Zavrieť

Porady

Termostaticke ventily, vyregulovanie sustavy, pomerovy merac nedomontovane vo vsetkyc

Ahojte poradaci,
pred 4 rokmi sa u nas v bytovke montovali termostaticke ventily, spiatočkove šrúbenia a pomerove rozdeľovače. Celu srandu sme si hradili mimo FO - to dohadoval byvaly predseda. Pred nejakym casom som ale zistil, ze 3 byty sa nemontovali jeden nebol zastihnutelny, druhy vyhodil monterov z bytu ze on to nechce a treti je prazdny byt v dlhodom sudnom dedicskom konani.
Rozhodol som sa dat domontovat vsetky nalezitosti do bytov, ale tusim ze bude problem, preto sa pytam ako je to zakonne podchytene, pokial sa rozhodlo davno ze budu mat vsetci ( o com neexistuje ziadna zapisnica zo zhromazdenia) ako mam postupovat aby som donutil tychto 2 vlastnikov aby sa im potrebne nalezitosti domontovali, ten prazdny byt dame z FO a prihodime to ako nedoplatok k bytu.
naklady na teplo rozpocitavame 30:70, vyuctovanie nam robi externe spravca a ten mi tvrdi ze je zo zakona aby bolo aspon 80% bytov namontovanych ze tie 3 dorobia odhadom. Nepaci sami to lebo takto odhadovali aj vodu v byte kde nebol merac a po montazi meraca sa ukazalo ze mame noveho vitaza v spotrebe a 1izbovy byt s 2ludmi minie rocne 125m3 teplej a 130m3 studenej vody a ako vidim v zime, teplotu v byte znizuju otvorenim okna, lebo tie povodne ventily sa uz urcite nedaju zatvorit a maju 2funkcie otvorene a zatvorene.
Ponuka na domotaz 1bytu vychadza cca 500€ a poprosim o radu o co sa mam opriet v sprievodnom liste ktory budem posielat s cenami aby sme ich donutili potrebne veci domontovat. nejaky zakon pripadne paragrafy ....
dik
brani
Usporiadat
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

brani Pozri príspevok
priemer na m2 je 7,72€/m2 podla rozuctovania 2011 , tie uvedene byty v 2. su rovnakej velkosti a orientacie k svetovym stranam velkost bytu 67m2
Takže, ak 7,72 x 67 = 517, tak 1. byt je od priemeru -26,5 %; 2. je od priemeru +37,7 %; 3. je od priemeru -7,16 %; 4. je od priemeru +43,1 %; 5. ty si od priemeru -2,51 %.

Teraz otázka, ten byt pod tebou nekúri? Ak nekúri, je to prínos pre dom, ale nie pre tvoj byt, teba. Proste si ako nad nevykurovaným suterénom, o čosi lepšie. Ale sám to nevyriešiš. Ale ako celok dom, spoluvlastníci to môžete. Rozhodnutím o spôsobe rozpočítania nákladov za dodané teplo, Nemusí byť spravodlivý, ani nemôže byť! Ale môže byť účinný? Či nie?

Ak je to byt, ktorý nie je dedične vysporiadaný, to neznamená, že byt nemá vlastníka, vlastníkov. Niekto predsa musí mať kľúč? Tak treba požiadať súd, kto je povinný z dedičov sprístupniť byt.

Vieš, keby ste to platili z FO, tak je povinný na to prispieť, ale keď to vidíte tak, že to je jeho, tak čo vás to trápi, aj to či kúri, alebo nekúri.

Ale ono to tak nie je, ale väčšina vlastníkov si to tak vysvetľuje v bytových domoch. Neuvedomujú si, že najprv je dom, až potom byt v dome. A nie, ako aj niektorí správcovia domov tvrdia, že čo je za dverami bytu je majetkom vlastníka, nie spoluvlastníkov domu, spoločných zariadení. A potom kde je chyba, kto je zodpovedný za problém?
1 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/...-efektivnosti/


Zákon č. 476/2008 Z. z - úplné znenie


Zákon o efektívnosti pri používaní energie (zákon o energetickej efektívnosti) a o zmene a doplnení zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov - Zákon č. 476/2008 Z. z - úplné znenie


……
§ 6

Povinnosti pri spotrebe energie v budovách


(1) Vlastník veľkej budovy10)

a) s ústredným teplovodným vykurovaním je povinný

1. zabezpečiť a udržiavať hydraulicky vyregulovanú vykurovaciu sústavu v budove,


2. vybaviť sústavu tepelných zariadení slúžiacich na vykurovanie automatickou reguláciou parametrov teplonosnej látky na každom tepelnom spotrebiči v závislosti od teploty vzduchu vo vykurovaných miestnostiach s trvalým pobytom osôb,

b) s centrálnou prípravou teplej vody je povinný zabezpečiť a udržiavať hydraulicky vyregulované rozvody teplej vody,
c) je povinný poskytnúť prevádzkovateľovi monitorovacieho systému súbor údajov o celkovej spotrebe energie za predchádzajúci kalendárny rok, ak o to prevádzkovateľ monitorovacieho systému požiada.

(2) Povinnosti podľa odseku 1 môže vlastník veľkej budovy10) previesť zmluvou na správcu.

(3) Za splnenie povinnosti v odseku 1 v bytovom dome zodpovedá spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov alebo správca, s ktorým majú vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome uzavretú zmluvu o výkone správy podľa osobitného predpisu.11)

(4) Povinnosti podľa odseku 1 sa nevzťahujú na vlastníkov priemyselných stavieb, dielní, budov slúžiacich pre poľnohospodársku výrobu a vybraných budov podľa osobitného predpisu.12)



§ 13

Dozor


(1) Dozor nad dodržiavaním tohto zákona vykonáva Štátna energetická inšpekcia (ďalej len "inšpekcia"), 18) ktorá

a) kontroluje dodržiavanie zákona,
b) ukladá opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov a kontroluje ich plnenie,
c) prejednáva správne delikty a priestupok,
d) predkladá ministerstvu návrh na vyčiarknutie audítora zo zoznamu energetických audítorov.


§ 14

Správne delikty a priestupok


(1) Správneho deliktu sa dopustí právnická osoba a fyzická osoba - podnikateľ, ktorá ako

a) výrobca podľa § 4 ods. 1 pri prevádzke, rekonštrukcii a budovaní zariadenia na výrobu elektriny a zariadenia na výrobu tepla nedodrží energetickú účinnosť premeny energie ustanovenú všeobecne záväzným právnym predpisom,
b) výrobca podľa § 4 ods. 2 pri budovaní nového zariadenia na výrobu elektriny alebo pri rekonštrukcii existujúceho zariadenia na výrobu elektriny energetickým auditom nepreukáže možnosť dodávky využiteľného tepla,
c) prevádzkovateľ podľa § 5 ods. 1 až 5 nevyhodnotí energetickú účinnosť, energetickú náročnosť alebo nezašle výsledky hodnotenia do 31. marca prevádzkovateľovi monitorovacieho systému a nezverejní ich na svojej internetovej adrese alebo nepožiada o ich zverejnenie podľa § 5 ods. 6,


d) vlastník veľkej budovy podľa § 6 ods. 1 alebo správca veľkej budovy podľa § 6 ods. 2



1. nezabezpečí hydraulické vyregulovanie vykurovacej sústavy v budove,


2. nevybaví sústavu tepelných zariadení slúžiacich na vykurovanie automatickou reguláciou parametrov teplonosnej látky na každom tepelnom spotrebiči v závislosti od teploty vzduchu vo vykurovaných miestnostiach s trvalým pobytom osôb,


3. nevybaví rozvody tepla a teplej vody vhodnou tepelnou izoláciou,


4. neposkytne prevádzkovateľovi monitorovacieho systému súbor údajov o celkovej spotrebe energie za predchádzajúci kalendárny rok, ak o to prevádzkovateľ monitorovacieho systému požiada,




§ 15

Pokuty


(1) Inšpekcia uloží za správny delikt pokutu

a) podľa § 14 ods. 1 písm. a) a b) a g) od 200 eur do 20 000 eur,
b) podľa § 14 ods. 1 písm. c) od 200 eur do 3 000 eur,
c) podľa § 14 ods. 1 písm. d) od 200 eur do 8 000 eur,
d) podľa § 14 ods. 1 písm. f) od 200 eur do 2 000 eur,
e) podľa § 14 ods. 1 písm. e) od 200 eur do 30 000 eur.
3 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

476

ZÁKON

zo 4. novembra 2008
o efektívnosti pri používaní energie (zákon o energetickej efektívnosti)
a o zmene a doplnení zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 17/2007 Z. z.

Čl. IV.

Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2009 s výnimkou § 5 v čl. I, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára 2010, a § 4 a § 11 ods. 1 písm. b) v čl. I, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. januára 2013.

Ivan Gašparovič v. r.
Pavol Paška v. r.
Robert Fico v. r.
1 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

V životě jsem měl štěstí na vynikající učitele a školy:

SPŠE Frenštát
ČVUT Praha
STU Bratislava


Úplně všechno, co jsem se naučil, jsem potom v praxi potřeboval.




Matematická statistika zatím nemá jednotnou teorii,
ale i tak lze ji s úspěchem aplikovat v praxi.

Je vhodná na složité problémy s komlikovanými vazbami.


V moji analýze podstatný limit tvoří max 140% nejvyšší možná úhrada za teplo.

Postup časem zde zveřejním.




Pozn.

Na funkci chyb úhrad za teplo nemají vliv:

Jednotková cena tepla
Plocha bytu
Orientace bytu na světovou stranu
Podlaží bytu
...
Naposledy upravil PASKOV : 23.10.12 at 01:43
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

http://www.realbyt.sk

Novela vyhlá‘ky ÚRSO č. 630/2005 Z.z.

15. septembra 2009 nadobudla účinnosť vyhlá‘ka Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

č. 358/2009 Z.z. z 20.8.2009,

ktorou sa mení a dopĺňa vyhlá‘ka 630/2005 Z.z., ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody a rozpočítavania množstva dodaného tepla.
Novela vyhlá‘ky reaguje na zavedenie novej meny a aktualizuje mernú jednotku tepla, t.j. slovenské koruny nahrádza eurami a gigajouly nahrádza kilowatthodinami.
Okrem tejto "technickej zmeny" je ale pre vlastníkov bytov a NP dôležité poznať zásadné zmeny v rozpočítaní množstva tepla.
V bytových domoch, ktoré majú na vykurovacích telesách in‘talované pomerové rozdeľovače tepla dochádza k zásadnej zmene (§7, odseky 1,6 a 10). Podľa novely základná zložka tepla na vykurovanie, t.j. tá časť, ktorá sa rozpočítava konečným spotrebiteľom v závislosti od podlahovej plochy tvorí 60% a spotrebná zložka, t.j. tá časť, ktorá sa rozpočítava v závislosti od indikovaných údajov pomerových rozdeľovačov tepla tvorí 40% z celkových nákladov na dodané teplo na vykurovanie.
Doteraz bol vo väč‘ine bytových domov v na‘ej správe pomer medzi základnou a spotrebnou zložkou opačný, t.j. spotrebná zložka tvorila väč‘iu časť nákladov na teplo, spravidla 70%. Novela rovnako ako pôvodná vyhlá‘ka uvádza koeficienty zohľadňujúce nepriaznivú polohu miestnosti v objekte rozpočítania. Na‘e praktické skúsenosti z predchádzajúcich rokov svedčia o tom, že vlastníci bytov v jednotlivých domoch majú rôzne názory na objektívny pomer základnej a spotrebnej zložky, ale aj na používanie koeficientov.

Novela vyhlá‘ky umožňuje vlastníkom hlasovaním rozhodnúť o odli‘nom postupe pri rozpočítavaní tepla, a to konkrétne v zmysle §7, odsek 10 vyhlá‘ky, ktorý znie: "Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú podľa osobitného predpisu inak, rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie podľa odsekov 1 až 9 sa neuplatňuje".


Podľa vyhlá‘ky 358/2009 Z.z. bude prvýkrát rozpočítané dodané množstvo tepla v teplej úžitkovej vode a množstvo tepla na vykurovanie za rok 2010.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

http://www.pravda.sk/

Ľudia šetria na kúrení, teplári žiadajú zvýšenie cien

SITA | 21.10.2012 11:05
Ceny tepla pre domácnosti sa v budúcom roku pravdepodobne zvýšia.

Teplári totiž už avizujú potrebu zvýšenia fixnej zložky ceny tepla,


ktorá tvorí zhruba 30 % z celkovej ceny.



Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný, dôvodom zvýšenia tejto zložky ceny tepla je každoročný pokles spotreby tepla. Ten je spôsobený realizáciou rôznych úsporných opatrení zo strany odberateľov, ako je napríklad zatepľovanie.

Výrobcovia tepla však upozorňujú, že zvýšenie jednotkovej ceny tepla vo fixnej zložke nemusí automaticky znamenať pre odberateľov aj zvýšenie nákladov na teplo.

“Jednotková cena tepla nie je strašiakom. Všetko závisí od toho, koľko si odberatelia tepla objednajú, koľko ho spotrebujú, ako budú šetriť a či výrobca investuje do modernizácie tepelného hospodárstva,“ vysvetlil Obšivaný.

....

Poznámka:

Je to klasická mediání hra teplárenské lobby a URSO


PS
Topolčianská ul.
Bratislava:

Fixní složka za teplo ÚT:

Rok 2009 --- 50%
Rok 2010 --- 53%
Rok 2011 --- 53%
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Slíbené jednoduché vztahy pro BD * brani *


Údaje viz * brani * č75 č85

Měrná platba za ÚT rok 2011: 7.72 EUR / m2

Výpočet pro byty, které neplatí více ani méně než ostatní byty:

Byt 37 m2

Fix = 86 EUR platba za m2
Var = 200 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=286 EUR


Byt bez PRVN k= 1.5 analýza od PASKOV
Fix = 86 EUR platba za m2
Va r= 300 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=386 EUR


Byt bez PRVN k= 1.67 uplatněné v BD Brani
Fix = 86 EUR platba za m2
Var = 334 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=420 EUR


Mezní limit 140% Byt zaplatí = 400 EUR
Mezní limit 150% Byt zaplatí = 428 EUR





Výpočet pro byty, které neplatí více ani méně než ostatní byty:

Byt 67 m2

Fix = 155 EUR platba za m2
Var = 362 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=517 EUR


Byt bez PRVN k= 1.5 analýza od PASKOV
Fix = 155 EUR platba za m2
Va r= 543 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=698 EUR


Byt bez PRVN k= 1.62 uplatněné v BD Brani
Fix = 155 EUR platba za m2
Var = 585 EUR platba za dílky PRVN
Celkem=740 EUR


Mezní limit 140% Byt zaplatí = 724 EUR
Mezní limit 150% Byt zaplatí = 776 EUR

Vidíme, že uplatněním limitu 140% nebo 150% jsou maximální platby bytú bez PRVN od téchto hodnot v toleranci +- 5%.


Montáž PRVN na silu je zbytečná buzerace.

Kdo nešetří na teple, tak po namontování PRVN a s uplatněním limitú bude platit skoro stejně( +- 5% ), jen PRVN jsou u něho jen na okrasu, aproto jsou to pro něho úplně vyhozené peníze.



Kdo má potřebu šetřit na ÚT, ten si sám nechá namontovat PRVN.
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Nerozumiem Tvojmu predpokladu že neobývané byty budú po montáži TRV a hlavicami a PRVN kúriť naplno. Načo?
Skôr by som sa obával druhého extrému- že radiárory uzavrú úplne. Ale to by už Tvoje výpočty neplatili že?
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
http://www.pravda.sk/

Ľudia šetria na kúrení, teplári žiadajú zvýšenie cien

SITA | 21.10.2012 11:05
Ceny tepla pre domácnosti sa v budúcom roku pravdepodobne zvýšia.

Teplári totiž už avizujú potrebu zvýšenia fixnej zložky ceny tepla,


ktorá tvorí zhruba 30 % z celkovej ceny.



Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný, dôvodom zvýšenia tejto zložky ceny tepla je každoročný pokles spotreby tepla. Ten je spôsobený realizáciou rôznych úsporných opatrení zo strany odberateľov, ako je napríklad zatepľovanie.

Výrobcovia tepla však upozorňujú, že zvýšenie jednotkovej ceny tepla vo fixnej zložke nemusíautomaticky znamenať pre odberateľov aj zvýšenie nákladov na teplo.

“Jednotková cena tepla nie je strašiakom. Všetko závisí od toho, koľko si odberatelia tepla objednajú, koľko ho spotrebujú, ako budú šetriť a či výrobca investuje do modernizácie tepelného hospodárstva,“ vysvetlil Obšivaný.

....

Poznámka:

Je to klasická mediání hra teplárenské lobby a URSO


PS
Topolčianská ul.
Bratislava:

Fixní složka za teplo ÚT:

Rok 2009 --- 50%
Rok 2010 --- 53%
Rok 2011 --- 53%


Ošíva sa ale problém je v tomto:
výrobca fakturuje odberateľovi:


a) variabilnú zložku maximálnej ceny tepla vynásobenú nameraným množstvom tepla na
odberom mieste,
b) fixnú zložku maximálnej ceny tepla s primeraným ziskom vynásobenú regulačným
príkonom na odbernom mieste.

pričom sa regulačný príkon vypočíta:
Regulačný príkon odberného zariadenia na odbernom mieste sa vypočíta ako podiel
nameraného množstva tepla dodaného na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody v roku
2010 v kWh a počtom hodín 5300.

preto ak všetci odberatelia znížia spotrebu tepla na polovicu (regulačný príkon bude polovičná hodnota) a preto fixná zložka sa musí zdvojnásobiť. V jednom konkrétnom prípade 50% úspora tepla zvýši prepočítanú jednotkovú cenu kWh o 37% (bez započítania oprávneného zisku pre variabilnú zložku).
Pri čom je pravda, že celkovo zaplatí konečný spotrebiteľ o 25%-30% menej.
1 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Podľa mojich informácií väčšina dodávateľov tepla ide hore 10-15% na fixnej zložke. Najväčšie navýšenie (v % konečnej ceny) bude v TT a Hlohovci, kde fixná zložka tvorí až 90% ceny tepla( kvôli lacnému teplu z Bohuníc), ale aj tak bude cena jedna z najnižších v SR.
1 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Vlastník bytu je na 100% zodpovědný za rozúčtování tepla v BD.


Kdo má potřebu šetřit na ÚT,

ten si sám nechá namontovat PRVN.


PS
Zatím tři byty platí okolo 168% střední platby a
to je vždy výhodné pro * brani * a zbytek v BD.


Nevidím rozumný dúvod se této výhody dobrovolně a iniciativně zbavovat
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Každý podľa svojho vedomia a hlavne svedomia že? :-D
0 0
Lotarka Lotarka

Lotarka je offline (nepripojený) Lotarka

Vy čo ste tu, čo sa týka vyregulovania a ostatných podobných vecí múdrejší, poprosím Vás o vysvetlenie.

Tento rok sme zateplili činžiak. Vyregulovanú sústavu a PRVN máme od roku 2008. Na moje počudovanie, vraj ani skôr zateplené činžiaky v našom okolí neabsolvovali znovu nastavenie vyregulovania sústavy. Mám síce viacej otázok, no toto sú také hlavné:
- Tým, že sa nespraví nové nastavenie vyregulovania podľa potrieb už po zateplení, budeme zbytočne platiť za dodané teplo, ktoré zbytočne pretečie našou sústavou?
- Ak by sme nové nastavenie vyregulovania spravili ako jediný na obvode, môže to mať pre nás nejaký zlý vplyv? napríklad hlučnosť v stupačkách, ktorá sa síce aj teraz riadne zvýšila.

Ďakujem za odpovede.
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Preregulovanie po zateplení treba určite urobiť. Ale treba dozrieť, aby boli na pätu domu alebo sekcií namontované regulátory diferenčného tlaku. Tie zabránia aj hluku, aj nadmernej spotrebe (v spolupráci s radiátorovými ventilmi - aký typ máte?)
Ak to urobíte ako jediný na okruhu bude jediný negatívny vplyv závisť ostatných.
Naposledy upravil Tibor889 : 09.11.12 at 21:41
1 0
Lotarka Lotarka

Lotarka je offline (nepripojený) Lotarka

Termostatické hlavice máme Honeywell.
Takéto máme tiež http://www.herz-sk.sk/assets/Uploads/1-4007-01m.jpg
keď budem mať čas, tak to naše konkrétne odfotím, ale zdá sa mi, že je to také isté.
To je ten regulátor diferenčného tlaku?
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Super, takže máte asi všetko, len treba poriešiť nové nastavenie, samozrejme to treba prerátať na nové tepelné straty. Možno bude nutná výmena regulátora za menší, ale to povie až výpočet. Mám skúsenosti že po zateplení bol tak nízky prietok, že to regulátor v pôvodnej dimenzii nezvládal a začal kmitať. Tam nie je inej pomoci.
1 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

trisestri Pozri príspevok
to uz fakt sa ta absurdita len nabaluje jak .ujistan-ked zdrazovali,tak vraveli ze treba setrit,ako sa zacalo setrit,tak tvrdia ze treba zdrazovat lebo ludia setria a to nie len teplo,nedavno tak argumentovali pri zdrazovani vodneho a stocneho http://byvanie.pravda.sk/peniaze-a-p...zvysenie-cien/
Toto koreluje s absurdnym myslenim ekonomov, ktori sa nahanaju za rastom HDP (Hrubeho domaceho produktu). To, ze rast HDP nekoreluje s rastom zivotnej urovne radovych obcanov, vacsiny, nepozoruju, nevnimaju, nemaju o tom ziadne povedomie. Preto nemam rad ekonomov. Okrem nich nemam rad poistovakov, bankarov a realitkarov. Vsetko prizivnici spolocnosti.
1 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

Tibor889 Pozri príspevok
Ale to je ich vlastná iniciatíva, nikto ich do toho netlačí !!! Čítaj zadanie.
A mimochodom, vo vysokoodporovej sústave spraví 16% nenamontovaných radiátorov "slušný" hydraulický skrat, ktorý poškodzuje namontovaných. Vo vysokoodporovej sústave pretečie cez 16% nenamontovaných radiátorov až 40% prietoku a diferenčný tlak klesá na tretinu. Samozrejme že z údajov, ktoré máme nevieme či a aké termostatické ventily majú namontované a ako je to vyprojektované- staticky alebo dynamicky. A nikto nehovoril že sú byty neobývané a už vôbec či majú spiatočkové ventily.
Javi sa mi, ze sa v problematike vyregulovania sustavy vyznate. Mame takyto problem. Vykurovacia sustava u nas vyuziva lokalny bytovkovy zdroj tepla (aj ohrev TUV je z tohto zdroja) pre 3/4 zo 16-ich bytov. Meranie je wathodinmetrami pre kazdy byt zvlast, i spolocne v kotolni. Meranie wathodinmetrami bolo realizovatelne preto, ze rozvody do jednotlivych bytov su zo spolocnych stupaciek vodorovne v podlahach ( nie su stupacky prechadzajuce bytmi). Na radiatoroch su osadene termostaticke ventily. Ako je to kurenie vyprojektovane, staticky alebo dynamicky, neviem posudit, pretoze nepoznam problematiku do takejto hlbky. Hydraulicke vyregulovanie bolo vykonane specializovanou firmou (stalo to dost penazi). Po case sa vsak zopar clenov spolocenstva postazovalo, ze maju dostatocne teplo a chcu upravit vyregulovanie. A aj opacne nasiel sa byt, ktory pozadoval upravu kvoli nedostatocnemu vykurovaniu. Specialista zo spominanej firmy prisiel a prestavil (priskrtil, resp. uvolnil) privod vykurovacej vody do tychto bytov. Ako technik sa pozastavujem nad tym, ze to takto urobil. Moja predstava dovtedy bola, ze vyregulovanie vychadzalo z vypoctov a ze cela sustava je citliva na hydraulicke tlakove pomery v kazdej jej casti. Preto som predpokladal, ze akakolvek zmena v jednotlivom byte znamena narusenie nastavenych hydraulickych pomerov v celej vyregulovanej sustave a ocakaval by som, ze sa musi korigovat opat nastavenie pred kazdym bytom. Nic take vsak ten specialista znova nerobil.
Teraz naviac nespokojny clen spolocenstva (vraj uplne vypina radiatory ventilmi) tvrdi, ze ma teplo a preto pozaduje namontovanie solo regulacie svojho bytu, aby si mohol rucne prednastavenim pozadovanej hodnoty (coho neviem) aj uplne vyradit vykurovanie bytu (nepotecie vykurovacie medium nielen cez radiatory, ale ani v podlahovych rozvodoch k radiatorom). Poradil mu to, specialista, ktory robil vyregulovanie sustavy. Opakujem, udivuje ma to. Povolenim tohto doplnku by sme dostali do bytovky dalsi nevykurovany byt (jeden uz mame, ked clen s lokalnym kurenim nevykuruje vobec) co hrozne narusa tepelne pomery v bytovom dome.
Prosim o Vase odborne nazory na problematiku vyregulovania takejto vykurovacej sustavy, pripadne kritiku nasich minulych postupov alebo poziadavky na upresnenie popisu stavu.
1 0
Takmerstarec Takmerstarec

Takmerstarec je offline (nepripojený) Takmerstarec

Iba posuvam. Prosim nie je tu na porade nikto z odboru, kto by tu zaujal k vyssie uvedenemu problemu nejake stanovisko, napisal nazor na hydrostaticke vyregulovanie ? Napadlo mi este doplnit, ze v pripade dalsej regulacie na vstupe do bytu pojde uz o tretiu regulovanu uroven v kaskade: Prva je vlecna regulacia kondenzacneho kotla z vonkajsej teploty obytneho domu, druha uroven by bola regulacia bytu na vstupe rozvodov kurenia do bytu na pozadovanu teplotu v byte a tretia je regulacia termostatickym ventilom na teplotu v miestnosti. Myslim si, ze bez dokladnej identifikacie takto regulovanej sustavy sa o nejakom hydrostatickom ci termostatickom vyregulovani neda vobec uvazovat.

Mozno aj hydrostaticke vyregulovanie je nezmyslom v takejto sustave. Ale nie som specialista na oblast ustredneho vykurovania (a dobry kamarat, ktory by mi vedel na to dat odpoved zial uz zomrel).
0 0
zknihy zknihy

zknihy je offline (nepripojený) zknihy

Takmerstarec Pozri príspevok
Iba posuvam. Prosim nie je tu na porade nikto z odboru, kto by tu zaujal k vyssie uvedenemu problemu nejake stanovisko, napisal nazor na hydrostaticke vyregulovanie ? Napadlo mi este doplnit, ze v pripade dalsej regulacie na vstupe do bytu pojde uz o tretiu regulovanu uroven v kaskade: Prva je vlecna regulacia kondenzacneho kotla z vonkajsej teploty obytneho domu, druha uroven by bola regulacia bytu na vstupe rozvodov kurenia do bytu na pozadovanu teplotu v byte a tretia je regulacia termostatickym ventilom na teplotu v miestnosti. Myslim si, ze bez dokladnej identifikacie takto regulovanej sustavy sa o nejakom hydrostatickom ci termostatickom vyregulovani neda vobec uvazovat.

Mozno aj hydrostaticke vyregulovanie je nezmyslom v takejto sustave. Ale nie som specialista na oblast ustredneho vykurovania (a dobry kamarat, ktory by mi vedel na to dat odpoved zial uz zomrel).
Hydrostatické vyregulovanie si zobral odkiaľ? Od agentov s teplou vodou ?
Je hydrostatický tlak - závisí od výšky vodného stlpca / mení sa s výškou / expanzka v kotolni musí dať vyšší, aby voda prišla všade /// nemá nič spoločné s regulovaním.
1, ekvitermika (riadi teplotu odchádzajúcej vody v kotolni )
2, hydrodynamické vyregulovanie sústavy UK sa snaží dosiahnuť (cez reguláciu hydraulických odporov v jednotlivých vetvách (ak sa dá, tak aj cez reguláciu obehovky v kotolni) ), aby každé vykurovacie teleso malo primeraný tlak (nízky spôsobí pomalé prúdenie a teplá je iba časť radiatora // vysoký zas preženie vodu tak rýchlo, že sa nestihne ochladiť o projektovaný tepelný spád = behá veľa a odovzdá málo tepla - - nie je využitá schpnosť radiatora dodávať teplo)
3, termostatický ventil snaží sa udržať (regulovaním prietoku) udržať teplotu v miestnosti na statickej (na ňom prednastavenej ) teplote

Takže pokiaľ máš problémy s termitmi a nerozoznáš hrušky od jablk, nechaj tak.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať