balala
Kupujeme materiál na kg. potom ho náš pracovník spracuje, naseká na ks, ktoré sa vydávajú do spotreby.
Vydám to v tej hodnote, v akej som nakúpila a prijmem to v tej istej hodnote, alebo si musím urobiť kalkuláciu a zahŕnúť do ceny aj mzdu toho pracovníka? v podstate ide len o to, že ten materiál naseká, takže maximálne by do kalkulácie mohla ísť jeho mzda (teda jej časť podľa kalkulácie) a odpis toho stroja, čo to bude sekať. iné k tomu nepotrebuje. nemáte niekto skúsenosti s kalkuláciami alebo nejakú metodiku stanovenia kalkulácie pri podobnom prípade? asi by bolo dobré to upraviť aj v smernici, že toľko a toľko ide do ceny.
a ešte som zabudla: do smernice by sme si mali stanoviť, aké straty pri tom vznikajú?
1. zaváňa to rovnako výrobou (teda prinajmenšom je to úprava, t.j. nie je to posunutie tovaru v nezmenenom stave), takže sledovanie rozpracovanosti a dokončenej výroby mi pripadá reálne (neviem presne o čo sa jedná, takže nie je to na 100 %),
2. ku kalkulácii - dobré je napr. vytvoriť si stredisko na túto činnosť a odsledovať si všetky náklady, ktoré by pripadali do úvahy za nejaké obdobie. Tým zistíš skutočné náklady, na základe ktorých si schopná dokumentovať vytvorenú kalkuláciu,
3. pri účtovaní na stredisko zistíš, čo by ti mohlo do kalkulácie ešte vôjsť (okrem tebou uvádzaných napr. aj energie a režijné náklady),
4. pri dobrom účtovaní (prvým východiskom je napríklad spomínané vytvorenie strediska) sama prídeš na to, čo všetko si obhájiš v kalkulačnom vzorci. Nakoľko právna úprava tvorby kalkulácií bola zrušená už v roku 1991 (starým zákonom o účtovníctve 563/1991 Zb.) nenájdeš exaktnú oporu v zákonoch,
5. pozor na rozpracovanosť v závere roka,
6. smernica k % úbytkov pri úprave materiálu je nutná - stanoví sa na základe odsledovaných úbytkov (odôvodnených, nie ukradnutých) za časové obdobie a vlastne zaúčtované náklady ostanú v nákladoch t.j. 501.