Chobot
Je to v zákone o vlastníctve bytov § 5 ods. 2:
" (2) Prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo zmluvy o prevode vlastníctva nebytového priestoru je vyhlásenie správcu alebo predsedu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, že vlastník bytu nemá žiadne nedoplatky na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru a na tvorbe fondu prevádzky, údržby a opráv; to neplatí, ak ide o prvý prevod vlastníctva bytu. Ak ide o prvý prevod vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru, prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo zmluvy o prevode vlastníctva nebytového priestoru je aj vyhlásenie prenajímateľa o tom, že nájomca bytu alebo nebytového priestoru nemá žiadne nedoplatky na nájomnom a na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru."
V podateľni nekontrolujú, či zmluva obsahuje všetky náležitosti a prílohy. Rovnaké to máš aj v obchodnom registri, pracovníci v podateľni nemôžu vedieť, čo všetko musí byť prílohou návrhu. Od toho sú odborní pracovníci katastra (v OR vyšší súdni úradníci či sudcovia), ktorí skontrolujú náležitosti a prílohy návrhu.
V zmluve to nemusí byť uvedené. Musí to byť potvrdené od správcu. Možno TY si si to vedel skontrolovať, ale vyskytol sa kopec prípadov, kedy nový majiteľ kúpil byt, kde starý majiteľ mal desať až stotisícové dlžoby voči ostatným vlastníkom a po predaji bola vymožiteľnosť takéhoto dlhu skoro nemožná. Preto sa pristúpilo k takémuto opatreniu, ktoré by malo zabrániť, aby na predanom byte zostala dlžoba.
Takže koniec dobrý, všetko dobré.

Citat je v poriadku, ale s Tvojim vykladom nesuhlasim. Podla mna sa jedna o exemplarny priklad statnej buzeracie, vyrabania zbytocnej nadprace pre uradnikov. Preco?
1. To ci ma predavajuci nejake podlznosti voci spravcovi nehnutelnosti by malo byt vysostne vecou medzi predavajucim a kupujucim.
2. Vyrobit a vytlacit "potvrdenie " od akoze "spravcu", nijako uradne neoverene, si dokazem na tlaciarni v priebehu par minut.
3. Pravdivost potvrdenia si tak ci tak overuje kupujuci (ak ma o to zaujem), a nie kataster.
4. Skontrolovanie aspon zakladnych nalezitosti pri podani by katastru zabralo urcite menej casu ako cely kolotoc okolo dodatocneho dokladania chybajucich formalit (najma za obmedzenych podmienok komunikacie).
5. Aj keby sa neskor ukazalo, ze potvrdenie sa nezhoduje s realitou, co by to znamenalo pre kataster? Predpokladam, ze uplne nic. Bez rozhodnutia sudu kataster aj tak nemoze svojvolne (resp. na ziadost len jednej zo zucastnenych stran) robit akekolvek zmeny v registri suvisiace s vlastnickymi pravami.
Koniec dobry... ano, tym si u mna kataster ziskal vyznamne plus. Mozno bol len problem v ignorovani telefonov z jeho strany. Vlada ma plnu hubu e-governmentu a informacnej spolocnosti, a obcan sa v praxi musi stretavat s niecim takymto... v 21. storoci.

Vsak aj ja, keby som hned vedel na com som, nerozprudil by som tuto diskusiu... Stacilo max. 5. min. tel. rozhovoru alebo odpoved na e-mail (predpokladam, ze zaberie rovnako cca 5 min.).
Kazdopadne stastne a vesele! Aj vsetkym pracovnikom katastra.