GABRIELA Prosím Vás, dnes u nás kúpili chlapci 10 jednodňových diaľničných nálepiek, ktoré sa použijú v priebehu asi 5 mesiacov. Mám doklad z ERP , mám nálepky ale celé. Tie dám šofíérom pred cestou. Pokiaľ sa to nepovažuje za ceninu, kam to mám zaúčtovať do doby kedy to dám šoférom? Môžem na 213? DPH si uplatním až v dobe keď si to oni nalepia, použijú a mne vrátia podklad-faktúru?
Gabi smernica. Názorov na túto problematiku môže byť viac. Napríklad:
Mám za to, že cenina pre účely DPH a cenina pre účely účtovné je rozdiel. Ak si nakúpila dialničné známky vopred a zatiaľ ich nevydala do spotreby ... oprávnia Ťa na použitie dialnic v budúcnosti, t.j. v čase použitia a spĺňajú tak podľa môjho názoru aj podmienky pre účtovanie známky ako ceniny do času jej vydania do spotreby.
A čo sa týka DPH?
Dialničnej spoločnosti vznika daňová povinnosť ... a aj Tebe právo na odpočítanie dane. Tj. nespájala by som nevyhnutene čas vydania známky do spotreby s uplatnením práva na odpočítanie dane.
Takže jedna z možností:
- účtovať známku na účet 213 do doby jej vydania do spotreby,
- uplatniť právo na odpočítanie dane pri kúpe ... samozrejme dokladovať podkladovou časťou nálepky.