešte. Hovorí sa tu o koeficienoch polohovej znevýhodnenosti. Bolo by ale možná diskutovať aj o koeficientoch radiátorov podľa ich výkonu, ktoré by sa mali v rozpočítaní tepla taktiež objaviť.
Elena Navrátilová
07.05.07,08:51
Podľa mojich znalostí sa pri projektovaní regulácie, doregulovania systému predsa berie do úvahy aj výkonnosť vykurovacích telies. Rozmer... V rámci vyúčtovania tepla sa zohľadňuje aj výkon vykurovacích telies. Preto je potrebné nahlásiť výmenu telesa.
svojar
07.05.07,11:42
Regulácia bola robená v dobe, keď všetci vlastníci mali ešte pôvodné radiátory. Ale niktorí ich už vymenili - po 22 rokoch. Možná sa obávali, že životnosť doskových radiátorov je stanovená na 20 rokov, alebo z estetického hľadiska. Lenže "ouha", nechali si namontovať rovnako rozmerové radiátory, ale s vyšším výkonom. Predtým boli iba prosté 2 doskové, teraz sú síce taktiež 2 doskové ale s konvertormi, ktoré majú podstatne vyšší výkon.
Nič nenahlásili, ale firma, ktorá vykonává rozrátavanie tepla, to zaregistrovala a opravila si typy radiátorov. Vlastníci sa budú diviť, ako im narástla spotreba
tepla.
Elena Navrátilová
07.05.07,11:59
No tak to sa budú. Jasné. Nie som si istá či som to zachytila len ako návrh alebo to už je niekde aj v nejakej vyhláške, ale pokiaľ si svojvoľne takto budú meniť vykurovacie telesá bez nahlásenia a odobrenia, aby to spĺňalo a vyhovovalo vyregulovaniu, ktoré je v dome urobené, môže sa následné vyregulovanie dať k náhrade práve tým, ktorí spôsobili rozregulovanie vykurovacej sústavy. Ale myslím, že nič nebráni tomu, dať to na zhromaždení do uznesenia. Veď stále platí, že bytový dom je jeden veľký celok.
GabiZ
07.05.07,15:31
Svojar, Elenka, potvrdzujem Vaše slová na základe konzultácie s odborníkom, s ktorým som mala dnes stretnutie. Jedná sa o výstavbu kotolne, na ktorú som dávala dotaz v inej téme. Trápila ma otázka, čo ak po vybudovaní kotolne nastane problém, že v bytoch nebude taká tepelná pohoda, akoby mala byť. Je to trochu mimo témy, hovorí sa tu o znevýhodnených bytoch, ale ja práve podčiarkujem podstatu vykurovacích telies, ktoré v prípade, že nastali zmeny v bytoch (vlastníci ich vymenili), môže nastať práve tento problém, že sústava bude narušená a tým pádom dochádza k problémom pri vykurovaní. Preto som za to, aby sa tieto otázky riešili na schôdzi a uznesením sa prijali opatrenia, pretože potom by sme donekonečna riešili nespokojnosť ostatných vlastníkov bytov.
Julian
09.05.07,07:18
Myslím si, že majiteľ takéhoto bytu sa môže na súd obrátiť, ale pochybujem o tom, že rozhodnutie súdu bude v jeho prospech. To by zasa odporovalo tomu, že rozhoduje väčšina v dome. V našom dome práve niektoré z týchto tzv. znvýhodnených bytov majú najmenšiu spotrebu. Tak načo im dávať koeficienty. Až budú mať vyššiu spotrebu, tak potom sa dá o tom uvažovať.

Ja si nemyslím, že na súde by nepochodil. Súd bude mať pri svojom rozhodovaní k dispozícii vyhlášku a zrejme aj súdnoznalecký posudok.
Nemusíš byť ani znalec, aby si pripustil, že sú byty, ktoré sú svojou polohou znevýhodnené. O tom, ale nerozhoduje ani znalec (ten to len konštatuje), ale fyzikálne zákony. Ak by bolo rozhodnutie väčšiny nenapadnuteľné tak ako o tom píšeš, tak možnosť podať na súde by sa v inom predpise ani nespomínalo.
To, že majú nižšiu spotrebu tepla, to ešte neznamená že byt nie je znevýhodnený. To len obyvatelia sa pohybujú v ňom ako na lyžiarskom svahu.
Elena Navrátilová
09.05.07,07:37
Ja si nemyslím, že na súde by nepochodil. Súd bude mať pri svojom rozhodovaní k dispozícii vyhlášku a zrejme aj súdnoznalecký posudok.
Nemusíš byť ani znalec, aby si pripustil, že sú byty, ktoré sú svojou polohou znevýhodnené. O tom, ale nerozhoduje ani znalec (ten to len konštatuje), ale fyzikálne zákony. Ak by bolo rozhodnutie väčšiny nenapadnuteľné tak ako o tom píšeš, tak možnosť podať na súde by sa v inom predpise ani nespomínalo.
To, že majú nižšiu spotrebu tepla, to ešte neznamená že byt nie je znevýhodnený. To len obyvatelia sa pohybujú v ňom ako na lyžiarskom svahu.
Presne tak, celá vyhláška je orientovanie hlavne po fyzikálnej stránke. Ja som pred rozhodovaním o pomeroch, koeficientoch, polohe bytu v zmysle prílohy č. 2 písala priamo na ÚRSO. Veď od toho je, že keď niečo vydá, má vedieť obhájiť a vysvetliť vydanie predmetnej vyhlášky. Celá strana opísaná v znení fyzikálnych zákonoch, výsledky meraní zakladajúce sa na fyzikálnych výpočtoch, prepočtoch, prax,... na druhej znenie: iba ak sa nedohodnú inak. Takže ja si tiež myslím, že je veľmi dôležité akého odborníka si zvolí oponent. Darmo, v dome má každý prízemie strechu, dom z každej strany, ... takže náklady na kúrenie sú prirodzené... ale v panelových domoch je ťažko niekomu vysvetliť, že je to neseriózne práve voči tým čo majú takto orientované byty. Preto je veľmi dôležité, aby vedel predseda toto vysvetliť a podať tak, aby to bolo každému hneď zrejmé, že je to správne. Samozrejme, prizvanie odborníka je na mieste. Zaslúžia si to všetci členovia SVB. Predseda je štatutár pre všetkých rovnako. Som toho názoru, že súd by v tomto prípade vyhral práve majiteľ takéhoto bytu.
Elena Navrátilová
09.05.07,07:55
Ale však já uvádzám, že majú nižšiu spotrebu oproti, napr. vnútorným na vyššiom či nižšom poschodí. To majú o toľko menšiu potrebnú tepelnú pohodu a náročnosť. V ČR je v zákone zakotvené, že ak majú porovnateľné byty rozdieľ 40%, musí sa rozpočítavanie vykonť iným spôsobom, ako zaužívaným. A my máme rozdieľ medzi porovnateťnými bytmi v niektorých prípadoch cez 50%, ale v SR to vyhláška nerieši.
Bolo by predsa nelogické aby sme bytu, síce polohove znevýhodnenému, ale s ďaleko najnižšou spotrebou dávali koeficienty. Ešte podotýkám, že byt je obývaný, aby niekto neargumentoval, že tam nemusí bývať a iba temperuje.
Ja nie som proti koeficientom, aj ja mám dve miestnosti znevýhodnené, ale za súčasnej situácie som hlasoval proti ich zavedeniu.
Koeficienty boli vo vyhláške navrhnuté pre byty ktoré sú polohovo znevýhodnené a preto sa v nich musí viac kúriť a to bohužiaľ v našom prípade nie je.
A ešte. Hovorí sa tu o koeficienoch polohovej znevýhodnenosti. Bolo by ale možná diskutovať aj o koeficientoch radiátorov podľa ich výkonu, ktoré by sa mali v rozpočítaní tepla taktiež objaviť.
Samozrejme, každý kto je svojim spôsobom zaangažovaný profesionálne alebo len teoroeticky v tomto odbore má ten názor, že v čechách je vyhláška ako spravodlivejšia, tak aj logickejšia. Ale u nás je to vždy predsa len o inom. Môžeme si len želať, aby sa aj u ná legislatíva tvorila na základe už zistených skutočností opierajúcich sa tak o praktické ako aj teoretické skúsenosti. U nás je bohužiaľ postavená práve tak ako vyhovuje mentalite. Spôsobuje práve úplne zbytočné spory medzi susedmi. Veď keď je raz vypočítaný prestup tepla medzi jednotlivými bytmi, polohami,... malo to byť dané vo vyhláške a nie ponechať na dohode. Veď tú ochotu vidieť vo všetkom čo sa u nás tvorí a nazýva sa legislatívou. Inak ešte by ma zaujímalo, koľko osôb býva v tom byte, čo napriek nevýhodnosti polohy mal nízku spotrebu tepla. Možno po ďalšom vyúčtovaní, keď ľudia uvidia, že ten a ten ma preplatky a ja nedoplatky, si uvedomia skutočnú funkciu termoventilov. Vieš, je to o myslení.
Orim
09.05.07,08:51
Ale však já uvádzám, že majú nižšiu spotrebu oproti, napr. vnútorným na vyššiom či nižšom poschodí. To majú o toľko menšiu potrebnú tepelnú pohodu a náročnosť. V ČR je v zákone zakotvené, že ak majú porovnateľné byty rozdieľ 40%, musí sa rozpočítavanie vykonť iným spôsobom, ako zaužívaným. A my máme rozdieľ medzi porovnateťnými bytmi v niektorých prípadoch cez 50%, ale v SR to vyhláška nerieši.
Bolo by predsa nelogické aby sme bytu, síce polohove znevýhodnenému, ale s ďaleko najnižšou spotrebou dávali koeficienty. Ešte podotýkám, že byt je obývaný, aby niekto neargumentoval, že tam nemusí bývať a iba temperuje.
Ja nie som proti koeficientom, aj ja mám dve miestnosti znevýhodnené, ale za súčasnej situácie som hlasoval proti ich zavedeniu.
Koeficienty boli vo vyhláške navrhnuté pre byty ktoré sú polohovo znevýhodnené a preto sa v nich musí viac kúriť a to bohužiaľ v našom prípade nie je.
A ešte. Hovorí sa tu o koeficienoch polohovej znevýhodnenosti. Bolo by ale možná diskutovať aj o koeficientoch radiátorov podľa ich výkonu, ktoré by sa mali v rozpočítaní tepla taktiež objaviť.

Teraz si predstav, že u nás je medzi niektorými bytmi rozdiel až 80% v spotrebe tepla a pritom to nie sú byty, ktoré by sa mali zvýhodňovať. Sú to byty v "strede" domu. Majitelia si to v rámcu úprav zateplili z vnútra. Majú plastové okná a 1-2 cm vrstvu polystyrénu. Za všetko zaplatili zo svojich peňazí a teraz by sme im mali všetko prepočítavať inakšie?.


Aby som bol presný je to jeden byt.
MarcelkaT
09.05.07,11:14
My máme stanovený pomer 50:30
MarcelkaT
09.05.07,11:16
Opravujem pomer odčítania na 70:30, nie na 50:30 ako som predtým napísala. Ďakujem.
svojar
09.05.07,12:53
Pre Elenku -V byte bývajú 2 osoby, tak ako vo väčšine v dome. Deti totiž odrástli, odišli a zostali len rodičia. Ešte podotýkam, že 1 osoba z tých 2 vôbec nevychádza von,stále sa zdržiava v byte.
Pre ORIMa - uvádzal som veci, ktoré platia v ČR - takže v SR sa nič prepočítavať nebude. Ale tí, čo si takéto opatrenie urobili budú doplácať na tých s nevýhodnou polohou a koeficientami, ktorí nič pre zlepšenie zvnútra neurobili a kúria, však sa im spotreba zníži koeficientom.
Elena Navrátilová
09.05.07,12:58
Pre Elenku -V byte bývajú 2 osoby, tak ako vo väčšine v dome. Deti totiž odrástli, odišli a zostali len rodičia. Ešte podotýkam, že 1 osoba z tých 2 vôbec nevychádza von,stále sa zdržiava v byte.
Pre ORIMa - uvádzal som veci, ktoré platia v ČR - takže v SR sa nič prepočítavať nebude.
Ešte by som Ťa poprosila, ako dlho máte PRVN? My teraz od 10/2006. Som zvedavá ako bude vychádzať výpočet ku skutočnosti po takejto miernej zime je to celkom reálne po uplynutí celého roka samozrejme.
svojar
09.05.07,13:07
Rok 2006 bol štrvrtý, kedy sa rozpočítavalo podľa PRVN. Neviem,ako sa prejavila mierna zima inde, my sme mali za 2006 o 100Gj menej, ako 2005. Teraz za prvé 4 mesiace 2007 máme o 218,01 GJ menej ako vlani za rovnaké obdobie, ale to zasa bola zima tuhá.
Elena Navrátilová
09.05.07,14:57
Rok 2006 bol štrvrtý, kedy sa rozpočítavalo podľa PRVN. Neviem,ako sa prejavila mierna zima inde, my sme mali za 2006 o 100Gj menej, ako 2005. Teraz za prvé 4 mesiace 2007 máme o 218,01 GJ menej ako vlani za rovnaké obdobie, ale to zasa bola zima tuhá.

V tom znevýhodnenom byte mali celé obdobie vždy najmenej spálených GJ? Nemajú oproti iným nejaké vylepšenie, napr. vymenené okná alebo niečo také. Ďakujem.
svojar
09.05.07,17:39
Nie, žiadne vylepšenie nemajú, ibaže doma chodia zababúšení v svetroch. Viem to pretože chodím aj kontrolovať vodomery a odpisovať vodu.
Ešte raz pre ORIMa -
V tej vyhláške v ČR je jasne písané p o r o v n a t e l n é byty. Keď je jeden takto upravený, nie je ho s čím porovnávať.
Julian
09.05.07,17:46
Podľa mojich znalostí sa pri projektovaní regulácie, doregulovania systému predsa berie do úvahy aj výkonnosť vykurovacích telies. Rozmer... V rámci vyúčtovania tepla sa zohľadňuje aj výkon vykurovacích telies. Preto je potrebné nahlásiť výmenu telesa.

Súhlasim je to tak. U nás súčasťou vyregulovania bolo aj to, že ventil bol nadimenzovaný na na určitý výkon a ak nevymenil aj ten ventil, tak mohol si namontovať neviem aký veľký radiátor a nepomohol si, lebo prietok ventilom bol obmedzený na daný výkon. Netvrdím ale, že sa s tým nevyrovnali pokiaľ o tom vedeli.
Ja som už niekde vyššie uvažoval ako sa s tým vyrovnať, ale "múzy" mi neboli naklonené. Keď už budeme sami tak to určite odskúšame (ak dokážem presvedčiť ľudí). Na jeden rok nebudeme brať do úvahy PRVN, ale výkon radiátorov a reguláciu teploty bude zabezpečovať kotolňa. Myslel som, že to už niekto praktizoval a sa prihlási, ale nikto nereagoval. Teórie nechcem rozvíjať. Prax povie všetko, bez dohadov.
Elena Navrátilová
09.05.07,17:51
Súhlasim je to tak. U nás súčasťou vyregulovania bolo aj to, že ventil bol nadimenzovaný na na určitý výkon a ak nevymenil aj ten ventil, tak mohol si namontovať neviem aký veľký radiátor a nepomohol si, lebo prietok ventilom bol obmedzený na daný výkon. Netvrdím ale, že sa s tým nevyrovnali pokiaľ o tom vedeli.
Ja som už niekde vyššie uvažoval ako sa s tým vyrovnať, ale "múzy" mi neboli naklonené. Keď už budeme sami tak to určite odskúšame (ak dokážem presvedčiť ľudí). Na jeden rok nebudeme brať do úvahy PRVN, ale výkon radiátorov a reguláciu teploty bude zabezpečovať kotolňa. Myslel som, že to už niekto praktizoval a sa prihlási, ale nikto nereagoval. Teórie nechcem rozvíjať. Prax povie všetko, bez dohadov.
Prepáč ale asi som prehliadla nejaký z tých predchádzajúcich Tvojich príspevkov. Neviem či Ti pomôže toto: je to tzv. ekvitermický uzol. Dá sa nastaviť maximálna teplota na ÚK už na vstupe do bytov. Tým by si si vlastne prednastavil maximálnu teplotu bez PRVN a nikto by nemohol kúriť nad rámec nastaveného "ekvitermického uzla". Som v tom, že je to rozumné riešenie. Ale chce to osvetu a argumenty,nakoľko už platí, že na PRVN musí byť tiež odsúhlasené myslím, že nadpolovičnou väčšinou vlastníkov. Predtým stačil jeden čo žiadal PRVN a nemal si šancu presvedčiť.
Julian
10.05.07,07:41
Prepáč ale asi som prehliadla nejaký z tých predchádzajúcich Tvojich príspevkov. Neviem či Ti pomôže toto: je to tzv. ekvitermický uzol. Dá sa nastaviť maximálna teplota na ÚK už na vstupe do bytov. Tým by si si vlastne prednastavil maximálnu teplotu bez PRVN a nikto by nemohol kúriť nad rámec nastaveného "ekvitermického uzla". Som v tom, že je to rozumné riešenie. Ale chce to osvetu a argumenty,nakoľko už platí, že na PRVN musí byť tiež odsúhlasené myslím, že nadpolovičnou väčšinou vlastníkov. Predtým stačil jeden čo žiadal PRVN a nemal si šancu presvedčiť.

Je to riešenie, ale Vedel by niekto napísať ako to vyzerá v praxi a čo to asi stojí? V súčasnej dobe sme v mínuse a to by asi ťažko prešlo.
Ja by som chcel obísť PRVK z niekoľkých dôvodov. 30 % nákladov by bolo podľa plochy bytu a 70 % by bolo podľa výkonu radiátora (miesto dielikov).
Výhody: všetky náklady na PRVN by odpadli, odpadli by náročné odpočty meračov, odpadol by problém montovania väčších radiátorov, eliminovali by sa šetriči. To je ale realizovateľné iba s vlastnou kotolňou. Pre tých čo majú vlastné kotolne by sa jednoducho zvládli aj zmeny ceny plynu počas roka. Minulý rok sa menili raz a ktovie ako to bude do budúcna.
Poznatky z praxe sú neoceniteľné.
Orim
10.05.07,11:34
Nie, žiadne vylepšenie nemajú, ibaže doma chodia zababúšení v svetroch. Viem to pretože chodím aj kontrolovať vodomery a odpisovať vodu.
Ešte raz pre ORIMa -
V tej vyhláške v ČR je jasne písané p o r o v n a t e l n é byty. Keď je jeden takto upravený, nie je ho s čím porovnávať.

Mne je to jasné, to som len uviedol, že aj takéto môže byť. :)
Elena Navrátilová
10.05.07,13:17
Je to riešenie, ale Vedel by niekto napísať ako to vyzerá v praxi a čo to asi stojí? V súčasnej dobe sme v mínuse a to by asi ťažko prešlo.
Ja by som chcel obísť PRVK z niekoľkých dôvodov. 30 % nákladov by bolo podľa plochy bytu a 70 % by bolo podľa výkonu radiátora (miesto dielikov).
Výhody: všetky náklady na PRVN by odpadli, odpadli by náročné odpočty meračov, odpadol by problém montovania väčších radiátorov, eliminovali by sa šetriči. To je ale realizovateľné iba s vlastnou kotolňou. Pre tých čo majú vlastné kotolne by sa jednoducho zvládli aj zmeny ceny plynu počas roka. Minulý rok sa menili raz a ktovie ako to bude do budúcna.
Poznatky z praxe sú neoceniteľné.
Dnes ale nie je legislatíva naklonená veľmi odtŕhaniu od CDT. Bohužiaľ. Skús výmeničku. Aj tak sa dá urobiť kvázi "ekvitermický uzol". Ono vlastne vyregulovaním vykurovacej sústavy sa prednastaví maximálna teplota na vstupe. Takže zvážiť treba aj ekonomickú, energetickú stránku.
Julian
10.05.07,17:30
Dnes ale nie je legislatíva naklonená veľmi odtŕhaniu od CDT. Bohužiaľ. Skús výmeničku. Aj tak sa dá urobiť kvázi "ekvitermický uzol". Ono vlastne vyregulovaním vykurovacej sústavy sa prednastaví maximálna teplota na vstupe. Takže zvážiť treba aj ekonomickú, energetickú stránku.

Vlastnú kotolňu už máme v prevádzke jeden rok. Vstupy si môžme regulovať v pohode. Takže treba urobiť len ten experiment a hlavne presvedčiť ľudí, že to môže aj výjsť.
Orim
10.05.07,17:45
Julian

tebou navrhnutá platba podľa výkonu radiátora sa mi nepozdáva. Uznáš že sú v bytoch radiátory s rôznymi výkonmi. Tento výkon by sa zrejme nemenil ventilom pretože by nebol dôvod ho meniť, aj tak by majiteľ zaplatil určitý podiel z ceny ktorý by bol nemenný bez ohľadu na to koľko tepla spotreboval. Bol by to vždy určitý koeficient z celku.
Malo by to len jedinú výhodu hneď by ste mali rozpočítané kto má koľko platiť.

Ako by s ti páčilo, keby sa za elektriku platilo podľa počtu osôb v byte, alebo vodu.
Toto je to isté podľa mňa.
Adam xx
10.05.07,19:51
Julian,

som tu nový a čítal som len posledné príspevky na túto tému, takže neviem, či nebudem mudrovať o niečom čo sa tu už prebralo. Takže moja otázka znie, prečo sa zaoberáte problémami rozočítavania nákladov za dodané teplo, keď máte vlastnú kotolňu. Veď vyhláška č. 630/2005 a tiež zákon 657/2004 o tepelnej energetike sa na Vás nevzťahuje. Vy si zabezpečujete vykurovanie domu sami, Vám nik teplo nedodáva. Takže by to malo byť len na vašej dohode v dome, ako si náklady spojené s vykurovaním (v podstate len za ZP a elektrinu) rozpočítate. Pretože opravy kotolne hradíte asi z fondu opráv a takisto ste z tohto fondu kryli aj investičné náklady spojené s výstavbou kotolne, či nie? Nikoho by asi ani nenapadlo tieto náklady rozpočítavať na základe veľkosti spotreby tepla?
A čo sa týka rozpočítavania časti nákladov podľa výkonu radiátorov, tak môj názor je ten, že ak sú na radiátoroch termostatické ventily, tak tieto ich výkon automaticky upravujú na nutnú potrebu tepla v miestnosti, inými slovami aj radiátor s predimenzovaným inštalovaným výkonom vydá len toľko tepla ako ten, ktorý ma nižší ale správny výkon, teda ho automaticky upravuje na potrebný výkon. O tom ten ventil je. Potom by to nebolo asi spravodlivé, rozpočítať časť nákladov cez inštalovaný výkon radiátorov.
Adam xx
10.05.07,19:52
Julian,

som tu nový a čítal som len posledné príspevky na túto tému, takže neviem, či nebudem mudrovať o niečom čo sa tu už prebralo. Takže moja otázka znie, prečo sa zaoberáte problémami rozočítavania nákladov za dodané teplo, keď máte vlastnú kotolňu. Veď vyhláška č. 630/2005 a tiež zákon 657/2004 o tepelnej energetike sa na Vás nevzťahuje. Vy si zabezpečujete vykurovanie domu sami, Vám nik teplo nedodáva. Takže by to malo byť len na vašej dohode v dome, ako si náklady spojené s vykurovaním (v podstate len za ZP a elektrinu) rozpočítate. Pretože opravy kotolne hradíte asi z fondu opráv a takisto ste z tohto fondu kryli aj investičné náklady spojené s výstavbou kotolne, či nie? Nikoho by asi ani nenapadlo tieto náklady rozpočítavať na základe veľkosti spotreby tepla?
A čo sa týka rozpočítavania časti nákladov podľa výkonu radiátorov, tak môj názor je ten, že ak sú na radiátoroch termostatické ventily, tak tieto ich výkon automaticky upravujú na nutnú potrebu tepla v miestnosti, inými slovami aj radiátor s predimenzovaným inštalovaným výkonom vydá len toľko tepla ako ten, ktorý ma nižší ale správny výkon, teda ho automaticky upravuje na potrebný výkon. O tom ten ventil je. Potom by to nebolo asi spravodlivé, rozpočítať časť nákladov cez inštalovaný výkon radiátorov.
Julian
16.05.07,16:07
Julian,

som tu nový a čítal som len posledné príspevky na túto tému, takže neviem, či nebudem mudrovať o niečom čo sa tu už prebralo. Takže moja otázka znie, prečo sa zaoberáte problémami rozočítavania nákladov za dodané teplo, keď máte vlastnú kotolňu. Veď vyhláška č. 630/2005 a tiež zákon 657/2004 o tepelnej energetike sa na Vás nevzťahuje. Vy si zabezpečujete vykurovanie domu sami, Vám nik teplo nedodáva. Takže by to malo byť len na vašej dohode v dome, ako si náklady spojené s vykurovaním (v podstate len za ZP a elektrinu) rozpočítate. Pretože opravy kotolne hradíte asi z fondu opráv a takisto ste z tohto fondu kryli aj investičné náklady spojené s výstavbou kotolne, či nie? Nikoho by asi ani nenapadlo tieto náklady rozpočítavať na základe veľkosti spotreby tepla?
A čo sa týka rozpočítavania časti nákladov podľa výkonu radiátorov, tak môj názor je ten, že ak sú na radiátoroch termostatické ventily, tak tieto ich výkon automaticky upravujú na nutnú potrebu tepla v miestnosti, inými slovami aj radiátor s predimenzovaným inštalovaným výkonom vydá len toľko tepla ako ten, ktorý ma nižší ale správny výkon, teda ho automaticky upravuje na potrebný výkon. O tom ten ventil je. Potom by to nebolo asi spravodlivé, rozpočítať časť nákladov cez inštalovaný výkon radiátorov.
Súhlasím, všetko je tak ako píšeš. To nie je problém. Nie sme ešte SVB- prípravujeme sa, zbierame rozumy, lebo nechceme do toho bezhlavo skočiť.
O niektorých problémoch viem z praxe a o niektorých som sa dočítal tu na Porade.
Spomeniem aspoň niektoré problémy napr. PRVN: Prvé sme mali odparovacie, boli to spoľahlivé a podľa mňa aj presné (presnosť zabezpečoval fyzikálny zákon) a navyše každý rok akoby boli overené tým, že bola dodaná nová ampulka. Proti našej vôli nám boli vymenené za digitálne. Výsledok: pri odpočte po prvom roku bolo 67 vymenených (celkový počet 480 ks), v dokladoch nefiguroval žiadný údaj t.z.,že spotrebu asi stanovili náhradným spôsobom, v ďalšom roku bolo vymenených odhadujem okolo 60 % (v mojom prípade všetky). Číže sú to meradlá, ktoré vlastne nikto neoveruje za celú dobu životnosti a pritom rozdeľujú spotrebu približne 2x väčšiu ako napr. vodomery na TÚV, ktoré sa musia overovať každé 4 roky. Môj problém je, že im neverím.(Iste si spomínaš ako lekári začali merať dig. tlakomermi KT. Dneska ich už nie je vidieť v ambulanciách).
Problém č.2: snaha montovať väčšie radiátory ak vymení aj hlavicu tak ten princíp ktorý opisuješ nefunguje a navyše naruší vyregulovanie sústavy (zažili sme to).
Problém č. 3: Ak niekto nadmieru šetrí doplácajú na to susedia.
Problém č. 4: Neobývaný byt na prízemí má úľavu na kúrení hoci celý rok nekúri (miesto neho kuria súsedia bez úľavy).
Problém č.5: Tí čo pracujú na týždňovky vypínajú kúrenie na čas neprítomností a po návrate by chceli za dve hodiny vykúriť byt (sťažujú si, že sa slabo kúri, hoci v bytoch kde je normál je v pohode 22 stupňov-jeho to nezaujíma). Zase doplácajú súsedia.
Určite mi dáš za pravdu, že najefektívnejšie kúrenie bude vtedy, ak celý objekt bude mať rovnakú teplotu. Som toho názoru, že ak je vlastná kotolňa tak to by nemal byť až taký problém.
Ešte by som pridal jednú skúsenosť. V minulom roku sa menili ceny plynu v priebehu roka, ale nikto sa nenamáhal s odpočtom (ďalšie náklady) veď aj načo hodia sa tam percenta a je to. Hlavne, že sa meria. V budúcnosti sa to môže stávať častejšie.
Sú to také moje úvahy ako by sa to dalo poriešiť. Samozrejmé je to teória možno scifi.
Ešte by ma zaujímalo, prečo si myslíš,že náklady na opravy v kotolni by mali ísť z fondu opráv. Rozmýšľal som o tom a Ty si mi to nahral. Náklady na zriadenie kotolne sú podľa plochy bytu. Opravy by mohli byť podobne, ale mňa to zvádza, že to by mohlo ísť do nákladov na kúrenie. Podľa mňa ak sa kotolňa splatí, tak sa začne tvoriť fond kotolne z ktorého by sa tie opravy realizovali. Lebo poznáš tie argumenty, že tam nemajú zaratané to i ono preto im to takto vychádza. Alebo je nejaký záväzný predpis ako sa to má robiť? V žiadnom prípade by sme sa nechceli klamať.
Julian
16.05.07,16:44
Julian

tebou navrhnutá platba podľa výkonu radiátora sa mi nepozdáva. Uznáš že sú v bytoch radiátory s rôznymi výkonmi. Tento výkon by sa zrejme nemenil ventilom pretože by nebol dôvod ho meniť, aj tak by majiteľ zaplatil určitý podiel z ceny ktorý by bol nemenný bez ohľadu na to koľko tepla spotreboval. Bol by to vždy určitý koeficient z celku.
Malo by to len jedinú výhodu hneď by ste mali rozpočítané kto má koľko platiť.

Ako by s ti páčilo, keby sa za elektriku platilo podľa počtu osôb v byte, alebo vodu.
Toto je to isté podľa mňa.
Začíname si rozumieť. Chce to len doladiť. Presne si vystihol,že kedýkoľvek by som vedel presne urobiť rozpočet. A čo sa týka tých radiátorov tak v znevýhodnených bytoch by fungovali koeficienty tak ako doteraz. Pomer plochy bytu k teraz už veľkosti radiátora(predtým dieliky) by ostal tiež zachovaný(prípadne by sa mohol upraviť v prospech objektivity, takže až také krivdy ako sa na prvý pohľad zdá by sa nekonali.
Ak by niekto menil radiátor tak to by si hneď vedel, lebo by vypúšťal stúpačku, takže len by si zaznamenal výkon a je to bez problémov. Každý by mal v byte 22, alebo 21 stupňov ako by si odhlasovali.
Nepáčilo by sa mi za elektriku platiť podľa osôb, ale myslím si, že to nie je ten prípad.
Elena Navrátilová
16.05.07,18:00
V prípade vyregulovania vykurovacej sústavy si dajte hneď reguláciu cez spiatočky. Vtedy pri výmene vykurovacieho telesa nemusíš vypúšťať stupačku. Teleso sa uzavrie - prívod cez termostatický ventil a spiatočku uzavrieš. Vtedy sa stupačka nemusí vypúšťať. Je to výhoda hlavne v dome so staršími vykurovacími telesami, ktoré už dosluhujú.
Polis
17.05.07,05:12
Keď sme robili hydraulické vyreguľovanie tak sme dali namontovať vrchný termostatický ventil a aj spodný ventil na uzavretie. Takže stúpačka sa nemusí vypúšťať iba voda v vykur. telese. V prípade poruchy telesa si každý uzavrie ventily sám a nevzniknú škody.
hasta
17.05.07,07:10
Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem

Aj mi sme si schvalovali koeficienty a súhlasím s Tebou, že sme byty pod strechou sú ochladzavané viac. Ale záleží od orientacie domu toho ako je dom postavený. Niekedy možu byt byty na prvom poschodi chladnejsie. Podla mna sa nedajú automaticky použiť rovnaké polohové koeficienty na každý dom. My sme vychadzali s priemeru minuloročnej spotreby tepla a podla toho sme si odsuhlasili koeficienty.
Jumil
17.05.07,09:31
Keď sme robili hydraulické vyreguľovanie tak sme dali namontovať vrchný termostatický ventil a aj spodný ventil na uzavretie. Takže stúpačka sa nemusí vypúšťať iba voda v vykur. telese. V prípade poruchy telesa si každý uzavrie ventily sám a nevzniknú škody.

Všetko je v poriadku, až do vtedy pokiaľ jeden nepoctivec nezačne cez vykurovacie obdobie vymieňať jeden radiátor bez PRVN za ten, čo má namontované PRVN. Stačí tak malo, mať dva radiátory.
Adam xx
17.05.07,10:56
Súhlasím, všetko je tak ako píšeš. To nie je problém. Nie sme ešte SVB- prípravujeme sa, zbierame rozumy, lebo nechceme do toho bezhlavo skočiť.
O niektorých problémoch viem z praxe a o niektorých som sa dočítal tu na Porade.
Spomeniem aspoň niektoré problémy napr. PRVN:
Môj problém je, že im neverím.
Problém č.2: snaha montovať väčšie radiátory ak vymení aj hlavicu tak ten princíp ktorý opisuješ nefunguje a navyše naruší vyregulovanie sústavy (zažili sme to).
Problém č. 3: Ak niekto nadmieru šetrí doplácajú na to susedia.
Problém č. 4: Neobývaný byt na prízemí má úľavu na kúrení hoci celý rok nekúri (miesto neho kuria súsedia bez úľavy).
Problém č.5: Tí čo pracujú na týždňovky vypínajú kúrenie na čas neprítomností a po návrate by chceli za dve hodiny vykúriť byt (sťažujú si, že sa slabo kúri, hoci v bytoch kde je normál je v pohode 22 stupňov-jeho to nezaujíma). Zase doplácajú súsedia.

Ešte by ma zaujímalo, prečo si myslíš,že náklady na opravy v kotolni by mali ísť z fondu opráv.

Súhlasím tiež, čo si napísal. Je to s tými PRVN alebo presnejšie PRT?? (pomerovými rozdeľovačmi tepla) zložité. Aby som sa priznal, ja im moc nefandím, dokonca si myslím, že do bytov klasických bytoviek s ústredným vykurovaním snáď ani nepatria. Vysvetlím prečo:

Pri projektovaní domov s ústrednou dodávkou tepla, to znamená minimálne s vlastnou ústrednou kotolňou, sa tieto z hľadiska tepelnotechnických vlastností konštrukcií projektovali a aj projektujú tak, aby deliace medzibytové konštrukcie, steny, stropy a podlahy mali čo najmenší tepelný odpor teda, aby teplo mohlo prestupovať medzi deliacimi konštrukciami čo najlepšie. Tým sa zabezpečuje pomerne rovnomerné vykurovanie celého objektu, a to aj v prípade nerovnomerných prietokov vo všetkých častiach rozvodu ÚK (hydraulicky nevyregulovaný vnútorný rozvod). Objekt si v týchto prípadoch vie čiastočne pomôcť redistribúciou tepla.
Naopak pri projektovaní domov s bytmi vybavenými individuálnym vykurovaním (vlastné tepelné zdroje) sa tieto projektujú tak, aby deliace medzibytové deliace konštrukcie mali čo najväčší tepelný odpor teda, aby sa susedné byty tepelne čo najmenej ovplyvňovali (aby si nekradli teplo, lebo každý si ho platí sám podľa spotreby. Má to logiku, nie?). Tomu je potom prispôsobená celá konštrukcia domu, tak aby toto nerovnomerné vykurovanie objektu nespôsobovalo jeho poškodzovanie (napr. vznik trhlín ... ).
Takže, ak sa bavíme o domoch s ústrednou dodávkou, platí to čo som napísal v bode 1. Ako je však všeobecne známe zavedeném PRT sa v domoch objavil nový druh užívateľov bytov, tzv. „šetriči“. Keďže termodynamika platí aj v slovensých pomeroch, tak je jasné, čo sa deje s teplom v takýchto domoch. Obmedzovaním vykurovania dochádza k jeho prestupu z teplejšej strany na stranu chladnejšiu s cieľom teploty vyrovnať. Potom sa PRT automaticky menia, s prepáčením za výraz, na „PRD“. Tu nepomôže ani stanovenie pomerov základnej a spotrebnej zložky, pretože byt, situovaný vedľa „šetriča“ je tiež znevýhodnený.
Ďalší argument, prečo nie PRT je ten, že odberným zariadením tepla(objektom spotreby) je bytový dom, ktorý je v prípade ústredného vykurovania vykurovaný ako celok, ibaže sprostredkovane vo väčšine prípadov len prostredníctvom vykurovaných bytov. Náklady na vykurovanie tohto objektu ako celku by potom mali znášať všetci jeho vlastníci spoločne a nerozdielne, a to až do doby, kým sa v dome nevykonajú všetky opatrenia pre zlepšenie jeho tepelnotechnických vlastností (pretože za technický stav domu tiež zodpovedajú všetci jeho vlastníci spoločne a nerozdielne) a to v pomere veľkosti spoluvlastníckych podielov, teda v podstate podľa veľkosti podlahových plôch bytov. Potom by zanikli „šetriči“, poškodzujúci práva ostatných susedov, odpadli koeficienty a pomery a všetci by platili podľa veľkosti bytov. Bolo by to jednoduché a možno aj spravodlivejšie ako súčasný systém. Samozrejme ostatné úsporné opatrenia by mali byť v rámci domu zrealizované a funkčné, teda hydraulická regulácia vnútorných rozvodov tepla, termostatizácia, hydronické vyváženie rozvodov TÚV, meradlá spotreby TÚV, ak sa dá tak aj zateplenie, prípadne iné opatrenia napr. inštalácia slnečných kolektorov ak je to technicky možné, alebo ekvitermická regulácia inštalovaná na vstupe do objektu v prípade CZT, aby sa dalo blokovať nechcené teplo dodávateľa v nočných hodinách, alebo aj počas dňa. Tiež by mala byť v dome dohoda, ako vykurovať, vetrať a tlmiť teplo.

Ešte malá poznámka k PRT. Tieto by sa mali montovať až po zrealizovaní ostatných racionalizačných opatrení zameraných na úsporu tepelnej energie, zateplenie nevynímajúc (ak by to vôbec bolo ešte potrebné). Potom by však nemal nikto manipulovať s termoregulačnými ventilmi, nakoľko pri zabezpečovaní stálej teploty vo vykurovaných priestoroch pracujú automaticky. Len v prípade dlhšej neprítomnosti by mal mať užívateľ bytu možnosť zmeniť ich nastavenie tak, aby zabezpečil útlm vnútornej teploty o 2 až 3 oC. Ale to už sme pri tých pravidlách.
Všetko čo som tu napísal však len podporuje, čo si napísal Ty.

K tej otázke, prečo opravy kotolne z fondu opráv: preto, že je to spoločné zariadenie domu. Veď aj vnútorné rozvody tepla sú na zabezpečenie kúrenia, ale opravy sa financujú z fondu opráv. Ale tento problém odpadá, ak sa rozhodnete mať vlastnú kotolňu a náklady na teplo si rozpočítate podľa veľkosti vykurovaných priestorov, tak ako som to popísal vyššie. Potom je to všetko jednoduché a pritom neporušíte žiaden zákon.

Na záver ešte toľko, že meradlo nie je zariadenie, ktoré samo osebe zabezpečuje hospodárnosť vykurovania (šetrí), len by malo ovplyvňovať chovanie spotrebiteľov k hospodárnejšiemu využívaniu tepla a slúžiť k spravodlivejšiemu rozpočítaniu spotreby. Samozrejme u nás sme to opäť doviedli až do takého extrému, že „šetríme“ aj susedovi a spravodlivosť zostala len vo vyhláške.
Julian
17.05.07,15:08
Ale k tomu všetkému je potrebný súhlas vlastníkov a to nie je maličkosť.
empaty
18.05.07,05:52
Súhlasím tiež, čo si napísal. Je to s tými PRVN alebo presnejšie PRT?? (pomerovými rozdeľovačmi tepla) zložité. Aby som sa priznal, ja im moc nefandím, dokonca si myslím, že do bytov klasických bytoviek s ústredným vykurovaním snáď ani nepatria. Vysvetlím prečo:
Pri projektovaní domov s ústrednou dodávkou tepla, to znamená minimálne s vlastnou ústrednou kotolňou, sa tieto z hľadiska tepelnotechnických vlastností konštrukcií projektovali a aj projektujú tak, aby deliace medzibytové konštrukcie, steny, stropy a podlahy mali čo najmenší tepelný odpor teda, aby teplo mohlo prestupovať medzi deliacimi konštrukciami čo najlepšie. Tým sa zabezpečuje pomerne rovnomerné vykurovanie celého objektu, a to aj v prípade nerovnomerných prietokov vo všetkých častiach rozvodu ÚK (hydraulicky nevyregulovaný vnútorný rozvod). Objekt si v týchto prípadoch vie čiastočne pomôcť redistribúciou tepla.
Naopak pri projektovaní domov s bytmi vybavenými individuálnym vykurovaním (vlastné tepelné zdroje) sa tieto projektujú tak, aby deliace medzibytové deliace konštrukcie mali čo najväčší tepelný odpor teda, aby sa susedné byty tepelne čo najmenej ovplyvňovali (aby si nekradli teplo, lebo každý si ho platí sám podľa spotreby. Má to logiku, nie?). Tomu je potom prispôsobená celá konštrukcia domu, tak aby toto nerovnomerné vykurovanie objektu nespôsobovalo jeho poškodzovanie (napr. vznik trhlín ... ).
Takže, ak sa bavíme o domoch s ústrednou dodávkou, platí to čo som napísal v bode 1. Ako je však všeobecne známe zavedeném PRT sa v domoch objavil nový druh užívateľov bytov, tzv. „šetriči“. Keďže termodynamika platí aj v slovensých pomeroch, tak je jasné, čo sa deje s teplom v takýchto domoch. Obmedzovaním vykurovania dochádza k jeho prestupu z teplejšej strany na stranu chladnejšiu s cieľom teploty vyrovnať. Potom sa PRT automaticky menia, s prepáčením za výraz, na „PRD“. Tu nepomôže ani stanovenie pomerov základnej a spotrebnej zložky, pretože byt, situovaný vedľa „šetriča“ je tiež znevýhodnený.
Ďalší argument, prečo nie PRT je ten, že odberným zariadením tepla(objektom spotreby) je bytový dom, ktorý je v prípade ústredného vykurovania vykurovaný ako celok, ibaže sprostredkovane vo väčšine prípadov len prostredníctvom vykurovaných bytov. Náklady na vykurovanie tohto objektu ako celku by potom mali znášať všetci jeho vlastníci spoločne a nerozdielne, a to až do doby, kým sa v dome nevykonajú všetky opatrenia pre zlepšenie jeho tepelnotechnických vlastností (pretože za technický stav domu tiež zodpovedajú všetci jeho vlastníci spoločne a nerozdielne) a to v pomere veľkosti spoluvlastníckych podielov, teda v podstate podľa veľkosti podlahových plôch bytov. Potom by zanikli „šetriči“, poškodzujúci práva ostatných susedov, odpadli koeficienty a pomery a všetci by platili podľa veľkosti bytov. Bolo by to jednoduché a možno aj spravodlivejšie ako súčasný systém. Samozrejme ostatné úsporné opatrenia by mali byť v rámci domu zrealizované a funkčné, teda hydraulická regulácia vnútorných rozvodov tepla, termostatizácia, hydronické vyváženie rozvodov TÚV, meradlá spotreby TÚV, ak sa dá tak aj zateplenie, prípadne iné opatrenia napr. inštalácia slnečných kolektorov ak je to technicky možné, alebo ekvitermická regulácia inštalovaná na vstupe do objektu v prípade CZT, aby sa dalo blokovať nechcené teplo dodávateľa v nočných hodinách, alebo aj počas dňa. Tiež by mala byť v dome dohoda, ako vykurovať, vetrať a tlmiť teplo.

Ešte malá poznámka k PRT. Tieto by sa mali montovať až po zrealizovaní ostatných racionalizačných opatrení zameraných na úsporu tepelnej energie, zateplenie nevynímajúc (ak by to vôbec bolo ešte potrebné). Potom by však nemal nikto manipulovať s termoregulačnými ventilmi, nakoľko pri zabezpečovaní stálej teploty vo vykurovaných priestoroch pracujú automaticky. Len v prípade dlhšej neprítomnosti by mal mať užívateľ bytu možnosť zmeniť ich nastavenie tak, aby zabezpečil útlm vnútornej teploty o 2 až 3 oC. Ale to už sme pri tých pravidlách.
Všetko čo som tu napísal však len podporuje, čo si napísal Ty.

K tej otázke, prečo opravy kotolne z fondu opráv: preto, že je to spoločné zariadenie domu. Veď aj vnútorné rozvody tepla sú na zabezpečenie kúrenia, ale opravy sa financujú z fondu opráv. Ale tento problém odpadá, ak sa rozhodnete mať vlastnú kotolňu a náklady na teplo si rozpočítate podľa veľkosti vykurovaných priestorov, tak ako som to popísal vyššie. Potom je to všetko jednoduché a pritom neporušíte žiaden zákon.

Na záver ešte toľko, že meradlo nie je zariadenie, ktoré samo osebe zabezpečuje hospodárnosť vykurovania (šetrí), len by malo ovplyvňovať chovanie spotrebiteľov k hospodárnejšiemu využívaniu tepla a slúžiť k spravodlivejšiemu rozpočítaniu spotreby. Samozrejme u nás sme to opäť doviedli až do takého extrému, že „šetríme“ aj susedovi a spravodlivosť zostala len vo vyhláške.

Nie so vsetkým súhlasím. Výraz PRVN je určite správny a výraz PRT je nesprávny, pretože PRVN slúžia na prerozdeľovanie vykurovacích nákladov tepla definovaným bezrozmerným pomerom a nie tepla samotného, a to na základe diferenciálneho merania teplôt v rôznych bodoch sledovaného priestoru. Nemajú vplyv na termodynamiku priestoru. Termodynamické procesy popísané zákonmi fyziky v prírode alebo v uzavretých priestoroch s definovanými podmienkami sa našťastie správajú nezávisle od metafyzických výkladov. Realita je najlepším potvrdením správnosti a opodstatnenia realizovaných technických systémov. Ale treba rešpektovať každého názor a preto prajem veľa úspechov pri tomto experimente. Čiste odborne by ma zaujímal objektívny výsledok tohto pokusu.
Adam xx
18.05.07,07:40
Nie so vsetkým súhlasím. Výraz PRVN je určite správny a výraz PRT je nesprávny, pretože PRVN slúžia na prerozdeľovanie vykurovacích nákladov tepla definovaným bezrozmerným pomerom a nie tepla samotného,

Samozrejme súhlasím, čo sa funkcie pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov týka, veď o tom sa snažím presvedčiť, teda že správca rozpočítava náklady a nie teplo ako také, a to sa týka aj TÚV a "histérie" okolo tzv. koeficientovania. Ja som sa v tomto prípade použitia výrazu PRT držal len dôsledne názvoslovia zákona č. 657/2004 Z.z. § 18 ods. (4) a vyhlášky ÚRSO č. 630/2005 Z.z. § 2 písm. g), nič viac, nič menej.
Ďakujem za reakciu.
hanni
20.05.07,12:00
Len taky maly prispevok do diskusie,aby rec nestala....Vcera som riesil problem,ohladom tepla,asi sa mi smola aj v tomto lepi na prsty.
Odsuhlasili sme si na poslednej schodzi rozuctovanie tepla v pomere 70:30,co som bol teda skutocne prekvapeny,ze sa tak podarilo.Vykonali sme pasportizaciu bytov,kde som sa aj ja aktivne zapojil,predseda odoslal pasportizacne listy do firmy v Nitre,ktora nam na ich zaklade rozuctovala teplo na jednotlive byty.Vcera rano ma zastavil predseda,ze ma uz vyuctovanie tepla a ze mi to za cely dom hodi do schranky,nech sa nato pozriem (to som este nevedel preco:) ).Vecer som si to pozeral a skoro ma kleplo.Zistil som,ze som najvacsim platicom za teplo v dome,pritom som nespalil tepla najviac,len som mal najvyssie koeficienty,ktorymi sa este po jednotlivych izbach namerane teplo nasobi.Cize z cisla 17300 som sa dostal cez koeficient az na 42000(len neviem,co tie hodnoty znamenaju),co mi hodilo celkove naklady za teplo spolu s tymi 30% za spolocne teplo cca 25000 SK,co bolo daleko najviac,ako som mal aj daleko najvyssi koeficient prepoctu.Tak sme na tom dumali s manzelkou a susedou vecer,az nakoniec si manzelka vsimla,ze ako jedini z domu mame typ radiatorov TRNAVA 1000/150,ostatni mali TRNAVA 500/150 popripade 500/200.Samozrejme ze ten typ radiatorov je vykonnejsi a na zaklade toho sa odvijaju aj vysoke koeficienty.Tak som dnes rano navstivil predsedu,ktory nakoniec po 15 min. debate a mojom dokazovani porovnanim s ostatnymi vlastnikmi sam uznal,ze sa jedna o chybu a zajtra to ide riesit.

Tymto som len chcel poukazat na skutocnost,ze aj taketo pripady sa deju a treba si tieto zalezitosti velmi dobre strazit.Pretoze zrovna v mojom pripade takyto omyl pracovnicky firmy cini mnou odhadovanu sumu 8000-10000 SK,co nie je suma mala. ;)
svojar
20.05.07,12:57
Ten odlišný typ radiátoru bol len chybne na papieri, alebobo skutočne máte namontované typy s vyšším výkonom a väčšími rozmermi?
Inak to výsledné číslo 42000 je základné 17300 namerané na radiátoroch x koeficienty radiátorov. Je to taktiež pomer k celkovému číslu v dome.
Adam xx
20.05.07,20:37
Ten odlišný typ radiátoru bol len chybne na papieri, alebobo skutočne máte namontované typy s vyšším výkonom a väčšími rozmermi?
Inak to výsledné číslo 42000 je základné 17300 namerané na radiátoroch x koeficienty radiátorov. Je to taktiež pomer k celkovému číslu v dome.

No ja sa zase pre zmenu opýtam, či sú na radiátoroch namontované aj regulačné ventily s termohlavicou. Lebo ak áno, tak potom ten výkon radiátorov nie je a ani nemôže byť rozhodujúci spotrebu a následna aj platby, pretože termostatický ventil reguluje parametre teplonosnej látky, teda teplotu vykurovacej vody v závislosti od vzduchu vo vykurovaných miestnostiach a aj predimenzovaný radiátor dá len toľko tepla, aby to stačilo na udržanie nastavenej teploty. Potom sú tie prepočty len bulharské konštanty. Nikto tým výpočtom síce nerozumie (ani tým koeficientom), ale ak rozdiely v platbách medzi jednotlivými užívateľmi bytov nie sú nejaké velké, všetci sú spokojní, pretože to vypočítala nezávislá organizácia a sú potom všeobecne považované aj za spravodlivé. Ja si to však nemyslím.
Orim
20.05.07,22:17
Adam xx v mojom príspevku číslo 281 som vysvetlil na príklade ako je to s prepočtami.

Len na okraj: Pokiaľ máš na radiátore namontovaný nejaký termostatický ventil tento ti reguluje prietok teplonosnej kvapaliny. Do radiátora sa dostane toľko tepla, ktoré stačí na udržanie nastavenej teploty ako si písal.
Je si však treba uvedomiť, že každý radiátor má kooficient podľa výkonu. Potom je tu druhý kooficient podľa polohy bytu.
Možno keď si prečítaš ten môj príspevok číslo 281 na strane 29 v tejto téme dostaneš trochu prehľad ako sa to počíta.
http://www.porada.sk/t19068-p29-meranie-a-rozpotavanie-tepla-merae-koeficienty.html
hanni
21.05.07,06:44
svojar: samozrejme,ze chyba sa stala na papieri a iba v mojom pripade.Mam v spalni uz vymeneny platnovy radiator (tusim Korad alebo Korado,tak nejako),v ostatnych izbach mam stare ocelove clankove,ktore sa chystam vymenit zaciatkom jesene za platnove.Ale tie ocelove su typu 500/150,rovnako ako u ostatnych vlastnikov.Radiatory mame vsetky rovnake,lisia sa iba poctom a sirkou clankov.

Adam xx: ano,mame zatepleny dom a vyregulovanu sustavu,takze aj termoregulacne ventily.Presne tak,ako uvazujes Ty,asi uvazuje vacsina ludi,da to totiz zdravy sedliacky rozum.Bohuzial,kedze som sa na pasportizacii bytov podielal a viem,co to obnasa...a kedze som videl vyuctovanie tepla vsetkych vlastnikov rozpisane do detailov,mozem Ta uistit,ze to tak nie je a zdravy sedliacky rozum ide v tomto pripade bokom.Ten koeficien,ktorym sa nasobi skutocna namerana hodnota spotrebovaneho tepla,zavisi od mnohych faktorov a sklada sa z tzv. klucov.Su asi 3 alebo 4 a zahrnaju specifikacie jednotlivych izieb,podotykam izieb a nie iba bytu.Poloha je iba jednym z tych klucov.Do tej pasportizacie sa pise typ radiatoru,dlzka,pocet rebier alebo platni,umiestnenie,priemery a dlzka zvislych stupaciek,typ ventilov,prietok a podobne veci.A toto vsetko dokopy sa odraza v tych klucoch a da ten koeficient.Ty si napisal,ze by to nemalo mat velky vplyv na prepocet.Valil som oci a bol som pravdupovediac mierne zhrozeny,aky to ma vplyv...rozdiely medzi jednotlivymi bytmi su obrovske a v mnohych pripadoch to ma na svedomi prave tento koeficient,staci,ked si pozries moj pripad.Mne navysil cenu tepla 2,31x,co je si myslim dost.A to iba preto,ze boli omylom napisane vykonnejsie radiatory.Velmi velku ulohu zohravala najma dlzka a sirka radiatorov,kedze u radiatoru s dlzkou 500 mm bol koeficient 1,07 a u dlzky 850 mm uz 1,77 a boli rovnakeho typu.
Verim tomu,ze na schodzi na konci maja bude "veselo" aj kvoli vyuctovaniu tepla,lebo sumy za spotrebovane teplo sa pohybovali od 5000 do 25000 SK.
hanni
21.05.07,07:06
svojar: samozrejme,ze chyba sa stala na papieri a iba v mojom pripade.Mam v spalni uz vymeneny platnovy radiator (tusim Korad alebo Korado,tak nejako),v ostatnych izbach mam stare ocelove clankove,ktore sa chystam vymenit zaciatkom jesene za platnove.Ale tie ocelove su typu 500/150,rovnako ako u ostatnych vlastnikov.Radiatory mame vsetky rovnake,lisia sa iba poctom a sirkou clankov.

Adam xx: ano,mame zatepleny dom a vyregulovanu sustavu,takze aj termoregulacne ventily.Presne tak,ako uvazujes Ty,asi uvazuje vacsina ludi,da to totiz zdravy sedliacky rozum.Bohuzial,kedze som sa na pasportizacii bytov podielal a viem,co to obnasa...a kedze som videl vyuctovanie tepla vsetkych vlastnikov rozpisane do detailov,mozem Ta uistit,ze to tak nie je a zdravy sedliacky rozum ide v tomto pripade bokom.Ten koeficien,ktorym sa nasobi skutocna namerana hodnota spotrebovaneho tepla,zavisi od mnohych faktorov a sklada sa z tzv. klucov.Su asi 3 alebo 4 a zahrnaju specifikacie jednotlivych izieb,podotykam izieb a nie iba bytu.Poloha je iba jednym z tych klucov.Do tej pasportizacie sa pise typ radiatoru,dlzka,pocet rebier alebo platni,umiestnenie,priemery a dlzka zvislych stupaciek,typ ventilov,prietok a podobne veci.A toto vsetko dokopy sa odraza v tych klucoch a da ten koeficient.Ty si napisal,ze by to nemalo mat velky vplyv na prepocet.Valil som oci a bol som pravdupovediac mierne zhrozeny,aky to ma vplyv...rozdiely medzi jednotlivymi bytmi su obrovske a v mnohych pripadoch to ma na svedomi prave tento koeficient,staci,ked si pozries moj pripad.Mne navysil cenu tepla 2,31x,co je si myslim dost.A to iba preto,ze boli omylom napisane vykonnejsie radiatory.Velmi velku ulohu zohravala najma dlzka a sirka radiatorov,kedze u radiatoru s dlzkou 500 mm bol koeficient 1,07 a u dlzky 850 mm uz 1,77 a boli rovnakeho typu.
Verim tomu,ze na schodzi na konci maja bude "veselo" aj kvoli vyuctovaniu tepla,lebo sumy za spotrebovane teplo sa pohybovali od 5000 do 25000 SK.
hanni
21.05.07,07:39
svojar: samozrejme,ze chyba sa stala na papieri a iba v mojom pripade.Mam v spalni uz vymeneny platnovy radiator (tusim Korad alebo Korado,tak nejako),v ostatnych izbach mam stare ocelove clankove,ktore sa chystam vymenit zaciatkom jesene za platnove.Ale tie ocelove su typu 500/150,rovnako ako u ostatnych vlastnikov.Radiatory mame vsetky rovnake,lisia sa iba poctom a sirkou clankov.

Adam xx: ano,mame zatepleny dom a vyregulovanu sustavu,takze aj termoregulacne ventily.Presne tak,ako uvazujes Ty,asi uvazuje vacsina ludi,da to totiz zdravy sedliacky rozum.Bohuzial,kedze som sa na pasportizacii bytov podielal a viem,co to obnasa...a kedze som videl vyuctovanie tepla vsetkych vlastnikov rozpisane do detailov,mozem Ta uistit,ze to tak nie je a zdravy sedliacky rozum ide v tomto pripade bokom.Ten koeficien,ktorym sa nasobi skutocna namerana hodnota spotrebovaneho tepla,zavisi od mnohych faktorov a sklada sa z tzv. klucov.Su asi 3 alebo 4 a zahrnaju specifikacie jednotlivych izieb,podotykam izieb a nie iba bytu.Poloha je iba jednym z tych klucov.Do tej pasportizacie sa pise typ radiatoru,dlzka,pocet rebier alebo platni,umiestnenie,priemery a dlzka zvislych stupaciek,typ ventilov,prietok a podobne veci.A toto vsetko dokopy sa odraza v tych klucoch a da ten koeficient.Ty si napisal,ze by to nemalo mat velky vplyv na prepocet.Valil som oci a bol som pravdupovediac mierne zhrozeny,aky to ma vplyv...rozdiely medzi jednotlivymi bytmi su obrovske a v mnohych pripadoch to ma na svedomi prave tento koeficient,staci,ked si pozries moj pripad.Mne navysil cenu tepla 2,31x,co je si myslim dost.A to iba preto,ze boli omylom napisane vykonnejsie radiatory.Velmi velku ulohu zohravala najma dlzka a sirka radiatorov,kedze u radiatoru s dlzkou 500 mm bol koeficient 1,07 a u dlzky 850 mm uz 1,77 a boli rovnakeho typu.
Verim tomu,ze na schodzi na konci maja bude "veselo" aj kvoli vyuctovaniu tepla,lebo sumy za spotrebovane teplo sa pohybovali od 5000 do 25000 SK.



Edit: prosim moderatorov o zmazanie 2 duplicitnych prispevkov,blbol mi v praci net.Dakujem.
svojar
21.05.07,08:49
Keďže máte vyregulovanú sústavu, je potrebné a dokonca je povinnosťou pri výmene radiátorov namotovať nový radiátor s rovnakým výkonom ako bol starý. Pri namontovaní iného - menšieho či väčšieho by došlo k narušeniu regulácie a pre Teba možno aj finančné sankcie za znovuvyregulovanie.
My jsme koeficienty radiátorov doposiaľ nevyužívali, nakoľko radiátory boli všetky rovnaké. Ale po výmenách radiátorov v niektorých bytoch nám firma za r. 2006 dala už vyúčtovanie aj s koeficientmi radiátorov. Kto namontoval nové s vyšším výkonom platí oveľa viac.
hanni
21.05.07,09:46
To,ze musia mat rovnaky vykon mi je jasne,uz som sa nato informoval a dam si to menit firme,ktora uz od vyregulovania menila radiatory v jednom byte.
Polis
21.05.07,11:23
Ako som už písam, nám vyregulovali tep. sústavu a pracovníka f. som sa opýtal či je potrebné znovuvyregulovanie ak niekto výmení radiátorov. Povedal, že nie je potrebné lebo je dôležitý termo. ventill (hlavica), ak sa tá vymení ,tak potom je potrebné znovuvyregulovanie. Tak teraz neviem ?
Martin33
21.05.07,12:20
Ako som už písam, nám vyregulovali tep. sústavu a pracovníka f. som sa opýtal či je potrebné znovuvyregulovanie ak niekto výmení radiátorov. Povedal, že nie je potrebné lebo je dôležitý termo. ventill (hlavica), ak sa tá vymení ,tak potom je potrebné znovuvyregulovanie. Tak teraz neviem ?


Pracovník Ti poradil dobre a presne,lebo najdôležitevšie je prednastavenie regulačného ventila a to sa robí pod termostatickou hlavicou pri jej montáži a je dané v projekte.Prednastavenie spôsobí,že do telesa sa dostane len predpísané množstvo tepla (nie viac ,nie menej HYDROSTATICKÉ VYREGULOVANIE a to pri dodržaní dodacích podmienok zaisťuje aj dostatok tepla pre všetkých),čo spôsobí,že ak vymeníš radiátor za väčší,nebude tak prehrievaný ako pôvodný menší,čo samozrejme nie je problém,lebo vyžarovaný výkon je ten istý...Dôležité tu je aby si správcovi,resp domovníkovi podal informáciu o výmene vykurovacieho telesa,aby zmenu zapracoval do fakturácie,aby si sa do budúcna nestal zlým,resp. ešte horšie....
Príklad: ak vymeníš radiátor s výkonom 1000W za radiátor s výkonom 3000W, nový bude o dosť väčší,tým pádom aby dodal do priestoru rovnaké množstgvo tepla bude aj chladnejším,takže merač bude menej rátať...a tu sa stávaš zlodejom.
Dúfam,že som Ťa viac nedoplietol,ale podstatné je,že pracovník mal pravdu a ja k tomu dodám,že je dôležitá zmena aj u fakturanta....toť vsjo:---
Martin33
21.05.07,12:21
Ako som už písam, nám vyregulovali tep. sústavu a pracovníka f. som sa opýtal či je potrebné znovuvyregulovanie ak niekto výmení radiátorov. Povedal, že nie je potrebné lebo je dôležitý termo. ventill (hlavica), ak sa tá vymení ,tak potom je potrebné znovuvyregulovanie. Tak teraz neviem ?


Pracovník Ti poradil dobre a presne,lebo najdôležitevšie je prednastavenie regulačného ventila a to sa robí pod termostatickou hlavicou pri jej montáži a je dané v projekte.Prednastavenie spôsobí,že do telesa sa dostane len predpísané množstvo tepla (nie viac ,nie menej - HYDROSTATICKÉ VYREGULOVANIE a to pri dodržaní dodacích podmienok zaisťuje aj dostatok tepla pre všetkých),čo spôsobí,že ak vymeníš radiátor za väčší,nebude tak prehrievaný ako pôvodný menší,čo samozrejme nie je problém,lebo vyžarovaný výkon je ten istý...Dôležité tu je aby si správcovi,resp domovníkovi podal informáciu o výmene vykurovacieho telesa,aby zmenu zapracoval do fakturácie,aby si sa do budúcna nestal zlým,resp. ešte horšie....
Príklad: ak vymeníš radiátor s výkonom 1000W za radiátor s výkonom 3000W, nový bude o dosť väčší,tým pádom aby dodal do priestoru rovnaké množstgvo tepla bude aj chladnejším,takže merač bude menej rátať...a tu sa stávaš zlodejom.
Dúfam,že som Ťa viac nedoplietol,ale podstatné je,že pracovník mal pravdu a ja k tomu dodám,že je dôležitá zmena aj u fakturanta....toť vsjo:---
Martin33
21.05.07,12:24
Keďže máte vyregulovanú sústavu, je potrebné a dokonca je povinnosťou pri výmene radiátorov namotovať nový radiátor s rovnakým výkonom ako bol starý. Pri namontovaní iného - menšieho či väčšieho by došlo k narušeniu regulácie a pre Teba možno aj finančné sankcie za znovuvyregulovanie.
My jsme koeficienty radiátorov doposiaľ nevyužívali, nakoľko radiátory boli všetky rovnaké. Ale po výmenách radiátorov v niektorých bytoch nám firma za r. 2006 dala už vyúčtovanie aj s koeficientmi radiátorov. Kto namontoval nové s vyšším výkonom platí oveľa viac.


Vôbec tomu nerozumieš,tak to radšej nechaj tak....sorry
Martin33
21.05.07,12:31
Ako som už písam, nám vyregulovali tep. sústavu a pracovníka f. som sa opýtal či je potrebné znovuvyregulovanie ak niekto výmení radiátorov. Povedal, že nie je potrebné lebo je dôležitý termo. ventill (hlavica), ak sa tá vymení ,tak potom je potrebné znovuvyregulovanie. Tak teraz neviem ?


Pracovník Ti poradil dobre a presne,lebo najdôležitevšie je prednastavenie regulačného ventila a to sa robí pod termostatickou hlavicou pri jej montáži a je dané v projekte.Prednastavenie spôsobí,že do telesa sa dostane len predpísané množstvo tepla (nie viac ,nie menej - HYDROSTATICKÉ VYREGULOVANIE a to pri dodržaní dodacích podmienok zaisťuje aj dostatok tepla pre všetkých),čo spôsobí,že ak vymeníš radiátor za väčší,nebude tak prehrievaný ako pôvodný menší,čo samozrejme nie je problém,lebo vyžarovaný výkon je ten istý...Dôležité tu je aby si správcovi,resp domovníkovi podal informáciu o výmene vykurovacieho telesa,aby zmenu zapracoval do fakturácie,aby si sa do budúcna nestal zlým,resp. ešte horšie....
Príklad: ak vymeníš radiátor s výkonom 1000W za radiátor s výkonom 3000W, nový bude o dosť väčší,tým pádom aby dodal do priestoru rovnaké množstgvo tepla bude aj chladnejším,takže merač bude menej rátať...a tu sa stávaš zlodejom.
Dúfam,že som Ťa viac nedoplietol,ale podstatné je,že pracovník mal pravdu a ja k tomu dodám,že je dôležitá zmena aj u fakturanta....toť vsjo:---
Orim
21.05.07,13:25
Budem sa opakovať ale ešte to skúsim vysvetliť. Keď sa hovorí o temostatizácii a hydraulickom vyregulovaní, ľudia nevedia presne o čo ide. Skúsim to tu tak na hrubo popísať.

Hydraulická regulácia zabezpečuje aby sa teplonosná kvapalina dostala všade tam kde má byť a to v takom množstve, aby bola zabezpečená v bytoch teplota 20°C (obvykle). K tomu sa spracováva projekt aby sa mohli tieto regulačné prvky optimálne nastaviť. Nastavuje sa to v závislosti od tlaku, teploty, prietoku teplonosného média a výkonu radiátorov a strát tepla ktoré uniká cez steny domu. V podstate ide o priškrtenie prietoku teplonosného média a to na niekoľkých miestach. Obvykle to býva na päte domu (vchodu), dole na stúpačkách a aj na jednotlivých rádiátoroch. V závislosti od výkonu radiátora tento je buď celý teplý, alebo len čiastočne. Pokiaľ by sa dala kvalitnešia regulácia v závislosti od tlaku a prietoku a nastavenia prepúšťa teplonosné médium skratkou medzi vtokom a výtokom stúpačky. Je to v prípade, keď sa zavrú ventily alebo len privrú v prípade že je teplota ktorá je nastavená.

Temostatizácia je namontovanie termostatickej hlavice na radiátor, ktorá v závislosti od nastavenia, teploty okolia, otvára a zatvára prietok v radiátore.

Pomerové merače (rozdelovač nákladov spotrebovaného tepla) len nepriamo merajú to čo kto spotreboval a nemajú žiadny vplyv na výkon radiátora a teplo v miestnosti.

Keď je radiátor hore teplý dole studený môže to ukazovať na správnu funkciu termostatickej hlavice, ale treba vyskúšať iné nastavenie a tu by sa veľkosť teplej plochy mala zmeniť.
Ono to môže byť v poriadku aj keď je celý radiátor studený. Vtedy je asi v miestnosti také teplo, že termostatická hlavica veľmi znížila prietok, alebo ho celkom uzatvorila.
Potom je tu ešte poslená varianta, že je to všetko poddimezované a nefunguje to tak ako by malo. To chce potom všetko znovu prerátať a nastaviť.

Ešte jedna vec chytíte radiátor a je "studený" čo je to studený, on je studenší vzhľadom k teplote vašej ruky. Vy máte teplú ruku okolo 36°C. Všetko čo je pod túto hodnotu sa vám zdá chladnejšie alebo studené. Pri rovnakej teplote dreva alebo železa pri dotyku s ním sa vám zdá, že železo je studenšie a to preto, že rýchlejšie odvádza teplo z vašej ruky.

V pripade, že mi niekto tvrdí, že radiátory nehrejú a ide mi to ukázať mám dotykový teplomer, ktorý opriem o radiátor a dotyčnému ukážem, že má teplotu napríklad 29°C ale pri dotyku pôsobí že je studený. Samozrejme druhý teplomer na stole alebo niekde v strede miestnosti ukazuje teplotu napríklad 21°C. Vtedy to funguje tak ako má.

To by bolo tak zhruba všetko.
lubica_02
21.05.07,17:24
Ďakujem Orim za také super podanie,hoci toto ovládam,lepšie by som to vysvetliť nevedela. Tak sa mi to páčilo,tak som si to vytlačila a asi podľa toho budem vysvetľovať na schôdzach.
svojar
21.05.07,18:09
Vôbec tomu nerozumieš,tak to radšej nechaj tak....sorry
Nechaj si svoje sorry, ale napíš v čom nemám pravdu. Ty si pozri tému Výmena radiátorov.
Adam xx
22.05.07,19:00
Adam xx v mojom príspevku číslo 281 som vysvetlil na príklade ako je to s prepočtami.


Len na okraj: Pokiaľ máš na radiátore namontovaný nejaký termostatický ventil tento ti reguluje prietok teplonosnej kvapaliny. Do radiátora sa dostane toľko tepla, ktoré stačí na udržanie nastavenej teploty ako si písal.
Je si však treba uvedomiť, že každý radiátor má kooficient podľa výkonu. Potom je tu druhý kooficient podľa polohy bytu.
Možno keď si prečítaš ten môj príspevok číslo 281 na strane 29 v tejto téme dostaneš trochu prehľad ako sa to počíta.

Ja samozrejme súhlasím, pokiaľ sa týka tých rôznych koeficientov, napriek tomu je tu niekoľko problémov, na ktoré som sa snažil len poukázať. Ten hlavný je práve prestup tepla medzi bytmi. Je síce pravda, že je viacero typov pomerových rozdeľovačov a tiež systémov merania, ale poznám snáď len jeden typ takýchto registračných zariadní, ktorý ako tak zohľadňujú aj priestorovú teplotu. Takže aby sa to nejako vyriešilo, delíme teplo na základnú a spotrebnú zložku, kde práve základná zložka pokrýva mimo iné aj infiltrované teplo, ale napríklad aj fixnú zložku nákladov za dodávku tepla (dodávateľská pohotovosť), pričom rozhodnutie o veľkosti pomeru sa ponechalo na vlastníkoch!
Aby som vysvetlil vyššie hrubo zvýraznené slovo "teplotu": Teda môj názor je, že by sme mali platiť aj za to, akú teplotu máme a užívame v byte, nie len za teplo, ktoré k tomu musíme minúť. Je to napr. aj v súvislosti s tou infiltráciou, ale aj z iných dôvodov ako je . napr. orientácia bytu. Byt orientovaný na juh, minie menej tepla na to, aby sa dosiahla stanovená vnútornú teplotu (podmienkou je však, aby boli na vykurovacích telesách termostatické hlavice). Viem, máme aj koeficienty polohy bytu, resp. orientácie vykurovaných miestností. Nuž, ale aj to slniečko nám svieti každý rok trocha inak, niekedy je v zimnom období viac, inokedy ,menej slnečných dní, čiže intenzita je rôzna, ale koeficienty sú konštantné. Platí to samozrejme aj o bytoch na nepriaznivej strane (sever, pod strechou). Nakoniec je to však aj tak na rozhodnutí vlastníkov, či sa vôbec použijú. Takže suma sumárum máme k dispozícii "nejaké orientačné, približne správne hodnoty"! A ak sa tu argumentuje práve tými priepastnými rozdielmi v spotrebách a platbách, tak presne to je to, čo asi nie je v poriadku, čo ma pri rozpočítavaní tepla na konečných spotrebiteľov týmto spôsobom znepokojuje. Už len tá komplikovanosť a množstvo rôznych koeficientov, prípočtov a odpočtov, a kalibrácií každého jedného rozdeľovača (jedinečného pre každý daný radiátor), aby sme zadosťučinili spravodlivosti, je jednoducho podozrivé. A ak si pohovoríte s jednotlivými dodávateľmi pomerových rozdeľovačov, tak sa dozviete, aký je ten konkurenčný systém nedokonalý a nespravodlivý. A nakoniec tu sú aj absolútne určené meradlá, kde to už neni ani o veľkosti radiátorov, či ich typoch (lebo už ani neni dôvod), o čom sa tu už toľko popísalo, je to len o množstve tepla, ktoré vieme, že sa spotrebovalo, ale nevieme prečo sa spotrebovalo, resp. kto ho vlastne minul.
Samozrejme, nechcem týmto nikomu brať ich vlastný názor na rozpočítavanie tepla pomocou pomerových rozdeľovačov, či určených meradiel, toto je však môj vlastný pohľad na daný problém, ktorý sa tu diskutuje.
Ak by som to mal na záver zhrnúť, tak som toho názoru, že realizácia a uplatňovanie pomerových rozdeľovačov prináša omnoho väčší efekt ich dodávateľom, ktorí zároveň vykonávajú ročné rozpočítavanie nákladov, ako ich samotným užívateľom.
Polis
23.05.07,11:15
Ako som už uviedol na porade viac krát, naša bytovka je zateplená, už máme urobené aj hydraulické vyregulovanie, vymenené okná na schodisku aj vchodové dvere, vymenené stupačky na SÚV, TÚV, plznu a kanaliyácie, zateplenú strechu, a rok čo rok zisťujem že náklady na Teplo a TÚV sú nižšie ako v roku 2001,02,03. Je pravda že sme investovali do výmeny kotla ETI za Buderus. V roku 2004,05 a už aj 06 sme odsúhlasili z preplatkov z vyučtovania vrátiť určitú sumu do FO. Do fondu platíme 13,sk/m2. Netrápia nás merače a nejaké koeficienty. Ak budem mať vyučtovanie za rok 2006 tak to hodím na poradu.
Orim
23.05.07,21:18
Adam xx asi som ťa nepochopil správne. Nechcel som ťa poučovať o rozpočítavaní tepla pomocou pomerových meračov. Máš pravdu je to ťažké všetko premerať a správne prepočítať kto má koľko zaplatiť. Lenže ľudia nie vždy reagujú tak ako by sme potrebovali.
A zrovna dnes mi vykladal jeden sused o tom ako v dome, kde býva jeho otec kúria. Pritom majú zateplený dom a dosť ľudí tam má vymenené okná. Nemajú merače ani termostatické hlavice platia podľa plochy v podstate všetci rovnako. V dome majú okolo 28°C (bolo to túto zimu - označil to podľa vojenských noriem ako trenkovú teplotu - ináč ako v trenkách sa tam nedá žiť). Keď už majú moc teplo tak vetrajú. Ventily sú všetky naplno otvorené a vraj možno s nimi ani nejde točiť.
Na druhej strane som zásadne proti podchladeným domom. Ale ľudia si neuvedomujú možné následky podchladeného domu.
Moja vlastná skúsenosť pokiaľ neboli merače bolo to aj u nás tak ako v dome o ktorom som písal. Aj keď sme mali už všetko ale ešte sme platili podľa plochy všetci rovnako boli ventily otvorené aj u nás na plno a chladilo sa vetraním. Darmo som každému vysvetloval - všetci na mňa kašlali.

Nechcem vychvalovať zahraničných dodávateľov meracej techniky a lobovať za nich ale naše podobné merače som nevidel. Ani "vipy" nie sú to, čo sa o nich píše. U nás to pomohlo.
Ale nebudem chodiť ďaleko. Mne je v byte v zime celkom pohoda. Manželke je večná zima a dcére je stále moc teplo a tak čo si mám vybrať? Pridať, ubrať alebo nechať tak.
:)
hanni
24.05.07,07:57
Ked som videl to vyuctovanie za teplo v nasom dome,tak aj mna napadla myslienka,ze tie merace nie az taka velka vyhra,ako je to vsade prezentovane.Suhlasim so slavicou,ze setrenie nie je o meracoch,ale hlavne o ludoch....kedze tie rozdiely v teple su skutocne markantne,vyvolaju pri vyuctovani urcite velku vlnu nevole,hlavne tie rozne koeficienty,z ktorych sa s prepacenim nevyzna ani diva svina.Len co som to ukazal par ludom,tak sa im to cele nezdalo a boli z toho rozcarovani. Pravdupovediac som naozaj velmi zvedavy na nadchadzajucu schodzu a reakcie ludi.
Adam xx
24.05.07,08:45
Adam xx asi som ťa nepochopil správne. Nechcel som ťa poučovať o rozpočítavaní tepla pomocou pomerových meračov. Máš pravdu je to ťažké všetko premerať a správne prepočítať kto má koľko zaplatiť. Lenže ľudia nie vždy reagujú tak ako by sme potrebovali.

Nechcem vychvalovať zahraničných dodávateľov meracej techniky a lobovať za nich ale naše podobné merače som nevidel. Ani "vipy" nie sú to, čo sa o nich píše. U nás to pomohlo.
Ale nebudem chodiť ďaleko. Mne je v byte v zime celkom pohoda. Manželke je večná zima a dcére je stále moc teplo a tak čo si mám vybrať? Pridať, ubrať alebo nechať tak.
:)

Ja s Tebou súhlasím, a vôbec nezatracujem meranie ako také, ide len o to, aby bolo naozaj aspoň ako tak spravodlivé. Verím tomu, že to je možné aj s PRT, ale ako som už uviedol treba jasné pravidlá, podľa ktorých sa aj budú všetci riadiť. Lebo všetky tie úspory v teple sa musia dosahovať predovšetkým zarideniami alebo konštrukciami, ktoré to zabezpečia automaticky, teda bez priameho vplyvu človeka (zateplenie, hydraulická regulácia, termostatizácia, ekvitermné riadenie vykurovania podľa vonkajších teplôt, ... atď.). Akýkoľvek individuálny zásah (škrtenie ventilov nad rámec automatickej regulácie termostatických ventilov) do tohto systému vnesie zmätok a nerovnováhu.
K tým 28 st. C sa nevyjadrujem, lebo snáď nie sú malé deti a vedia čo v takých prípadoch robiť, ak nie musia žiaľ platiť.
Teplo je vec pocitová a preto vždy ho budú jednotliví ľudia vnímať vždy rôzne. Podstatné je, aby sa však dodržalo približne tých 21 st. To dokúrenie na vyššiu teplotu podľa individuálnych potrieb sa dá riešiť napr. individuálnym dokúrením el. ohrievačom. A za to si potom užívateľ zaplatí presne podľa spotreby. To považujem za spravodlivé.
Elena Navrátilová
24.05.07,09:30
Súhlasím vo všetkom, či už s Adamom, alebo Orimom, inými prispievateľmi... v každom je kus životnej pravdy, skúsenosti. Ale zas k spravodlivosti sa nedá v panelových domoch dôjsť. Niekto si bude dokurovať a kúrim aj susedovi vedľa neho, pod ním, nad ním,... Toto nechcú vidieť Tí čo len priťahujú ventile /kým nemali PRVN to nerobili načo, mali radi trenírkovú teplotu.../. Ale keď už mali PRVN zrazu zistili, že radiátor nie je rovnomerne teplý a zrazu potvrdzujú fyzikálne javy, ktoré sú známe dávno... Ale toto je len následok v nesprávnom znení Vyhlášky 630... a doplácajú na to všetci, alebo skoro všetci. Či už má niekto pocit že PRVN sú,... alebo nie sú.... Jednoznačne je to o myslení ľudí, ich prísupu k takýmto javom. Správať sa len tak, aby to bolo korektné. Nikto predsa nechce, aby sedel doma v zimníku. Len treba poznať túto problematiku a podľa toho sa správať. Týka sa to všetkých obyvateľov v bytovomdome rovnakom, bez ohľadu orientácie a polohy bytu.
hanni
24.05.07,11:20
Lebo všetky tie úspory v teple sa musia dosahovať predovšetkým zarideniami alebo konštrukciami, ktoré to zabezpečia automaticky, teda bez priameho vplyvu človeka (zateplenie, hydraulická regulácia, termostatizácia, ekvitermné riadenie vykurovania podľa vonkajších teplôt, ... atď.). Akýkoľvek individuálny zásah (škrtenie ventilov nad rámec automatickej regulácie termostatických ventilov) do tohto systému vnesie zmätok a nerovnováhu.


Presne si to vystihol,aj ja som rovnakeho nazoru.Len ako to vysvetlit ludom,ktori za cely rok 2006 (a to boli zaciatkom roka poriadne mrazy) spalili teplo za 5000 - 7000 SK, z toho je 3900 tych 30% spolocneho,co platime vsetci...Kurili trosku v obyvackach,v ostatnych izbach mali radiatory prakticky vypnute,alebo nimi kurili iba minimalne. Potom nastavaju pripady ako u susedy,ktorej dcera dostala chronicky zapal mocoveho mechura a lezi v nemocnici.Hlavne ze s hrdostou vypravala,ze mala skoro celu zimu radiatory na nule a kurila si iba trochu jej dcera....takychto ludi proste nepochopim.A to nie je jediny pripad. Keby sa kurilo systemom,ktory si popisal,bolo by to aj spavodlivejsie,usetrilo by sa a urcite by nedochadzalo k pripadom,ktory som popisal zase ja.
hanni
24.05.07,18:21
no myslím, že už to dávno rodiny s priemerným platom nerobia a tí ktorí si to môžu dovoliť NIKDY šetriť na sebe nebudú. Tak ako všade inde vo svete.


Suhlas,myslim,ze nemam tie radiatory v byte nato,aby som chodil v svetri a hrubych fusakloch a boli vypnute....tych 10 000 korun za rok viac oproti "chorobnym setricom" mi nestoji za zdravie moje a mojej rodiny....
Elena Navrátilová
24.05.07,18:35
Ešte aby sme zas nezabudli aj na znenie zo zákona, kde bola povinnosť dať namontovať PRVN pokiaľ o ne prejavil záujem čo len jeden záujemca z domu. Samozrejme, ak vystúpil na zhromaždení a odsúhlasil namontovanie PRVN potrebný počet nebolo na výber. Argumenty bola jedna vec a vidina preplatku, ktorý dostali vo vedľajšom dome... nemusím snáď ani veľmi približovať. Na výšku zálohových platieb sa ani nehľadelo. Presne ako pri vyúčtovaní. Každý vidí, len výšku preplatku a nie výšku zálohových platieb.
svojar
24.05.07,18:50
Elenka, máš celkom pravdu. Nikto nepozerá na to, čo každý mesiac platí- zálohové platby, ale akú má výšku preplatku. My ideme vyplácať zajtra - tak uvidíme.
ivangabris
05.06.07,08:12
Peter a Kika, možte mi napísat koľko si učtuje Yzamer za spracovanie faktury?
a oodčitanie si robia sami, alebo mate na to svojho človeka? Dík.
Sevas,
my máme od nich merače tiež dva roky. V tej dobe mali najdrahšiu cenu, ale najmenšie prevádzkové náklady na ročné vyúčtovanie. Keďže u nás v Púchove s nimi podpísali tri SVB zmluvy o montáži, výpočet odpočtu dali našemu správcovi účtovníctva MsBP /Mest. Bytový podnik/. My už si ale vedieme účtovníctvo sami a výpočet nám robí MsBP ďalej za cenu podľa zmulvy 916 Sk/ rok.
Inak máme tie na čipovú kartu a merače sú nalepené na radiátoroch. Nakoľko máme 44cm obvodový plášť a plastové okná môžem vám povedať, že spotreby v bytoch sú NEUVERITEĽne nízke. priem do 0,2/m2. Podkrovné byty májú viac až 0,35 ale majú koeficient podľa schválenia zo schôdze 0,9 na všetky izby. A ešte by som dodal, že koeficient rozpočtu je 30ku70.
30% podľa plochy bytu alebo nebytu a 70% podľa meračov. Dole v prízemí sú obchody a tie nemajú zvýhodnený koeficient, lebo majú odizolovanú podlahu. A odkedy majú merače tak im aj tak vracajú cca 5-10 tis./rok.
mihalnica
06.06.07,11:50
dobrý deň. neviem, či som sa zaradila správne, ale mám jednu otázočku s ktorou si neviem rady. :mee:Prosím, pomôžte ak viete. Včera sme dostali vyučtovanie za predošlý rok a nedoplatok nám vyrazil dych. v zime nám mali z bytoveho podniku prísť merať teplo, tak ako každý rok. v deň, keď dali oznam na dvere bytovky sme neboli doma a taktiež, keď chodili merať. (určite nie úmyselne.)my sme sa nedotazovali, nakoľko v nasledujúcich dňoch nám prišli merače vymeniť a mysleli sme , že to odmerali v tom čase. pri tomto vyučtovaní sme však zistili, že nám nadelili nejakú pokutu za to, že sme nesprístupnili byt v čase merania. tak nám vyučtovanie za minulý rok vyšlo na neuveriteľných 35.543.- Sk.neviem ako postupovať, čo robiť a na aký predpis, vyhlášku či zákon sa pozrieť, či vôbec mali právo takto na bytovom podniku postupovať. ďakujem za každú radu. :mee:
Chobot
06.06.07,13:08
dobrý deň. neviem, či som sa zaradila správne, ale mám jednu otázočku s ktorou si neviem rady. :mee:Prosím, pomôžte ak viete. Včera sme dostali vyučtovanie za predošlý rok a nedoplatok nám vyrazil dych. v zime nám mali z bytoveho podniku prísť merať teplo, tak ako každý rok. v deň, keď dali oznam na dvere bytovky sme neboli doma a taktiež, keď chodili merať. (určite nie úmyselne.)my sme sa nedotazovali, nakoľko v nasledujúcich dňoch nám prišli merače vymeniť a mysleli sme , že to odmerali v tom čase. pri tomto vyučtovaní sme však zistili, že nám nadelili nejakú pokutu za to, že sme nesprístupnili byt v čase merania. tak nám vyučtovanie za minulý rok vyšlo na neuveriteľných 35.543.- Sk.neviem ako postupovať, čo robiť a na aký predpis, vyhlášku či zákon sa pozrieť, či vôbec mali právo takto na bytovom podniku postupovať. ďakujem za každú radu. :mee:


Píšeš veľmi všeobecne, na základe týchto informácií je ťažké niečo aj poradiť.

Samotné vyúčtovanie, tých "neuveriteľných 35,543,-" neviem, čo znamená, lebo si to neuviedla. Je to sumár nákladov na byt za celý rok? Sú to náklady na teplo a teplú vodu za minulý rok? Či už jedno alebo druhé, nie je to neobvyklá suma a ak ste toľko tepla a teplej vody spotrebovali, tak je to správne.

Minulý týždeň mi volal kamarát, že jeho rodičia, čo bývajú dvaja v jednoizbovom byte mali náklady na teplo a teplú vodu 37.000 SK. Tak som mu skontroloval vyúčtovanie a výpočet bol správny. Mali len strašne vysokú spotrebu teplej vody, lebo s ňou nehospodárili a tiež mali celú zimu naplno pustené radiátory. A potom sa čudovali ako ty.

Ako vieš, že si dostala pokutu? Máš ju tam vyčíslenú? Ak áno, tak si ju podľa môjho názoru dostala oprávnene. U nás v bytovke sú tiež ľudia, ktorí sú nezastihnuteľní, keď od nich niečo potrebujeme ako zástupcovia vlastníkov. Nereagujú ani na výzvy. Až keď majú problém, potom sa vedia ozvať a domáhať sa svojich práv. To vám naozaj prišlo tak zaťažko, zavolať tej firme, čo robí odpočet a dohodnúť sa na nejakom náhradnom termíne? Veď čísla vždy nechávajú na tých oznamoch.

Tiež neuvádzaš, aké máte merače. Máte tie s tou tekutou náplňou (píšeš, že vám ich boli vymeniť - kedy?). A pri výmene neodpočítavali stav? Ak nie, tak pre vyúčtovanie potom asi zobrali odhadovaný stav podľa spotreby v minulých obdobiach.

Takto ti neviem povedať, či je vyúčtovanie správne alebo nie. Treba si zobrať minuloročné a aj rok predtým a porovnať najmä spotrebu vody (teplej aj studenej), odpočet spotreby tepla (ak bol odpočet, mali ste dostať protokol) a to skontrolovať so stavom vodomerov.

Najprv treba podrobne preštudovať tieto vyúčtovania, nájdsť dôvody vysokej spotreby a nákladov, porovnať s predchádzajúcim rokom a potom vyvodiť závery. Ak nájdeš chybu, potom reklamovať. A nie po zbadaní nedoplatku hneď utekať k správcovi alebo sa čudovať, prečo máš spotrebu 35.000.:eek: No asi preto, lebo ste toľko spotrebovali.:rolleyes:
mihalnica
06.06.07,17:48
Chobot,možno niečo na upresnenie: bolo to vyučtovanie tepla a Tuv, Suv...zálohové platby sme platili vterminoch bez omeškania.merače sme mali tie, ktore su naplnene nejakou tekutinou. boli nam ich vymenit par dní po "meraní".pri vymene neodpočitavali stav. vtedy bol doma len manžel a jeho to vôbec nenapadlo popytať sa na namerané hodnoty. nestalo sa nám ani jeden rok, že sme neotvorili byt ked chodili merať. viem, že každý rok to robili vždy niekoľko dní a ked nenašli niekoho doma, nechali mu odkaz, kedy sa zastavia. v nasom pripade to tak nebolo. čo sa týka predpisu na minulý rok bol 9 976sk na teplo a náklad nám udávajú 30 385 Sk. TUV predpis 16 560 a náklad vyčíslili neviem opäť podľa čoho 30488 sk.pokuta tam vyčíslená nie je, ale domový dôverník mi povedal, že suma je u nás taká vysoká preto, lebo sme nesprístupnili byt v čase, ked boli merat teplo a vtedy môžu dať pokutu v 1,5 nasobku neviem čoho (a nevedel ani on). chcem sa ist opytat na bytový podnik, ale nechcem tam ist nepripravená. chcem vedieť či mali na to právo urobiť to takýmto spôsobom.môžeš mi verit, ze sme pri kureni setrili tak, ako v každom roku nemame penazi nazvys.
lubica_02
06.06.07,17:58
Možno Vám v zmysle zmluvy o tepelnej službe firma,ktorá vykonáva odpis spotreby tepla naúčtovala koeficient spotreby tepla akov byte,kde toto pomerové meranie nie je. Náklady na TÚV si ale musíš vedieť skontrolovať,aj keby neuvádzali počiatočný a konečný stav. Urob si aj kontroly stavu na vodomere teraz,prípadne si pdmeraj dennú spotrebu a dostaneš sa po vynásobení dňami za r. 2006 aspoň na približnú spotrebu. potom sa obráť na správcu alebo ho hneď konataktuj na vysvetlenie.
empaty
06.06.07,19:19
čo sa týka predpisu na minulý rok bol 9 976sk na teplo a náklad nám udávajú 30 385 Sk. TUV predpis 16 560 a náklad vyčíslili neviem opäť podľa čoho 30488 sk.pokuta tam vyčíslená nie je, ale domový dôverník mi povedal, že suma je u nás taká vysoká preto, lebo sme nesprístupnili byt v čase, ked boli merat teplo a vtedy môžu dať pokutu v 1,5 nasobku neviem čoho (a nevedel ani on). chcem sa ist opytat na bytový podnik, ale nechcem tam ist nepripravená. chcem vedieť či mali na to právo urobiť to takýmto spôsobom.môžeš mi verit, ze sme pri kureni setrili tak, ako v každom roku nemame penazi nazvys.
Ahoj
Vaše náklady sú oproti predpisu veľmi vysoké, aj keď celoročný skutočný náklad bytu na teplo vo výške 30 385.-Sk nie je zase nič neobvyklé. Záleží to aj od plochy bytu, pretože v tomto roku 2006 vstupuje do ceny tepla bytu pri pomerových meračoch aj tzv. základná zložka (40%), ktorá sa vypočíta ako 40% nákladu na teplo domu, ktoré sa rozpočítajú na jednotlivé byty podľa ich plochy k celkovej ploche domu.

Vysvetlenie Vášho značného nákladu je v práve správcu napočítať 1.5 násobok priemeru spotrebnej zložky (60%) nákladu tepla na m2, vypočítaného z podlahovej plochy všetkých bytov + NbP a spoločných priestorov k podlahovej ploche Vášho bytu. Stanovuje to §7, odst.4 Vyhlášky ÚRSO č.630/2005 Z.z., ktorá je účinná od 1.1.2006!, a to pre konečných spotrebiteľov, ktorí nemajú nainštalované pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov (merače na radiatoroch) alebo tých, ktorí odmietli umožniť vykonanie ich odčítania alebo neoprávnene do nich zasahovali.
Keďže podľa toho čo píšeš (ak je to pravda) Vy ste asi neodmietli úmyselne umožniť odčítanie bytu, ale ste neúmyselne neumožnili jeho odpočítanie!!. (Tu by stálo ešte zato zistiť, či boli odpočtové termíny viaceré a či ste boli riadne upozornení a či ste mali možnosť sa telefonicky kontaktovať na odpočtovú službu).

V takom prípade, že ste neúmyselne neumožnili odpočítať spotrebu v byte, platí pre Vás §7, odst 5, ktorý už hovorí, že vtedy sa vaša spotreba vypočíta ako súčin priemeru spotrebnej zložky na m2 a príslušnej podlahovej plochy bytu k celkovej ploche domu. Teda nie 1.5 násobku..:-)

Obdobne je to pri TUV s množstvom dodaného tepla, kde je základná zložka 10%(rozpočet podľa plochy, opravujem: rozpočet rovnako na každý byt) a spotrebná 90% (rozpočet podľa vodomerov). Pri neumožnení vykonania odpočtu aj tu platí právo napočítať 1.5 násobok priemernej spotreby na byt.

Skús sa minimálne dohodnúť so správcom na započítaní nadmernej spotreby Vašho bytu v tomto roku do skutočnej spotreby v roku nasledujúcom. Tým by ste mali časť nákladov na teplo a TUV v tomto roku akoby predplatené.
Jumil
07.06.07,07:05
[quote=empaty;476500]Ahoj
Obdobne je to pri TUV s množstvom dodaného tepla, kde je základná zložka 10%(rozpočet podľa plochy) a spotrebná 90% (rozpočet podľa vodomerov). Pri neumožnení vykonania odpočtu aj tu platí právo napočítať 1.5 násobok priemernej spotreby na byt.
quote]

Empaty trošku poopravím Tvoje čísla v príspevku. Citácia zo Zbierky zákonov č. 630/2005 VYHLÁŠKA Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

§9

Rozpočítavanie množstva dodaného tepla na prípravu teplej úžitkovej vody
v objekte rozpočítavania

(1) Náklady na prípravu teplej úžitkovej vody na objekt rozpočítavania určené podľa § 8 sa rozdelia na základnú zložku a spotrebnú zložku. Základná zložka
tvorí 10 % a spotrebná zložka 90 % nákladov na prípravu teplej úžitkovej vody v objekte rozpočítavania.

(2) Základná zložka sa rozpočítava medzi konečných spotrebiteľov rovnakým dielom na každý byt a nebytový priestor v objekte rozpočítavania, ak je v byte alebo nebytovom priestore zabezpečená dodávka teplej úžitkovej vody.

Ten rozdiel je, že základná zložka sa rozpočítava na byt a nebytový priestor rovnako bez ohľadu na to ako veľký je byt.
empaty
07.06.07,07:14
Máš pravdu, ďakujem za opravu. Predsa už len neskoro večer by sa asi nemalo narýchlo písať odpovede:-)
Soňurka
07.06.07,07:29
[quote=Jumil;476689][quote=empaty;476500]Ahoj
Pri neumožnení vykonania odpočtu aj tu platí právo napočítať 1.5 násobok priemernej spotreby na byt.
quote]

A čo hovoríte na to, keď spoločenstvo pri nenamontovaných PRVN u jedného bytu napočíta 2-násobok??? :rolleyes:
Elena Navrátilová
07.06.07,07:34
Na to sa dá povedať len, ...že nech sa predloží uznesenie zo zhromaždenia alebo na základe čoho sa účtuje 2-násobok nákladov na UK.
Adam xx
07.06.07,09:51
Obdobne je to pri TUV s množstvom dodaného tepla, kde je základná zložka 10%(rozpočet podľa plochy, opravujem: rozpočet rovnako na každý byt) a spotrebná 90% (rozpočet podľa vodomerov). Pri neumožnení vykonania odpočtu aj tu platí právo napočítať 1.5 násobok priemernej spotreby na byt.

Vo viacerých príspevkoch sa tu spomína v prípade neumožnenia odpočtu meradiel spotreby TÚV SANKCIA vo výške 1,5 násobku priemernej spotreby TÚV na byt. Keď sa však človek nad tým len trocha zamyslí zistí, že to v žiadnom prípade sankcia nie je, teda aspoň pre väčšiu časť „previnilcov“. Zásadným dôvodom tohto stavu je fakt, že náhradný indikovaný údaj sa počíta z priemernej spotreby za bytovú jednotku v dome, nie z priemernej spotreby na osobu, čo je teda parádna volovina. Veď v dome sú byty rôznej veľkosti, čo však ešte nemusí nič znamenať, ale spravidla vo väčšom byte býva viac ľudí, resp. vo všetkých bytoch domu nebýva rovnaký počet osôb.

Takže, ak býva v jednom byte v rámci domu priemerne tak 2,3 (slovom: dve celé a tri desatiny) osoby (mám vysledované zo vzorky vacerých domov, individuálne to môže byť aj trocha iné číslo), tak tá priemerka reprezentuje presne tento priemerný počet osôb. Lenže v takom byte môže bývať aj 6 osôb i viac, ale samozrejme aj menej. Ovšem o koľko menej ako priemerný počet? No tak to môžu byť len dvaja, alebo jeden. Pre týchto by to bola sankcia. Lenže takýto užívatelia bytov sú poväčšine skôr disciplínovaní (môžeme o tom polemizovať), takže tam sú odpočty menej problémové. V bytoch so štyrmi a viacerými osobami sa "sankcia" stáva "odmenou", ba dokonca za istých okolností na tom profituje aj celý dom a teda tento profit uhradia ostaté domy na distribučnom okruhu tepelného zdroja. Pochopiteľne početnejšia rodina potom nemusí mať vôbec potrebu umožniť odpočet aj v ďalších rokoch a ak sú ostatní užívatelia dostatočne "múdri", ani ich príliš nemusia presviedčať, aby meradlo sprístupnili, pretože je to pre nich tiež výhodnejšie. Kto neverí, nech si to prepočíta.
Takže k tej „sankcii a ku kvalite vyhlášky č. 630/2005 Z.z. len toľko.
mihalnica
07.06.07,10:06
ďakujem za príspevok.
zaujímalo by ma, čo znamená riadne upozornení na odpočtový termín? oznam mal visieť na vchodových dverách necelý týždeň pred odpočítavaním a termín bol len jeden. je aj na toto nejaký predpis? akým spôsobom by nám mali o odpočítavaní dať vedieť?
a ešte jedna otázočka: ten 1.5 násobok sú povinní nám napočítať, alebo aj nemusia?
mihalnica
07.06.07,10:44
Empaty! [/B]ďakujem za informácie. náš odpočtový termín bol len jeden. výzva visela necelý týždeň pred meraním na vchodových dverách. bolo to riadne upozornenie?
ešte sa nám to nikdy nestalo, vždy sme boli doma. viem, že v minulých rokoch chodili merať aj niekoľko dní za sebou a zháňali ľudí, ktorí neboli v danom termíne doma. tentokrát to urobili inak.
je nutné z ich strany započítať ten 1.5 násobok, alebo môžu urobiť aj nejakú výnimku?
mihalnica
07.06.07,17:54
prosím dajte mi vedieť odpoveď na moju otázku -381-
Elena Navrátilová
07.06.07,18:25
Zákon umožňuje možnosť použiť pri nesprístupnení bytu 1,5 násobok... ale ak firma, ktorá vyhodnocuje PRVN má cenník za opakovaný odpis /neviem ako to nazvať, opakovane musia prísť pre zneprístupnenie bytu/ mohli Ťa upozorniť, že sa odpis vykonával alebo Tvoj byt nebol sprístupnený a teda za poplatok za opakovaný odpis sa dostavia znovu. V praxi to znamená, že ak by museli prísť opadkovane malo by byť v zmluve ošetrené koľko sa má zaplatiť za opakovaný príchod. Tieto informácie Ti poskytne správca na Tvoje požiadanie. http://www.porada.sk/t2253-p72-spoloenstvo-vlastnkov-bytov.html Inak pozri aj tu sa riešilo aj to, že sa nesprístupnil byt. Ale ak Ti naúčtovali 2 násobok...bolo to na zhromaždení odsúhlasené... je to legálne a čisté. Ale skús reklamovať, máš na to právo. O tom ozname asi toľko, keď sa ostatní zariadili a sprístupnili byty... ťažko sa to dá považovať za nedostatočné. Alebo Vás bolo viac? Je to individuálne, záleží na zastupcovi alebo predsedovi. Podľa toho či ste SVB, alebo máte uzavretú zmluvu o výkone správy. To je môj názor. Inak, do budúcnosti je vhodné toto aj na zhromaždení vyriešiť, stať sa môže aj o rok...
empaty
07.06.07,19:38
Empaty! [/b]ďakujem za informácie. náš odpočtový termín bol len jeden. výzva visela necelý týždeň pred meraním na vchodových dverách. bolo to riadne upozornenie?
ešte sa nám to nikdy nestalo, vždy sme boli doma. viem, že v minulých rokoch chodili merať aj niekoľko dní za sebou a zháňali ľudí, ktorí neboli v danom termíne doma. tentokrát to urobili inak.
je nutné z ich strany započítať ten 1.5 násobok, alebo môžu urobiť aj nejakú výnimku?
Odpočtové termíny by mali byť minimálne dva, pretože ten jeden nemusí každému vyhovovať, aj keď bol zverejnený týždeň vopred. Myslím si, že jeden termín nebol dostatočný, najmä ak chceli uplatniť hneď tvrdé sankcie 1.5 násobku spotreby. Ako som už písal predtým, ak ste v minulých rokoch vždy byt sprístupnili, a bol len jeden termín odpočtu, podľa vyhlášky 630/2005 Vám mali napočítať priemernú spotrebu bez 1.5 násobku! Pri teplej vode mohli urobiť aj kvalifikovaný odhad na základe Vašej minuloročnej spotreby. Nemuseli to riešiť hneď takto. Ja by som radil reklamovať s týmito argumentmi.

Korekciu vyúčtovania Vám už asi neurobia (ale pokúsiť sa jej dožadovať môžete), lebo by im nesadol celkový náklad spotrebnej zložky tepla, z ktorého odpočítali časť nákladu zodpovedajúcu 1.5 násobku priemernej spotreby bytu. Zvyšok rozpočítali na ostatné byty. To by museli prepočítať všetky vyúčtovania v dome. Ale môžu Vám ten 0,5 násobok naviac pripočítať k dobru v tomto roku. Zatiaľ toľko. Držím Vám palce a verím že argumentmi a znalosťou problematiky dosiahnete uznanie reklamácie.
svojar
08.06.07,04:40
Ja by som reklamoval rozúčtovanie s tým, že odčítanie nebolo znemožnené úmyselne, tak ako o tom hovorí Vyhláška 630/05 § 7, ods. 4, ale že to bolo neúmyselné podľa ods. 5, a tam je iba rozpočítavanie podle m2, bez násobku1,5.
Inak plne súhlasím s predchádzajúcim príspevkom, hlavne v tom, že asi nové rozpočítávanie by nebolo možné.
A ešte, že dať jeden termín odpočtu je zlý postup správcu aj toho, kto to vykonáva. My máme vždy 2 termíny a keď by sa náhodou stalo, že to ani tak nevyjde, tak sa pracovník firmy ohlásí, že má napr. cestu okolo, tak že by odpočet vykonal.
Vše záleží na prístupu k ľuďom zo strany správcu, aj firmy vykonávajúcej odčítanie.
Chobot
08.06.07,06:32
Ja by som reklamoval rozúčtovanie s tým, že odčítanie nebolo znemožnené úmyselne, tak ako o tom hovorí Vyhláška 630/05 § 7, ods. 4, ale že to bolo neúmyselné podľa ods. 5, a tam je iba rozpočítavanie podle m2, bez násobku1,5.
Inak plne súhlasím s predchádzajúcim príspevkom, hlavne v tom, že asi nové rozpočítávanie by nebolo možné.
A ešte, že dať jeden termín odpočtu je zlý postup správcu aj toho, kto to vykonáva. My máme vždy 2 termíny a keď by sa náhodou stalo, že to ani tak nevyjde, tak sa pracovník firmy ohlásí, že má napr. cestu okolo, tak že by odpočet vykonal.
Vše záleží na prístupu k ľuďom zo strany správcu, aj firmy vykonávajúcej odčítanie.

U nás to je tak, že nakoľko sme veľká bytovka, trvá odpočet aj 3-4 dni. Každému bytu dajú síce jeden určitý termín (postupujú po poschodiach), ale ak niekomu nevyhovuje, je tam uvedené tel. číslo a môže sa dohodnúť, že k nemu prídu v inom čase. Navyše, ak niektorý byt nie je v danom čase prístupný, tak sa tam stavia ešte aj na druhý alebo tretí deň.

Veď je v záujme vlastníkov, aby sa vyúčtovanie urobilo. Možno naozaj dali na odpočet mihlanici iba jeden termín, ale skôr si myslím, že to zanedbali (alebo sa o to nestarali) a preto tá situácia vznikla.
hasta
08.06.07,07:05
U nás to je tak, že nakoľko sme veľká bytovka, trvá odpočet aj 3-4 dni. Každému bytu dajú síce jeden určitý termín (postupujú po poschodiach), ale ak niekomu nevyhovuje, je tam uvedené tel. číslo a môže sa dohodnúť, že k nemu prídu v inom čase. Navyše, ak niektorý byt nie je v danom čase prístupný, tak sa tam stavia ešte aj na druhý alebo tretí deň.

Veď je v záujme vlastníkov, aby sa vyúčtovanie urobilo. Možno naozaj dali na odpočet mihlanici iba jeden termín, ale skôr si myslím, že to zanedbali (alebo sa o to nestarali) a preto tá situácia vznikla.
S prvým odstavcom úplne súhlasím, u nás je to v dome tiež podobne. S druhým neviem, je to o tom variť alebo neveriť čo píše mihalnica. Sú taký aj taký správcovia a odpočítavacie služby to niekedy flákajú. Ale je dobre že si to Chobot takto napísal...treba si uvedomiť, že je to v záujme nás vlastníkov a my sa musíme o to starať a nie to ignorovať akoby nás niekto otravoval a prebrať sa zo zimného spánku až po nasadení okuliarov a zistení že máme na vyúčtovaní čísla s mínusovým znamienkom a potom sa búchať do prsníkov...
joca
09.06.07,14:40
tie koeficienty sú v prílohe Vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody a rozpočítavania množstva dodaného tepla,
príloha č. 2:
Doporučené koeficienty ki zohľadňujúce nepriaznivú polohu miestnosti v objekte rozpočítavania:
miestnosť s dvoma vonkajšími stenami (rohová miestnosť) 0,90

miestnosť s dvoma vonkajšími stenami, z ktorých jedna smeruje na sever alebo východ 0,82
tretia stena susediaca s vonkajším prostredím 0,93
najvyššie podlažie – plochá strecha 0,80
najvyššie podlažie – pod nevykurovanou, neupravenou povalou 0,85
najnižšie podlažie – nad terénom, nevykurovanou pivnicou 0,80

prikladám vyhlášku účinnú od 1.1.2006

Každý dom je z tepelnotechnického hľadiska atypický, preto som presvedčený o tom, že najsprávnejšie je keď si koeficienty na rozúčtovanie tepla určí SVB, podľa vlastných prodmienok v rámci zákonných možností. Samozrejme si to vyžaduje, aby prepočty urobil niekto, kto sa v tom vyzná...najlepšie nejaký projektant, ktorý sa zaoberá s tepelnotechnickými výpočtami a ktorý nie je ovplyvňovaný tým, že v tom byte býva Jano alebo Mišo...
Julian
11.06.07,09:41
Chobot,možno niečo na upresnenie: bolo to vyučtovanie tepla a Tuv, Suv...zálohové platby sme platili vterminoch bez omeškania.merače sme mali tie, ktore su naplnene nejakou tekutinou. boli nam ich vymenit par dní po "meraní".pri vymene neodpočitavali stav. vtedy bol doma len manžel a jeho to vôbec nenapadlo popytať sa na namerané hodnoty. nestalo sa nám ani jeden rok, že sme neotvorili byt ked chodili merať. viem, že každý rok to robili vždy niekoľko dní a ked nenašli niekoho doma, nechali mu odkaz, kedy sa zastavia. v nasom pripade to tak nebolo. čo sa týka predpisu na minulý rok bol 9 976sk na teplo a náklad nám udávajú 30 385 Sk. TUV predpis 16 560 a náklad vyčíslili neviem opäť podľa čoho 30488 sk.pokuta tam vyčíslená nie je, ale domový dôverník mi povedal, že suma je u nás taká vysoká preto, lebo sme nesprístupnili byt v čase, ked boli merat teplo a vtedy môžu dať pokutu v 1,5 nasobku neviem čoho (a nevedel ani on). chcem sa ist opytat na bytový podnik, ale nechcem tam ist nepripravená. chcem vedieť či mali na to právo urobiť to takýmto spôsobom.môžeš mi verit, ze sme pri kureni setrili tak, ako v každom roku nemame penazi nazvys.

Pokiaľ vám vymieňali kapiláru na PRVN, tak by Vám mali tú za minulý rok uzatvoriť zátkou a uložiť ju na ľavú stranu merača pre prípad reklamácie. Predpokladám, že v merači máte dve kapiláry. V takom prípade je určitý podklad pre reklamáciu, pretože odpočet za minulý rok sa dá odčítať aj teraz, ak už ten odpočet robili tak expresne. Ak ju tam nedali a je tam prázdne miesto, tak sa môžte tohto chytiť. Určite správca má nejakú smernicu, ktorá pojednáva o spôsobe odpočtov a to by ste si mali zistiť či bola dodržaná. Ak ju nemá tak mali by ste mať nejakú šancu na reklamáciu.
Okrem toho pri výmene kapilár musel manžel asi niečo podpísať. Či nie?
mihalnica
19.06.07,13:43
Ďakujem Vám všetkým za prejavený záujem a ochotu poradiť. Pre tých, ktorí chcú vedieť ako sa to ďalej vyvíja: bola som na bytovom podniku sa pozhovárať s pani, ktorá nás vyúčtovala. nemala na mňa čas,lebo s reklamáciami máme prísť až po 24.6.07. snažila som sa jej odôvodniť, prečo ma to súri, ale povedala, že ona to riešiť nebude, že za to je zodpovedný kurič, ktorý chodí odpočítavať teplo, a že podľa Vyhlášky sú oni v práve.povedala, že vo Vyhláške 630/05§7 ods. 5 sa nás netýka,lebo naše merače neboli poškodené a bodka. mala dohodnúť stretnutie s daným pánom kuričom na druhý deň a zavolať mi, kedy sa stretneme. vzala som si voľno a telefonát som vybavila za chvíľu. volala mi ekonómka, že sa zhovárala s daným pánom a on vraj nám hodil do schránky kartičku s dátumom ďalšieho odpočtu. my sme však žiadnu kartičku v schránke nemali (milionpercentne). no to je len tvrdenie voči tvrdeniu, a tak mi nezostáva len napísať sťažnosť. nerada to robím, ale ako inak...? a ešte jeden bonbónik: vyúčtovanie nám urobili za celý rok podľa toho vzorca pre tých čo nesprístupnia byt, ale v priebehu roka nám boli meniť tie tyčinky a odpočítavať, pre zdražovanie ceny kurenia. no proste bordel! som z toho hnusená. vo výročnej správe nám pre barák zaučtovali a nevydokladovali o 250 000 viac vo fonde opráv ako je skutočný stav.
zvláštnosťou je aj koeficient pre SV na TÚV 1,82350, v predchádzajúcich obdobiach bolo okolo 1, 13. je možný takýto nárast. trošku tomu nerozuniem. môže mi to niekto vysvetliť? kam sa mám obrátiť s prepočítaním môjho vyúčtovania?
Orim
20.06.07,00:37
Na vyúčtovaní ktoré ste dostali by mal byť aj termín do kedy môžete podávať reklamácie.
Neviem kde zobrali ten koeficient na TÚV. (Aj keď tuším ako by to mohlo byť.)
mihalnica
20.06.07,11:20
Orim, môžte mi to vysvetliť?
Reklamáciu som napísala, ale len dnes ju posielam doporučenou poštou. ďakujem
Chobot
20.06.07,11:50
Ďakujem Vám všetkým za prejavený záujem a ochotu poradiť. Pre tých, ktorí chcú vedieť ako sa to ďalej vyvíja: bola som na bytovom podniku sa pozhovárať s pani, ktorá nás vyúčtovala. nemala na mňa čas,lebo s reklamáciami máme prísť až po 24.6.07. snažila som sa jej odôvodniť, prečo ma to súri, ale povedala, že ona to riešiť nebude, že za to je zodpovedný kurič, ktorý chodí odpočítavať teplo, a že podľa Vyhlášky sú oni v práve.povedala, že vo Vyhláške 630/05§7 ods. 5 sa nás netýka,lebo naše merače neboli poškodené a bodka. mala dohodnúť stretnutie s daným pánom kuričom na druhý deň a zavolať mi, kedy sa stretneme. vzala som si voľno a telefonát som vybavila za chvíľu. volala mi ekonómka, že sa zhovárala s daným pánom a on vraj nám hodil do schránky kartičku s dátumom ďalšieho odpočtu. my sme však žiadnu kartičku v schránke nemali (milionpercentne). no to je len tvrdenie voči tvrdeniu, a tak mi nezostáva len napísať sťažnosť. nerada to robím, ale ako inak...? a ešte jeden bonbónik: vyúčtovanie nám urobili za celý rok podľa toho vzorca pre tých čo nesprístupnia byt, ale v priebehu roka nám boli meniť tie tyčinky a odpočítavať, pre zdražovanie ceny kurenia. no proste bordel! som z toho hnusená. vo výročnej správe nám pre barák zaučtovali a nevydokladovali o 250 000 viac vo fonde opráv ako je skutočný stav.
zvláštnosťou je aj koeficient pre SV na TÚV 1,82350, v predchádzajúcich obdobiach bolo okolo 1, 13. je možný takýto nárast. trošku tomu nerozuniem. môže mi to niekto vysvetliť? kam sa mám obrátiť s prepočítaním môjho vyúčtovania?

K samotnému odpočítaniu je ťažké zaujať stanovisko, lebo ako hovoríš, je to tvrdenie proti tvrdeniu. Treba skúsiť presvedčiť správcu, aby vám to zohľadnil.

Mám však pár iných postrehov.

Píšeš, že vám minuli z fondu nejakých 250.000,- SKK. To nie je malý peniaz, ktorý by mohli len tak minúť. Nemyslím, si, že vám tie peniaze zobrali (hoci vylúčiť sa to nedá). Príčin môže byť viacero - možno to zaplatili za nejaké výkony (napr. revízie, opravy,...), ale majú bordel v dokladoch a majú to založené niekde inde. Musíte sa ako vlastníci bytov viac zaujímať o to, kam idú peniaze z fondu. Máto na to právo. U nás správca nepreplatí faktúru za objednané práce alebo nákup, pokiaľ to neschváli niekto zo zástupcov vlastníkov. A na konci roka nám (zástupcom) predložia rozpis zaúčtovaných nákladov spolu so všetkými faktúrami a môžeme si položku po položke odkontrolovať.

Ak máte podozrenie na únik peňazí, skúste aj vy tam zájsť, nech vám ukážu jednotlivé faktúry ku všetkým položkám. Nemôžu vám odmietnuť nahliadnuť do účtovných dokladov bytového domu, je to zákonné právo vlastníkov.

K tej spotrebe - môže byť tak vysoký koeficient, ak celková spotreba bola väčšia ako súčet na pomerových meračoch. To ale niečo indikuje - buď majú niektorí opokazené merače, že im nemerajú, alebo máte niekde nelegálny odber vody. Fakturačný merač s najväčšou pravdepodobnosťou nebude chybný. Ani nikto nemá záujem napočítať vám väčšiu spotrebu. Navyše počiatočné a koncové stavy fakturačného merača si môžete skontrolovať na vyúčtovaniach alebo u správcu. Ak by sa niekto pomýlil vo výpočte spotreby odpočítaním koncového od počiatočného stavu, tak sa to takouto kontrolou zistí.
Orim
20.06.07,16:56
Súhlasím s Chobotom, na všetky výdavky musí byť doklad, nemôže sa len tak niečo stratiť. Keď ste SVB tak by mali zaplatiť len to čo ste im odsúhlasili. Sú to vaše peniaze a vy by ste mali rozhodnúť na čo sa použijú.

K tej TUV - na to býva jeden fakturačný merač niekde v kotolni, všetky ostatné sa berú ako pomerové. Môže ísť o pokazené merače, ale to môže byť aj ten v kotolni. Merače na teplú vodu by sa mali meniť každé 4 roky. Mal by byť certifikát o tom, že je v poriadku. Mohli tam byť aj nejaké straty na potrubí, porucha, čierny odber, ale to všetko ťažko dokážete.
Elena Navrátilová
20.06.07,17:00
Fakturačné merače bývajú aj na päte domu, resp. v šachtách pri dome. Vodári určujú, ktorý merač považujú za fakturačný a ten aj obhospodarujú, vymieňajú, dávajú ciachovať. Nikto iný nemá kompetencie zasahovať do ich merača.
ekopo
20.06.07,17:31
V každom bytovom dome resp. bloku je fakturačný merač. Raz za mesiac sa vykonáva kontrolný odpočet spotrebovaného množstava H2O. V prípade výrazných mesačných odchýliek od dlhodobého priemeru sa merač konroluje. Tým je zabezpečené, že prípadná porucha na merači je v pomerne krátkej dobe zachytená a odstránená. V prípade vysokého koef. na rozpočítanie by som preveril v bytovom dome rozvody a prípadné čierne odbery.. Ak 4-členná rodina spotrebuje za rok 20 m3 TUV aj to niečo signalizuje. Rozdiel sa musí niekde prejaviť - a to je v koeficiente.
Elena Navrátilová
20.06.07,17:33
V každom bytovom nie je. U nás nie je v dome.
ekopo
20.06.07,17:43
Nemusí byť v dome (vchode) ale v bloku. To sú aj 3-4 vchody. A tie sa potom rozpočítavajú.
Elena Navrátilová
20.06.07,17:50
Nemusí byť v dome (vchode) ale v bloku. To sú aj 3-4 vchody. A tie sa potom rozpočítavajú.
U nás je na tri bytovky jeden fakturačný v kotolni.
ekopo
20.06.07,17:56
U nás je na tri bytovky jeden fakturačný v kotolni.
No ale hlavne že je. A od neho sa všetko odvíja. Je úplne bežné, že na 48 alebo 64 bytov (aj viac) je jeden FA merač. Pritom aj v bytoch máme ciachované merače. Ale v globále je podstatný ten hlavný.
Elena Navrátilová
20.06.07,18:18
Bytové merače sú zákonom určené za pomerové. Ale fakturačné sú základom na fakturáciu. Ideálne je keď sú fakturačné na vstupoch do domu. Mali by byť najmenšie koeficienty. Aj únik, havária sú najmenej pravdepodobné v tomto prípade. U nás je to k pomerovým meračom na vstupe do domu cez vodovodné potrubie, ktorým vedie voda aj k ďalším dvom domom veľká pravdepodobnosť k zvýšeným koeficientom. Ale to všetko je už rozoberané http://www.porada.sk/t52274-p5-koeficientovanie-v-spotrebe-teplej-a-studenej-vody.html?highlight=koeficientovanie#post482434.
Orim
20.06.07,18:19
ekopo asi si nepostrehol jednu maličkosť hovoril som o fakturačnom merači na TUV, ten nebýva vždy. Pokiaľ je v dome výmenička tepla tak je to jasné je tam. Ale mohli by byť dva pretože by tam bol druhý, ktorý by meral vodu ktorá z domu odchádza v rámci kolobehu aby bola vždy teplá. Potom by sa sa musel urobiť rozdiel týchto vodomerov a vodomerov v bytoch.
mihalnica
20.06.07,18:40
čo mi viete povedať na to, že taký vysoký koeficient máme skoro všetky bytovky na sídlisku?je potom chyba niekde v kotolni?
lubica_02
20.06.07,18:43
čo mi viete povedať na to, že taký vysoký koeficient máme skoro všetky bytovky na sídlisku?je potom chyba niekde v kotolni?
Únik vody môže byť aj na trase a treba skontrolovať všetky rozvody v domoch,ak sa závada nenájde,treba si dať pozor na spotrebu v jednotlivých bytoch.
svojar
21.06.07,03:04
čo mi viete povedať na to, že taký vysoký koeficient máme skoro všetky bytovky na sídlisku?je potom chyba niekde v kotolni?
Keď nie sú fakturačné merače v jednotlivých domoch musí byť koeficient pre všetky domy zásobované z jedného zdroja rovnaký. Koeficient je výsledkom pomeru odídenej vody z kotolne a súčtu jednotlivých domov, /ktoré za zistili na pomerových meračoch jednotlivých vlastníkov/.
hanni
21.06.07,11:24
Vratim sa k mojim prispevkom zo strany 36 a 37,kde sme diskutovali o rozratavani tepla,koeficientoch a pod.Je po schodzi a nazory v nasom dome su asi taketo.Uz dokonca aj stare babky zacinaju pomalicky viest reci v zmysle,ze naco sme vlastne zateplovali,davali nove ventily a merace a celkovo investovali obrovsky kopec penazi,ked ono to s tym setrenim nie je az take ruzove,ako sa v prvotnej euforii zdalo.Uver sa zobral na 20 rokov,cize vlastne aj ked setrime na teple,v penazenkach to nepocitime.Preco?Lebo to,co sme platili za teplo,platime za uver.Keby ste chceli poznat dovod remcania babiek,tak ten je nasledovny.Vedla nas je rovnaky dom,ktory zatepleny nie je. Inkasne platby su priblizne rovnake,ako u nas (manzelka ma v tom dome tetu,takze viem).Kym u nas boli obrovske rozdiely v preplatkoch (od 400 so 25000 v zavislosti od vysky mesacnych platieb za teplo a setrenia),boli aj nedoplatky a kto chcel usetrit,tak vyslovene trpel zimou a nechal sa vykurovat inymi,tak vo vedlajsom dome pekne krasne kazdemu vratili sumy od 25000 do 30000 korun....a to rozhodne na zime nesedeli.To uz stoji za zamyslenie.Dokonca chlap,ktory nam robi vyuctovanie sa vyjadril,ze na buduci rok mozeme na preplatky zabudnut.Uz aj predseda,velky obhajca meracov a celkovo zateplenia sa vyjadruje opatrnejsie a otocil nazor.Vyjadril sa,ze najspravodlivejsie je vyuctovanie "po starom" a uz sa dokonca bol informovat na bytovom podniku,ci by pre nas nebolo vyhodnejsie rozuctovanie tepla 50:50.....predpoklad je taky,je kto nebude chciet sediet na zime ma dve moznosti: zaplati viac mesacne za teplo na inkaso,alebo bude na konci roka doplacat ako murovaty....


....co viac dodat?Nazor si urobte kazdy sam.:rolleyes:
mihalnica
21.06.07,13:31
nový poznatok. ten vysoký koeficient majú aj v bytovke, v ktorej majú samostatnú kotolňu, ale spavuje ich rovnaké bytové družstvo ako nás. môže sa k tomu koeficientu dostať aj inými spôsobmi ako sú straty, čierny odber alebo porucha?
mihalnica
21.06.07,13:32
je možné umelo vytvoriť taký vysoký koeficient?
Chobot
21.06.07,13:46
je možné umelo vytvoriť taký vysoký koeficient?

Hovoríme určite o koeficiente spotreby? Lebo ten je možné dostať len tak, že celková spotreba sa rzpočíta podľa sumáru podielových meračov. Pochybujem, že všetky bytovky v správe správcu majú iba jeden spoločný fakturačný merač. Treba sa právcu opýtať, ako dospel k tomu koeficientu rozpočtu. Možno to bude nejaký iný údaj. My ti tu nevieme povedať, či je to správne číslo alebo nie. To sa dá preveriť jedine u správcu.
mihalnica
21.06.07,14:01
písala som o koeficiente pri SV na túv.ten máme všetci rovnaký 1,82...pri meraní za obdobie 1,-9, mesiac to bol koeficient 1,31.
Elena Navrátilová
21.06.07,15:28
...skutočne niet čo dodať, kto s tým robíme a vieme o čom hovoríme vieme aj to, že je to tak... sme ako handrové bábky s ktorými si niekto pohadzuje a smeje sa nad tým, ako sa vymývajú mozgy ľuďom. Hanni ja som z toho už totalne znechutená,ba priam zhnusená, ver tomu... úsporami vo všetkých oblastiach sa dosiahlo len to, že sa neustále ceny zvyšujú a nie naopak-ako by to malo správne byť. Je to úplne o inom a tento prechoretý systém nahráva len tým, čo majú moc s tými bábkami manipulovať.
Samozrejme o tom, že sa maximálne vychádza v ústrety v rámci legislatívy monopolom sme už diskutovali a aj naďalej diskutovať budeme, lebo to jednoducho nevieme a nedokážeme zmeniť. Bábky, nebábky... ale o chvíľu sa v domoch po obnove budú byty ohodnocovať v rámci energetických auditov a potom zas budú v rámci "prechoreného systému" všetci vytešovať, že jeho byt má hodnotu 1,5 - 2 násobku ako rovnaký len ešte nikto sa nedal na tortútu s vybavovaním obnovy a nevie čo to všetko obnáša. Nikto nešiel do obnovy z titulu, že hurá ... budem mať nižšiu spotrebu GJ na UK ale zaplatím toľko ako keď bol GJ za nižšiu sumu... ale preto, aby sa skvalitnilo bývanie, aby som draho zaplatený GJ užil a nie vyvetral cez neobnovený plášť, .... Potom som zvedavá na reakcie členov SVB, ktorí sa spoliehajú na niekoho kto už obnovu mohol,... mal ... vybaviť. Nerada by som počúvala, čítala o pár rokov /možno o jeden, možno ešte menej.../ prečo sme si to nezačali už dávno vybavovať? Prečo sme sa na tom nedokázali nikdy dohodnúť? Prečo sa vo vedľajšom dome dokázali dohodnúť a urobili to a dnes majú o X% kvalitnejšie a hlavne lacnejšie bývanie. Stále tvrdím, najlepšie investícia je do zhodnocovania nehnuteľnosti. Už nemusí byť možnosť úveru zo ŠFRB, výhodných úrokových sadzieb... bude iná mena EUR a ťažko môže niekto povedať, že niečo, keď sme už pri obnovách, ako stavebný materiál, cena GJ, ... bude lacnejšia. Samozrejme veľmi rada sa budem mýliť, ale môj predpoklad je takýto. Ale zas, budem vytešená ak sa budem mýliť a v mojom bytovom dome budem na dosiahnutie rovnakej tepelnej pohody ako v byte bez obnovy budem potrebovať menej GJ a ak bude za lacnejší peniažtek , resp.EUR. No to by bolo úplne super. Hanni, ver, teraz ste už boli celý rok boli po obnove? Aj v tej bytovke, kde nie sú obnovení majú PRVN? Toto by mohol byť správny ukazovateľ. Ak by bol rozdiel len v tom či je dom zateplený alebo nie ale s namontovanými PRVN. A dovolím si tvrdiť, že ak budú mať obidva domy /jeden zateplený druhý nie ale obidva s PRVN/ tie rozdiely v preplatkoch, resp. nedoplatkoch budú. Ja som celú tortúru obnovy prešla, viem o čom to je. Keby som neverila, že jedine tak sa dá ušetriť, ťažko by som sa na to dala. Zas z druhej strany, ak sa rozhodneme pre kotolňu, pre DOKS, stále šetríme už pri prvých krokoch. Budeme vždy potrebovať menej investovať do budovania, ... sme totižto nízko energeticki nároční. A to nehovorím o cene bytu. V januári 2006 pred obnovou predala suseda byt /vynovená kuchyňa, plávajúce podlahy,.../ za 650000,-, dnes idú tieto byty po obnove /plastové okná, zateplené obvodové steny,.../ za 1300000,- . Výsledky komplexnej obnovy sa ukážu minimálne po celom roku na celkovej spotrebe energií. A tú cenu za GJ a energie... škoda sa rozčuľovať. Telefonovala som na URSO... dozvedela som, že prečo sa divím že za rok 2005 dokázal CVTUV vyrobiť 1m3 za 0,285 GJ a za rok to isté množstvo za 0,46 GJ. Je to jednoznačné. Zisky sú zisky. Potom už nikto sa nebude pozastavovať nad nejakými penálmi pri odpájaní od CDT, ktoré pri odvolávaní a trpezlivom behaní po súdoch aj tak označia za proti ústavné...
hasta
21.06.07,17:27
My sme vyregulovali a minulý rok sme mali spotrebu 2200 GJ a teraz tento 1840 GJ. To že cena za 1GJ išla hore a neodrazí sa tá "úspora" až tak v korunách je pravda, ale ak by sme nič neurobili, zaplatili by sme o tú cca 1/5 viac. Kedže sa bude stále zvyšovať cena tepla, tak návratnosť bude rýchlejšia. zamýšlať sa nad vecami čo nemôžeme ovplivniť je super, ale všetky veci sveta sa nedaju vyriešiť. Ja by som si tiež zanadával na to, že v minulosti stálo jedno eskymo 50 halierov a dnes pýtajú až 20 korún. Zdražovanie tepla asi nie je len tým že my v domoch teraz šetríme, ale aj vstupmy okolitých nákladov ako voda, elektrina, ropa, dane, mzdy a podobne. A len jednou príčinou je aj nižšia spotreba, lebo šetríme. Takže si myslím že by cena tepla išla hore aj keby sme nešetrili. A práve tento trend vyvolal biznis zvaný zateplovanie, merače, PRVN a pod.
Julian
21.06.07,19:30
Vratim sa k mojim prispevkom zo strany 36 a 37,kde sme diskutovali o rozratavani tepla,koeficientoch a pod.Je po schodzi a nazory v nasom dome su asi taketo.Uz dokonca aj stare babky zacinaju pomalicky viest reci v zmysle,ze naco sme vlastne zateplovali,davali nove ventily a merace a celkovo investovali obrovsky kopec penazi,ked ono to s tym setrenim nie je az take ruzove,ako sa v prvotnej euforii zdalo.Uver sa zobral na 20 rokov,cize vlastne aj ked setrime na teple,v penazenkach to nepocitime.Preco?Lebo to,co sme platili za teplo,platime za uver.Keby ste chceli poznat dovod remcania babiek,tak ten je nasledovny.Vedla nas je rovnaky dom,ktory zatepleny nie je. Inkasne platby su priblizne rovnake,ako u nas (manzelka ma v tom dome tetu,takze viem).Kym u nas boli obrovske rozdiely v preplatkoch (od 400 so 25000 v zavislosti od vysky mesacnych platieb za teplo a setrenia),boli aj nedoplatky a kto chcel usetrit,tak vyslovene trpel zimou a nechal sa vykurovat inymi,tak vo vedlajsom dome pekne krasne kazdemu vratili sumy od 25000 do 30000 korun....a to rozhodne na zime nesedeli.To uz stoji za zamyslenie.Dokonca chlap,ktory nam robi vyuctovanie sa vyjadril,ze na buduci rok mozeme na preplatky zabudnut.Uz aj predseda,velky obhajca meracov a celkovo zateplenia sa vyjadruje opatrnejsie a otocil nazor.Vyjadril sa,ze najspravodlivejsie je vyuctovanie "po starom" a uz sa dokonca bol informovat na bytovom podniku,ci by pre nas nebolo vyhodnejsie rozuctovanie tepla 50:50.....predpoklad je taky,je kto nebude chciet sediet na zime ma dve moznosti: zaplati viac mesacne za teplo na inkaso,alebo bude na konci roka doplacat ako murovaty....


....co viac dodat?Nazor si urobte kazdy sam.:rolleyes:

Cenný je poznatok z praxe.
Niečo podobné som čítal minulý týždeň v prílohe Hospodárskych novín, kde návratnosť pri zateplení bola uvádzaná doba 13-15 rokov a dokonca tiež bolo uvedené, že v začiatkoch môžu náklady aj stúpnuť. Životnosť zateplenia bola uvádzaná 30 rokov.
Ale pri preplatkoch si asi jednu nulu pridala však?
Julian
21.06.07,19:54
nový poznatok. ten vysoký koeficient majú aj v bytovke, v ktorej majú samostatnú kotolňu, ale spavuje ich rovnaké bytové družstvo ako nás. môže sa k tomu koeficientu dostať aj inými spôsobmi ako sú straty, čierny odber alebo porucha?

Ak majú vlastnú kotolňu, tak by mali mať aj vlastný vodomer.Ak majú vlastný vodomer, tak by si koeficient mali vedieť aj odsledovať.
Ak majú presne rovnaký koeficient a ko susedná bytovka tak je to potom nezmysel.
Kým sme mali CDT tak sme mali vždycky spotrebu TÚV okolo 2000 m3 plus mínus niečo. Teraz keď máme vlastnú kotolňu tak sme mali spotrebu za minulý rok zrazu len 1650 m3.
URSO stanovil CDT cenu 1 Gj, ale koeficienty nesleduje nik. Tak sa mi zdá, že koeficienty budú priamo súvisieť s primeraným ziskom dodávateľov.
lubica_02
21.06.07,20:07
Z mojej praxe viem,že fakturačný merač na studenúvodu,ktorá je na prípravu telej vody, je len jeden vo VS a rozpočítava sa na všetky domy, ktoré majú dodávanú vodu z jednej VS. V tomto prípade,alemejú aj koeficient spotreby rovnaký. Nie je možné pre každý objekt samostatne vypočítať koeficient,lebo musia zrátať všetky spotreby na pomerových rozdeľovačoch v celom okruhu VS.
svojar
22.06.07,03:39
Z mojej praxe viem,že fakturačný merač na studenúvodu,ktorá je na prípravu telej vody, je len jeden vo VS a rozpočítava sa na všetky domy, ktoré majú dodávanú vodu z jednej VS. V tomto prípade,alemejú aj koeficient spotreby rovnaký. Nie je možné pre každý objekt samostatne vypočítať koeficient,lebo musia zrátať všetky spotreby na pomerových rozdeľovačoch v celom okruhu VS.
Áno, je to tak, aj som to tak písal vo svojom príspevku 405.
Elena Navrátilová
22.06.07,07:06
....pripomienka k tomu Elenka len tá, že za 8 rokov čo spravujem SVB som nadobudla určité presvedčenie o tom kam a do čoho nás tlačia. Samozrejme súhlasím s tým, že uspory boli nanajvýš nutné a všade sa plytvalo a dnes ked už si ludia pomaly umývajú zuby v tom čo sa okúpu a sedia v dekách pri televízoroch si inde nahrádzaju obrovským plytvaním, rozhadzovaním a uživaním penazí. Aj spomínaný energetický audit je len tkačením ludí do kútov, aby vynakladali ďalšie a ďalšie financie na uvedené realizácie projektov, ktoré v konečnom dôsledku ľudia nepocítia.Budú roky zadlžení a sklamaní. Je to na strašne dlhu debatu a možno aj tí čo spravujú paneláky pár rokov prídu po dlhšom čase na to ako to vlastne v skutočnosti je a u n á s funguje.
Na dlhú debatu, ktorou nezmením ani ja ani Ty nič. Iba si každá budeme tvrdiť svoje pre a proti. To je strata okrem iného času.... Ja som ale svojim príspevkom chcela vyjadriť ale úplne niečo iné. Robíš správu 8 rokov. Spravuješ bytové domy, ktoré nie sú zateplené. Ale v niektorých sú PRVN a v niektorých nie sú. To je to prečo sú také rozdielne vyúčtovania. Keby sa porovnávali zateplené domy s nezateplenými bez PRVN, tak by tam boli tak isto rozdiely. Ale nedá sa porovnávať dom kde je jeden po obnove s namontovanými PRVN a druhý je bez obnovy, bez PRVN. Niekde nemajú dokonca ani termohydroreguláciu, nemajú vyregulované vykurovacie systémy, nemajú termostatické hlavice. Nás spravoval skoro 10 rokov jeden správca s.r.o. a okrem zvončekov a postupnou opravovou strechy sa za tie roky neurobilo v našom dome nič. Inak s tým, že niekto robí správu 8 rokov a niekto len rok... vidíš akí sú tu šikovní správcovia a to skutočne sú začiatočníci, radosť čítať ich príspevky a svojim znalosťami sú na vysokej úrovni. Prax zas nenahradíš teóriou. Darmo sme mali správcu, na zhromaždenia nechodil... nezaujímal sa o to čo chcú členovia SVB, ktorí mu za službu riadne platili... nikdy nepredložil nejaké úsporné opatrenia... a tiež to robí stále roky rokúce. Ani sa nikdy nestaral o vysoké koeficienty na SV a TUV. Je to aj o prístupe, ale to Ty veľmi dobre vieš. Napísala si si svoj názor, aj ja. Aj správca je presne o tom, ibaže on urobí to čo chcú Tí čo s ním majú mandátnu zmluvu. Správca dá návrhy, ľudia sa musia dohodnúť. Aj s PRVN je to presne o tom. Ak si to členovia SVB odsúhlasia, správca musí urobiť to čo chcú. Môžeš argumentovať, ale pokiaľ budú vidieť v susednom dome preplatky po vyúčtovaní, nepresvedčíš ich že PRVN nešetria.
empaty
22.06.07,11:48
písala som o koeficiente pri SV na túv.ten máme všetci rovnaký 1,82...pri meraní za obdobie 1,-9, mesiac to bol koeficient 1,31.
Mihalnica,
Vy to tam máte v dome akési čudné. Koeficient na vodu 1.83 je katastrofálne vysoký, aby ho správca prešiel len tak bez vysvetlenia.
Koeficient musel vypočítať a na schôdzi ho musel nejako odôvodniť. Príčiny môžu byť tieto:
1. odčítanie bytových vodomerov opravujem: skoro v decembri a fakturačného neskôr v nasl. roku
2. únik vody v mieste za domovým meračom
3. viacero vadných bytových vodomerov (už to tu bolo písané)
4. napojenia na TUV pred bytovým meračom (napr.práčky v bytoch vlastníkov)
5. niektorí "spoluvlastníci" môžu mať urobený tzv. Bypass, vedia premostiť vodomer a včase odpočtu ho uviesť do pôvodného stavu, alebo ho namontovať opačne.
6. ne/oprávnené napočítanie strát prevádzkovateľa sekundárnych rozvodov v prípade napojenia viacerých domov na jeden fakturačný vodomer (porušenie refakturačnej zmluvy, ak existuje)
7. kombinácia vyššie uvedených dôvodov
Adam xx
22.06.07,18:40
Mihalnica,
Vy to tam máte v dome akési čudné. Koeficient na vodu 1.83 je katastrofálne vysoký, aby ho správca prešiel len tak bez vysvetlenia.
Koeficient musel vypočítať a na schôdzi ho musel nejako odôvodniť. Príčiny môžu byť tieto:
1. odčítanie bytových vodomerov neskoro v marci nasl. roka
2. únik vody v mieste za bytovým meračom
3. viacero vadných bytových vodomerov (už to tu bolo písané)
4. pokazené magnetické ventily na starších práčkach v bytoch vlastníkov
5. ne/oprávnené napočítanie strát prevádzkovateľa sekundárnych rozvodov v prípade napojenia viacerých domov na jeden fakturačný vodomer (porušenie refakturačnej zmluvy, ak existuje)
6. kombinácia vyššie uvedených dôvodov

Prepáč Empaty, ale tie tvoje počty sú akési čudné, alebo sa mýlim? Logicky totiž ten koeficient môže byť vyšší ako 1,0, len ak súčet nameraných spotrieb v bytoch je menší ako spotreba vody nameraná fakturačným vodomerom. Neskoršie odčítanie vodomerov bez korekcie spotreby o o obdobie presahujúce obdobie roka aj únik vody za bytovými vodomermi však spotrebu zvyšujú.
empaty
22.06.07,19:12
Áno to je logické...malo to byť opačne...ak by odčítanie fakturačného merača zo strany dodávateľa bolo neskôr....resp. by si chcel vyriešiť svoje resty cez 13 vyúčtovaciu faktúru...ktorú nik nekontroloval...niekde to muselo vzniknúť. Ak to bolo počas roka, tak na to mal správca prísť oveľa skôr...ale ja si myslím, že pri preddavkových faktúrach v jednotlivých mesiacoch to nebolo...tipujem to na vyúčtovaciu faktúru. Určite sa to dá zistiť, len sa treba na to zo strany vlastníkov dôsledne pozrieť. Vďaka za korekciu.
mihalnica
25.06.07,14:12
som absolutny lajk v týchto veciach a neviem kde mám hľadať príčinu a akým spôsobom. máme sa obrátiť na nejaký úrad, ktorý sa nám na to pozrie? prosím, poraďte. náš barák je plný ľudí, ktorým to vôbec nevadí. majú preplatky a tak sú spokojný aj s takým koeficientom. nemajú záujem sa o to zaujímať hlbšie. neuvedomujú si, že pri vyriešení tohto rébusu by sa aj oni mohli mať lepšie...
Elena Navrátilová
25.06.07,18:10
http://www.porada.sk/t52274-p5-koeficientovanie-v-spotrebe-teplej-a-studenej-vody.html#post482434 pozri aj túto tému. Nájdeš rady.... možno Ťa posunú kde máš začať. Ty si správca? Predseda SVB?
hanni
26.06.07,11:55
Samozrejme o tom, že sa maximálne vychádza v ústrety v rámci legislatívy monopolom sme už diskutovali a aj naďalej diskutovať budeme, lebo to jednoducho nevieme a nedokážeme zmeniť. Bábky, nebábky... ale o chvíľu sa v domoch po obnove budú byty ohodnocovať v rámci energetických auditov a potom zas budú v rámci "prechoreného systému" všetci vytešovať, že jeho byt má hodnotu 1,5 - 2 násobku ako rovnaký len ešte nikto sa nedal na tortútu s vybavovaním obnovy a nevie čo to všetko obnáša. Nikto nešiel do obnovy z titulu, že hurá ... budem mať nižšiu spotrebu GJ na UK ale zaplatím toľko ako keď bol GJ za nižšiu sumu... ale preto, aby sa skvalitnilo bývanie, aby som draho zaplatený GJ užil a nie vyvetral cez neobnovený plášť, .... Potom som zvedavá na reakcie členov SVB, ktorí sa spoliehajú na niekoho kto už obnovu mohol,... mal ... vybaviť. Nerada by som počúvala, čítala o pár rokov /možno o jeden, možno ešte menej.../ prečo sme si to nezačali už dávno vybavovať? Prečo sme sa na tom nedokázali nikdy dohodnúť? Prečo sa vo vedľajšom dome dokázali dohodnúť a urobili to a dnes majú o X% kvalitnejšie a hlavne lacnejšie bývanie. Stále tvrdím, najlepšie investícia je do zhodnocovania nehnuteľnosti. Už nemusí byť možnosť úveru zo ŠFRB, výhodných úrokových sadzieb... bude iná mena EUR a ťažko môže niekto povedať, že niečo, keď sme už pri obnovách, ako stavebný materiál, cena GJ, ... bude lacnejšia. Samozrejme veľmi rada sa budem mýliť, ale môj predpoklad je takýto. Ale zas, budem vytešená ak sa budem mýliť a v mojom bytovom dome budem na dosiahnutie rovnakej tepelnej pohody ako v byte bez obnovy budem potrebovať menej GJ a ak bude za lacnejší peniažtek , resp.EUR. No to by bolo úplne super. Hanni, ver, teraz ste už boli celý rok boli po obnove? Aj v tej bytovke, kde nie sú obnovení majú PRVN? Toto by mohol byť správny ukazovateľ. Ak by bol rozdiel len v tom či je dom zateplený alebo nie ale s namontovanými PRVN. A dovolím si tvrdiť, že ak budú mať obidva domy /jeden zateplený druhý nie ale obidva s PRVN/ tie rozdiely v preplatkoch, resp. nedoplatkoch budú. Ja som celú tortúru obnovy prešla, viem o čom to je. Keby som neverila, že jedine tak sa dá ušetriť, ťažko by som sa na to dala. Zas z druhej strany, ak sa rozhodneme pre kotolňu, pre DOKS, stále šetríme už pri prvých krokoch. Budeme vždy potrebovať menej investovať do budovania, ... sme totižto nízko energeticki nároční.

Elenka,ten druhy nezatepleny dom nema merace,ani vyregulovanu sustavu.Proste obycajny dom pod spravou bytoveho podniku.Ako to bude o rok,tazko povedat.Tento rok sme tie investicie do obnovy v penazenkach nepocitili,skor naopak.Aj ked sme udajne spalili o 550 GJ menej energie ako pred zateplenim.Co bude o rok,to ani srnky netusia.My sme po obnove vyse roka.
Suhlasim,ze cena bytu renovaciou stupla a po tom,ako sa maju ohodnocovat domy,co si spominala na zaciatku,este stupne.Ale to mna momentalne vobec netrapi,lebo sa z toho bytu v najblizsich min 20-30-tich rokoch stahovat nechcem.....a po tolkych rokoch uz budu tie domy na pokraji zivotnosti a ich cena pojde rapidne dole.Ale o tom potom,je to hudba dalekej buducnosti.
Momentalna situacia je taka,aka je a ver tomu,ze vacsina ludi (ktoru tvoria stari ludia),islo do obnovy hura systemom "USETRIME"...a teraz zistuju,ze nielen neusetrime,ale este aj doplacame.....a to sa uz mnohym prestava pacit......



...skutočne niet čo dodať, kto s tým robíme a vieme o čom hovoríme vieme aj to, že je to tak... sme ako handrové bábky s ktorými si niekto pohadzuje a smeje sa nad tým, ako sa vymývajú mozgy ľuďom. Hanni ja som z toho už totalne znechutená,ba priam zhnusená, ver tomu... úsporami vo všetkých oblastiach sa dosiahlo len to, že sa neustále ceny zvyšujú a nie naopak-ako by to malo správne byť. Je to úplne o inom a tento prechoretý systém nahráva len tým, čo majú moc s tými bábkami manipulovať.

V podstate suhlasim,vymyvanie mozgov funguje.A 100% suhlasim s tym,ze cim viac budeme setrit,tym viac budu teplarne zvysovat cenu tepla,ktore je u nas v NM poriadne vysoka uz teraz.Bohuzial s tym nic nenarobime,zostava len cakat,co zivot prinesie.


Cenný je poznatok z praxe.
Niečo podobné som čítal minulý týždeň v prílohe Hospodárskych novín, kde návratnosť pri zateplení bola uvádzaná doba 13-15 rokov a dokonca tiež bolo uvedené, že v začiatkoch môžu náklady aj stúpnuť. Životnosť zateplenia bola uvádzaná 30 rokov.
Ale pri preplatkoch si asi jednu nulu pridala však?

Nie nic som nepridal (som totiz muz :) ),tie sumy preplatkov su presne take,ako som napisal.
Elena Navrátilová
26.06.07,12:26
Máte aj vyregulovanú vykurovaciu sústavu? Termostatické ventily? Nechápem to. V mojom okolí je už všetko pozatepľované /posledné dva domy sa zatepľujú teraz/ a zodpovedne všetci šetria na nákladoch na bývaní. Samozrejme, my budeme až tento rok vidieť čo to urobí s nákladmi v našom dome. Je to samozrejme aj o ľuďoch, ako pristupujú k celkovej kvalite bývania. Podľa tepelného prepočtu Vám spotreba na UK vyšla? Niekde musí byť predsa len rozdiel, prečo to je u Vás tak. My sme tiež išli o vyšše 500 GJ so spotrebou dole. Ale zas CDT zvýšil cenu za GJ. To by urobil aj tak, takže v tom si nedokážeme nijako pomôcť, iba sa odpojiť od CDT, resp. vymyslieť nejaké úsporné opatrenia, ktoré aj po ekonomickej stránke prinesú úspory. No niečo ma napadlo, bude to tvorba FPOaU ak si Vy odpočítate splátky úveru. Porovnáte spotrebu GJ na UK,... jednoducho podrobnejšiu ekonomiku a k tomu aj počet osôb domoch. Na výšku platieb, preplatkov... je to len také "na surovo". Chcelo by to podrobnejšiu analýzu. No nebolo by od veci to vidieť a porovnať. Ak budem v okolí Trenčína, tak celkom rada by som sa na to pozrela. Kdesi si spomínal, že v tom vedľajšom dome pani manželke niekto z rodiny, však? Ak sa pletiem sa ospravedlňujem.
Adam xx
26.06.07,12:31
som absolutny lajk v týchto veciach a neviem kde mám hľadať príčinu a akým spôsobom. máme sa obrátiť na nejaký úrad, ktorý sa nám na to pozrie? prosím, poraďte. náš barák je plný ľudí, ktorým to vôbec nevadí. majú preplatky a tak sú spokojný aj s takým koeficientom. nemajú záujem sa o to zaujímať hlbšie. neuvedomujú si, že pri vyriešení tohto rébusu by sa aj oni mohli mať lepšie...

Chýbajú informace, ako by povedal č.5, pretože koeficiet 1,8 ani 2,5 nehovorí nič o absolútnej spotrebe vody, či už teplej a SV. Takže si to prepočítaj na skutočnú spotrebu na jednu osobu, alebo daj do placu tieto údaje (za TÚV):

- ročná spotreba TÚV (údaj od výrobcu),
- priemerný ročný počet osôb za dom, alebo ročné osobomesiace
- ročná spotreba TÚV za dom nameraná bytovými meradlami spotreby TÚV
Elena Navrátilová
26.06.07,12:32
6. Akú životnosť má zateplenie a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť?

Zateplenie by podľa našich predpisov malo mať životnosť 30 rokov. Podľa ETAG 004 (metodického predpisu na europské technické osvedčenie) kontaktné zatepľovacie systémy v Európskej únii majú preukázať životnosť minimálne 25 rokov. Kontaktné zatepľovacie systémy majú ako povrchovú úpravu omietky. Vzťahujú sa teda na ne podmienky údržby rovnaké ako pre akékoľvek iné povrchové úpravy. Samozrejme, že je potrebné ošetriť prípadne vzniknuté trhliny a po 15-ich rokoch je možné predpokladať potrebu väčšej opravy vrátane obnovy farebného vzhľadu.

zdroj: združenie pre zatepľovanie budov


Paráda, 20 rokov úver a po 15tich už opravovať trhliny a fasádu za niekoľko ďalších 100tisíc, popri splácaniu úveru..ak nie ešte protiplesňové opravy :eek: .. a čo bude stáť ešte len to strhnutie starého zateplenia :rolleyes: dobrá vízia pre naše deti:rolleyes:
Práve preto treba vybrať na fasády materiál, ktorý má najdlhšiu životnosť a má požadované nároky na kvalitu. Ja viem o čom píšem ako každý čo už niečo obdobné riešil. Na trhu máš toľko stavebného materiálu, omietok, farieb,... a nerozlišujú sa len farbou. A tie trhliny budeš ošetrovať či obnovu urobíš alebo nie. Ale to vieš, veď sa správou zaoberáš už dlhé roky a už si aj riešila trhliny, ... a iné závady, ktoré sa prejavujú aj vekom budovy. Ale pri zateplenom dome si tých 100000,- dokážem za 15 rokov našetriť na úsporách za energie. Aj splácať úver
mihalnica
26.06.07,16:14
Adam xx,
neviem, či poskytnem všetko čo treba, ale podám všetko čo viem:vyrobené pre dodávku tepla-1030,35 GJ.pre ÚK- 589GJ, pre ohrev z SV na TÚV -441,35GJ, pre prípravu TÚV -spotr. 769,76m3, studenej vody 1181 m3. celková plocha 1822,15m2= 30%. 25 byt. jedn.. osobomesiace 696. TÚV k 30.9.06- 309,83 GJ a k 31.12.06 je 131,52 Gj. SV na TúV 1.obdobie 434,45 jednotiek + koeficient 1,3110 a v 2. období 152,65 jednotiek + koeficient 1,8235stačí toľko, či mám ešte niečo vyhľadať? vopred ďakujem za pomoc
lubica_02
26.06.07,18:21
Slávica prepáč, ale tento postoj sa mi veľmi nepáči ..... Ja som tiež zástanca zateplenia s kvalitným materiálom, lebo ak chceš usporiť korunky, musíš začať s tým, kde máš najväčšie straty.Nehovorme si, že pred 30 rokmi sa stavali až tak veľmi kvalitné domy. Ja som v takom kvalitnom bývala. Po piatich rokoch začalo zatekať cez styky panelov, zima tam bola na zbláznenie a to v čase, keď nebolo nič potrebné vyreguľovať, nebola predpísaná žiadna maximálna spotreba tepla pre domy. Celé to trvalo 25 rokov, kým bolo konečne v dome teplo.Všetko je to len vďaka zatepleniu a správnemu vyreguľovaniu ÚK. Takýchto domov je u nás moc, špáry sú uvoľnené sadaním stavby sa vytvorili veľké trhliny,ľudia mali problé so zimou ,zatekaním.. Konečne po zateplení je všetko v poriadku. Aj keď ja nie som optimista s úvermi, niekde nebolo pomoci.
Ber toto akomôj názor .
Zdravím Ťa a prajem všetko dobré.
Elena Navrátilová
26.06.07,19:23
Ale Elenka, veď ja viem, že ty už si to riešila, aj to koľko je na trhu materialov, aj to že budú stále iné a iné materiály. Tak urputne zastávaš zateplenie a máš ho sotva pol roka. Ja nevravím, že je to nanič, len som dospela k niečomu, čo nemá vobec súvislosť s tým, že treba zateplovať, treba sa zadlžovať, treba koeficientovať a treba škrtiť a škrtiť... dospela som k niečomu, čo ty nemôžeš pochopiť /s prepačením, nemyslím to zle/...lebo ty už zateplené máš a musíš si to obhajovať aj keby bolo neviem ako... sú v tom obrovské prachy a zodpovednosť. Trhliny som opravovala , áno, po 30tich rokoch a fasádu máme brizolitovú,tú neprekoná žiadny fasadny náter,super vyšparované a nevyzerá to tak zle. Mám vyregulované, novu strechu,vymenené dvere a idem meniť chodbové presklenia a zadne dvere, zatiaľ bez koruny úveru...Vlastníci si vymieňaju okná postupne a taktiež som veľa ušetrila a teraz či platím teplo, alebo by som platila úver mi je zatiaľ s prepáčením jedno a aj keď vravíš že čakať sa nevyplatí, veľakrát sa stáva, že čakať sa vyplatí. A ja si počkám na nové možnosti a lepšie materiály a vychytané chyby na narýchlo zateplených panelákoch...a že treba vybrať najlepšie materiály?... no vieš toľko ti len poviem, že najtrvácnejšie materiály už boli...kedysi a vydržali chvalabohu 30 rokov.Aspoň na mojom paneláku.Tie novšie a novšie paneláky, stavané pred 15timi, či 10timi rokmi sú na tom horšie a horšie a materiály sa už nikdy nebudu vyrábať také, aby vydržali toľko rokov...to by nemalo logiku pre dodavateľov a obchodníkov...to snáď vie už každý z nás... Ja ti len gratulujem že si to zvladla, je to super, ale možno raz ten pohľad zoberieš z inej strany a prídeš na to, čo som tým chcela povedať...;)
Ja som v takom nezateplenom bývala 20 rokov. Vedľajší, rovnako veľký, dostavaný a odovzdaný do užívania v rovnaký deň... 2 roky po zateplení mali spotrebu GJ na UK 845 GJ a my 1900 GJ na UK. Takže ja aj "ten pohľad poznám a beriem"... myslím, že viem čo si tým chcela povedať. Ale čo sa týka panelov... na konferencii v Prievidzi hovorila p. profesorka aj o tom ako sa zlepšovala rokmi kvalita panelov... novšie boli vyrábané už s lepšími tepelno-izolačnými panelmi /dvojsendvič, prísady polystyrénu.../ čo práve prvé vyrábané panely nemali. Boli tenšie, žiadne dvojsendviče... Čo sa týka pliesní v bytoch, tie sa tvoria práve tam kde nie je zateplenie, zlé spoje medzi panelmi, vypadané špárovanie... a toto všetko ma práve presvedčilo o tom, že zateplenie je dnes najlepšie riešenie za úsporami a skvalitnením bývania. Mne nikdy nešlo a nejde o nejaké zásluhy, ja nie som stavbárka a nikdy som neinklinovala k tomuto odboru, ale nakoľko som to mala vedieť podať a vysvetliť pre a proti bola som nútená študovať predmetnú problematiku. Ja totižto takisto splácam úver a sama som zvedavá, ako to bude s energiami vyzerať po roku od ukončenia obnovy. Samozrejme, k dohode a k celej realizácii sme sa museli v rámci SVB dohodnúť všetci členovia, nie len ja... zákon je nekompromisný čo sa tohto celého týka.
lubica_02
26.06.07,20:09
Slávka ja len zo svojej skúsenosti - zima nám bolo naozaj , v celom dome. Ja pri správe domu vždy ľudí smerujem k úsporám, začali sme vnútrom a pokračujeme vonkajšími prácami. Nechcem, aby tieto domy vyzerali zvonku prekrásne a vnútri hniloba a strach. Takto robia niektoré fimy u nás - správcovia " na vysokej " úrovni,ak dostanú dom do správy začínajú vysokým úverom a urobia užitočné - teda vonkajšie úpravy / lebo to je vidieť /: zateplia a opravia strechu - čo schvaľujem na 1000%, pokračujú výmenou balkónových zabradlí a výplní - čo myslím nie je vždy a všade potrebné a dom zateplia .
Takže efekt úspory nákladov na teplo je ako aj estetický efekt dosiahnu super!
Lenže za tým je obrovský úver - niekde aj 20.000.000,- Sk a splatiť tieto peniaze nie je maličkosť.
Ľudia sú nešťastní,ale nezostáva nič len platiť.
Týmto systémom ja nechcem ani nikdy pokračovať nebudem, pokiaľ to ľudia vyslovenen nebudú chcieť.
hanni
27.06.07,07:08
Máte aj vyregulovanú vykurovaciu sústavu? Termostatické ventily? Nechápem to. V mojom okolí je už všetko pozatepľované /posledné dva domy sa zatepľujú teraz/ a zodpovedne všetci šetria na nákladoch na bývaní. Samozrejme, my budeme až tento rok vidieť čo to urobí s nákladmi v našom dome. Je to samozrejme aj o ľuďoch, ako pristupujú k celkovej kvalite bývania. Podľa tepelného prepočtu Vám spotreba na UK vyšla? Niekde musí byť predsa len rozdiel, prečo to je u Vás tak. My sme tiež išli o vyšše 500 GJ so spotrebou dole. Ale zas CDT zvýšil cenu za GJ. To by urobil aj tak, takže v tom si nedokážeme nijako pomôcť, iba sa odpojiť od CDT, resp. vymyslieť nejaké úsporné opatrenia, ktoré aj po ekonomickej stránke prinesú úspory. No niečo ma napadlo, bude to tvorba FPOaU ak si Vy odpočítate splátky úveru. Porovnáte spotrebu GJ na UK,... jednoducho podrobnejšiu ekonomiku a k tomu aj počet osôb domoch. Na výšku platieb, preplatkov... je to len také "na surovo". Chcelo by to podrobnejšiu analýzu. No nebolo by od veci to vidieť a porovnať. Ak budem v okolí Trenčína, tak celkom rada by som sa na to pozrela. Kdesi si spomínal, že v tom vedľajšom dome pani manželke niekto z rodiny, však? Ak sa pletiem sa ospravedlňujem.
Vsetko je vyregulovane,aj ventily mame.Nas problem je velmi jednoduchy.Cast z inkasnej platby,ktora bola urcena na teplo ide teraz na uver,resp. 2 uvery - jeden zo SFRB a druhy z CSOB..je to suma 1200 SK.Takze vlastne aj ked sme usetrili,platime mesacne 1200 SK menej za teplo.To je jeden faktor.Druhy faktor je ten,ze pri rozpocitavani tepla naskakali ludom prilis velke koeficienty.Takze napr. ak som mal odpocitanych zo vsetkych radiatorov 17000 dielikov tepla,po vynasobeni koeficientom mi to vyslo 25000 dielikov.To je iba priklad,presne pocty neviem,nemam ten papier pri sebe.Ale zaplatil som 8000 dielikov tepla,co je cca 4000 SK,ktore som mohol dostat vratenych....
Podrobnejsiu analyzu tychto dvoch domov neviem,je to len taky vypocet "na surovo",co som mal moznost pocut od manzelkynej tety,ktora tam byva....

Suma sumarum,co mi vychadza,keby sa sucasna situacia na trhu tepla nezmenila,20 rokov bude tento stav,aky je teraz, pretrvavat a po tych 20 rokoch by sme rapidne pocitili zateplenie aj na penazenkach....dovtedy urcite nie.A toto plati pre vsetkych,ktory zateplili a beru teplo od mesta.Kto ma vlastnu kotolnu,tak to uz je situacia uplne ina.
Chobot
27.06.07,07:47
Ja som v takom nezateplenom bývala 20 rokov. Vedľajší, rovnako veľký, dostavaný a odovzdaný do užívania v rovnaký deň... 2 roky po zateplení mali spotrebu GJ na UK 845 GJ a my 1900 GJ na UK. Takže ja aj "ten pohľad poznám a beriem"... myslím, že viem čo si tým chcela povedať. Ale čo sa týka panelov... na konferencii v Prievidzi hovorila p. profesorka aj o tom ako sa zlepšovala rokmi kvalita panelov... novšie boli vyrábané už s lepšími tepelno-izolačnými panelmi /dvojsendvič, prísady polystyrénu.../ čo práve prvé vyrábané panely nemali. Boli tenšie, žiadne dvojsendviče... Čo sa týka pliesní v bytoch, tie sa tvoria práve tam kde nie je zateplenie, zlé spoje medzi panelmi, vypadané špárovanie... a toto všetko ma práve presvedčilo o tom, že zateplenie je dnes najlepšie riešenie za úsporami a skvalitnením bývania. Mne nikdy nešlo a nejde o nejaké zásluhy, ja nie som stavbárka a nikdy som neinklinovala k tomuto odboru, ale nakoľko som to mala vedieť podať a vysvetliť pre a proti bola som nútená študovať predmetnú problematiku. Ja totižto takisto splácam úver a sama som zvedavá, ako to bude s energiami vyzerať po roku od ukončenia obnovy. Samozrejme, k dohode a k celej realizácii sme sa museli v rámci SVB dohodnúť všetci členovia, nie len ja... zákon je nekompromisný čo sa tohto celého týka.

Presne o tom to je. Netreba sa pozerať na zateplenie ako na nejaké spasenie, či zázrak, ale treba naozaj vychádzať z rozumnej analýzy jestvujúceho - východzieho stavu. Nie bezhlavo zatepľovať, či to je potrebné alebo nie.

Pokiaľ ide o taký panelák ktorý má evidentné uniky tepla, ako ten váš, Elenka, tak tak je na mieste hovoriť o zateplení. Ak však ide o novší typ paneláku (a to je aj prípad nášho paneláku - sendvičový obvodový panel:15cm betón-10cm polystyrém-15cm betón), tak tam nevidím ani ja veľmi dôvod na zateplenie. Nám vypočítali, že investície na zateplenie by stáli cca 6,5 mil. SKK. Neverím, že tieto náklady by sa nám v priebehu tých 30 rokov vrátili. Preto viem pochopiť stanovisko slavice, plne ju chápem a na schôdzi som tiež prezentoval podobné stanovisko k zatepleniu.

Ale tiež nie som zásadne proti tomu. Na druhej strane sa tým zlepší estetický vzhľad domu. Ale zase je na mieste otázka, či to má význam za takú cenu?
Elena Navrátilová
27.06.07,13:31
Estetika... myslím, že kvôli tomu by skutočne nikto neinvestoval miliony. Iba ak by vyhral v nejakej milionárskej show a začal budovať image rýchlokvasenej celebrity. Najlepšie je dať si vypracovať energetický audit spojený s termovíziou. Záleží aj na finančnej situácii domu. Odkiaľ sa budú brať finančné zdroje na ten, ktorý úkon. Vyriešiš obnovou obvodového plášťa úniky, zatekanie, odskoky, ... špárovanie je predsa len oveľa krátkodobejšie.
Elena Navrátilová
27.06.07,18:13
Vsetko je vyregulovane,aj ventily mame.Nas problem je velmi jednoduchy.Cast z inkasnej platby,ktora bola urcena na teplo ide teraz na uver,resp. 2 uvery - jeden zo SFRB a druhy z CSOB..je to suma 1200 SK.Takze vlastne aj ked sme usetrili,platime mesacne 1200 SK menej za teplo.To je jeden faktor.Druhy faktor je ten,ze pri rozpocitavani tepla naskakali ludom prilis velke koeficienty.Takze napr. ak som mal odpocitanych zo vsetkych radiatorov 17000 dielikov tepla,po vynasobeni koeficientom mi to vyslo 25000 dielikov.To je iba priklad,presne pocty neviem,nemam ten papier pri sebe.Ale zaplatil som 8000 dielikov tepla,co je cca 4000 SK,ktore som mohol dostat vratenych....
Podrobnejsiu analyzu tychto dvoch domov neviem,je to len taky vypocet "na surovo",co som mal moznost pocut od manzelkynej tety,ktora tam byva....

Suma sumarum,co mi vychadza,keby sa sucasna situacia na trhu tepla nezmenila,20 rokov bude tento stav,aky je teraz, pretrvavat a po tych 20 rokoch by sme rapidne pocitili zateplenie aj na penazenkach....dovtedy urcite nie.A toto plati pre vsetkych,ktory zateplili a beru teplo od mesta.Kto ma vlastnu kotolnu,tak to uz je situacia uplne ina.
Úvery z komerčných bánk bývajú so splatnosťou 15 rokov. Ale neviem nakoľko máte Vy úver z ČSOB. Čo sa týka tej kotolne... tým, že ste zateplení, šetríš aj budovaním vlastnej kotolne, nakoľko máte nižšiu energetickú náročnosť a teda aj technické vybavenie kotolne potrebné s menšími nákladmi na budovanie kotolne, údržbu, elektrickej energie... je to všetko o tom, že treba zvažovať aj to čo prinesie budúcnosť. A to dnes je len o odhadoch... Inak, isto by som už zvažovala aj nejaké alternatívne obnoviteľné zdroje ale to chce hlavne zmenu legislatívy.
hanni
28.06.07,06:12
Uver z CSOB je tusim na 10 rokov, zo SFRB na 20 rokov. Inac uvazovali sme aj o vlastnej kotolni,ale iba pokuta teplarnam by bola okolo 700 000 + dalsi nejaky milion kotolna.A ta investicia by sa nam nevratila pri sucasnych stupajucich cenach za plyn pre maloodber ani za 50 rokov.Navyse by bol potrebny dalsi uver a to uz nikto z nas nechce.Ono totiz uz ani tie vlastne kotolne sa tak neoplatia,ako to bolo kedysi,aj ked ti,co ich maju stale celkom setria.Je otazka - dokedy.Teplarenska lobby na Slovensku je velmi mocna a ma silne paky na najvyssich miestach.
Elena Navrátilová
28.06.07,06:17
Uver z CSOB je tusim na 10 rokov, zo SFRB na 20 rokov. Inac uvazovali sme aj o vlastnej kotolni,ale iba pokuta teplarnam by bola okolo 700 000 + dalsi nejaky milion kotolna.A ta investicia by sa nam nevratila pri sucasnych stupajucich cenach za plyn pre maloodber ani za 50 rokov.Navyse by bol potrebny dalsi uver a to uz nikto z nas nechce.Ono totiz uz ani tie vlastne kotolne sa tak neoplatia,ako to bolo kedysi,aj ked ti,co ich maju stale celkom setria.Je otazka - dokedy.Teplarenska lobby na Slovensku je velmi mocna a ma silne paky na najvyssich miestach.
Jasné, je to o tých monopoloch... Vy ste napojený na tepláreň? U nás je to najlacnejšie kúrenie. Ešte lacnejšie ako vlastná kotolňa. Keď tepláreň dodáva teplo parou. Tu /25 km odtiaľto/ sa odpojilo celé jedno sídlisko od kotolne na predmetnom sídlisku a tepláreň ich napojila na ich parovod. Čo sa týka "pokuty teplárňam"... treba dať výpoveď v správnom čase. Je to vo výhláške dané, čo... ako... kedy...v správnom čase....
gypsynka
28.06.07,11:25
Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že byty nad pivnicami sú chladnejšie, pretože nie sú zospodu vykurované, kdežto pod strechou ho vykuruje vlastne sused pod ním. Ale nám je od nôh zima, podlahy máme v zime úplne ľadové.
svojar
28.06.07,18:17
Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že byty nad pivnicami sú chladnejšie, pretože nie sú zospodu vykurované, kdežto pod strechou ho vykuruje vlastne sused pod ním. Ale nám je od nôh zima, podlahy máme v zime úplne ľadové.
Súhlasím s Tebou nie z vlastnej skúsenosti, ale z toho , že pri našom systéme vykurovania je vlastne vykurovaná vrchná časť miestnosti a tým teda strop a následne aj podlaha vyššieho poschodia.
Samozrejme to neplatí pre podlahové vykurovanie.
Adam xx
28.06.07,21:07
Adam xx,
neviem, či poskytnem všetko čo treba, ale podám všetko čo viem:vyrobené pre dodávku tepla-1030,35 GJ.pre ÚK- 589GJ, pre ohrev z SV na TÚV -441,35GJ, pre prípravu TÚV -spotr. 769,76m3, studenej vody 1181 m3. celková plocha 1822,15m2= 30%. 25 byt. jedn.. osobomesiace 696. TÚV k 30.9.06- 309,83 GJ a k 31.12.06 je 131,52 Gj. SV na TúV 1.obdobie 434,45 jednotiek + koeficient 1,3110 a v 2. období 152,65 jednotiek + koeficient 1,8235stačí toľko, či mám ešte niečo vyhľadať? vopred ďakujem za pomoc

Napriek tomu, že si pôvodne chcela riešiť len problém s koeficientovaním spotreby TÚV, kde by sme si vystačili aj s údajmi vzťahujúcimi sa k spotrebe vody a tepla na prípravu TÚV je dobré, že si poskytla aj údaje o spotrebe tepla na vykurovanie. Takže po poriadku:

Pri ročnej spotrebe tepla na vykurovanie vo výške 589 GJ je merná spotreba tepla na 1 m2 vykurovanej plochy a rok 0,323 GJ, čo je však hodnota viac ako super teda ako u dobre zateplených objektov! Neviem však, či Váš dom je zateplený?
Ak bola Vaša spotreba TÚV za I. obdobie 434,45 m3 a koeficient 1,311, potom po prepočte je to 569,56 m3. Analogicky za II. obdobie 152,65 m3 a koeficient 1,8235 = 278,36 m3 a spolu za rok 569,65 + 278,36 = 847,92 m3. Ty však uvádzaš spotrebu vody na prípravu TÚV vo výške 769,76 m3 čo je rozdiel 78,16 m3!! Niekde je teda zrada.
Súčet Vašich indikovaných údajov (spotrieb) je za rok 434,45 + 152,65 = 587,1 m3. Pri spotrebe vody na prípravu TÚV vo výške 769,76 m3 to však celoročne predstavuje koeficient 1,311!! Neviem teda odkiaľ sa vzal koeficient za II. obdobie vo výške 1,8235??
Nech sú však tieto koeficienty už akékoľvek, pozrime sa na priemernú spotrebu TÚV na jednu osobu a to ako za rok, tak aj za jeden mesiac. Teda ak ste mali v roku 696 osobomesiacov, tak tieto údaje vyzerajú nasledovne:

- pri hodnote indikovaných údajov:
569,56/696 = 0,82 m3/os.mes. = 9,82 m3/os.rok
- pri ročnej spotrebe, ktorú si udala:
769,76/696 = 1,106 m3/mes. = 13,27 m3/rok
- pri mnou vypočítanej hodnote na základe udaných koeficientov:
847,92/696 = 1,22 m3/mes. = 14,64 m3/rok

Všetky tieto hodnoty sú na hranici hygienického minima a aj ten najhorší údaj 14,64 m3/rok predstavuje dennú spotrebu TÚV 40,11 litrov na osobu, čo skutočne nie je pri ústrednej dodávke TÚV veľa. Z toho teda vyplýva, že dodávateľ Vám pravdepodobne neúčtoval nič viac, len Vašu spotrebu.
V tomto teda problém asi zo strany dodávateľa tepla nebude. Horšie je to však so spotrebou tepla na prípravu a dodanie 1 m3 TÚV. Pri spotrebe tepla na prípravu TÚV vo výške 441,35 GJ a spotrebe vody:
- 769,76 m3 to je 0,5734 GJ/m3,
- 847,92 m3 to je 0,5205 GJ/m3.
Toto sú však sakra vysoké hodnoty!!Ak to mám zrekapitulovať, tak spotreba tepla na vykurovanie úplne špičková a na prípravu TÚV totálne hrozná. Takže čo s tým?


Neviem, či vyúčtované hodnoty spotrieb tepla sú hodnotami nameranými, ale podľa toho ako to vychádza som presvedčený, že nie. Keď niečo dodávateľ meria, tak maximálne celkovú spotrebu tepla na ÚK prípravu TÚV spolu.

Uvažujme teda, že celková spotreba tepla na ÚK a TÚV vo výške
1030,35 GJ je nameraná a teda aj správna. Dohodnime sa tiež, že merná spotreba tepla nie je tá strašideľná nami vypočítaná hodnota 0,5205 až 0,5734 GJ/m3, ale reálnejšia hodnota, t.j. cca 0,34 GJ/m3 ohriatej vody, čo je hodnota dosahovaná pri dodávke TÚV, ktorá je pripravovaná centrálne mimo objektu spotreby. Potom pri ročnej spotrebe TÚV 769,76 m3 je ročná spotreba tepla na prípravu TÚV 769,76 x 0,34 = 261,72 GJ. Pri ročnej spotrebe TÚV 847,92 m3 je ročná spotreba tepla na prípravu TÚV 847,92 x 0,34 = 288,29 GJ. Teplo na ÚK potom bude 1030,35 - 261,72 = 768,63 GJ, resp. 1030,35 - 288,29 = 742,06 GJ a merná spotreba tepla na m2 vykurovanej plochy za rok = 768,63(resp. 742,06)/1822,15 = 0,422 až 0,407 GJ/m2, čo je hodnota reálnejšia, ako hodnota vypočítaná v bode 1, pričom aj táto hodnota predstavuje slušnú spotrebu tepla na vykurovanie. Polopatisticky povedané: je to spotreba úplne normálna, pre nezateplené domy veľmi dobrá.
Celkovo zhrnuté: Dodávateľ to pravdepodobne s celkovou dodávkou tepla voči Vám nijako neprehnal. V priemere na jeden priemerný byt o ploche 1822,15/25 = 72,89 m2 s priemerným počtom bývajúcich osôb v jednom byte 696/(12 x 25) = 2,32 osôb vychádza spotreba tepla na ÚK a TÚV cca 41,2 GJ, čo napr. pri cene napr. 700,- Sk/GJ predstavuje ročnú platbu za teplo na jedn byt 28.840,- SK, čo vskutku nie je cena neobvyklá, resp. nejako prehnaná.
hanni
29.06.07,08:28
Čo sa týka "pokuty teplárňam"... treba dať výpoveď v správnom čase. Je to vo výhláške dané, čo... ako... kedy...v správnom čase....
Ja osobne som tu vyhlasku nestudoval,ale ako nas informoval nas spravca z Trencina,tak to uz bez pokuty mozne nie je.Bolo to mozne do nejakeho terminu,tusim minuly rok,ale to sme uz presvihli a plati nieco nove,kde to uz bez pokuty nejde.Naozaj sa v tomto nevyznam,takze len reprodukujem,co som pocul.
ebenova@zoznam.sk
29.06.07,10:48
Pomerové merače na radiátoroch.
Podľa akej právnej normy nám davajú vyhodnocovacií faktor - koeficient radiátora t.j. dlžka topného telesa, materiál, či je z hlinika, liatiny alebo zo železa ?

Správca nám vo vyčtovaní počíta počet dielikov odparených na meradle x vyhodnocovaci faktor topného telesa sa rovná súčtu jednotiek.

Ak nekto viete tento predpis napíšte.

Ďakujem
mihalnica
30.06.07,17:51
Adam xx,
veľmi pekne ďakujem za myslím si úplne vyčerpávajúcu odpoveď. som vám veľmi vďačná.
ešte na otázku, či náš dom je zateplený, odpoviem, že zatiaľ nie, ale premýšľame nad tým, že možno v budúcom roku by sme mohli.
ešte raz - veľmi pekne ďakujem.
Orim
30.06.07,23:47
Pomerové merače na radiátoroch.
Podľa akej právnej normy nám davajú vyhodnocovacií faktor - koeficient radiátora t.j. dlžka topného telesa, materiál, či je z hlinika, liatiny alebo zo železa ?

Správca nám vo vyčtovaní počíta počet dielikov odparených na meradle x vyhodnocovaci faktor topného telesa sa rovná súčtu jednotiek.

Ak nekto viete tento predpis napíšte.

Ďakujem

Predpis ti nepoviem ani normu, ale ten "vyhodnocovací faktor" (neviem či je to ten najsprávnejší výraz) niekde dávajú názov mierka, koeficient, slúži k tomu, aby sa mohla prepočítať spotreba podľa tepelného výkonu radiátora. Tepelný výkon radiátorov je rôzny a závisí od mnohých faktorov, niektoré si popísala a preto sú tam rôzne koeficienty.
Napríklad: máš dva čo do typu a materiálu rovnaké radiátory. Rozdiel je len v ich ploche. jeden má plochu 1m2 a ten druhý 3m2. na obidvoch máš rovnaký pomerový merač a na každom merači bude rovnaký počet dielikov. Určite uznáš, že ten väčší radiátor vyžiari viac tepla pri rovnakej teplote a prietoku vykurovacieho média ako ten menší. Keďže teraz si za teplo platíme podľa spotreby tak ten väčší radiátor má iný koeficient ako ten menší. Tým koeficientom sa vyrovnáva platba za spotrebované teplo na jednotlivých radiátoroch, preto sa to nemôže brať len podľa tých dielikov.
Ten koeficient by mal určovať výrobca radiátorov pre každý typ radiátora.
Trochu som to popísal v mojom príspevku číslo 281 tak si to skús pozrieť.
bear
06.07.07,04:49
vlastníci bytovky sa na schôdzi v sept. 2006 rozhodovali o zavedení pomerových rozdeľovačov množstva tepla (PRMT) v súlade so zákonom č.657/2004 Z.z. podľa §18 ods.a). Výsledkom bolo to, že štyria z dvanástich vlastníkov prejavili záujem o zavedenie PRMT pričom od októbra 2006 si fyzicky zaviedli traja vlastníci. Dôvodom zavedenia PRMT bola skutočnosť, že bytovka dlhodobo vykazuje najvyššiu spotrebu oproti rovnakým bytovkám, ktoré merače majú zavedené. I keď sa odpočet spotreby na konci roka vykonal spoločenstvo rozpočítanie nákladov na teplo urobilo všetkým podľa podlahovej plochy bytu. Bol takýto postup vedenia SVB správny a na akom legislatívnom základe podložený?
svojar
06.07.07,13:45
Aby sa mohlo rátať podľa PRVN - pomerových rozdelovačov vykurovacích nákladov, museli by ich mať namontované vo všetkých bytoch.
Naviac montáž iba na jednu /jesenno-zimnú/ časť vykurovania v roku je myslím neštandardné.
Orim
06.07.07,14:11
vlastníci bytovky sa na schôdzi v sept. 2006 rozhodovali o zavedení pomerových rozdeľovačov množstva tepla (PRMT) v súlade so zákonom č.657/2004 Z.z. podľa §18 ods.a). Výsledkom bolo to, že štyria z dvanástich vlastníkov prejavili záujem o zavedenie PRMT pričom od októbra 2006 si fyzicky zaviedli traja vlastníci. Dôvodom zavedenia PRMT bola skutočnosť, že bytovka dlhodobo vykazuje najvyššiu spotrebu oproti rovnakým bytovkám, ktoré merače majú zavedené. I keď sa odpočet spotreby na konci roka vykonal spoločenstvo rozpočítanie nákladov na teplo urobilo všetkým podľa podlahovej plochy bytu. Bol takýto postup vedenia SVB správny a na akom legislatívnom základe podložený?


Ako to chceš rozpočítavať, keď nevieš aké spotreby boli pred tým, než ste zaviedli PRMT. Zhruba 3/4 roka ste to nemerali a teraz by ste to chceli všetkým rozpočítať podľa pomeru za posledné 2 mesiace?
Dalo by sa to urobiť ale to by bolo pracnejšie. Nezabudni, že aj to vyhodnotenie niečo stojí. Prvú časť by ste museli urobiť podľa plochy a tú druhú posledné 2 mesiace podľa PRMT a plochy a podľa odsúhlaseného pomeru.
Ateirneh
12.07.07,19:40
Zdravim
neviem sa pohnut v hladani informacii o koeficientoch, pouzitych mierkach na radiatory a uzneseniach zo schodzi konkretne aplikovanych na nas byt. Boli sme zdrveni nehoraznym nedoplatkom cez 20 000 SK. Vymenili sme vsetky okna za plastove pred 2 rokmi, sme okrajový byt ( najvyssie poschodie v rohu bytovky, plocha strecha, 2 steny izieb su okrajove), ventily su nastavene v priemere na 3,iba detska izba,ktora je okrajova z vychodu a severu ma napolno otvoreny ventil. reklamovali sme fakturu.odpovedou bolo,aby sme viac vetrali, stiahli radiatory na 3, zatvarali dvere a najlepsia rada -vymenili si radiatory za mensie. Dalej nas zarazilo,ze suseda s rovnako velkymi radiatormi ma mensie mierky.spotreba dielikov je cca rovnaka,ale mierka o dost nizsia a vyhodnejsia v jej prospech. dalej koeficient polohy bytu mi vychadza prepocet iny ako mame vyfakturovany. Nas Sluzbyt sa k tomu odmietol vyjadrit, vraj je to firemna zalezitost.
Mame stare merace s dielikmi a s dvoma stlpikmi s vyparujucou sa tekutinou.nedavali sme suhlas na takyto typ meracov a nasu ziadost o presnejsie merace odmietli s odvovodnenim,ze tieto su fajn a stacia. neviem, aky typ meraca to je, aky stupen odchylky moze vykazovat, ale co viem urcite povedat je, ze v lete sa plocha strecha potiahnuta ciernou lepenkou paradne nahrieva a my sme ako v saune, co sa odzrkadluje aj na vyparenej tekutine aj mimo vykurovacieho obdobia.K tomu sa nevyjadrili. Posielame reklamacie s konkretnymi pripomienkami a Sluzbyt mam posiela neiste odpovede nic nevysvetlujuce. Dakujem za rady
Adam xx
15.07.07,14:36
Zdravim
neviem sa pohnut v hladani informacii o koeficientoch, pouzitych mierkach na radiatory a uzneseniach zo schodzi konkretne aplikovanych na nas byt. Boli sme zdrveni nehoraznym nedoplatkom cez 20 000 SK. Vymenili sme vsetky okna za plastove pred 2 rokmi, sme okrajový byt ( najvyssie poschodie v rohu bytovky, plocha strecha, 2 steny izieb su okrajove), ventily su nastavene v priemere na 3,iba detska izba,ktora je okrajova z vychodu a severu ma napolno otvoreny ventil. reklamovali sme fakturu.odpovedou bolo,aby sme viac vetrali, stiahli radiatory na 3, zatvarali dvere a najlepsia rada -vymenili si radiatory za mensie. Dalej nas zarazilo,ze suseda s rovnako velkymi radiatormi ma mensie mierky.spotreba dielikov je cca rovnaka,ale mierka o dost nizsia a vyhodnejsia v jej prospech. dalej koeficient polohy bytu mi vychadza prepocet iny ako mame vyfakturovany. Nas Sluzbyt sa k tomu odmietol vyjadrit, vraj je to firemna zalezitost.
Mame stare merace s dielikmi a s dvoma stlpikmi s vyparujucou sa tekutinou.nedavali sme suhlas na takyto typ meracov a nasu ziadost o presnejsie merace odmietli s odvovodnenim,ze tieto su fajn a stacia. neviem, aky typ meraca to je, aky stupen odchylky moze vykazovat, ale co viem urcite povedat je, ze v lete sa plocha strecha potiahnuta ciernou lepenkou paradne nahrieva a my sme ako v saune, co sa odzrkadluje aj na vyparenej tekutine aj mimo vykurovacieho obdobia.K tomu sa nevyjadrili. Posielame reklamacie s konkretnymi pripomienkami a Sluzbyt mam posiela neiste odpovede nic nevysvetlujuce. Dakujem za rady

Správca Vám to ani nikdy nevysvetlí, pretože:
1. pracujú tam nekompetentní ľudia, ktorí tomu vôbec nerozumejú
2. ich to vôbec netrápi, lebo to nie je ich osobný problém, tak prečo by sa mali starať o peňaženku niekoho iného!

Vec sa má však tak, a to som tu už viac krát písal, že meranie tepla v bytoch a to či už absolútnymi meradlami, alebo pomerovými rozdeľovačmi tepla nie je a ani nikdy nemôže byť spravodlivé. Podozrivé na všetkých týchto metódach merania je už len fakt, že jednotlivé namerané hodnoty (či už pomerné alebo absolútne) je pre zadosťučinenie aspoň akej takej "spravodlivosti" nutné nejakým spôsobom korigovať. Skúsenosti z praxe sú však také, že ani tieto korekcie nedokážu v mnohých prípadoch zabrániť premršteným nákladom za dodané teplo predovšetkým z hľadiska spotreby tepla v nepraznivo orientovaných bytoch. To je aj Váš prípad. Spravodlivosti sa teda nedovoláte, pretože rozpočítanie nákladov je vykonané podľa platných aj keď špatných predpisov. Iní sa radujú a chvália tento spôsob rozpočítavania, pretože tak nízke náklady za teplo predtým nikdy neplatili. To, že platíte za spotrebu domu, nie spotrebu vášho bytu nikoho nezaujíma. Takže ak môžem poradiť, žiadajte zatepliť strechu domu, a tiež min. severnú a východnú stenu domu (predpokladám, že váš byt je orientovaný práve na jednu z týchto strán, resp. na obidve), pretože to je hlavný dôvod Vašej vysokej spotreby tepla, o úhradu ktorej by sa však mali podeliť všetci vlastníci bytov a NP v dome. Do doby splnenia vašich požiadaviek odmietnite platiť za teplo v plnej výške podľa nespravodlivého systému rozpočítavania, prípadne sa v tejto veci obrátte na súd.
Tento problém je však ešte ďaleko zložitejší a som presvedčený, že žiadne meranie nezabezpečí spravodlivé rozpočítanie nákladov. Pretože odberným zariadením tepla je dom ako celok, najsprvodlivejšie je rozpočítanie podľa plochy vykurovaných priestorov pri súčasnom zabezpečení všetkých dostupných opatrení na racionalizáciu spotreby tepla (regulácia vnútorných rozvodov tepla, termostatická regulácia vykurovacích telies, zateplenie, modernizácia vykurovacích systémov, atď.).
Meranie tepla v bytoch si vymysleli ľudia, čo tomu vôbec nerozumejú, alebo pre biznis, a tie prehlásenia o dosahovaní až 40% úspor z titulu zavedenia merania tepla v bytoch je jednoducho úbohé a smiešne.
Julian
15.07.07,18:16
Zdravim
neviem sa pohnut v hladani informacii o koeficientoch, pouzitych mierkach na radiatory a uzneseniach zo schodzi konkretne aplikovanych na nas byt.

Ak si študent, tak si prezri predchádzajúce príspevky a nádeš tu všetko čo chceš vedieť. Máš čas sú prázdniny tak študuj.
Adam xx
15.07.07,20:44
Ak si študent, tak si prezri predchádzajúce príspevky a nádeš tu všetko čo chceš vedieť. Máš čas sú prázdniny tak študuj.
A čo takto študentka Henrieta? Tak či tak, súhlasím s Julianom, že si tu treba v téme trocha posurfovať a oboznámiť sa s problematikou.
Ateirneh
25.07.07,21:07
Dobry vecer
Dakujem Adam xx za odpoved. dobry postreh! Posurfovala som si po nete aj tejto stranke a precitala danu problematiku, aj par zakonov a vyhlasok,ale potrebovala som nieco konkretne na nas byt.Mame aj severnu aj vychodnu stenu a dali nam akysi koeficient,no nevedia mi ho vysvetlit.Podla mojich prepoctov( niekto tu uvadzal,ako si to spravne vypocitat) ma byt vyssi.K tej streche-cca pred 5 rokmi zatekala a dali sme ju opravit.Je rovna, potiahnuta lepenkou a dostali sme odpoved,ze sme to mali povedat skor.Ostani najomnici su proti dalsim vydavkom na strechu. Na odvolanie na neskutocny nedoplatok nam poslali odpoved:mame si vymenit radiatory za mensie,lebo nedochadza k uniku tepla a mame prehriaty( napisali predimenzovany) byt, dalej mame viacej vetrat a nechat otvorene dvere,to fakt netusim na co. Ono tak ani nie je problem v spotrebe,mame priblizne rovnako ako susedia,len mame o cca +10 vacsie cislo na mierke ako oni.tiez mi nevedia povedat preco? tam je viacero nezrovnalosti,opat sme sa odvolali a ziadame sa vyjadrit ku konkretnym otazkam.tak cakame...
Adam xx
26.07.07,07:59
Dobry vecer
Dakujem Adam xx za odpoved. dobry postreh! Posurfovala som si po nete aj tejto stranke a precitala danu problematiku, aj par zakonov a vyhlasok,ale potrebovala som nieco konkretne na nas byt.Mame aj severnu aj vychodnu stenu a dali nam akysi koeficient,no nevedia mi ho vysvetlit.Podla mojich prepoctov( niekto tu uvadzal,ako si to spravne vypocitat) ma byt vyssi.K tej streche-cca pred 5 rokmi zatekala a dali sme ju opravit.Je rovna, potiahnuta lepenkou a dostali sme odpoved,ze sme to mali povedat skor.Ostani najomnici su proti dalsim vydavkom na strechu. Na odvolanie na neskutocny nedoplatok nam poslali odpoved:mame si vymenit radiatory za mensie,lebo nedochadza k uniku tepla a mame prehriaty( napisali predimenzovany) byt, dalej mame viacej vetrat a nechat otvorene dvere,to fakt netusim na co. Ono tak ani nie je problem v spotrebe,mame priblizne rovnako ako susedia,len mame o cca +10 vacsie cislo na mierke ako oni.tiez mi nevedia povedat preco? tam je viacero nezrovnalosti,opat sme sa odvolali a ziadame sa vyjadrit ku konkretnym otazkam.tak cakame...

K tým pomerovým rozdeľovačom ti neviem moc poradiť, pretože ja ich zo zásady nemám rád a preto sa ďalej ani nezaujímam o detaily. V zásade by však mal mať správca od toho projekt a ak nie tak firma, čo odpočítava, sa v tom musí jedoznačne vyznať a musí poskytnúť vyčerpávajúcu a uspokojivú odpoveď. Ak nie, potom sa naozaj treba obrátiť na ÚRSO, prípadne Energeticku alebo aj Obchodnú inšpekciu. Ešte by ste si mali urobiť prehľad o výške platieb za teplo v porovnateľných bytoch domu, či ste porovnateľní aj nákladovo. Ak nie tak tam asi bude problém. Viac by vedeli poradiť Julian, Svojar a Orim, ale aj ďalší poradáci, či poraďáčky, ktorí ich (niektorí s nich určite) majú tiež vo svojich domoch. Snáď by sa mohli k tomu vyjadriť oni. Viac asi neporadím. K tej profesionalite Vášho správcu sa radšej nevyjadrujem, je to však veľmi smutné ale žiaľbohu v našich zemepisných šírkach celkom bežný zjav.
Orim
26.07.07,15:02
Ateirneh



písal som o tom tu

Je to na strane 29 príspevok č. 281 a na strane 36 príspevok 353
Lusiliatko
31.07.07,06:31
Ahojte,
prosim neviete mi poradit, ci je normalne, ked nam doslo vyuctovanie za rok 2006, robili nam ho do maja stary spravca a od juna novy, no a za to obdobie do maja mame nedoplatok 10 tis. na kureni. Je to prvykrat, co ratali podla meracov, ale aj tak je to strasne vela. Vzdy sme mali preplatky 4 tisic a teraz mame takyto nedoplatok. Pritom sme mali stale zimu, pretoze nam dobre nefungovalo vyregulovanie, aj tak sme sa snazili kurit na 3-ke obcas na 4-ke. Sme 3-izbovy byt na prizemi.
svojar
31.07.07,09:35
Pokiaľ máte rok vyúčtovaný na 2x, nevidel by som problém v tom, že za to prvé obdobie máte nedoplatok. V tom odbobí teda 1-5 je 60% spotreby tepla, ale zálohové platby sú rozrátané na celý rok.
My ako SVB máme za mesiace 1-3 nedoplatky u dodávateľa. Mesiace 4-5 už platíme podľa skutočnej spotreby a v 6-8 vyrovnéme záväzky z 1-3, teda až potom čo zálohami vlastníkov získáme peniaze na účet a za teplo na kúrenie /nie za ohrev vody/ nemáme výdavky.
Takže vy u nového správce by ste mali mať teoreticky preplatok.
Lusiliatko
31.07.07,10:46
Ďakujem za odpoveď, ale u nového správcu máme nedoplatok 200 Sk. Čiže celkovo ešte viac, za celý rok máme nedoplatok 10500 Sk. Naozaj to nechápem ako je možné, že doteraz sme mali každý rok vysoký preplatok a po vyregulovaní a namontovaní meračov máme takýto nedoplatok. Je nás v dome viac, čo máme niekoľko tisícové nedoplatky, nechápem prečo. Máme digitálne merače.
Ešte som sa chcela spýtať, či niekto neviete ako sa určujú koeficienty za radiátory, teda podľa čoho (akej vyhlášky) máme za jeden radiátor koeficient 0,70 a za iný 1,475.
Ďakujem.
Lusiliatko
31.07.07,13:26
Pekne si to povedala, no ale potom je to naozaj "super" vynález, keď mám teraz platiť za druhých. Úprimne si myslím, že už teraz platíme dosť vysoké nájomné a to sa nijak nerozšupujeme, naozaj aj pri kúrení sme sa snažili to neprehánať, aj keď sme mali doma na môj vkus zimu. Avšak vyregulovanie nám ani poriadne nefungovalo, lebo kvôli hluku dala bývalá zástupkyňa stiahnuť prietok na 3 m3, čiže nemalo čo prichádzať.
Keď si uvedomím, že bola koncom roka teplá zima a mali sme takýto nedoplatok, ani nechcem vedieť, čo budeme mať ak bude mrznúť.
Zdá sa mi choré platiť strašné tisíce a pritom doma trpieť zimou, asi neozstane fakt nič iné ako sa odsťahovať do domu, kde takúto "inovatívnu" metódu ešte nezaviedli...
Elena Navrátilová
31.07.07,14:54
To hučanie, šušťanie, môže mať príliš veľa príčin. Takže ja osobne by som dala reklamáciu, nech si prehodnotí zhotoviteľ celý projekt k vyregulovaniu a k ostatným prácam, ktoré boli vykonané na vykurovacej sústave.
Elena Navrátilová
31.07.07,16:07
Pekne si to povedala, no ale potom je to naozaj "super" vynález, keď mám teraz platiť za druhých. Úprimne si myslím, že už teraz platíme dosť vysoké nájomné a to sa nijak nerozšupujeme, naozaj aj pri kúrení sme sa snažili to neprehánať, aj keď sme mali doma na môj vkus zimu. Avšak vyregulovanie nám ani poriadne nefungovalo, lebo kvôli hluku dala bývalá zástupkyňa stiahnuť prietok na 3 m3, čiže nemalo čo prichádzať.
Keď si uvedomím, že bola koncom roka teplá zima a mali sme takýto nedoplatok, ani nechcem vedieť, čo budeme mať ak bude mrznúť.
Zdá sa mi choré platiť strašné tisíce a pritom doma trpieť zimou, asi neozstane fakt nič iné ako sa odsťahovať do domu, kde takúto "inovatívnu" metódu ešte nezaviedli...
Doporučujem na zhromaždení trvať na prehodnotení celého vyregulovania. Aj u nás začali po namontovaní PRVN, zateplenia , sa na základe jednotlivých zmien robila doregulácia vykurovacieho systému a ventily začali pískať a neviem ako ešte nazvať tieto zvuky. Na základe opakovaných reklamácií sa musel urobiť nový projekt, preregulovanie a nastavenie na spiatočkách. Záleží aj na termostatických ventiloch. U nás máme s kovoým vnútrom, projekt bol s vyšším prietokom a potom plechový jazýček vo ventile škrípal, pískal... Po preregulovaní bol zatiaľ kľud, ale ak sa toto bude opakovať, zas budem reklamovať.
lubica_02
31.07.07,17:38
Lusi... aj toto je možne po vyregulovaní a hlavne po osadení meračov a vyučtovaní podľa nich. Toho tepla sa do Vašho domu určite viac nedostalo,skôr naopak vďaka regulácií, ibaže je inak rozdeľované a možno by si bola prekvapená koľko z Vás má teraz veľké preplatky, hoci dovtedy nemali... Možno by si bola prekvapená, koľko ľudí vo Vašom dome zatváralo celú zimu ventily a "šetrili" na úkor Vás ostatných. Popísalo sa tu už o tom veľa a ja ti možem povedať len jeden príklad. Prepočítala som vo vyučtovaní jednej rodine teplo: podľa plochy by doplácali cca 2900,-, ale podľa meračov doplácali 6 500,-sk. /podotýkam, že sa chovali normálne, ani veľmi neprivierali,ani zbytočne neplytvali, systém je predsa vyregulovaný a prekúrenosť bytov nehrozí/ .Nuž aj to je dôsledok rozučtovaní podľa meračov a spravodlivosť v tomto smere zostala ďaleko, ďaleko za záujmami tých, ktorí vtlkajú do hláv ľudom, že merače si treba dať...chvalabohu prišli na to, že už sa NEMUSIA so zákona ľudom nútiť...no huráá... :rolleyes:
Slávica, možno máš takéto skúsenosti, viac menej si myslí, že takýto rozdiel môže vzniknúť len v domoch, kde boli možno zle stanovené zálohové platby za dodávku tepla do bytov. Možno bola chyba na päte domu v zlom prednastavení regulačnej armatúry. Je prevda,že ľudia po namontovaní pomerových rozdeľovačov viac šetria a aj na účet ostatných. Po namontovaní meračov tepla možno znížili zálohový predpis na teplo - čo zistia po kontrole predchádzajúcich platieb za rok a keďže v r. 2006 od januára až do marca bola tuhá zima, v druhom období bola dodávka iba mierna, tak náklady by mali byť buď nižšie alebo rovnaké ako v predchádzajúcich rokoch . Ja v domoch, kde si namontovali pomerové merače zaznamenávam len pokles nákladov na ÚK . Zvuk v potrubí Úk môže spôsobovať aj regulátor dif. tlaku, merač tepla, nedostatočne otvorený / vyľadený / ventil , privreté termostatické ventily a možno aj niečo iné. Trochu oponujem Tvojmu tvrdeniu , ale o tomto je porada. Prajem všetko dobré - čauko.:D:)
Lusiliatko
01.08.07,06:20
Zálohové platby sme mali rovnaké ako v predchádzajúcom roku, teda ešte mierne zvýšené. V tom by problém byť nemal. Ja už fakt neviem, ale čítala som dosť článkov a ľudia, ktorí v tejto problematike robia, sa vyjadrovali, že nemôže mať byť väčšiu spotrebu po vyregulovaní ako pred ním. Môže iba šetriť, čiže je blbosť aby sa akémukoľvek bytu zvýšili náklady oproti nákladom v predchádzajúcich rokoch (okrem zvýšenia ceny za teplo). Niekde bude zrada, celé to prepočítanie od firmy, kt. nám montovala merače, je dosť nezrozumiteľné. Nerozumiem ani tomu, ako podľa oka mohli dať koeficienty za radiátory. Existujú nejaké smernice alebo podľa čoho sa to robí?
Každopádne je nás v dome väčšina, čo má niekoľkotisícové nedoplatky za rok 2006, určite viac ako tých, čo majú preplatky.

Inak s tým hučaním, nemali sme dlho regulátor dif. tlaku, lebo bývalá zástupkyňa chcela šetriť a ho tam nedala osadiť. Keď boli neustále sťažnosti na hluk, podali sme reklamáciu a dostali vyjadrenie, že projekt nie je úplný, lebo chýba regulátor, po ktorého namontovaní už hluk nebude.
Montovala nám ho už iná firma, lebo táto sa nechcela dohodnúť.
Po namontovaní je hluk rovnaký, zistili sme, že to asi ide z ventilov, je to ako šum vody, ale v malých bytoch je veľmi výrazný a ľudia sa sťažujú, že nemôžu spávať. Okrem toho nám ešte pred namontovaním regulátora pribudlo búchanie niekde v prechodoch rúr (v pivniciach) medzi stenami, čiže tí, čo bývajú dole, počúvajú ešte aj celú noc klepanie akoby varechou na radiátor, robia to vraj tie dilatácie. Vyregulovanie je už teda podľa projektu, ale stále nie je v poriadku, projektant to rieši tým, že keď stiahne prietok z 16 m3 na 5m3 (pre 60-bytový dom), hučanie sa zníži. Ale to nie je riešenie...
zivan
01.08.07,06:36
Dôvodov zvýšených hlukových prejavov vykurovacej sústavy môže byť viacero a ich identifikácia resp. odstránenie nie je vždy jednoduché. Vtedy nie je iné východisko len sa obrátiť na odborníkov. Ja by som upozornil len na jednu z možných príčin, aj keď často prehliadanú. Je to tzv. zaplynená voda t.j. vysoký obsah plynov rozpustených vo vode. Tu je potrebné obvykle nájsť miesto, kde k zvýšenému zaplyneniu vody dochádza a eliminovať ho. Často to napr. býva už vo výmeníkovej stanici.
marek79
07.08.07,18:03
Chcem sa len spýtať, že aký je rozdiel medzi ampulkovými meračmi a digitálnymi meračmi.
Elena Navrátilová
07.08.07,18:32
Chcem sa len spýtať, že aký je rozdiel medzi ampulkovými meračmi a digitálnymi meračmi.
Však si to napísal. Aj ampulkové aj diitálne sú len pomerové. Okrem fyzikálnych vlastností žiadne. Prirodzené schopnosti odparovania... inak neviem o iných rozdieloch. Spomínajú sa aj hygienické, zdravotné... ale vždy len pomerové. Záleží na tom, ktoré vlastnosti Ťa zaujímajú. Zdravotné,... pomerové...
marek79
08.08.07,15:35
Hlavne mi ide o presnosť. Ampulkové sa vyparujú aj mimo vykurovacej sezóny. Je tam síce niečo na suchý odpar ale mám skúsenosti, že sa odparí oveľa viac. V bytovom dome sa dohodli, že sú nepresné a preto ich treba vymeniť za digitálne. Čo odporúčate?
Elena Navrátilová
08.08.07,16:07
To je pravda, že reagujú aj na teplo zo slnka, varenia... aj tekutina by mala byť závadná. Musí sa každý rok meniť ampulka... Sú aj tzv. VIPA merače, merajú tepelnú pohodu. Treba zvážiť cenu a záujem aj o tieto merače. Je tu o nich písané. Kvalitná firma vykonávajúca vyhodnotenie vie urobiť korektne vyhodnotenie PRVN aj z digitálnych meračov či už jedno alebo dvojčidlových. Takže treba sa zamerať aj na vyhodnotenie, aby bolo kvalitne vypracované.
Elena Navrátilová
09.08.07,13:33
Hlavne mi ide o presnosť. Ampulkové sa vyparujú aj mimo vykurovacej sezóny. Je tam síce niečo na suchý odpar ale mám skúsenosti, že sa odparí oveľa viac. V bytovom dome sa dohodli, že sú nepresné a preto ich treba vymeniť za digitálne. Čo odporúčate?
Ešte k tej presnosti,... všetky sú len pomerové. Zatiaľ nie sú také, ktoré sú považované, uznané za tzv. "fakturačné", teda z ktorých by sa namerané hodnoty považovali za tie na základe ktorých by sa platilo. Ale asi najbližšie sú k tomu práve tie VIPA merače. Nájdi si v príspevkoch od p. Patočku príspevky, myslím že aj také meno /nick/ tu uvádzal. Je to práve jeho "vynález" tie VIPA merače.
Orim
10.08.07,23:19
Určite ti vyučtujú aj fixnú časť
hasta
11.08.07,16:59
Áno, oni mi ju do faktúry dali, ale už je to viac, ako som si objednala. Preto si myslím, že by som im mala zaplatiť len variabilnú časť.
Cena za GJ tepla je ale stanovená ÚRSO ako dvojzložková: variabilná + fixná. Preto ak ste odobrali a spotrebovali patričné množstvo tepla, budete si myslím musieť zaň zaplatiť plnú sumu. Ešte by som sa naviac obával nejakých možných sankcií zo strany dodávateľa, ak by ste prečerpali dohodnuté objednané množstvo.
hasta
12.08.07,07:45
Ved ja som ťa pochopil, že chceš zaplatiť len za VZ, ktorú odoberiete po termíne dokedy ste si objednali dodávku tepla (fixnú zložku).
Ale úplná cena za 1GJ tepla nie je len cena za VZ, ale súčtom cien za VZ a FZ (dané zákonom a výška rozhodnutím ÚRSO). Preto zaplatíte podľa skutočne odobratého množstva (meraná VZ), ale plnú cenu za GJ, t.j. cenu VZ+FZ.
Tie sankcie by mohli vyplynúť práve z toho, že napriek tomu, že ste si objednali len dané množstvo tepla a to ste už spotrebovali, odoberáte ďalej nad rámec toho. čo ste si objednali.
stančiak
22.08.07,17:00
Dobrý deň.
Chcel by som sa opýtať či ako nájomca bytu, nie vlastník môžem podať sťažnosť na DOMOVÚ RADU, poprípade kam sa obrátiť? Dôvod? Po niekoľkoročných reklamáciách, žiadostiach a spoločných stretnutiach sa nevyriešil spôsob vyúčtovanie, týkajúci sa hlavne dodávky tepla a teplej úžitkovej vody.
1. V dome, ktorého som nájomcom nám boli namontované dve samostatné meradla na dodávku tepla, a to jedno meradlo pre vlastníkov bytov a jedno pre nájomné byty – 4 ročná novostavba podkrovné byty. Vyúčtovanie nákladov za dodávku tepla sa uvedenom dome uskutočňuje taktiež samostatne na základe údajov určeného meradla na meranie množstva dodaného tepla na vykurovanie. Ako nájomca bytu nie som spokojný s týmto oddeleným spôsobom rozpočítavania tepla, nakoľko naše náklady sú vysoké, a to z dôvodu úniku tepla cez strechu, steny a taktiež vykurovania spoločných priestorov (teplo sa dostáva ku konečnému spotrebiteľovi cez spoločné priestory - cez všetky poschodia) a vlastníci bytov sa na stratách nepodieľajú.:mad:
2. Vzhľadom na skutočnosť, že za spotrebu TÚV platia všetci spotrebitelia rovnako, majú všetci právo na odber TÚV s rovnakou teplotou a to taktiež do dnešného dňa nebolo riešené, i keď som upozorňoval, že musíme odpúšťať niekoľko litrov chladnej vody (odpad), ktorý tečie cez vodomer teplej vody a po 22.00 hodine teplota vody nie je postačujúca (Vyhláška č. 630/2005). Takto by som mohol pokračovať ďalej.:mad:
Vopred ďakujem za každú radu. :)
duves
23.08.07,09:39
Moj nazor je, ze meranie tepla je sice potrebne a mobilizuje k šetreniu (to je zamer), ale.......
Od roku 2005 mame teplo rozpocitavane podla pomerovych meracov ( tusim od f.yzamer) a mozem povedat, ze je to netransparentne:
1.Digitalny ukazovatel nezobrazuje ziadnu konkretnu jednotku, ktora je spojena s teplom ci vykonom (kcal, watt a pod.)
2.Digitalny merac je nastaveny kdesi v dielni podla vybraneho typu radiatora a to si nemam moznost overit, ci spravne
3.Ako je mozne, ze jeden byt mal vykazanu spotrebu 3x vyssiu ako iny byt co do vymery a do orientacie na svetove strany?

Budem vdacny za kazdu odpoved, resp.radu ako z toho von. Poradi mi niekto, ako vykonat nezavisly audit merača, ci je nastaveny spravne?
GABRIELA
23.08.07,09:41
Ja si myslím, že ako nájomnca musíte reklamovať u toho s kým máte zmluvu, kde sú služby Vám poskytované nejakým spôsobom definované. A teda vlastník bytu by mal na základe Vašej( písomnej )reklamácie posunúť reklamáciu správcovi. Aj správca, aj vlastník majú povinnosť odpovedať do 30 dní. Ak nie, asi sa musíte obrátiť na príslušný súd. Všetko však záleží od toho ako máte postavenú zmluvu o nájme.
stančiak
23.08.07,12:54
príspevok 485

Gabriela ešte jedna otázka.
Samozrejme, že na sťažnosť som nedostal odpoveď a to som ju poslal všetkým členom domovej rady a aj na vedomie Bytovému podniku. Prešli skoro dva mesiace a nič, tak som zastavil člena domovej rady a spýtal sa čo je s mojou šťažnosťou, že nič a nech ani nečakám na nejaké vyjadrenie.
Preto pátram:eek: čo mám robiť ďalej - či sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu, Štátnu energetickú inšpekciu, alebo hneď na vecne príslušný súd?! Akou formou osloviť tieto inštitúcie, ktorý je vecne príslušný súd a tak ďalej :( ???
Chobot
23.08.07,13:15
príspevok 485

Gabriela ešte jedna otázka.
Samozrejme, že na sťažnosť som nedostal odpoveď a to som ju poslal všetkým členom domovej rady a aj na vedomie Bytovému podniku. Prešli skoro dva mesiace a nič, tak som zastavil člena domovej rady a spýtal sa čo je s mojou šťažnosťou, že nič a nech ani nečakám na nejaké vyjadrenie.
Preto pátram:eek: čo mám robiť ďalej - či sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu, Štátnu energetickú inšpekciu, alebo hneď na vecne príslušný súd?! Akou formou osloviť tieto inštitúcie, ktorý je vecne príslušný súd a tak ďalej :( ???

Nie som si istý, ale myslím si, že ty ako nájomník si nemôžeš upalatňovať práva ako vlastník. Preto ani bytový podnik ani domová rada nie sú povinní s tebou komunikovať. Ich rokovacím partnerom je majiteľ toho bytu, ktorý si si prenajal. Ty si môžeš svoje práva uplatňovať jedine u prenajímateľa v zmysle nájomnej zmluvy, ten je tvojim rokovacím partnerom.
GABRIELA
23.08.07,13:53
Súhlasím s CHOBOT. Tvojím partnerom je vlastník daného bytu. Ja s nájomcami síce komunikujem( lebo sa snažím byť ľudská), ale oficiálne stanoviská , dokumenty a pod. idú len voči vlastníkovi.
stančiak
23.08.07,16:55
Dom je najmenej 40 ročný, ale v roku 2004 sa postavilo podkrovie zo štátneho FRB a vlastníkom sa za to zateplil dom a vyriešil problém s plochou strechou. Teda právo na kúpu bytu nemáme. Byty nám boli pridelené mestským bytovým podnikom ako nájomné byty mesta, pričom ostatní (starousadlíci - 5 poschodí pod nami) sú vlastníci. Tak ako?
Elena Navrátilová
23.08.07,17:15
Samozrejme, mesto vybavilo úver zo ŠFRB s tým, že byty v podkroví sú majetkom mesta. /Na LV sú uvedení ako vlastníci/. Zrejme to bude stavba "nájomných bytov" a vlastníkmi sa môžete stať po 25, resp. po 30 rokoch. Až keď bude úver splatený. Záleží na tom, v ktorom období to bolo postavené a ktorá vyhláška na úvery zo ŠFRB platila. Takže máš zmluvný vzťah z mestom a mesto s SVB. Treba reklamáciu dať na meste. Samozrejme ak som to správne prečítala. Vlastníkom bytu bude mesto v správe SVB. Zrejme tam je zmluva za akých sa mestu povolilo vybudovať podkrovné byty, ktorej obsahom bolo aj zateplenie domu s presne určenými podmienkami.
PetrP
25.08.07,18:14
Moj nazor je, ze meranie tepla je sice potrebne a mobilizuje k šetreniu (to je zamer), ale.......
Od roku 2005 mame teplo rozpocitavane podla pomerovych meracov ( tusim od f.yzamer) a mozem povedat, ze je to netransparentne:
1.Digitalny ukazovatel nezobrazuje ziadnu konkretnu jednotku, ktora je spojena s teplom ci vykonom (kcal, watt a pod.)
2.Digitalny merac je nastaveny kdesi v dielni podla vybraneho typu radiatora a to si nemam moznost overit, ci spravne
3.Ako je mozne, ze jeden byt mal vykazanu spotrebu 3x vyssiu ako iny byt co do vymery a do orientacie na svetove strany?

Budem vdacny za kazdu odpoved, resp.radu ako z toho von. Poradi mi niekto, ako vykonat nezavisly audit merača, ci je nastaveny spravne?Dovolim si reagovat, ale rovnou je potreba rici, ze vuci firme Yzamer jsem v postaveni konkurenta. Pokusim se tedy vyjadrit co nejobecneji.
1. Zadny pomerovy meric tepla neukazuje v absolutnich jednotkach. A podle nas je to prave jeho dobra vlastnost (uz jsem myslim popisoval problemy malych patnich meridel pro jednotlive byty a nulove uhrady - tedy hlavne snahy o ne - pri nulovem nameru treba u stredoveho bytu, ktery opravdu muze mit celorocne vypnuta otopna telesa). Jsou sice firmy, ktere tvrdi, ze pomerovy meric MERI teplo, ale neni tomu tak. Jen je mozno porovnat udaje jednoho indikatoru vuci ostatnim ve stejnem objektu a podle tohoto porovnani dale stanovit uhradu.
2. Obavam se ze jiz z principu (tedy nemereni nejake konkretni meritelne jednotky cehokoli) je to nemozne. Tudiz zde muze fungovat pouze duvera v danou konkretni firmu a jeji ochotu a schopnost vysvetlit co s indikatory dela. Kazdy indikator (pokud jej lze nastavovat) by mel mit nejaky protokol o tom kdo a kdy jej nastavoval.
3. "Vykazanou spotrebu" je mysleno pouze pocet dilku nebo primo stanovenou uhradu. Kazdy namer indikatrou je vzdy nejakym zpusobem zpracovan a jen malo firem (pokud maji alespon zdibec odbornosti) si netroufa pouze secist dilky a priradit k nim castku k rozpoctu (ale bohuzel i takove se najdou). Jak konretni firma dospela k castce by mela umet vysvetlit a nasledne take vysvetlit za co je uctovano. Lze totiz vychazet z toho, ze na 1K pripada zhruba 6% nakladu. Tudiz rozdil mezi byty by se mel pohybovat mezi 75-125% prumerne uhrady. Muzeme s jistotou tvrdit, ze prumerna teplota jednotlivych bytu (v topnem obdobi) se pohybuje mezi 16-24°C. Pokud uhrada neodpovida temto predpokladum, lze si jen tezko vysvetlit na jakych fyzikalnich zakladech je vypocet uhrady proveden.

Omlouvam se ze jsem se tolik rozepsal.
Orim
25.08.07,21:24
Skúsim rozobrať vyhlášku 505/2006 platnú od 15.9.2006. V §1 ods. 2 sú ekonomicky oprávnené náklady podľa písm. a) pomerná časť fixných nákladov za objednané množstvo tepla v roku t vo výške schválenej úradom rozhodnutím o návrhu ceny tepla,ktoré odberateľ alebo konečný spotrebitel neuhradil dodávateľovi. Podľa § 2 ods. 1 sa pomerná časť fixných nákladov za objednané množstvo tepla určí ako rozdiel súčinu fixnej zložky ceny tepla, ktorú úrad schválil cenovým rozhodnutím a celkového množstva objednaného tepla na rok t a uhradených fixných nákladov v roku t odberateľom alebo konečným spotrebiteľom ku dňu odpojenia podľa vzorca
Pomerná časť FN = fixná zložka max. ceny tepla x objednané množstvo tepla odberateľom - platba odberateľa ku dňu odpojenia.

Ak si to dám do vzorca, fixná zložka mi výde 0. Teda zaplatím len to, čo som spotrebovala a je uvedené vo VZ. Nehovoriac o tom, že podľa § 1 ods. 1 sú ekonomicky oprávnené náklady vyvolané odpojením sa odberateľa od sústavy tepelných zariadení dodávateľa, sú prevádzkové náklady, ktoré vzniknú dodávateľovi tepla v roku t, v ktorom odberateľ ukončil odber tepla dohodou, atď. A my sme dali výpoveď zo zákona a pred platnosťou uvedenej vyhlášky. Toto ma zaujíma, či som správne pochopila.


Podľa mňa je to teoreticky správne ale ... obávam sa, že neuspejete. Do ekonomicky oprávnených nákladov si bude chcieť asi započítať všeličo (napr. znovu vyregulovanie celej sústavy po vašom odpojení a pod.). Aj Keď ste dali výpoveď ešte pred platnosťou zákona budú sa to snažiť nejako obísť.
Orim
25.08.07,21:28
Moj nazor je, ze meranie tepla je sice potrebne a mobilizuje k šetreniu (to je zamer), ale.......
Od roku 2005 mame teplo rozpocitavane podla pomerovych meracov ( tusim od f.yzamer) a mozem povedat, ze je to netransparentne:
1.Digitalny ukazovatel nezobrazuje ziadnu konkretnu jednotku, ktora je spojena s teplom ci vykonom (kcal, watt a pod.)
2.Digitalny merac je nastaveny kdesi v dielni podla vybraneho typu radiatora a to si nemam moznost overit, ci spravne
3.Ako je mozne, ze jeden byt mal vykazanu spotrebu 3x vyssiu ako iny byt co do vymery a do orientacie na svetove strany?

Budem vdacny za kazdu odpoved, resp.radu ako z toho von. Poradi mi niekto, ako vykonat nezavisly audit merača, ci je nastaveny spravne?

PetrP ti už odpovedal a ja som písal o tom na strane 29 príspevok č. 281 a na strane 36 príspevok 353.
:)
duves
26.08.07,06:42
Dovolim si reagovat, ale rovnou je potreba rici, ze vuci firme Yzamer jsem v postaveni konkurenta. Pokusim se tedy vyjadrit co nejobecneji.
Tymto sa chcem podakovat za tvoj cas aj za cas Orimovi.
Co sa tyka f.yzamer, u nas vyberove konanie prebehlo dost netransparentne, i ked je pravda, ze na to aby bolo kvalitne by sme sa niektori museli uvedenej problematike rozumiet a poznat hlavne moznosti trhu. Momentalne je situcia v takej polohe, ze byt poverenej zastupkyne vlastnikov bytov vykazal za rok 2005 iba 1/3 naklady na UK ako moj byt. Na moje namietky spravca odovzdal reklamaciu do f.yzamer, ktory uz na to nereflektoval. Moja jedina moznost bude si vyziadat udaje za rok 2006 a najnovsie aj 1-7/2007, nakolko mame zmenu spravu a k 31.07.2007 sa musi urobit vyuctovanie.

Pridavam este:
naklady ineho bytu na teplo UK vyjadreny v SK
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5qI/AAAAAAAABS0/FTvTQ2xy3mQ/Zastupkyna.jpg?imgmax=512
a naklady na teplo mojho bytu (uplne rovnakeho co do velkosti a orientacie)
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5pI/AAAAAAAABSs/kI4_awMLXXk/Ja.jpg?imgmax=512
hrvat
29.08.07,06:19
Co sa tyka f.yzamer, u nas vyberove konanie prebehlo dost netransparentne, i ked je pravda, ze na to aby bolo kvalitne by sme sa niektori museli uvedenej problematike rozumiet a poznat hlavne moznosti trhu. Momentalne je situcia v takej polohe, ze byt poverenej zastupkyne vlastnikov bytov vykazal za rok 2005 iba 1/3 naklady na UK ako moj byt. Na moje namietky spravca odovzdal reklamaciu do f.yzamer, ktory uz na to nereflektoval. Moja jedina moznost bude si vyziadat udaje za rok 2006 a najnovsie aj 1-7/2007, nakolko mame zmenu spravu a k 31.07.2007 sa musi urobit vyuctovanie.

Pridavam este:
naklady ineho bytu na teplo UK vyjadreny v SK
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5qI/AAAAAAAABS0/FTvTQ2xy3mQ/Zastupkyna.jpg?imgmax=512
a naklady na teplo mojho bytu (uplne rovnakeho co do velkosti a orientacie)
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5pI/AAAAAAAABSs/kI4_awMLXXk/Ja.jpg?imgmax=512
Za čo berie alebo bral Váš správca poplatok za správu????
Ešte aj rozúčtovanie energetických plnení spojených s užívaním bytov (nie s bývaním!, lebo to je rozdiel a veľký!) Vám fakturuje rozpočítavacia spoločnosť pre ktorú je to dobrý biznis. Veď Vy zaplatíte v týchto plneniach rozpočítavacej firme druhýkrát to, čo už raz máte zahrnuté v poplatku na správu!!!! Málokto si to uvedomuje.
Pritom rozpočítavanie na byty je priam triviálna matematika, len tieto spoločnosti z nej robia vedu, lebo vraj každý radiátor má svoj koeficient vyžiareného výkonu tepla, ktorý vraj oni MERAJÚ! tak to je taká nehorázna lož, že jej všetci veria! Tieto koeficienty sa nemerajú, udáva ich výrobca radiátora v technických podkladoch! A oni ich odtiaľ odpisujú alebo stanovujú podľa svojich tabuliek, čo je rovnako nepresné, ako by to empiricky urobil hociktorý správca domu! Nechápem prečo sme tak slepý národ, čo sa nechá ohlupovať hociakými poloargumentami a bude zato štedro platiť a navyše dvakrát. A predseda alebo správca sa bude tváriť ako to super zvládol.
Preto teraz je tvoja reklamácia v nedohľadne, lebo správca to nevie spracovať a urobit opravu a rozpočítavacia služba za to nie je zodpovedná, hoc to má aj v zmluve!!! Tá na základe svojej zmluvy UŽ dostala zaplatené!!! A dostane aj na budúci rok!

Liekom je zmeniť a nájsť takého správcu, ktorý je nielen slubotechnou, ale aj svojej robote rozumie a je kompetentný!! Nech Vám ukáže svoje vyúčtovanie domu kde sú namontované PVRN!
Elena Navrátilová
30.08.07,10:42
Tymto sa chcem podakovat za tvoj cas aj za cas Orimovi.
Co sa tyka f.yzamer, u nas vyberove konanie prebehlo dost netransparentne, i ked je pravda, ze na to aby bolo kvalitne by sme sa niektori museli uvedenej problematike rozumiet a poznat hlavne moznosti trhu. Momentalne je situcia v takej polohe, ze byt poverenej zastupkyne vlastnikov bytov vykazal za rok 2005 iba 1/3 naklady na UK ako moj byt. Na moje namietky spravca odovzdal reklamaciu do f.yzamer, ktory uz na to nereflektoval. Moja jedina moznost bude si vyziadat udaje za rok 2006 a najnovsie aj 1-7/2007, nakolko mame zmenu spravu a k 31.07.2007 sa musi urobit vyuctovanie.

Pridavam este:
naklady ineho bytu na teplo UK vyjadreny v SK
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5qI/AAAAAAAABS0/FTvTQ2xy3mQ/Zastupkyna.jpg?imgmax=512
a naklady na teplo mojho bytu (uplne rovnakeho co do velkosti a orientacie)
http://lh3.google.com/duves1/RtExx5bS5pI/AAAAAAAABSs/kI4_awMLXXk/Ja.jpg?imgmax=512
Z pripojených linkov vyplýva, že za správu platíte Sk 110,- mesačne. Takže ja osobne si nemyslím, že by vyúčtovanie PRVN malo ísť ešte aj z poplatku za správu. Samozrejme vo väčších mestách sa platí od 180 korún vyššie, to už by som povedala, že má správca v poplatku za správu aj vyúčtovanie PRVN. Zo 110,- korún by som to ani nežiadala od správcu, aby to platil z poplatku za správu. Tak či tak mal byť poplatok za vyúčtovanie schválený na zhromaždení. Aj to akou formou sa bude uskutočňovať platba za službu. Nechápem ako firma, ktorá robila vyúčtovanie nereflektuje na reklamácie? To sú čo za spôsoby? Predsa vyúčtovanie robila na základe zmluvy a nejakého výberového konania. Musí si byť predsa vedomá toho, že reklamácie sa môžu dávať do 2 rokov od vyúčtovania. Predpokladám, že ste SVB. A ešte by ma zaujímalo tie byty čo sú zverejnené sú aj na prízemí, pod strechou, alebo aj poloha bytov je totožná? Môže byť totižto aj to koeficientované. Jednoznačne musíte mať uznesením určený spôsob výpočtu PRVN, ako sa v ňom bude uplatňovať vyhláška 630/2005.
duves
30.08.07,11:49
Z pripojených linkov vyplýva, že za správu platíte Sk 110,- mesačne. Takže ja osobne si nemyslím, že by vyúčtovanie PRVN malo ísť ešte aj z poplatku za správu. Samozrejme vo väčších mestách sa platí od 180 korún vyššie, to už by som povedala, že má správca v poplatku za správu aj vyúčtovanie PRVN. Zo 110,- korún by som to ani nežiadala od správcu, aby to platil z poplatku za správu. Tak či tak mal byť poplatok za vyúčtovanie schválený na zhromaždení. Aj to akou formou sa bude uskutočňovať platba za službu. Nechápem ako firma, ktorá robila vyúčtovanie nereflektuje na reklamácie? To sú čo za spôsoby? Predsa vyúčtovanie robila na základe zmluvy a nejakého výberového konania. Musí si byť predsa vedomá toho, že reklamácie sa môžu dávať do 2 rokov od vyúčtovania. Predpokladám, že ste SVB. A ešte by ma zaujímalo tie byty čo sú zverejnené sú aj na prízemí, pod strechou, alebo aj poloha bytov je totožná? Môže byť totižto aj to koeficientované. Jednoznačne musíte mať uznesením určený spôsob výpočtu PRVN, ako sa v ňom bude uplatňovať vyhláška 630/2005.
Ano sprava je uctovana sumou 110,-Sk mesacne.
Moj byt je na 1.poschodi, ten iny je na 3.posch. Koeficienty ak tomu dobre chapem, nie su zakonom presne stanovene. Je iba na vlastnikoch ake koeficienty budu dohodnute.
Nie sme SVB. U nas je to samy dochodca. I ked nic proti tomu, ani ja nebudem vecne mlady:D .
Kedysi sme fungovali traja povereni zastupcovia, neskor som sa denominoval a nechal to odobrit riadnou schodzou. Ludia si ma mylili s domovnikom:rolleyes: . Ostala uz iba jedna a mam (e) podzrenie, ze vyuctovanie na zaklade pomerovych meracoch je vyrazne v jej prospech. Podla pomerovych meracov ma naklady na UK na urovni 40% priemeru. Mam podozrenie, ze elektronicky pomerovy rozdelovac(e) su u nej nespravne nastavene, tak vyrazne, ze nacitavanie dielikov je pomalsie. Takze to je ta vec, co ma zaujima.
Elena Navrátilová
30.08.07,12:09
Ano sprava je uctovana sumou 110,-Sk mesacne.
Moj byt je na 1.poschodi, ten iny je na 3.posch. Koeficienty ak tomu dobre chapem, nie su zakonom presne stanovene. Je iba na vlastnikoch ake koeficienty budu dohodnute.
Nie sme SVB. U nas je to samy dochodca. I ked nic proti tomu, ani ja nebudem vecne mlady:D .
Kedysi sme fungovali traja povereni zastupcovia, neskor som sa denominoval a nechal to odobrit riadnou schodzou. Ludia si ma mylili s domovnikom:rolleyes: . Ostala uz iba jedna a mam (e) podzrenie, ze vyuctovanie na zaklade pomerovych meracoch je vyrazne v jej prospech. Podla pomerovych meracov ma naklady na UK na urovni 40% priemeru. Mam podozrenie, ze elektronicky pomerovy rozdelovac(e) su u nej nespravne nastavene, tak vyrazne, ze nacitavanie dielikov je pomalsie. Takze to je ta vec, co ma zaujima.No ak máš také podozrenie, ona musí len dokázať že to tak nie je. Škoda, že si sa denominoval, mohol si to u Vás dať pekne pomaličky systematicky do právneho stavu v zmysle znenia zákona. To je práve to chybné, čo neurobia na začiatku všetci čo začínajú práve v rámci SVB robiť správu. Pri domoch, ktoré sú v správe sa takým niečim zástupcovia ostatných členov nezaoberajú. Prekrýva ich práve správcovská spoločnosť,ktorá má svojich právnikov a celý administratívny aparát. Takže načo si nájsť čas a čítať nejaký zákon. Inak z praxi viem, že zástupcovia ani nevedia rozdiel medzi SVB a domom, ktorý je správe správcovskej spoločnosti. No a to, že ten byt je na 3. poschodí môže práve byť ten rozdiel, že ak sa u Vás odsúhlasila aj príloha č. 2 k vyhláške 630/2005 tam prízemné byty nad pivnicami /nevykurovanými/ majú doporučovaný koeficient. Takže sa nejedná o "nekompetentnú predsedníčku", ale o nekompetentnú zástupkyňu, ktorá vlastne ani nie je štatutár. Iba sprostredkovaný hovorca pre správcu či už to je správcovská spoločnosť, alebo správca.
hrvat
31.08.07,06:52
Z pripojených linkov vyplýva, že za správu platíte Sk 110,- mesačne. Takže ja osobne si nemyslím, že by vyúčtovanie PRVN malo ísť ešte aj z poplatku za správu. Samozrejme vo väčších mestách sa platí od 180 korún vyššie, to už by som povedala, že má správca v poplatku za správu aj vyúčtovanie PRVN. Zo 110,- korún by som to ani nežiadala od správcu, aby to platil z poplatku za správu. Tak či tak mal byť poplatok za vyúčtovanie schválený na zhromaždení. Aj to akou formou sa bude uskutočňovať platba za službu. Nechápem ako firma, ktorá robila vyúčtovanie nereflektuje na reklamácie? To sú čo za spôsoby? Predsa vyúčtovanie robila na základe zmluvy a nejakého výberového konania. Musí si byť predsa vedomá toho, že reklamácie sa môžu dávať do 2 rokov od vyúčtovania. Predpokladám, že ste SVB. A ešte by ma zaujímalo tie byty čo sú zverejnené sú aj na prízemí, pod strechou, alebo aj poloha bytov je totožná? Môže byť totižto aj to koeficientované. Jednoznačne musíte mať uznesením určený spôsob výpočtu PRVN, ako sa v ňom bude uplatňovať vyhláška 630/2005.
Nedá mi ešte jasnejšie dovysvetlenie:
Takže ja osobne si nemyslím, že by vyúčtovanie PRVN malo ísť ešte aj z poplatku za správu. Samozrejme vo väčších mestách sa platí od 180 korún vyššie, to už by som povedala, že má správca v poplatku za správu aj vyúčtovanie PRVN. Zo 110,- korún by som to ani nežiadala od správcu, aby to platil z poplatku za správu.

Výška poplatku nemá vôbec vplyv na to, či by vyúčtovanie mal robit právca alebo SVB alebo nie, ergo či je to vo väčšom meste alebo nie!
Vyúčtovanie služieb a plnení spojených s užívaním bytu je zákonnou povinnosťou správcu, ktoré predkladá v rámci Správy o SVOJEJ činnosti. Správca je povinný spracovať vyúčtovanie nákladov (to je jeho základná činnosť) a ked dodávateľsky, tak na svoje náklady!! Poplatok na správu (je jedno v akej DOHODNUTEJ výške) je pre správcu ZA JEHO ČINNOSŤ! Veď si predstavte, že by správca domu(jedno či SVB alebo profesionálny správca) robil aj sledovanie platieb, vymáhanie nedoplatkov, účtovníctvo, technický výkon správy dodávateľsky. A za všetko by ste dodávateľovi druhýkrát platili! Načo by tam ako zbytočný medzičlánok potom bol? Ved by to bolo také jednoduché, len sa tváriť ako správca.

Nechápem ako firma, ktorá robila vyúčtovanie nereflektuje na reklamácie? To sú čo za spôsoby? Predsa vyúčtovanie robila na základe zmluvy a nejakého výberového konania. Musí si byť predsa vedomá toho, že reklamácie sa môžu dávať do 2 rokov od vyúčtovania.
Práve že to robia neosobne na základe zmluvy. Nie sú viazaní zákonom 182/93 ale obchodným zákonníkom!!! Preto sa nečudujte správaniu dodávateľa. Otázne je či mu správca poskytol všetky údaje podľa zmluvy a či je táto rozpočítavacia spoločnosť povinná uznať takúto reklamáciu správcu.
Kto na to dopláca? Vlastník bytu, ktorý si platí poplatok za správu, kde má tieto činnosti od správcu zo zákona garantované!!
Elena Navrátilová
07.10.07,11:22
http://www.sea.gov.sk/seainfo/clanky/subory/red_prednasky/soltesova.pdf
Celkom zaujímavé. Sú tam aj porovnania s PRVN a bez na m2.
http://teplo.noryl.sk/sk/diskusia/ Neviem, ak je to reklama, vymažem, ale ak niekto potrebuje tieto informácie, mne sa to vidí celkom zrozumiteľné.
severka1
07.10.07,17:08
Ako vase porady a nazory citam, tak za chvilku nebude kurit ziadny z nas,:--- no ani sa necudujem, pri dnesnom vysokom standarte /peniaze:cool: / asi na to ani nebudeme mat. A tak milovane pulovre a svetre aspon doma donosime, ved co aj tak sa planeta otepluje no a mozno budu u nas zit aj ozajstne opice :D /nielen tie co nam stale nieco namiesaju financne do rozpoctu:mad: / a ty sa staraj clovek obycajny! No a potom si budeme montovat povinne klimatizacie,:confused: a na tie budeme musiet dat regulatory zimy :confused: a potom merace zimy :confused: atd, pokial nas netrafi slak, alebo nove zakony o klimatizacnom ochladzovani.
Kušnierik
07.10.07,19:58
Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem

Na zaklade vynosu URSO č. 6/2007 mate možnosť s prihliadnutím k realnej potrebe prehodnotiť a objednať zmluvné množstvo tepla pre ojekt, a nazaklade vyhlašky č. 630/2005 určit spotrebnú, zakladnú zložku, a koeficienty. Na zaklade tohoto vymeru nám posiela správca bytov list s tlačivom ktore po schvaluje členská schôdza vlastnikov bytov. Mame odsuhlasene až do odvolania. Stym že spotreba TUV, a UK sa koriguje podla poslednych troch rokov. Ahoj
Neozeraj na chybi ale na osah
Elena Navrátilová
14.10.07,04:15
Celkom vydarený názor.
Halli
14.10.07,13:38
"Verím, že dosiahnuť povinnosť merania spotreby tepla v bytoch veľkých domov je cieľom všetkých, ktorí majú zmysel pre občiansku ohľaduplnosť a samozrejme pre ekonomickú spravodlivosť. "


Voči tomuto vyňatku z uvedeného článku, len toľko....tento zmysel pre občiansku ohľaduplnost je nezmysel dosiahnúť . Po svojich skusenostiach nesúhlasím s meračmi dovtedy kým budú v takom rozsahu a takej rozpočítavacej technike aká tu v súčasnosti je.
Halli
15.10.07,16:38
Ešte ma napadla jedna myšlienka...keby ludia mali zmysel pre občiansku ohladuplnost neboli by im treba žiadne merače. Už davno prešli časy, keď boli prekúrené paneláky, ludia chodili sporo odetí a vetralo sa celý deň vetračkami. Dnes sú paneláky a ich tepelné sústavy vyregulované a NIE SU prekúrené, veľa ludí si vdaka meračom platí za ZIMU .
Troška zainteresovanosti opačným smerom a vediet narábat s ventilmy -len ventil šetrí, nie merač...a nehladiet len na to kolko sa mi vráti z vyučtovania ak budeme celý den vypnutí a budeme sa priživovat na susedoch...len trošku tej "občianskej ohladupnosti" a nebolo by treba vyhadzovat dalšie financie na merače a rozučtovanie .To si nikto ešte nespočítal že tým stratí ovela viac? Vymyvať hlavy ľudom to je dnes trend, ktorý viac ublíži než pomože.
PetrP
16.10.07,17:14
Ešte ma napadla jedna myšlienka...keby ludia mali zmysel pre občiansku ohladuplnost neboli by im treba žiadne merače. Už davno prešli časy, keď boli prekúrené paneláky, ludia chodili sporo odetí a vetralo sa celý deň vetračkami. Dnes sú paneláky a ich tepelné sústavy vyregulované a NIE SU prekúrené, veľa ludí si vdaka meračom platí za ZIMU .
Toto je bohužel pouze pěkná teorie. Jakožto firma která provádí rozúčtování provádí, jsme již párkrát zažili přístup ve stylu "po deseti letech měření již umíme přeci hospodařit a měřiče již nepotřebujeme", ale bohužel (zde uznávám, že bohužel pro uživatele) tato teorie nefunguje. Po sundání měřidel (nebo oznámení, že se podle nich nebude platit) začne každý najednou topit více (protože to přece může zaplatit soused) a najednou spotřeba celého objektu jde opět o 20-25% nahoru. Berte prosím tuto informaci jako praktickou zkušenost rozúčtovatele.

len ventil šetrí, nie merač
Bohužel ventil šetří pouze v případě, že měřič "donutí" uživatele jít a otočit s ním. A každý nechť si sáhne do vlastního svědomí jestli to tak není.
Halli
16.10.07,18:11
Peter v poriadku máš svoju pravdu, mne išlo ale poukázat na to, že pekná teoria je aj to, že chce niekto dosiahnut občiansku ohladuplnost a apelovat na to ako maju narabat s meračmi...to je absurdné, kedže tu už je to len o peniazoch....a čo ked sa u vas zvyšila teplota? chodili nebodaj ludia v trenkach po bytoch ako kedysi? čím viac sa predsa šetrí, tým viac je priestor pre zvádzanie fixných nákladov, neprinieslo to žiadne prilepšenie pre penaženky ludi, ani po troj štvornasobnom šetrení...a to už mám čo z toho života, ked sedim vo svojom byte ako chudera zabalena v deke? čo také sa stalo? máte nebodaj po vyregulovaní a "sundani" meračov prekurene byty? Ja aj s tebou v niečom súhlasím, ide mi však o princíp a ľudskú dostojnost...
Halli
16.10.07,18:23
Bohužel ventil šetří pouze v případě, že měřič "donutí" uživatele jít a otočit s ním. A každý nechť si sáhne do vlastního svědomí jestli to tak není.

Nie merač donutí...ale vidina usporených penazi, mam skusenosti s tým že za 10 minut po montaži meračov mala vačšina vlastnikov ihned zatvorené ventily...aj ked sa upozornovalo na to že treba nechat sústavu natlakovat a zabehnut... to je to svedomie-penaženka.Stretávam sa z domacnostami, kde maju ako v mrazničke, tu sa o svedomi nedá vobec hovorit...mohla by som poračovat dalej a mám vela skusenosti, ale s rozpočíanim nakladov kde su merače bohužial dobré nemám...na rozdiel od domu, kde tieto nie sú a merače by vyslovene chceli len Tí čo sa doma nezdržujú.Prečo asi? No však prečo nemat postarané o byt zo všetkých stran, ked tam nebývam a ostatní sa mi zložia na to aby mi nezmrzli kvety, nerozpadol sa nábytok.Na rodinnom dome by som si to asi nedovolil a moje svedomie? no čo po nom...:rolleyes: hlavne že budu prachy na vyučtovaní.
PetrP
16.10.07,18:26
Poměrové měření je v současné době většinou firem praktikováno tak, že kdo zavře ventil, neměl by podle těchto firem nic platit. To bohužel vede k naprosté deformaci chování uživatelů. Platba by měla být v souladu s telotou místnosti. Zde platí, že na 1K rozdílu od 20°C je třeba zhruba 6% nákladů. Pak se nemusím obávat toho, že pokud mám raději telotu kolem 22°C budu platit dvojnásobek úhrady těch co nebudou topit. A bude na každém z uživatelů si svobodně vybrat jak chci vytápět. Je to pouze o zvoleném systému rozúčtování a následném poučení uživatelů.
Halli
16.10.07,18:56
Poměrové měření je v současné době většinou firem praktikováno tak, že kdo zavře ventil, neměl by podle těchto firem nic platit. To bohužel vede k naprosté deformaci chování uživatelů. Platba by měla být v souladu s telotou místnosti. Zde platí, že na 1K rozdílu od 20°C je třeba zhruba 6% nákladů. Pak se nemusím obávat toho, že pokud mám raději telotu kolem 22°C budu platit dvojnásobek úhrady těch co nebudou topit. A bude na každém z uživatelů si svobodně vybrat jak chci vytápět. Je to pouze o zvoleném systému rozúčtování a následném poučení uživatelů.

Tak to u nas neviem kto tak rozpočítava, ze kto zavrie ventil nemal by platit, to je blbost, v rozučtovaní sa predsa stanovuje pomer bytu voči spol.priest, dalej su tu koeficienty a my sme si dali ešte aj zohladnenie prestupov tepla medzi bytmi, čiže kradnutie tepla susedmi...ale ani toto všetko nestači. Ja mám v dome kde bývam vyregulované už 4 roky teplota sa pohybuje od zákonom predpisaných 2O do 22 stupnov a všetci su spokojní, bez meračov.V dalších dvoch domoch maju merače, platia sice samozrejme oniečo menej, ale sú tam obrovské rozdiely. Vela ludi sa stažuje, že nevykuria aj ked naplno otvoria, maju problémy s odvzdušnovaním, zahliadaju sused na suseda že má zatvorené atd....a že maju zimu...to su moje poznatky. Merače su dobré pre ideálnych, reálne, bezproblémovo, solídne rozmýšľajúcich a ohľadupnýh ľudi.:D
duves
21.10.07,06:38
To je vsetko pekne, ake argumenty funguju. Tiez mamem merace, digitalne a mam podozrenie na machinacie. Podla toho co tu pisete nie je teda mozne aby 2 take iste byty mali tak vyrazne rozdielne naklady vo vykurovani ako u nas v dome.Lenze ako z toho von?
Elena Navrátilová
21.10.07,09:00
To je vsetko pekne, ake argumenty funguju. Tiez mamem merace, digitalne a mam podozrenie na machinacie. Podla toho co tu pisete nie je teda mozne aby 2 take iste byty mali tak vyrazne rozdielne naklady vo vykurovani ako u nas v dome.Lenze ako z toho von?Ale je možné... práve preto sú aj proti meračom. Môžešmať rovnako situovaný byt, rovnako nastavený termostatický ventil, aj rovnako dlhý čas. Stačí ak je pod Tebou, nad Tebou alebo susediaci byt prázdny byt a platíš úplne odlišný náklad na kúrenie. Samozrejme pri rovnakej rozlohe. Teplo prechádza aj cez susediace steny, podlahu, plafón. Ale pri vyúčtovaní uvidíš ten rozdiel. Preto nechápem ako mohli vydať v takom znení vyhlášku 630/2005. Sú to fyzikálne zákony.
duves
21.10.07,09:29
Inak to poviem. Ten prvy rok s meracimi a naslednym vyuctovanim boli taketo skusenosti: sused co ma velky byt situovany na juh sa odstahoval do novopostaveneho RD a byt bol prazdny celu zimu. Vypol radiatory a bolo. Dostal echt preplatky (byt prenajal az po zime). Niekto tu píše, že tie merače meraju aj vtedy, ak su radiatory vypnute. Co sa mi zda blbost. Zasa moja skusenost: maloval som radiator s meracom v lete na balkone. Pieklo nan slnko. Merac napocital nejake dieliky. Nie vela nastastie. Nuz co, moja chyba.
Len velky problem je, ze moja susedka nado mnou mala naklady na kurenie 15 litrov, ja takmer 30 a to sa moja polovicka vecne so mnou hadala, ze preco to stale zatvaram. Tak fakt neviem o com su tie merace.
Alebo je v tom este nieco ine? "Susedka" je poverena zastupkyna v bytovom dome. Konštanty, resp. nastavenia meračov nie su transparentne. Telefonoval som s istym technikom, ktory mi potvrdil moje podozrenie: merače sa nastavuju dielensky, t.j. vo firme, bez pritomnosti uzivatela ci majitela bytu, kde budu instalovane. Jednoducho je "priestor" nastavit merač tak, aby aj o 50% meral pomalsie, resp. rychlejsie. Proste sa mu prideli ina konstanta. Uz chapete?
Merač nemera ziadnu fyzikalnu jednotku, iba imaginarne cisla. Zavisi vsak, ci sa nacitavaju tak, aby to zodpovedalo prave tomu vyhrievaciemu telesu. Inak to bude pri 8 clankovom radiatore a inak pri 16 clankovom. Uz to neviem zrozumitelnejsie vysvetlit.
Elena Navrátilová
21.10.07,10:11
Čo sa týka machinácií... s tým nemám skúsenosti. Ale čo sa týka rozdielnosti veľkosti vykurovacieho telesa asi toľko. Samozrejme, že inak sa správa vykurovacie teleso, ktoré má 16 rebier a 8 rebrové. Rovnako veľkú miestnosť rovnakým nastavením na termostate vyhrejú podľa mňa za rovnako dlhý čas, ale inak je rozložené teplo vo vykurovacom telese. To by mal byť jediný rozdiel. My máme digitálne PRVN takže problémy s reagovaním na slnko nemáme. Samozrejme, že v byte, ktorý je prázdny a sú odstavené ventily sa platí iba od rozlohy bytu keďže na telesách nie je nameraná spotreba. To je príve to, čo spôsobuje rozdiely v nákladoch na kúrenie. Keby to bol byt bez susedov, zamrznú vykurovacie telesá, mráz ich potrhá. Takto ho vyhrievajú susedia a zabráni sa práve tomu poškodeniu vykurovacích a iných rozvodov v byte. Vlastne susedia to zaplatia. S tým "nastavením" meračov je podľa mňa blbosť, ale nič Ti nebráni skúsiť požiadať na prekontrolovanie meračov. Myslím, že zásah do nastavenia meračov môže robiť len výrobca. A ak suseda býva v byte, ktorý je rovnaký ako Váš sama, samozrejme má v izbách povypínané kúrenie a aj Vy jej ich vyhrievate. Skúsim takto: máš termostat na 4 a ona 0, Tebe neustále dokuruje na nastavenú teplotu aj ten únik do jej bytu. Dúfam, že Ťa nezavádzam a je to zrozumiteľné, ale ja som toho po nete poštudovala koľko sa dalo a toto mi z toho vyšlo. ;)
duves
21.10.07,12:58
Vies, ja som typ, ze skor nez poviem ortiel, tak prestudujem, poradim sa. Uz tu niekto napisal, k tomu mojmu problemu, ze az taky rozdiel to nemoze byt. Este pozriem ten zakon o rozuctovani a o koeficientoch. Lenze tam sa pise, ze je to doporucovane. Cize nie zavezne. Suhlasim, ze takto sa predsa nemoze tvorit legislativa. Nieco ako na sposob: "ak vodic uvidi červenu, doporucujeme zastavit"
JulcoZulco
14.12.07,19:33
zdravim vas, mam jednu prosbu o radu. dnes mi priviezli novu pracku a to je proste dlha story. velmi to skratim a rovno sa spytam, su termo ventily a merace na radiatoroch povinne? alebo inak povedane, je stanovena nejaka doba, dokedy maju byt namontovane? thanks a lot, julco ;)
Halli
14.12.07,19:48
zdravim vas, mam jednu prosbu o radu. dnes mi priviezli novu pracku a to je proste dlha story. velmi to skratim a rovno sa spytam, su termo ventily a merace na radiatoroch povinne? alebo inak povedane, je stanovena nejaka doba, dokedy maju byt namontovane? thanks a lot, julco ;)
Nie sú povinné, ale povinné bude odsúhlasiť si vlastníkmi v dome, že ich nechcú...to zas vymysleli poistku pre prípad, keď sa vlastníci nevedia dohodnúť a zistili, že merače nie sú jednoznačne a bezvyhradne správny systém rozpočitavania tepla v jednotlivých bytoch domu ako celku.


...citujem z Korzara a mám podobný názor:
"Prezidentka Združenia vlastníkov bytov na Slovensku Zdenka Jurčáková tvrdí, že montovať merače na radiátoroch našťastie povinné nie je. Kedysi sa o tom uvažovalo, mali sme sa prispôsobiť normám Európskej únie, no združenie vlastníkov bojovalo za to, aby si ľudia mohli vybrať, či chcú, alebo nechcú merať teplo na každom radiátore. Ak sa tak teda vlastníci dohodnú, nemusia. "Ide o okrádanie spotrebiteľa, doslova z vrecka do vrecka. Nemáme s meračmi dobré skúsenosti, chodí nám kopec sťažností. Tým však nechcem povedať, že kto je s tým spokojný, aby si ich dal odmontovať. Podľa skúseností je však najdôležitejšie vyregulovať tepelný systém a namontovať regulačné ventily."