beatar Vie mi niekto poradiť, ak SZČO vlastní reštauračné zariadenie, má nárok i on na stravné vo vlastnom zariadení? Momentálna čiastka je 89,- Sk čo sa dokladuje fa za stravné šeky alebo blokom z restaurácie, on má samozrjeme len bloky za nákupy surovín. Čo v jeho prípade?
Reálne by mi vychádzalo, že náklady na suroviny na jeho stravné/obedy/, neprevyšujúce dennú hodnotu 89,- Sk by mali ísť do réžie ako náklad na stravné podnikateľa.
Kto má aký názor?
Bločky z nákupu surovín do kuchyne sú nákupom materiálu, z nákupu tovaru, ktorý nemení svoj tvar ďalším spracovaním je nákupom tovaru, samozrejme, že hovorím o JÚ, na náklady, resp. v JÚ výdaje si vyhotov interný doklad, kde rozpíšeš jednotlivo do výdajov za podnikateľa (SZČO)
z dôvodu, že nepoužiješ SF pre zamestnávateľa, ale len pre zamestnancov,
a zvlášť rozpíšeš za zamestnancov, no a nezabudni pri tomto použiť aj čerpanie sociálneho fondu. Ak si platiteľ DPH, v tom prípade v príjmoch (tržbách) nezabudni na odvod DPH z čiastky, ktorú uhrádza zamestnanec, no a potom následne príjem od zamestnancov do pokladnice, prípadne cez mzdu.