Rada by som sa vrátila k tejto téme:
Ako správne vykladať pojem "obchodník" v zmysle ZDPH, §66 (1) d) v súvislosti s použitým tovarom?
Bežne som doteraz tomu rozumela tak, že "obchodník" je niekto, kto sa venuje (teda robí to opakovane) kúpe a predaju použitého tovaru, typický príklad je bazár.
Dá sa však za "obchodníka" označiť aj firma (platiteľ DPH), ktorá jednorazovo účelovo kúpi od FO použité auto a vzápätí v rovnaký deň ho predá leasingovke na spätný leasing? Má právo takáto firma vyfakturovať leasingovke predaj auta s §66? Zato že auto kúpila na ďalší predaj, hoci ho vzápätí leasuje do svojho majetku?
Alebo nakoľko toto nie je pre ňu obvyklý prípad, teda bežne nekupuje a nepredáva ďalej použitý tovar, ale keďže kúpila od FO, mala by vystaviť pri predaji faktúru s DPH?
V zákone o DPH nie je jednoznačne definovaný "obchodník", ani som nenašla k tomu bližšie vysvetlenie na drsr alebo inde. "V rámci svojho podnikania" som doteraz chápala tak, že niekto podniká tak, že nakupuje a predáva použitý tovar. Alebo možno to rozumieť aj tak, že keď niekto podniká napr. s výrobou okien, ale raz kúpi a predá auto, že je to "v rámci jeho podnikania"?