Zavrieť

Porady

Vyššia kontrola SVB

Kto mi vie poradiť, kde sa mám obrátiť, aby som poslala kontrolu na preverenie činnosti správcu a predsedu?Aké hlavné zákony ešte okrem 182 mám sledovať?Ďakujem
Usporiadat
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

daila22 Pozri príspevok
nahliadnut môže, ak mu ovšem predseba SVB bude ochotný predložiť požadované doklady, na ktoré ma síce v zmysle zákona nárok, ale ten náš predseda nie je ochotný ani dvere otvorit, nie to ešte niekomu predkladať doklady, čo v takom prípade hm?
zmeniť predsedu...
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Vyššia kontrola SVB je Rada vlastníkov, najsamnajvyššia kontrola je Zhromaždenie vlastníkov!!! Potom už len súd! Ale ten nekontroluje, rozhoduje.
2 0
Semetrika1 Semetrika1

Semetrika1 je offline (nepripojený) Semetrika1

že niekto odpovedať, že na kontrolu má právo človek, ktorého poverí Rada. Aj v našom SVB predsedníčka so správcom nechcú dovoliť kontrolu. Mohlo by sa to robiť aj tak,. že by umožnila pasívny prístup k účtu. To znamená, že by ste mohli ako vlastníci priamo na internete skontrolovať ako Vám prostriedky ubúdajú z účtu. Naša povedala, že ona nemá záujem. Máme 160 jednoduchých vlastníkov, ktorí nepoznajú právne predpisy, na návrh Rady prijali uznesenie, že kontrola sa bude vykonávať tak, že správca poskytne kópie pokladničnej knihy a bankových výpisov.. Správca to napriek odsúhlaseniu zhromaždením vlastníkom odmieta urobiť. ..............................
Keďže sme boli pôvodne družstevná bytovka a ľudia o ničom nemohli rozhodovať, tak si myslia, že správca a predseda sú na rozkazovanie a oni vlastníci to musia počúvať. Vôbec si nedokážu predstaviť, že keby správcovi pohrozili, že s ním prerušia spoluprácu, správal by sa inak. Dokonca si myslia, že Rada im chce škodiť. ............................
Tu by iba pomohol zákon zákonodarcov, že v prípade ak správca a predseda neodpovedia na požiadavku zhromaždenia, alebo Rady 1x im bude znížená odmena napr. o 10 %. Ak tak urobia opakovane, tak ďalších 10 % menej a ak neodpovedia, alebo nebudú rešpektovať požiadavky vlastníkov, tak na 3x sa s nimi automaticky ukončí spolupráca. Správca do 3 mesiacov by odovzdal správu novej správcovskej spoločnosti prípadne by si začali vlastníci spravovať bytovku sami.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Efektivní komunikace v BD je v současnosti velmi slabým článkem a Vámi navrhované řešení má slabinu v možnosti zneužití notorickým kverulantem.

( Jsou registrované případy až tři doporučené dopisy za týden na výbor SVB )
1 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Semetrika1 Pozri príspevok
že niekto odpovedať, že na kontrolu má právo človek, ktorého poverí Rada. Aj v našom SVB predsedníčka so správcom nechcú dovoliť kontrolu. Mohlo by sa to robiť aj tak,. že by umožnila pasívny prístup k účtu. To znamená, že by ste mohli ako vlastníci priamo na internete skontrolovať ako Vám prostriedky ubúdajú z účtu. Naša povedala, že ona nemá záujem. Máme 160 jednoduchých vlastníkov, ktorí nepoznajú právne predpisy,................
máme 160 jednoduchých vlastníkov? ááále choď...
0 0
Semetrika1 Semetrika1

Semetrika1 je offline (nepripojený) Semetrika1

Ospravedlňujem sa, ak som použila slovo jednoduchých. Myslela som bez právnych vedomosti.
Pre Paskov. Tie listy predsedovi a správcovi nepísali vlastníci, ani nejaký jeden kverulant, ale Rada zložená z piatich členov. Na listy Rady ani na uznesenia zhromaždenia správca a predsedníčka nereagujú. Ja som sa preto aj vzdala funkcie člena Rady, druhý člen už odmieta navštevovať a niečo riešiť, pretože ísť na súd je problém, keďže nejestvuje zákon, ktorý by donútil správcu, že musí na list zástupúcov vlastníkov reagovať.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Semetrika1 Pozri príspevok
Ospravedlňujem sa, ak som použila slovo jednoduchých. Myslela som bez právnych vedomosti. Pre Paskov. Tie listy predsedovi a správcovi nepísali vlastníci, ani nejaký jeden kverulant, ale Rada zložená z piatich členov. Na listy Rady ani na uznesenia zhromaždenia správca a predsedníčka nereagujú. Ja som sa preto aj vzdala funkcie člena Rady, druhý člen už odmieta navštevovať a niečo riešiť, pretože ísť na súd je problém, keďže nejestvuje zákon, ktorý by donútil správcu, že musí na list zástupúcov vlastníkov reagovať.
Nuž niekde bude zrada.. Rada má právo na kontrolu účtovníctva jednoznačne. Asi viazne komunikácia, ale aj tak správca je povinný predložiť do 31.5-ty ročné vyúčtovanie a prehľad hospodárenia s financiami vrátane fondu opráv...ak nepredloží je v zákone sankcia, ktorá mu odoberá možnosť poberania poplatku za správu. Treba ho na toto upozorniť listom od právnika, ak to nejde inak ....a potom riešiť veci ďalej. Tažko nám je súdiť, ak nepoznáme príčiny správania sa Vašich zástupcov domu.
0 0
Semetrika1 Semetrika1

Semetrika1 je offline (nepripojený) Semetrika1

Správca 31.5. predloží správu, to je v poriadku, ale on má priamy prístup k nášmu účtu, čiže k naším prostriedkom. To nemalo ani bytové družstvo. Pri kontrole sme našli už v prvom roku nedostatky. Vtedy nám ešte kópie účtov dával, pretože mal zmluvu na dobu určitú. Ako náhle ju získal s tým, že sa musí vypovedať, tak začal byť arogantný. Spolieha sa na to, že na zthromaždenie nepríde nadpolovičná väčšina členov a on sa tým stáva neodvolatelný. Okrem toho previedol zatepľovanie bytovky a v úverovej zmluve je podmienka, že správcu môžeme vymeniť so súhlasom banky. Čiže nepohodlný správca, nemusí nikoho rešpektovať a je v podstate prakticky neodvolateľný. Teoreticky táýto možnosť je, ale je takmer neuskutočniteľná.
Keby to bolo v zákone, tak by rešpektoval aj právo na odpoveď aj povinnésť rešpektovať uznesenia zhormaždenia vlasníkov bytov.
Čiže nie, aby jeden vlastník sa neustále sťažoval. Tu sa jedná o rozhodnutie vlastníkov.
0 0
Semetrika1 Semetrika1

Semetrika1 je offline (nepripojený) Semetrika1

Margita1 Pozri príspevok
Kto mi vie poradiť, kde sa mám obrátiť, aby som poslala kontrolu na preverenie činnosti správcu a predsedu?Aké hlavné zákony ešte okrem 182 mám sledovať?Ďakujem
Žiaľ neexistuje žiadna kontrola nad správcom a predsedom, tú môže vykonávať iba rada. V rade bývajú ľudia, ktorí sa nevyznajú v evidencii. Podľa zákona je správca (predseda) povinný povoliť nahliadať do evidencie vlastníkom. Nie sú povinní Vám urobiť fotokópie napr bankových výpisov a pokladničnej knihy. My v bloku sme chceli od predsedníčky, aby nám povolila pasívny prístup na náš účet, ktorý je pre náš blok. Povedala, že ona nemá záujem o takúto formu kontroly. Občan má právo sa obrátiť na súd do 15 dní, pokiaľ nesúhlasí z nejakým uznesením zo zhromaždenia, ale aby mohol robiť serióznu kontrolu správcu a predsedu, na to naši zákonodarcovia nemysleli. Doporučujem všetkým vlastníkom, aby donútili NR SR, aby tento problém vyriešila spôsobom, že správca a predseda musia poslúchnuť a rešpektovať rozhodnutia zhromaždenia. Ak tak neurobia prídu o úhradu dohodnutých nákladov, tak ako je to, keby správca neposkytol do 30. mája správu o hospodárení. Sústavne máme chyby vo fonde opráv, nevieme aké úroky narástli na úvere, koľko máme splatené. Dávajú nám to, ale sú tam chyby. Keby sme dokonale skontrolovali správu určite by tam boli nedostatky. Keď sme si zakladali spoločenstvo a hľadali správcu, tak sme sa pýtali, prečo všetci majú taký záujem o túto činnosť. Jeden pán nám povedal asi toto: "je tam veľa peňazí a pomerne malá kontrola." TAKŽE NEZOSTÁVA NIČ INÉ IBA PORIADAŤ O ZMENU V ZÁKONE V PROSPECH VLASTNÍKOV.
1 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Ani najdokonalejší zákon nepomôže, ak ho nebudú vedieť vlastníci prečítať a aplikovať.

