Zavrieť

Porady

Ako spraviť dobrú zemiakovú kašu???

Som mladá žena a keď môžem tak pomôžem ...viac
Ahojte všetci poraďáci. Ako prosím Vás varíte zemiakovú kašu aby bola chutná? Tá moja sa vždy podarí ako lepidlo.
Usporiadat
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
0 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Cecilia Pozri príspevok
Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
Neviem kde ich kupuješ, ale v supermarketoch je výber hádam aj väčší než by bolo treba (až na slovenské výrobky - tých býva poskromne)
Delenie zemiakov na varné typy :
• Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
• Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod
Podľa predpisov na balení musí byť uvedený varný typ odrody.
Dúfam že ti to pomôže.
0 0
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Ďakujem za odpoveď, nikdy som to nesledovala. Väčšinou kupujem vážené zemiaky, prípadne celé vrece.
0 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Cecilia Pozri príspevok
Ďakujem za odpoveď, nikdy som to nesledovala. Väčšinou kupujem vážené zemiaky, prípadne celé vrece.
Ja tiež kupujem radšej priamo od pestovateľa - ale na dvakrát. Najskôr kúpim malé množstvo (ráno), rýchlo odskúšam v kuchyni kvalitu aj zdravotný stav a ak mi vyhovujú a chutia vrátim sa. V supermarkete kupujem len pri špeciálnych požiadavkách - na vianočný šalát ap.
0 0
Mária.K. Mária.K.

Mária.K. je offline (nepripojený) Mária.K.

Ja zvyknem do zemiakovej kaše dávať okrem masla prevarené mlieko a šľahačkovú smotanu. Potom popučím a vymiešam. Je výborná.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Cecilia Pozri príspevok
Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
Máme odskúšanú odrodu Marabel, varný typ B, kupujeme ju už tretí rok v predajni http://www2.milkagro.sk/ Majú vážené, 5 kg balenia neprané, aj prané.
Naposledy upravil Marína : 14.10.09 at 19:16
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

je to síce už dvojročná kaša, čo ale nevadí pri čerstvejších zemiakoch
Zemiaková kaša

Ošúpané a umyté zemiaky uvaríme v slanej vode.
Chuť zemiakovej kaše vo veľkej miere závisí od správneho uvarenia zemiakov. Kaša z rozvarených zemiakov je vodnatá, ľahko sa strojom prešľahá, pričom vzduch všľahaný do kaše ju robí modrastou, spenenou a nechutnou.
Zemiaky vždy šľaháme s prísadou mlieka a masla. Zemiaková kaša pripravená bez mlieka , len s vodou, nemá správnu chuť.
Mlieko pred pridaním do zemiakov vždy zohrejeme. Použitím studeného mlieka sa kaša stáva mazľavou.
0 0
rdb rdb

rdb je offline (nepripojený) rdb

Tak u nas sa napriklad maslo nepouziva vobec. Kvoli dietetickym problemom robime kasu takto.
Uvarene zemiaky roztlacime roztlacadlom na zemiaky. Ked je vsetko roztlačené vezmeme horuce mlieko (polotucne alebo nizkotucne) prilievame do zmiakov a slahame jednou metlickou (nie dvomi) z rucneho slahaca. Hustotu menime len mnozstvom horuceho mlieka. Je to vynikajuca nadýchana a pri tom dietna zemiakova kasa.
Zemiaky maju totiz zo vsetkych beznych priloh najmenej kalorii. Menej ako ryza! Kaloricke sa stavaju len pridavanim oleja, masla, smotany a podobne.
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Ako vidím všetci používate horúce mlieko. Ja na horúce zemiaky dám maslo roztlačím, vyberiem mlieko z chladničky a postupne dolievam, kašu šľahám mixérom. Je skutočne dobrá. Ale najbližšie skúsim pre porovnanie dať horúce mlieko.
0 0
tictac7 tictac7

tictac7 je offline (nepripojený) tictac7

Katarina Pozri príspevok
Ako vidím všetci používate horúce mlieko. Ja na horúce zemiaky dám maslo roztlačím, vyberiem mlieko z chladničky a postupne dolievam, kašu šľahám mixérom. Je skutočne dobrá. Ale najbližšie skúsim pre porovnanie dať horúce mlieko.
nie všetci. Ani ja nie. Len som sa nestačila ešte vyjadriť

Do vody zemiaky a vegetu, po uvarení vodu zlejem, na plátky pokrájané maslo (z chladničky) a mlieko (od oka a tiež z chladničky), zakryjem na také 2 minútky. Potom pekne ručne roztláčam a mlieko podľa potreby dolievam (od prvého kroku je na stole, do chladničky sa dostane až po dorobení kaše)
0 0
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Ako uvarit dobru zemiakovu kasu?
NIJAKO, este som nejedol dobru zemiakovu kasu, take nieco neexistuje.
Naposledy upravil vicktor : 26.10.16 at 09:16 Dôvod: uprava
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať