prišlo mi vyučtovnie za byt
Samo?
a skoro ma natiahlo!
Dobre, že len skoro.
Byt mám odpojený od kúrenia, kúrim si el.ohrievačmi,
Odsúhlasené to máš, teda oficiálne?
ale správca mi účtuje 60 eur za teplo na kúrenie, to by som ako tak pochopila, nakoľko teplo ide aj z ostatných bytov.....
Dom je vykurovaný ako celok a sú určené pravidlá rozpočítania nákladov za teplo vo vyhláškach 630/2005 a 358/2009.
Za teplo, ak nie sú v dome PRT sa platí v bytoch s vlastným kúrením podiel z 10 % nákladov domu podla polohy bytu v dome. § 5 358/2009. Ak sa vlastníci nedohodnú inak.
Ak sú v dome, bytoch PRT tak takto:
(3) Základná zložka na dodané teplo podľa odseku 2 sa rozpočítava aj medzi užívateľov bytov a nebytových priestorov, ktorí majú individuálne vykurovanie, pričom podlahová plocha bytu alebo nebytového priestoru s individuálnym vykurovaním sa vynásobí koeficientom
a) 0,0 pri bytoch a nebytových priestoroch v nadstavbách a vstavbách do podkrovia, pri bytoch a nebytových priestoroch alebo ich častiach, ktoré sa nachádzajú na najvyššom podlaží alebo nad priestormi, ktoré nie sú vykurované, alebo v tých bytoch a nebytových priestoroch s individuálnym vykurovaním,
cez ktoré neprechádzajú rozvody vykurovacej sústavy centrálneho zásobovania teplom,
b) 0,25 pri ostatných bytoch a nebytových priestoroch
s individuálnym vykurovaním.
Ak má tvoj byt polohu v dome podľa písmena a) podľa § 7 by si nemala platiť ta kúrenie nič, ale len, ak vlastníci nevyužili možnosť v odseku 10
(10) Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú podľa osobitného predpisu7) inak, rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie podľa odsekov 1 až 9 sa neuplatňuje.“.
čo je ale lepšie,
Sa pýtaš?
v byte mám samostatný el.kotol na teplú vodu a som odpojená od teplej vody.
Teda máš!
Správca mi naúčtoval 221 eur teplo na teplú vodu plus 15 kubíkov vody.
Má na to právo?!?!
Nemá, ak je odpojenie oficiálne, ak neoficiálne na súd sa môžeš obrátiť, ale s jeho rozhodnutia ťa môže môže vystrieť, však sme na Slovensku, že?!
v novom vyučtovaní sa objavili aj dve nové položky s názvom Odmena za zastupovanie vlastníkov 24 eur
A doteraz vám, správcovi robil toho poskoka niekto zadarmo? Treba si to skúsiť, ale za dve eurá ... čí až za dve eurá ... mesačne na byt?
a Režijné náklady 22 eur.
A čo, za čo platíte poplatok na správu domu?
Je to v poriadku?!?!
Poraďte mi prosím niekto!!!!!
Dobre si prečítaj zmluvu o výkone správy! Mala ti tiež prísť
(1)
Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome uzatvoria so správcom písomnú zmluvu o výkone správy. Zmluva o výkone správy, jej zmena alebo jej zánik sa schvaľuje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Schválená zmluva o výkone správy alebo jej zmena, alebo jej zánik je záväzný pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak je podpísaný nadpolovičnou väčšinou vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a správcom.
Správca je povinný schválenú zmluvu alebo jej zmenu doručiť každému vlastníkovi bytu a nebytového priestoru
v dome. Na doručovanie sa vzťahuje osobitný predpis.12e) Zmluva o výkone správy obsahuje najmä
a) vzájomné práva a povinnosti správcu a vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri zabezpečovaní prevádzky, údržby a opráv domu,
b) spôsob výkonu správy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku,
c) zásady hospodárenia s prostriedkami fondu prevádzky, údržby a opráv vrátane rozsahu oprávnenia disponovať s nimi,
d) zásady platenia úhrad za plnenia a hospodárenie s nimi,
e) zásady určenia výšky platieb za správu,
f) rozsah a obsah správy o činnosti správcu podľa odseku 2.
a potom treba isť za správcom.
Ďakujem!!!!!!
A možno mu poďakuješ, tiež.