Zo stránky drsr.sk dňa 26.7.2005
Stravovanie zamestnancov
Vzhľadom na časté dopyty a žiadosti daňových subjektov zverejňujeme opäť informáciu k problematike stravovania zamestnancov podľa zákona o DPH .
Podľa § 22 ods.1 zákona o DPH je základom dane pri dodaní služby stravovania všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie služby, zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj príspevok alebo dotácia, ktorá je priamo spojená s cenou služby.
V rozsudku Európskeho súdneho dvora z 20.januára 2005 vo veci C-412/03 Hotel Scandic Gäsabäck AB bol vyjadrený názor k základu dane pri poskytovaní služieb vlastným zamestnancom. V zmysle názoru vyjadreného v citovanom rozsudku sa do základu dane podľa § 22 ods.1 zákona o DPH nezahrnie príspevok platený zamestnávateľom, ktorý môže zamestnávateľ zahrnúť do výdavkov na účely dane z príjmov, ako ani príspevok zo sociálneho fondu. Príspevok sa zahrnie do základu dane len ak je platený inou osobou ako zamestnávateľom.
Z uvedeného vyplýva, že základom dane pri dodaní služby stravovania je protihodnota, ktorú zaplatil zamestnanec za cenu stravného lístka, znížená o DPH.
(napr.45 % hodnoty stravného lístka prípadne znížený o príspevok zo sociálneho fondu)
Vyššie cit. ustanovenie § 22 ods. 1 a 2 zákona o DPH je v platnosti od 1. mája 2004.
Napríklad:
Cena jedla bez DPH........................................... 70,00 Sk
55% z nákladov spojených
s poskytnutím jedla (t.j. zo sumy 70,-Sk).......... 38,50 Sk
Príspevok zo soc.fondu .................................... 2,00 Sk
Základ dane bez DPH ...................................... 29,50 Sk
DPH 19% .................................................. ....... 5,60 Sk
Zamestnanec k úhrade ...................................... 35,10 Sk