ahuj, chcela som Ti tiež poradiť, ale ako vidím, všetko podstatné už v odpovediach od ostatných členov máš. Každopádne : zimnú kapustu od letnej rozoznáš i pohľadom, letná je svetlejšej farby a zimná má na vrchu hlavy modrý, až modrofialový nádych. Nie každá hlava, ale keď kapustu kupuješ, tak je pravdepodobné že je z rovnakého zberu a vtedy vidíš, že hlávky sú tmavšej farby. No, nič si z toho nerob, niet asi gazdinky, ktorej by sa to nestalo tiež. Ja dávam na dno súdka dobre umyté stonky kôpru, očistený chren, cibuľu, pokrájanú cviklu a jablká. Niekoľko, 5 - 7 hrstí kapusty posypem hrsťou soli, zmiešanej s celým čiernym korením a rascou, dobre utlačím a znova dám cibuľu, jablká a cviklu. Pokračuje samozrejme kapusta, atď. Pritom hrnčekom, alebo naberačkou zberám vytlačenú šťavu, tú potom vylejem , aby sa kapusta dala lepšie utlačiť. Na vrch dám vyrezané drevené dosky a zatlačím kameňom. Prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť v izbovej teplote cca 7 -10 dní. Následne zozbieram vytvorenú penu aj šťavu, ktorú si pri kysnutí kapusta vytvorila, vyumývam súdok v tom mieste a po zatlačení doskami a kameňom dolejem čistú osolenú vodu.