Zavrieť

Porady

Predaj auta - daň z motorových vozidiel

SRO predala auto . Kúpna zmluva bola vystavená 31.12.2015. V zmluve je, že vlastnícke právo z predávajúceho na kupujúceho prechádza zaplatením celej ceny. Zaplatené bolo pri podpise, čiže 31.12.2015.
Ako je to v účtovníctve? Vyradím ho 31.12. ? Aj keď prepis na polícii bol v januári? A čo s daňou z motorových vozidiel? Mala som v daňovom priznaní do riadku 40 / predpokladaná daň niečo napísať? Alebo ako sa to uvádza v priznaní? V poznámkach a tam som mala uviesť, že sa vozidlo predalo?

Doplním, že auto si nový majiteľ prevzal 31.12.2015 a teda v roku 2016 SRO už nebude auto požívať na podnikanie.
Naposledy upravil mariana11 : 31.03.16 at 06:35
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Preštuduj si poriadne zákon o dani z motorových vozidiel - kedy nastáva zánik daňovej povinnosti ...
    a tam nájdeš zmenu držiteľa vozidla. Takže ešte za január 2016 sa bude platiť daň za toto vozidlo.
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    profesional Nesúhlasím. K zmene drżiteľa nedochádza okamihom evidenčného úkonu na ODI, ale okamihom odovzdania vozidla.
    avalik nemusis suhlasit, podstatne je ako si to vysvetluju danovaci

    ja vychadzam z definicie danovnika v § 3
    Daňovník
    Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá
    a) je ako držiteľ vozidla zapísaná v doklade,

    cize kym nenastanu ine skutocnosti uvedene v zakone, danovnikom je ten, kto je zapisany v doklade ako drzitel a rozhodujuci je datum zapisu ... inac by nastavali rozne spekulacie ohladne datumov
    mariana11 Auto sa 31.decembra odovzdalo kupujúcemu a teda sa nepoužívalo ani jeden deň v roku 2016 na podnikanie. A teda prestalo byť predmetom dane podľa §2. A práve preto si myslím, že netreba v roku 2016 platiť žiadnu daň. Nemusím predsa skúmať kto je daňovníkom ak nemám predmet dane.
    profesional Avalik: Až na to že samotné konštitutívne účinky nastávajú od dátumu odovzdania vozidla a osoba ktorá je držiteľom sa identifikuje na základe TP. Nakoľko zákon dáva lehotu na zmenu údajov zapísaných v TP, tak je vec úplne jasná. Právny poriadok SR sa neskladá len z jediného zákona a na vec sa aplikujú a musia aplikovať všetky právne normy, ktoré sa na ňu vzťahujú. To čo uvádzaš ty je ustanovenie vo vzťahu k určeniu osoby a nie k určeniu dátumu.
    avalik 8/2009 § 118 (2) Na osobu, na ktorú sa držba vozidla previedla, prechádzajú práva a povinnosti držiteľa vozidla vykonaním zápisu prevodu držby vozidla do osvedčenia o evidencii časť II orgánom Policajného zboru. Ak vlastník vozidla, držiteľ vozidla alebo osoba podľa § 116a ods. 8 požiadala o prevod držby vozidla prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel, na osobu, na ktorú sa držba vozidla previedla, prechádzajú práva a povinnosti držiteľa vozidla dňom automatizovaného oznámenia vykonania tejto zmeny orgánom Policajného zboru.
    avalik Z dovodovej spravy k zakonu 361/2014 o DzMV ...Zánik daňovej povinnosti sa navrhuje viazať k poslednému dňu mesiaca, v ktorom došlo k vyradeniu alebo dočasnému vyradeniu vozidla z evidencie vozidiel, ukončeniu alebo prerušeniu podnikania, zániku daňovníka bez likvidácie, zmene držiteľa vozidla alebo ukončeniu použitia vozidla, v dokladoch ktorého je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá zomrela, zanikla, bola zrušená alebo nepoužíva vozidlo na podnikanie. V súvislosti s precizovaním vzniku a zániku daňovej povinnosti sa osobitne uvádza posúdenie vzniku a zániku daňovej povinnosti v prípade zmeny daňovníka pri tom istom vozidle počas zdaňovacieho obdobia. Pôvodnému daňovníkovi zanikne daňová povinnosť posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo k zmene daňovníka a novému daňovníkovi daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom k uvedenej zmene došlo, čím sa zamedzí duplicitnému zdaneniu toho istého vozidla v jednom mesiaci. Zavádza sa oznamovacia povinnosť daňovníka v súvislosti s oznámením skutočnosti, že sa vozidlo nestalo v zdaňovacom období predmetom dane a ani o tomto vozidle nebolo účtované. Lehota na oznámenie tejto skutočnosti je do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
    avalik Z metodickeho pokynu FRSR: Zánik daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 6 zákona o miestnych daniach môže daňovník (fyzická osoba) uplatniť iba v tom prípade, ak počas zdaňovacieho obdobia nedôjde k zániku daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 2 zákona o dani z motorových vozidiel.
      zbaliť

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    Zmena držiteľa súvisí so zmenou držby, tj. od kedy bolo vozidlo odovzdané. Vtedy dochádza k zmene držiteľa. Úkon prepisu na príslušnom ODI má len evidenčný charakter a nie konštitutívny. Povinnosť vykonať prepis je v zákonnej lehote od zmeny držiteľa alebo vlastníka ak nie je totožný. Tj. okamih zmeny držiteľa nesúvisí s okamihom prepisu vozidla. Takže daň z motorového vozidla neplatíš za ďalší rok. Tí čo ti tu radia opak by si mali naštudovať v základoch správneho práva rozdiel medzi deklaratórnymi a konštitutívnymi úkonmi správnych orgánov.

    Predaj auta - daň z motorových vozidiel

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.