Zavrieť

Porady

Daňové priznanie - práca v Anglicku

Prosím súrne o pomoc. Potrebujem urýchlene urobiť daňové priznanie pre osobu, ktorá pracovala v roku 2005 na Slovensku aj v Anglicku.
Príjem z Anglicka sa preráta kurzom NBS a daňové priznanie sa robí približne tak ako keď niekto pracuje v Čechách. Alebo je tam nejaký rozdiel. Aký? Ďakujem
Usporiadat
alušik alušik

alušik je offline (nepripojený) alušik

Rozdiel tam určite bude, lebo jedna krajina má metódu zápočtu dane a druhá zase metódu vyňatia príjmov.
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Veľký rozdiel oproti ČR. S Veľkou Britániou máme v zmluve metódu vyňatia z príjmu. Postup pri prepočte na SK je v § 31 ods.2 ZoDP.
apsgroup apsgroup

apsgroup je offline (nepripojený) apsgroup

A s Talianskom máme akú zmluvu? Kde zistím či metoda zápočtu alebo vynatia?
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

apsgroup
A s Talianskom máme akú zmluvu? Kde zistím či metoda zápočtu alebo vynatia?
Pozri link:
https://www.drsr.sk/drsr/slovak/dano...ani/metody.doc
Chana Chana

Chana je offline (nepripojený) Chana

Ďakujem všetkým poraďákom.Chana
Julča Julča

Julča je offline (nepripojený) Julča

Prosím súrne.

Musí podať daňové priznanie aj občan SR, ktorý prevažnú časť roka žil v Anglicku. Na Slovensku nepracoval a zdržal sa tu v roku 2005 cca 21 dní?
Ďakujem vopred za rýchlu odpoveď.
Johanka Johanka

Ak má trvalý pobyt v SR, tak podáva priznanie v SR.
Ak má potvrdenie, že je rezident VB, priznanie v SR nepodáva.
Tvoja otázka je však veľmi všeobecná, lebo posúdiť povinnosť a spôsob zdanenia, na základe toho , že daňovník žil v Anglicku je ťažké.
Julča Julča

Johanka
Tvoja otázka je však veľmi všeobecná, lebo posúdiť povinnosť a spôsob zdanenia, na základe toho , že daňovník žil v Anglicku je ťažké.
Johanka, a čo by si potrebovala vedieť?Pracoval tam oficiálne na pracovnú zmluvu. Len neviem či bol rezident v VB. TO sa podľa čoho posudzuje? Určite viem že má trvalé bydlisko na Slovensku.
Johanka Johanka

Platí vyššie uvedené, ak má trvalý pobyt v SR, podáva priznanie v SR a zdaňuje v ňom celosvetové príjmy.
Tá doplňujúca otázka bola potrebná. Keď niekto niekde žije, neznamená to , že v tejto krajine má aj príjmy. Ak ich má, tak nemusia byť iba zo závislej činnosti .....
Julča Julča

Johanka
Vie mi niekto vysvetliť, čo to je rezident v Anglicku? Musí mať trvalé bydlisko v Anglicku alebo nie? Aké podmienky musí splniť. Je to súrne. Za rýchle odpovede ďakujem.
Johanka Johanka

Vysvetlím Ti kto je rezident SR. Rezident = daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou = daňovník, ktorý musí v SR zdaniiť príjmy zo zdrvojov v SR a príjmy zo zdrojov v zahraničí (tzv. celosvetové príjmy).
Daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou je každý, kto má v SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava, ak nemá v SR trvalý pobyt, ale sa tu zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach.
Pri zdaňovaní príjmov zo zahraničia sa musí postupovať podľa Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia s konkrétnou krajinou, odkiaľ plynú príjmy.
Pre nedostatok času - vyhľadaj si v témach týkajúcich sa zdanenia príjmov zo zahraničia Zmluvu s VB , je tu niekde prilepená a pozri si článok (myslím) 4 , kde sú presné pravidlá na určenie rezidentúry .
Toto nie je ľahká problematika a treba postupovať pri určení rezidentúry krok po kroku podľa zmluvy. Aj keď zrovna s VB máme v zmluve pre príjmy zo závislej činnosti vyňatie príjmov zo zdanenia , takže nie je nič ľahšie, ako tieto príjmy uviesť v DP, lebo to aj tak nemá žiadne dopady na výšku dane v SR.
Fany Fany

