nespominate aky ma studna pritok, co je podstatne pri rozhodovani, ake cerpadlo vybrat...zaujimaju vas 2 parametre, prietok a dopravna vyska. Pri tych cislach co spominate by som volil ponorku s vykonom cca 0,5 l/s pri 4 atm, pokial s tym nebudete aj polievat zahradu. Hodnoty sa odcitavaju z krivky cerpadla, nikdy nie zo zaverneho bodu, tzn. pokial je na cerpadle napisane napr. H45m a Q3600l/h, znamena to, ze to, ze pri tlaku 4,5 atm uz cerpadlo netlaci ani kvapku...naopak prietok 1 l/s, co je 3600/h dosiahnete pri nulovom odpore, t.j. pri sani z hlbky 0m a vytlaku do vysky 0m, co je nerealne.
VZDY odporucam nechat spravit cerpaciu skusku, odbornik vam studnu precisti, stanovi maximalne cerpatelne mnozstvo, vysvetli, ako studna funguje, poradi ake cerpadlo, aku sachtu atd. Kazdy den opravujem chyby narobene okolo studni...tak jeden priklad za vsetky: zakaznik si nechal odvrtat studnu. Kupil si na vystave pekne strieborne cerpadlo v akcii za 11000, znacku mu poradil sused. Cerpadlo v surovej studni do 2 minut zadrel. Oprava cca 5000. Nechal studnu vytahat kalovym cerpadlom (2000Sk) a opat zapojil ponorku. Isla hodinu, potom ju znova zadrel. Povedal si ze je to smejd a kupil tentokrat lacne povrchove cerpadlo za 4000, nech nema taku skodu. Cerpadlo islo vzdy iba 2 minuty, potom klesol prietok na velmi slabo.
Dovod bol v tom, ze studna mala vydatnost cca 0,4 l/s. Prvym silnym cerpadlom ju strasne pretazovali a stahovali hladinu az skoro na dno, z toho dovodu studna velmi pieskovala, co sa dialo aj po odkaleni, ale uz menej. Druhe cerpadlo bolo nasavacie povrchove, ktore pri zapnuti stiahlo hladinu a z dovodu odporu nevladalo tahat. To vas mozno caka pri kupe tej nasavacky naslepo ...takze hor sa do obchodu
Po cerpacej skuske sme opravili ponorku este raz, naskrtili sme ju na 0,4 l/s a dodnes co je uz cca 5 rokov vsetko fici ako ma.