Normy na jedlá si musí vypracovať každý podnik sám, niekedy existovali a ešet sa v obchodoch dajú nájsť normy od Konráda Kendíka (tuším tak sa volá), tie boli pre každého záväzné. Bolo ich niekoľko druhov a dodnes vychádzajú nové vydania. Dnes môžu slúžiť na inšpiráciu resp. ako podklad na vypracovanie svojich noriem. Takže, ak nemáte vhodný kalkulačný softvér, zabehnite do dobrého kníhkupectva alebo antikvariátu a odpíšte si do svojej evidencie normy na jedlá, ktoré u Vás varíte. Tie knihy sú dobré aj na pochopenie tvorby kalkulácií a výroby jedál, sú tam tabuľky strát ... Určite tam nájdete receptúry, ktoré po malej úprave dokážete prispôsobiť svojim potrebám. Normy máte mať aj vzhľadom ku vzťahu SOI, ktorá kontroluje obsah jedla a jeho cenu, teda, či zákaznik dostal na tanieri to, čo podľa normy dostať mal. Sovtvér má v ponuke napr. aj firma Datalock, ale všetko sô to finančne dosť náročné investície.