Zavrieť

Porady

Kolac z komunistickej cukrarne

Marne hladam uz nejaky cas kolac, teda recept na kolac, ktory si pamatam z cukrarne z komunistickych cias. Tusim ho volali karamelova kocka, ale s karamelom nemal nic spolocne. Bola to taka kocka, ako slovan kocka, hnede cesto ako podklad, na tom taky hustejsi krem (neopisatelne dobry - bledej farby) a na nom este jeden trochu menej husty krem a posypane to bolo cele nastruhanou cokoladou. Pamata sa niekto?
Usporiadat
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Keď sme tu samé kuchárky: ako dostanem na tú "pipku" ktorá je celá z vareného snehu tú cukrovú polevu??? Hentej pipke chýba oko, v Malackách ju predávali v žltej alebo v ružovej variácii, ale vždy mala čokoládové očko.
1 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Ešte troška zalovím v pamäti: venčeky 1,- Kčs, šamrole malé 1,- Kčs, šamrole pre kolektív 5,- Kčs, gaštanové pyré so šľahačkou 3,-Kčs, harlekýn (v takej umelohmotnej miske ako gaštanové pyré s 3 druhmi krému) 3,- Kčs, strieška ... už si nepamätám......Ale sa chodilo do zelovocu aj na eskimo za 0,50 hal. na ruskú zmrzlinu za 3,- Kčs, na nanuk za 1,- Kčs, jahodovú dreň za 0,50 hal., polárkový sneh 3,- Kčs. Ježišmárja ja toho pamätám .......
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ja nie som moc zakuskova,ale na jeden kolacik si spominam, naposledy som ho kupovala v tych klasickych komunistickych lahodkarstavch.Ani neviem, ako sa volal.

Boli to take velke,ploche placky, asi ako dlan , z jednej strany cokolada, z vrchu to bolo nejake hnede...bolo to take polosuche,skor tvrdsie, tazko sa to odhryzalo
Jaj, bola to dobrotka, skoda, ze to uz nerobia
Naposledy upravil arizona : 17.04.11 at 08:02
3 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Tiež si nespomínam ako sa to volalo, ale mala som to aj ja rada. Taká čokoládová placka...
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
hubatá Dnes, 10:34 PM
Ešte troška zalovím v pamäti: venčeky 1,- Kčs, šamrole malé 1,- Kčs, šamrole pre kolektív 5,- Kčs, gaštanové pyré so šľahačkou 3,-Kčs, harlekýn (v takej umelohmotnej miske ako gaštanové pyré s 3 druhmi krému) 3,- Kčs, strieška ... už si nepamätám......Ale sa chodilo do zelovocu aj na eskimo za 0,50 hal. na ruskú zmrzlinu za 3,- Kčs, na nanuk za 1,- Kčs, jahodovú dreň za 0,50 hal., polárkový sneh 3,- Kčs. Ježišmárja ja toho pamätám .......
Ty si toho ale pamätáš! nebola si referentkou na cenovom oddelení?
0 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Čo spomínate tú čokoládovú placku: neboli tam oriešky, sušené ovocie a nebola to taká grilážová placka?
Hihi, nerobila som na cenovom oddelení ale po robote ako nám padla tak sme chodili na "Korzo" v Bratislave a tam bol mliečny bar na Gorkého ul. a tam sme vždy skončili .... na zákuskoch.
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

neviem, čo bola "komunisticka cukrareň"

ja si pamätam len cukrarne podniku Zdroj.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

arizona Pozri príspevok
Ja nie som moc zakuskova,ale na jeden kolacik si spominam, lebo som ho naposledy kupovala v tych klasickych komunistickych lahodkarstavch.Ani neviem, ako sa volal.

Boli to take velke,ploche placky, asi ako dlan , z jednej strany cokolada, z vrchu to bolo nejake hnede...bolo to take polosuche,skor tvrdsie, tazko sa to odhryzalo
Jaj, bola to dobrotka, skoda, ze to uz nerobia
Marokánka. Už ju reinkarnovali, ale kúpila som ju len raz. Nedá sa porovnať.
3 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Ked som isiel do kina, predavali hrudovu cokoladu s orieskami a turecky med, taky makky s orieskami medzi dvomi oplatkami. Dnes mozem o tej chuti iba snivat. Predvcerom dcera kupila turecky med, ale aj s alabutkou iba skusili a nechali tak, fuj. Zda sa, ze Slovensko sa stalo odbytistom odpadu Zapadu.
3 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Máš pravdu alabut: ešte zákusky si dokážeme ako-tak upiecť a nahradiť. Ale čo s mäsom, zeleninou, ovocím. Nepoznám takú krajinu kde by si tak nevážili kvalitnú úrodnú pôdu ako u nás. Obdivujeme v Grécku, Chorvátsku ich syry, mlieko, zeleninu, ovocie ale sa pozrime aj na to, na akej kamennej pôde sa tie ovce a kozy pasú, ako ju využívajú, ako na malých záhradkách majú navozenú kvalitnú zem (istotne je drahá, keď zahrádka má len 2 á) a o dušu tam pestujú rajčiny, cukiny...... U nás na Slovensku máme dobré podmienky a miesto toho aby sme to využili, všade máme len burinu, po poliach lietajú igelitové sáčky, je tam navozený stavebný bordel, nemá kto pokosiť lebo je to drahé. Na najkvalitnejšej ornej pôde máme postavené OC s obrovskými parkoviskami. A kupujeme všetko zahraničné, lebo sa nám nechce robiť. Len aby nás to o 5-10 rokov nemrzelo, zdevastovanú pôdu budeme len veľmi ťažko s veľkými nákladmi dávať do poriadku - ak nám ju samozrejme nevykúpi zahraničný podnikateľ.
0 0
doktor01 doktor01

doktor01 je offline (nepripojený) doktor01

Ja mám najradšej tieto 2 koláče: Francúzsku kocku a Kuba tortu. Fotky a recept uvádzam v prílohe. Je z roku 1963 -stará dobrá klasika.
FK.JPG  
KT.jpg  
1/1
9 0
verkaz verkaz

verkaz je offline (nepripojený) verkaz

Pamätáte si niekto rakvičky so šľahačkou ? To by& som si dala, len či by boli také dobré ako vtedy.
3 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
doktor01 Pozri príspevok
Ja mám najradšej tieto 2 koláče: Francúzsku kocku a Kuba tortu. Fotky a recept uvádzam v prílohe. Je z roku 1963 -stará dobrá klasika.
Ja mám najradšej .......... asi všetko, okrem tých, kde je nasypaný suchý kokos, ale asi by vyhrala SENČANKA - dávno som ju nevidela. Ale obalamútia ma aj karamelovými veterníkmi, bratislavským rezom, krémešom ...
Ani punčové rezy a čokoládovú hrudku nemám rada, videla som, ako ich robia.

V Maďarsku nikdy nevynechám pravé dobošky - na vrchu má karamelové trojuholníky.

Na spomínanie:
http://smartweb.sk/demo2/sortiment/c...?site=topec.sk
Naposledy upravil Rozalka : 17.04.11 at 13:42
4 0
doktor01 doktor01

doktor01 je offline (nepripojený) doktor01

Rozalka Pozri príspevok
Ja mám najradšej .......... asi všetko, okrem tých, kde je nasypaný suchý kokos, ale asi by vyhrala SENČANKA - dávno som ju nevidela. Ale obalamútia ma aj karamelovými veterníkmi, bratislavským rezom, krémešom ...
Ani punčové rezy a čokoládovú hrudku nemám rada, videla som, ako ich robia.

V Maďarsku nikdy nevynechám pravé dobošky - na vrchu má karamelové trojuholníky.

Na spomínanie:
http://smartweb.sk/demo2/sortiment/c...?site=topec.sk
Čo je SENČANKA? Sem s receptom.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

alabut Pozri príspevok
Ked som isiel do kina, predavali hrudovu cokoladu s orieskami a turecky med, taky makky s orieskami medzi dvomi oplatkami. Dnes mozem o tej chuti iba snivat. Predvcerom dcera kupila turecky med, ale aj s alabutkou iba skusili a nechali tak, fuj.
Zda sa, ze Slovensko sa stalo odbytistom odpadu Zapadu
.
Ak to myslíš všeobecne, tak s tebou súhlasím, ak ide o čaj, kávu či koreniny, ja tomu hovorím pozametali sklady, u nás nekupujem.
Ak si myslel turecký med, tak nesúhlasím, ten robia naši súkromníci a dá sa kúpiť aj dobrý. Niekedy...

Ale aby som ostala v téme - špice s vaječným koňakom
a úplne naj kokosky /linecké koliesko, čokoládový krém, v prostriedku jahodový džem, prikryté kokosovým puserlíkom, boky obliate čokoládou/
Naposledy upravil kukučka : 17.04.11 at 20:43
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Nooo, neviem, ani ja som este dobry nenasla, to bolo kedysi daaaleko lepsie, ako napr. aj zemiakovy cukor, teraz je to uplne nieco ine, fuj.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať