sedita Dobrý deň, ja by som sa chcela poradiť ohľadom spôsobu výpočtu DPH zo zostatkovej ceny majetku, ktorú treba odviesť pri zrušení registrácie. Ide o budovu, ktorá bola obstaraná bez DPH v roku 1998, následne bola na nej robená rekonštrukcia. Technické zhodnotenie budovy bolo realizované čiastočne vo vlastnej réžii, čiastočne dodávateľsky, časť faktúr bola od neplatiteľov DPH. Ako by som mala postupovať pri výpočte odvodu DPH? Najskôr z jednotlivých bločkov a faktúr zistím výšku uplatnenej DPH pri rekonštrukcii a potom ako ďalej? Ďakujem vopred za pomoc.
ak nechceš byť voči štátu zbytočne štedrá,
nechceš sa na DPH oklamať, tak si začala dobre. Vieš DPH a máš ZD k tejto DPH, takže vieš čiastkovú OC TZ budovy, ktorá sa vzťahuje k odpočitanej DPH.
K tejto čiastkovej OC vypočítaj odpisy spôsobom, ako si postupovala od roku zaradenia TZ a teda dostaneš aj ZC čiastkovej OC TZ budovy
.
usmievam sa nad svojou terminologiou, ale neviem sa stručne presnejšie vyjadriť, hádam je to pochopiteľné.
a k tej ZC vypočítaš 19% DPH.
Podľa mňa je to logické.
Ešte je tu problém - v ktorom roku bola tá rekonštrukcia robená, lebo povinnosť odviesť DPH pri skončení registrácie platí tuším od r.2004, echce sa mi pozerať do zákona. Mrkni sa sama, a ak bola rekonštrukcia pred účinnosťou nového ustanovenia, tak možno ani nemusíš nič riešiť. treba pozrieť aj príslušné prechodné ustanovenie.