Ďakujem pekne za odpoveď.
Ešte sa opýtam -
výška odmeny pre exekútora je 20% z vymoženej sumy, bez ohľadu na plné uspokojenie veriteľa
Odmenu si exekútor stiahne z vymoženej sumy pre veriteľa, alebo mu ju musia uhradiť dedičia (ako niečo navyše)?
áno, môžu si nárokovať, ako vyššie uvádzate do výšky aktív
A keď už nebude z čoho uspokojovať nároky veriteľov, potom čo? Akým spôsobom sa to preukáže? Na súde? Ide mi o to, že tých veriteľov je viac ako dosť a postupne sa budú určite ozývať. Tým, ktorí nebudú uspokojení, to bude asi nejakým spôsobom nutné preukázať, aby, ľudovo povedané, dali pokoj.
čisto hypoteticky - ak by ste prijali späť dedičstvo - akým spôsobom si strýko predstavuje vrátenie bytu matke zosnulého?
Netuším, je to na dlhé lakte, telefonáty do Čiech a pod., ale chystám sa v pondelok zavolať aj tej notárke z Prahy, ktorá to má na starosti. Čo viem, je jedine to, že to chce vykonať asi ako napadnutie - ako Naliehavý právny záujem (aspoň si myslím), ako žalobu o určení neplatnosti úkonu - darovania. Len potom nechápem, načo je mu potrebná moja manželka (jeho neter), keď to je hlavne jeho záujem - ak by sa teoreticky vrátil byt do vlastníctva jeho matky, dedičom po nej je, ako jej syn, iba on. Asi mu ide len o to, že v prípade odmietnutia dedičstva z manželkinej strany sa bude dedičské konanie neúmerne naťahovať kvôli určeniu opatrovníctva našej dcéry, keďže ona je dedičom po svojej mame - mojej žene

. A okrem toho, manželkin brat sa nechystá dedičstvo odmietnuť, takže možno by aj stačilo, keby on vystupoval ako ďalší dedič okrem svokrovej tretej manželky. Pravdupovediac, mám trochu z toho všetkého obavy, i keď už viem, že manželka by musela uspokojiť veriteľov len do výšky zdedených aktív, ale máme dosť starostí so zdravotným stavom dcéry a vysokou hypotékou, aby sme sa niekade museli vláčiť po súdoch a dokazovať, že už nič zo zdedeného majetku neostalo.......
ešte doplním : manželka mohla podiel z dedičstva odpredať alebo darovať matke zosnulého
Toto je výborný nápad, vďaka, takisto by svojej babičke mohol darovať podiel aj manželkin brat, len sa obávam, či by to urobila aj svokrova tretia manželka, aby bola vlastníkom celého bytu len svokrova mama. A v tom prípade by sa nemuseli veritelia uspokojovať z tohto bytu (keby teoreticky bola vlastníkom bytu zas svokrova mama)?
Vďaka