Ja morčacie stehná pečiem vždy na objednávku návštevy. Vnúčatká už môj nick "babika" majú spojený s morčacím hodovaním. Ak sú na prázdninách, často musím piecť opakovane
Pripravujem cca 4kg horných morčacích stehien. Namiesto pekáča používam veľký kastról, ale skutočne veľký, povedala by som "menší zabijačkový".
Morčacie stehná prešpikujem úd. slaninou, umyjem, osolím, okorením, posypem kmínom. Úd. slaninu pokrájam na malé kocky, v kastróly mierne usmažím, pridám trochu oleja a stehná rýchlo opečiem, vyberiem a dám cibuľu. Veľa cibule, ktorá je nakrájaná na plátky, polmesiace. Cibuľu krátko osmahnem do sklovita, vložím opečené stehná a prikryjem pokrievkou.
Mala by som vložiť do rúry a pomaly piecť....ale ja kastról s mäsom nechám na sporáku. Veď plyn je lacnejší, ako elektrika
.
Keď je mäso mäkké vložím do rúry a zapečiem, kým nie je chrumkavá kôrka.
Podávam s ryžou, v nej je nakrájaná mrkva, hrozienka, petržlenová a zelerová vňať. V omáčniku je nachystaný hojný výpek z mäsa, cibule a slaninky, ktorým sa ryža polieva na tanieri. Výpek nebýva mastný, pretože niekedy podľa nutnosti podlievam vodou. Dá sa to podávať i so zemiakovou kašou, ale moja rodina chce výlučne iba ryžu. Manžel a vnučka si k tomu dávajú broskyňový kompót, ale my ostatní si nechceme "kaziť" chuť s kompótom
.