Muška
Erika,
len si myslím, že musí byť platiteľom DPH podľa slovenského zákona, ak nie je , tak.....
Keby som mohla vyfaktúrovať to nájomné s DPH, tak potom by som už neriešila koeficient.
Ale stále si myslím, že mu nájom musím dať bez DPH.
Chcem podporiť Tvoje myslenie následovným:
Ak poskytujeme službu podľa § 15,2, miestom zd.plnenia je tuzemsko.
Prenájom nehnuteľnosti je oslobodený od Dph podľa § 38,odst.3.
Platiteľ, ktorý prenajíma nehnuteľnosť alebo jej časť inému
platiteľovi, sa môže rozhodnúť, že nájom nebude oslobodený od dane. - § 38, odst. 5
Platiteľ v tomto prípade sa rozumie platiteľ podľa
zákona o Dph (222/2004) definovaný v § 4,odst.5
(5) Daňový úrad je povinný zdaniteľnú osobu podľa odsekov 1 až 4 registrovať pre daň, vydať jej osvedčenie o registrácii pre daň a prideliť jej identifikačné číslo pre daň najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu pre daň. Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane (ďalej len platiteľ ); tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.
Ak prenajímam odberateľovi ktorý je platiteľom DPH v ČR, podľa nášho zákona ho beriem ako odberateľa identifikovaného pre daň v inom čl. štáte.
Z toho mi vychádza záver, že si nemôžeš vybrať, či budeš fakturovať s Dph alebo to bude oslobodené. V tomto prípade bude nájom oslobodený.
Ako som písala v príspevku č. 6 nemusí to mať pre Vás veľký dopad.
Čo sa týka koeficientu , nemám vedomosť dokedy je termín, je to len spomenuté v § 50, že platiteľ si urči koeficient odhadom so súhlasom správcu dane.