Keďže ste SVB, nemáte správcu v zmysle zákona, teda vášmu "správcovi" ani zákon nič nariadiť nemôže. Máte nejakú účtovnú firmu, ktorá vám môže urobiť všetko, na čom sa dohodnete zmluvne a čo jej zaplatíte. Ak sa dohodnete, že vám každému vlastníkovi bude robiť kópie a zasielať domov, ona to urobí, ale naúčtuje vám aj prácu, aj toner a papier, aj poštovné. Ak budete vedieť tie kópie aj využívať, teda im rozumieť, asi nepotrebujete nikomu dávať robotu a môžete si to robiť sami.

Pasívny prístup k účtu je tiež možný, ale nie lacný. Skúste sa napr. informovať o informačnom systéme Domus vo firme Anasoft - to je asi to, čo myslíš tým prístupom.
4 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Bohužel zákon 182 /1993 Zz a jeho 12 novel ukazuje na jeho úroveň.

Pasivita na řízení BD je další problém.

Stačí ryhlá rota v BD. ( Je často bez kontroly a zodpovědnosti. )

Potom jsou utrácené peníze neúčeně nebo je to přímo zlatá živnost.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Semetrika1 Pozri príspevok
Žiaľ neexistuje žiadna kontrola nad správcom a predsedom, tú môže vykonávať iba rada. V rade bývajú ľudia, ktorí sa nevyznajú v evidencii. Podľa zákona je správca (predseda) povinný povoliť nahliadať do evidencie vlastníkom. Nie sú povinní Vám urobiť fotokópie napr bankových výpisov a pokladničnej knihy. My v bloku sme chceli od predsedníčky, aby nám povolila pasívny prístup na náš účet, ktorý je pre náš blok. Povedala, že ona nemá záujem o takúto formu kontroly. Občan má právo sa obrátiť na súd do 15 dní, pokiaľ nesúhlasí z nejakým uznesením zo zhromaždenia, ale aby mohol robiť serióznu kontrolu správcu a predsedu, na to naši zákonodarcovia nemysleli. Doporučujem všetkým vlastníkom, aby donútili NR SR, aby tento problém vyriešila spôsobom, že správca a predseda musia poslúchnuť a rešpektovať rozhodnutia zhromaždenia. Ak tak neurobia prídu o úhradu dohodnutých nákladov, tak ako je to, keby správca neposkytol do 30. mája správu o hospodárení. Sústavne máme chyby vo fonde opráv, nevieme aké úroky narástli na úvere, koľko máme splatené. Dávajú nám to, ale sú tam chyby. Keby sme dokonale skontrolovali správu určite by tam boli nedostatky. Keď sme si zakladali spoločenstvo a hľadali správcu, tak sme sa pýtali, prečo všetci majú taký záujem o túto činnosť. Jeden pán nám povedal asi toto: "je tam veľa peňazí a pomerne malá kontrola." TAKŽE NEZOSTÁVA NIČ INÉ IBA PORIADAŤ O ZMENU V ZÁKONE V PROSPECH VLASTNÍKOV.
Semetrika, aký žiaľ, aký? A toto je čo?

182/1993, § 7c

(1) Orgánmi spoločenstva sú

a) predseda,
b) rada,
c) zhromaždenie,
d) iný orgán, ak tak ustanoví zmluva o spoločenstve.

Je možné v zmluve o SVB zriadiť aj štvrtý orgán, prípadne ešte viac orgánov.

(2) Predseda je štatutárny orgán, ktorý riadi činnosť spoločenstva a koná v jeho mene.

SVB sú všetci vlastníci bytov, ( zhormaždenie ) v dome v ktorom je založené SVB.

Predsedu volí zhromaždenie nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na tri roky.

Volí na tri roky, nie je napísané, že musí byť predseda tri roky. A nemusí to byť vlastník bytu, nebytového priestoru v dome.

Za predsedu môže byť zvolená len fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony a je bezúhonná.

Je na vlastníkoch, aby si preverili, či je kandidát spôsobili vykonávať právne úkony týkajúce sa domu. Bezúhonnosť preverí Okresný úrad.

Predseda rozhoduje o všetkých záležitostiach spoločenstva, ak nie sú týmto zákonom, zmluvou o spoločenstve alebo stanovami zverené inému orgánu spoločenstva.

Predsedovi vyplývajú zo zákona isté povinnosti pri správe domu, podrobnosti, ktoré nie sú uvedené v zákone je treba uviesť v zmluve o SVB, prípadne v stanovách SVB.

Predseda navrhuje po prerokovaní v rade zhromaždeniu na schválenie

a) rozpočet spoločenstva na príslušný kalendárny rok,
b) ročnú účtovnú závierku spoločenstva,
c) výšku mesačných úhrad za plnenia,
d) výšku mesačných platieb za správu,
e) použitie prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv,
f) výšku príspevkov do fondu prevádzky, údržby a opráv,
g) vyúčtovanie úhrad za plnenia,
h) podanie návrhu na exekučné konanie, 12ab)
i) vykonanie dobrovoľnej dražby12ac) bytu alebo nebytového priestoru v dome na uspokojenie pohľadávok podľa § 15.

To sú základné povinnosti predsedu vyplývajúce so zákona!

(3) Predsedu odvoláva zhromaždenie nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.

Môže to byť hocikedy v priebehu volebného obdobia, ktoré je tri roky. § 14, odsek 2 nepripúšťa odvolanie predsedu podľa druhej vety odseku. Zvolenie, ak nie je dostatočná ochota vlastníkov zvoliť predsedu väčšinou hlasov vlastníkov, áno.

Ak je predseda odvolaný a nie je súčasne zvolený nový predseda, ak sa predseda vzdá funkcie alebo ju nie je schopný vykonávať z iných dôvodov najmenej po dobu troch po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, do zvolenia nového predsedu vykonáva funkciu predsedu člen rady určený radou.

O dom sa predsa niekto musí starať, tým že vlastníci niekoho poverili spravovať ich dom, tým sa nezbavili svojej zodpovednosti za svoj majetok. Či?

(4) Predseda zodpovedá za škodu spôsobenú spoločenstvu, vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome alebo tretím osobám porušením svojich povinností alebo prekročením svojich právomocí.

Ak predseda prekročí právomoci určených v zmluve o SVB, alebo stanov SVB je zodpovedný za spáchanú škodu.

(5) Rada je dozorný orgán spoločenstva. Rada

Keď je dozorný orgán, tak je povinný kontrolovať všetku činnosť SVB.

a) zvoláva zhromaždenie najmenej raz za rok,
b) kontroluje vedenie účtovníctva a iných dokladov,
c) navrhuje odvolanie predsedu,
d) kontroluje činnosť spoločenstva a navrhuje opatrenia na nápravu nedostatkov.

Činnosť rady vyplývajúca zo zákona.

(6) Rada má najmenej troch členov. Členom rady môže byť len vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome. Členom rady nemôže byť predseda.

Toto je nutné dodržať!

Funkčné obdobie rady je tri roky. Na platné rozhodnutie rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny jej členov.

Volebné obdobie je tri roky, ale nie že musí byť tri roky. Členov rady je možné v priebehu volebného obdobia odvolať.

Členovia rady sú oprávnení nahliadať do všetkých dokladov a záznamov týkajúcich sa činnosti spoločenstva a kontrolujú, či spoločenstvo vykonáva činnosť v súlade s týmto zákonom, zmluvou o spoločenstve alebo stanovami spoločenstva.

V zákone je uvedené nahliadať do všetkých dokladov a záznamov! Čo bráni v zmluve dohodnúť, že predseda je rade povinný vyhotoviť kópie dokladov, záznamov.

(7) Predseda a člen rady nesmie

a) vo vlastnom mene ani na vlastný účet uzavierať obchody, ktoré súvisia s činnosťou spoločenstva,
b) sprostredkúvať pre iné osoby obchody, ktoré sú predmetom činnosti spoločenstva alebo s ním súvisia.

Keď nesmú, tak nesmú! Ak áno, tak porušujú zákon a sú zodpovedný za prípadne škody spôsobené svojim konaním SVB.

(8) Za bezúhonného sa na účely tohto zákona považuje ten, kto nebol právoplatne odsúdený za trestný čin hospodársky, trestný čin proti majetku alebo iný trestný čin spáchaný úmyselne, ktorého skutková podstata súvisí s predmetom činnosti spoločenstva, ak sa naň nehľadí, akoby nebol odsúdený.12a) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov12b) nie starším ako tri mesiace.

Ak nevyhovuje výpis z registra trestov, nevyhovuje ani kandidát, ani pripadne zvolený predseda, ak ho okresný úrad nezaregistruje.

(9) Zhromaždenie tvoria všetci vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome. Zhromaždenie zvoláva rada podľa potreby, najmenej raz za rok, alebo keď o to požiada predseda alebo najmenej štvrtina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Zhromaždenie

Všetko o čom môže, musia rozhodovať vlastníci bytov, zhromaždenie na schôdzi, prípadne písomne.

a) schvaľuje zmeny zmluvy o spoločenstve, stanovy spoločenstva a zásady hospodárenia,
b) schvaľuje rozpočet,
c) schvaľuje ročnú účtovnú závierku a vyúčtovanie úhrad za plnenia,
d) schvaľuje výšku mesačných úhrad za plnenia, mesačných platieb za správu a príspevkov do fondu prevádzky, údržby a opráv,
e) rozhoduje o použití prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv,
f) volí a odvoláva členov rady,
g) volí a odvoláva predsedu,
h) rozhoduje o zrušení, zlúčení, splynutí alebo rozdelení spoločenstva,
i) rozhoduje o úvere a o zabezpečení pohľadávok vyplývajúcich z poskytnutého úveru a o vstavbe a nadstavbe bytov alebo nebytových priestorov,
j) rozhoduje o správe alebo o zmene spôsobu výkonu správy,
k) určuje odmenu predsedovi spoločenstva a členom rady,
l) rozhoduje o ďalších skutočnostiach, o ktorých podľa tohto zákona nerozhoduje iný orgán.

Podľa písmena l) o všetkom, všetkých problémoch, ktoré sa v SVB vyskytnú. Ak nedôjde k dohode, rozhodnutiu, môže ktorýkoľvek vlastník požiadať súd, aby o veci rozhodol, nikto iný už nemôže, leda vyšší súd.

Čo by teda ešte mali poslanci SNR spraviť, zmeniť v zákone, aby mohli vlastníci bytov v SVB kontrolovať ako sa hospodári v ich dome.

Ak vlastníci nepochopili svoje práva a povinnosti vyplývajúce zo zákona, tak potom len nakopať do ...


Mária27 Pozri príspevok
Ani najdokonalejší zákon nepomôže, ak ho nebudú vedieť vlastníci prečítať a aplikovať.

Keďže ste SVB, nemáte správcu v zmysle zákona, teda vášmu "správcovi" ani zákon nič nariadiť nemôže. Máte nejakú účtovnú firmu, ktorá vám môže urobiť všetko, na čom sa dohodnete zmluvne a čo jej zaplatíte. Ak sa dohodnete, že vám každému vlastníkovi bude robiť kópie a zasielať domov, ona to urobí, ale naúčtuje vám aj prácu, aj toner a papier, aj poštovné. Ak budete vedieť tie kópie aj využívať, teda im rozumieť, asi nepotrebujete nikomu dávať robotu a môžete si to robiť sami.

Pasívny prístup k účtu je tiež možný, ale nie lacný. Skúste sa napr. informovať o informačnom systéme Domus vo firme Anasoft - to je asi to, čo myslíš tým prístupom.
Prečítať ho budú vedieť, ale, či aj budú vedieť, čo prečítali? Či to čo prečítali má svoj obsah, alebo ich zaujíma len obsah ich peňaženky. No, môže sa stať, že v knihe je založený aj obsah z peňaženky.

Aplikovať? Polopate im to, že ako ho dokážu využiť v prospech domu, všetkých vlastníkov, nie jedincov, ktorí dokážu zneužívať ich nezáujem, prípadne neznalosť zákona a zo zákona vyplývajúcich ich práv, ale aj povinnosti.

Ako píšeš, môžu si do zmluvy dať, že je predseda im povinný, ale aj to, že mu to zaplatia všetci, prípadne ten kto o kópiu dokladov, záznamov požiada.

Mária, dobre si poradila, len či aj dobre pochopia?
0 0
Lesaka Lesaka

Lesaka je offline (nepripojený) Lesaka

Poradte mi predseda SVB mi dal byt na dražbu papier ešte nemám. To všetko pre 4 mesiace,čo mi poradite?Takisto si dovolil, z vyúčtovania za minulý rok nevrátiť peniaze navyše.Dala som to právnikovi toho tiež ignoruje a posiela mu drzé listy. Teraz predseda SVB oznámil,že sa bude konať schôddza a volba nového predsedu,že odchádza z mesta preč.Istý čas mal mal predseda záujem o náš byt a odvtedy mi škodí ako sa dá. Potrebujem radu ako sa teraz brániť pred dražbou je to malá suma.S ním sa tiež nedalo komunikovať, nemal záujem s nikým nič riešiť a počas svojej funkcie náš tiež okrádal,čo si veľa susedou,ani len neuvedomuje.Ďakujem za radu.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ono to zas nie je zo zákona také jednoduché, že on dá byt do dražby. Ale na druhej strane treba platiť, alebo sa dohodnúť na splátkovom kalendári.

Predseda musí najprv rade vlastníkov predložiť návrh na dražbu, rada môže súhlasiť, že návrh sa predloží zhromaždeniu, teda vlastníkom na schôdzi a nadpolovičná väčšina vlastníkov s tou dražbou musí súhlasiť. Tak.

Zaplať, vyrovnaj dlh a väčšina by nemala dať súhlas na dražbu.


Zákon 182/1993, § 7c, odsek 1, 2

(1) Orgánmi spoločenstva sú

a) predseda,
b) rada,
c) zhromaždenie,
d) iný orgán, ak tak ustanoví zmluva o spoločenstve.

(2) Predseda je štatutárny orgán, ktorý riadi činnosť spoločenstva a koná v jeho mene. Predsedu volí zhromaždenie nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na tri roky. Za predsedu môže byť zvolená len fyzická osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony a je bezúhonná. Predseda rozhoduje o všetkých záležitostiach spoločenstva, ak nie sú týmto zákonom, zmluvou o spoločenstve alebo stanovami zverené inému orgánu spoločenstva. Predseda navrhuje po prerokovaní v rade zhromaždeniu na schválenie

a) rozpočet spoločenstva na príslušný kalendárny rok,
b) ročnú účtovnú závierku spoločenstva,
c) výšku mesačných úhrad za plnenia,
d) výšku mesačných platieb za správu,
e) použitie prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv,
f) výšku príspevkov do fondu prevádzky, údržby a opráv,
g) vyúčtovanie úhrad za plnenia,
h) podanie návrhu na exekučné konanie, 12ab)
i) vykonanie dobrovoľnej dražby12ac) bytu alebo nebytového priestoru v dome na uspokojenie pohľadávok podľa § 15.

§ 14

(1) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov. Oznámenie o schôdzi vlastníkov musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia spôsobom v dome obvyklým.

(2) Pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov sa rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňuje hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených ; to neplatí, ak ide o hlasovanie podľa odseku 3, § 7a ods. 1, § 7c ods. 2 písm. i) a ods. 3, § 8a ods. 1 a 6, § 8b ods. 2 písm. i), § 10 ods. 1 a § 16 ods. 3 a 4.
2 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať