Zavrieť

Porady

Materská dovolenka - na čo nezabudnúť.

Ahojte poraďáci

chcela by som si zosumarizovať všetky povinnosti ženy na MD, RD voči rôznym úradom, aby som na nič nezabudla. Je tu síce viacero porád na tému MD, ale nikde som nanašla zoznam všetkých bodov podľa aktuálnej legislatívy.
Toto sú povinnosti o ktorých viem (v prípade ženy, ktorá je zamestnaná).

Zamestnávateľ:
- odovzdať zamestnávateľovi žiadosť o materské
-oznámiť písomne mesiac vopred všetky zmeny týkajúce sa MD, RD (začiatok, ukončenie)


ZP: Zamestnávateľ nahlási zmenu platitela poistného na ZP - takže tam netreba nič.

SP:
Po narodení dieťaťa odovzdať rodný list na SP
Na dôchodkové poistenie som prihlásená automaticky bez prihlasovacej povinnosti počas MD.
Po skončení MD a v deň nástupu na RD je potrebné podať prihlášku RLFO, aby dochodkové poistenie za mňa aj naďalej platil štát.
Od 1.1.2011 za mňa počas MD aj RD platí štát aj príspevky na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) bez prihlasovacej povinnosti

Je to tak správne a na nič som nezabudla?
Usporiadat
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

evnka Pozri príspevok
Zaujimava tema.
Viete mi poradit, ake mam povinnosti voci uradom, pripadne co je pre mna vyhodne urobit, ak dostanem pocas MD alebo RD /neviem este ako mi to vychadza/ vypoved podľa § 63 ods. 1 písm. a)? Musim nieco riesit voci uradom?
dakujem.
záleží ozaj, kedy PP skončí, či počas md alebo RD

voči SP:

- aj mamičky, ktorým trvá prac.pomer musia najneskôr prvým dnom čerpania RD podať na soc.poistovnu prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby boli aj počas čerpania RD dôch.poistené, nakolko zamestnávatel nástupom na RD nahlasuje prerušenie poistenia v SP, tj. posledným dnom čerpania md prestávajú byť dôch.poistené ako zamestnanec.

Ak skončí PP počas RD, mamičky majú už prihlášku v SP podanú (teda mali by mať), tj. v SP čo sa týka dôch.poistenia nemusia už riešiť nič. (len potom nezabudnúť na odhlášku)

Ak však prac.pomer skončí počas čerpania MD, tak poistenie v soc.poistovni zanikne posledným dnom trvania prac.pomeru (nie až ukončením poberania materského), tj. prihlášku na soc.poistovnu treba podať najneskôr prvý den po končení prac.pomeru (ak chce súvislé dôch. poistenie).
- Ak skončí PP počas MD ešte pred pôrodom, tak sa podáva prihláška až po pôrode, treba do 45dní, aby bola mamina poistená odo dna pôrodu (lebo ide o poistenie osoby riadne sa starajúcej o dieťa a nie čerpajúcej Md, či poberajúcej materské). Odo dna po ukončení PP do dna pred pôrodom bude mamina bez poistenia v SP.
-Ak skončí PP do 45dní po pôrode, tak predpokladám, ak sa mamina prihlási do 45dní po pôrode, tak môže byť prihlásená odo dna po ukončení prac.pomeru (no lepšie aj tak podať prihlášku najneskôr v den po ukončení PP alebo si toto overiť na ústredí SP a skontrolovať, ako to nahodili do pc v soc.poistovni)

voči zdr. poistovni:
- treba si zavolať na svoju ZP a spýtať sa, či treba dokladovať ukončenie prac.pomeru (napr. zápočtovým listom) a dokladom o priznaní materského, či poberaní materského alebo o poberaní RP. Nemajú ZP rovnaké postupy. A myslím v Dôvere vraj tvrdili maminám, že netreba nič, čo sa mi nezdá.
Počas poberania materksého ste zdr.poistené štátom ako poberatelia materského, počas poberania RP ako poberatelia RP, tj. minimálne zmenu - prechod z poberania materksého na poberanie RP predpokladám treba nahlásiť.

---

Od ukončenia prac.pomeru už nečerpáte MD resp. RD, lebo čerpať ich môžu len tí, čo im trvá prac.pomer. T.j. netrvá už poistenie v nezam ani nem.poistenie zamestnanca. Treba vedieť, že podla terajších zákonov, ak trval pp aspon 2roky pred ukončením bez prerušenia poistenia v SP (predp. poiste. v nezam. trvalo aspon 2roky v posledných 3rokoch, v prípade len pp-ov na dobu určitú v posledných 4rokoch, a to bez poberania podpory), tak nárok na podporu bez nového poist.v nezam. vznikne len pri zaregistrovaní maminy do 1roka od ukončenia prac.pomeru. Ale v tomto sa môže zákona aj zmeniť samozrejme.
Naposledy upravil brčko : 03.09.11 at 13:37
1 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
KEJKA Pozri príspevok
je to tak, podobné tlačivo je aj na PNku
tak potom neviem, prečo nedoniesla tie tlačivá rovno dve....
má len ten jeden originál pre SP, ten musí odovzdať.
Mám ju poslať za lekárom, nech jej vypíše ešte raz to tlačivo?
Ale ved každé tlačivo na ND má špecifické číslo a rovnako 5, či 6 rovnopisov.
ide o žiadosť o materské, potvrdenú lekárom, ale len v jednom vyhotovení - určenom pre SP.
Otázka znie:
čo má mať zam-eľ ako podklad k RLFO - nástup na MD?
0 0
Gabi03 Gabi03

Gabi03 je offline (nepripojený) Gabi03

KEJKA Pozri príspevok
ide o žiadosť o materské, potvrdenú lekárom, ale len v jednom vyhotovení - určenom pre SP.
Otázka znie:
čo má mať zam-eľ ako podklad k RLFO - nástup na MD?
Písomné oznámenie od ZC-a. Ale ja myslím, že kópia žiadosti o materské by mohlo stačiť taktiež.
Ja som túto žiadosť rovno zaniesla do SP, od ZĽa som si to dala iba potvrdiť.
1 0
Vanessa 999 Vanessa 999

Vanessa 999 je offline (nepripojený) Vanessa 999

Dobrý den, som na RD a nie som zamestnná a od 2.5.2012 by som mala nastúpiť na MD z druhým bábätkom čo čakám, ale keď moja firma tu na slovenku už nepôsobí, tak nemám nárok na MD iba z DNP čo som si plaťila? Alebo budem dostávať RD+ čo som si platila DNP? A ešte som sa chcela spítať, či mám aj ja, nárok na príspevok na starostlivosť o staršie dieťa keď moja dcérka bude mať 3 roky až v septembry a kde si mám o to požiadať?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať