Cecilia Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
Neviem kde ich kupuješ, ale v supermarketoch je výber hádam aj väčší než by bolo treba (až na slovenské výrobky - tých býva poskromne)
Delenie zemiakov na varné typy :
• Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
• Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod
Podľa predpisov na balení musí byť uvedený varný typ odrody.
Dúfam že ti to pomôže.