ahoj,
tak som si priniesla so sebou poznámky a skúsim ti z nich niečo opísať, ale je tam toho viac o účtovaní: Znižovanie ZI v akciovej spoločnosti môže byť:
a. v dôsledku znehodnotenia akcií: 1. s výmenou 2. bez výmeny
b. stiahnutím urč.počtu akcií z obehu na základe rozhodnutia val.zhromaždenia
Znehodnotenie akcií bez výmeny: Podstata je v tom, že nižšia hodnota akcií sa iba technicky vyznačí na pôvodných akciách. Zníženie ZI v dôsledku tohto spôsobu sa prejaví v prospech niektorého zo zdrojov vlastného imania (kapit.fondy,fondy zo zisku, nerozd.zisk min.rokov, výsledok hosp.bežného obdobia).
PR: 1. zníženie ZI v dôsledku znehodnotenia akcií bez výmeny(napr.z nerozd.zisku)
419/428 - keď ešte ZI nie je zapísané v OR, používa sa účet 419
2. výpis z OR - zápis zníženia ZI
411/419
K zvýšeniu niektorého zo zdrojov vlastného imania dochádza v dôsledku toho, že majetok akciovky predstavujúci peňažné a nepeňažné vklady sa neznížil, len sa znížila cena akcií.
Zníženie ZI v dôsledku znehodnotenia akcií s výmenou:
Stiahnutie pôvodných akcií a výdaj nových akcií s nižšou menovitou hodnotou. Vklady akcionárov sa nemenia, len obdržia cenné papiere s nižšou hodnotu a preto sa zníženie ZI opäť prejaví v prospech niektorého zo zdrojov vlastného imania.
PR: 1. Prevzatie pôvodných akcií od akcionárov 419/365 200 tis.
2. Odovzdanie nových akcií 365/419 150 tis.
3. Rozdiel zo zníženia hodnoty akcií 365/napr.413 50 tis.
4. Zápis ZI do OR 411/419 50 tis.
Zníženie ZI v dôsledku stiahnutia akcií z obehu:
Korešponduje s odkúpením akcií od právnických osôb alebo zamestnaneckých akcií.
Takto získané akcie sa nazývajú vlastné akcie. Musia sa vyradiť a teda sa zníži aj ZI.
PR: 1. Stiahnutie zamestnaneckých akcií z obehu 252/211,221,331
2. Zníženie ZI v dôsledku likvidácie vlastných akcií 419/252
3. Zápis ZI do OR 411/419
Ešte tu mám uvedené, že vo výnimočných prípadoch môže dojsť k zníženiu ZI aj vystúpením spoločníka zo spoločnosti.
To je všetko, čo som našla, ale dúfam, že ti to aspoň trošku pomôže...

)