Fany je offline (nepripojený) Fany

Ako nájdem článok 4? Tiež ma zaujíma, kedy je rezidentom VB. Ak tam pracuje legálne celý rok, a kto mu dá to potvrdenie o rezidencii?
adaL adaL

adaL je offline (nepripojený) adaL

mam otazku ak pracujem len v zahranici a nemam prijem na sk a vyjde mi, ze mam doplacat dan, treba tu dan v SR aj uhradit? kedy ano a kedy nie? dakujem
Julča Julča

Tak som si našla tú zmluvu medzi SR a VB a prečítala článok 4. Podľa neho by mala byť rezidentom v VB. Problém je v tom, že už týždeň intenzívne zisťuje kto by jej takéto potvrdenie vydal a ani známy ani zamestnávateľ jej v tom nevie pomôcť. Má niekto už potvrdenie, že je rezidentom vo Veľkej Británii. Viete mi pomôcť, kde sa takéto potvrdenie v U.K. vydáva a na koho sa obrátiť?
Za rady ďakujem.
Julča Julča

Tak som si našla tú zmluvu medzi SR a VB a prečítala článok 4. Podľa neho by mala byť rezidentom v VB. Problém je v tom, že už týždeň intenzívne zisťuje kto by jej takéto potvrdenie vydal a ani známy ani zamestnávateľ jej v tom nevie pomôcť. Má niekto už potvrdenie, že je rezidentom vo Veľkej Británii. Viete mi pomôcť, kde sa takéto potvrdenie v U.K. vydáva a na koho sa obrátiť?
Za rady ďakujem.
Johanka Johanka

adaL
mam otazku ak pracujem len v zahranici a nemam prijem na sk a vyjde mi, ze mam doplacat dan, treba tu dan v SR aj uhradit? kedy ano a kedy nie? dakujem
Predpokladám, že daňová povinnosť Ti vyšla v "slovenskom " DP. Daň samozrejme treba uhradiť v lehote na podanie DP, t.j. do 31.3.2005.
Kedy nie? Ak by bola daň nižšia ako 500 Sk.
Johanka Johanka

Julča
Za rady ďakujem.
Toto žiaľ netuším, ale logicky by to mal byť ich daňový (finančný) úrad.
adaL adaL

Johanka ale prijem bol len v uk v sr ziaden. tak myslim ze by sa dan platit nemala. alebo sa mylim? a ked bol prijem zas len v irsku a dan vyjde niekolko desat tisic tak v tom pripade ju treba platit zrejme. nakolko uk ma metodu vynatia a irsko zapoctu..ja sa v tom moc nevyznam, tak dufam, ze sa nemylim
adaL adaL

julca pocula som ze ak pracujes viac ako rok v kuse vo velkej britanii mozes sa stat rezidentom, ale to nemam overene len som to pocula. a potvrdenie by mal vydat vraj Home office.
Velettka Velettka

Velettka je offline (nepripojený) Velettka

Ak si mala len prijem z Veľkej Británie a máš povinnosť podať na SK daňové, tak daň platiť žiadnu nebudeš .... len proste musíš priznať príjem ...

adaL
Johanka ale prijem bol len v uk v sr ziaden. tak myslim ze by sa dan platit nemala. alebo sa mylim? a ked bol prijem zas len v irsku a dan vyjde niekolko desat tisic tak v tom pripade ju treba platit zrejme. nakolko uk ma metodu vynatia a irsko zapoctu..ja sa v tom moc nevyznam, tak dufam, ze sa nemylim
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať