Zavrieť

Porady

Prijaté faktúry a uplatn.DPH

Anketa: Za ktoré zdaňovacie obdobie si zahrniem dph v daň.priznaní do odpočtu?

Počet hlasujúcich
81. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • V ktorom vznikla daňová povinnosť.

    39 48.15%
  • V ktorom som obdržal(a) faktúru.

    42 51.85%
Ako to bude pri prijatých faktúrach s DPH?Doteraz ak som prijala faktúru za tovar napr.6.5.2004 a zdaniteľ.plnenie bolo na nej uvedené 30.4.2004, uviedla som ju v daň.priznaní za 5/2004.Ako to bude v súvislosti s novým prijatím zákona o DPH? Ako to bude so zahraničnými faktúrami, ak napr.tovar prijmem 6.5.2004 a faktúru dostanem s dátumom vystavenia 30.4.2004?Kedy si to uplatním?
Usporiadat
MirkaV MirkaV

MirkaV je offline (nepripojený) MirkaV

Beata
MirkeV - Hoci tovar sa stáva majetkom odberateľa až po úhrade, ako je uvedené na faktúre, kupujúci nadobudol právo disponovať s týmto tovarom a teda dňom vzniku daňovej povinnosti je ten deň, keď kupujúci tovar obdrží.

pravo disponovat s tovarom nadobudol, ale nie pravo disponovat s tovarom ako vlastnik ..... nie je v tom zas nejaky hacik?
0 0
Zuzana210 Zuzana210

Zuzana210 je offline (nepripojený) Zuzana210

GABRIELA
Dnes som bola na školení o DPH. Myslím si , že som si to tak nejak upratala v hlave. Odpočet DPH i budem uplatňovať až v období keď budem mať faktúru.
Kto prednášal?
Nám prednášal Ing. Minársky a ak som ho dobre pochopila tak odpočet môžem uplatniť len a len v tom období, keď vznikla povinnosť. Ale môžem ho uplatniť, až keď mám faktúru, takže ak faktúry chodia neskoro majú sa vraj podávať dodatočné priznania po obdržaní faktúry.
0 0
GABRIELA GABRIELA

GABRIELA je offline (nepripojený) GABRIELA

Áno bolo to školenie p. Minarského. Súhlasím s tým , že povedal že až keď budem mať faktúru, ale v tom období keď je zdaniteľné plnenie. Napriek tomu , si myslím že je to blbosť. Asi je treba naozaj počkať na vyjarderie DR.
0 0
Beata Beata

Beata je offline (nepripojený) Beata

Nie, tam už nie je žiadny háčik. Síce ešte nie ste vlastníkom, ale už máte právo disponovať s tovarom.
0 0
Beata Beata

Beata je offline (nepripojený) Beata

Ak platiteľovi dane vznikol nárok na odpočítanie dane, resp., ak mu vznikol nárok na pomernú časť odpočítateľnej dane, musí vedieť, kedy a za akých podmienok si môže uplatniť odpočet dane v daňovom priznaní. Toto ustanovenie ustanovuje vecné a časové podmienky na odpočítanie dane.

Platiteľ dane si nemôže uplatniť odpočet dane, ak nemá od svojho dodávateľa faktúru. Je potrebné, aby si platiteľ dane so svojím dodávateľom v rámci zmluvného vzťahu dohodol včasnosť vyhotovenia faktúr. Pre tuzemské dodanie tovarov a služieb zákon ustanovuje platiteľovi dane povinnosť vyhotoviť faktúru do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti (§71 a nasl.). Ak ide o nadobudnutie tovaru z iného členského štátu alebo o prijatie služby od poskytovateľa z iného členského štátu, lehotu na vyhotovenie faktúr by mal ustanoviť zákon príslušného členského štátu dodávateľa.

Vecné podmienky na odpočítnie dane

  1. Ak si platiteľ dane chce uplatniť odpočet dane z tovaru alebo služb, ktoré prijal od tuzemského platiteľa dane (vznik daňovej povinnosti v tuzemsku), musí mať faktúru od platiteľa dane (bližšie o vyhotovení faktúr pozri §71 a nasl.).
  2. Ak si platiteľ dane uplatňuje odpočet dane, ktorú bol sám povinný uplatniť pri prijatí služby podľa §69 ods. 2 až 4, musí mať vyhotovenú faktúru od zahraničného dodávateľa.
  3. Ak si platiteľ dane chce uplatniť odpočet dane z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, kedy sám uplatňuje k cene tovaru daň platnú v SR (prípady tzv. samozdanenia), musí mať od zahranieného dodávateľa faktúru (identifikovaného pre DPH v inom členskom štáte). V prípade, že pôjde o nadobudnutie tovaru premiestnením tovaru z iného členského štátu do tuzemska (dodanie tovaru bez zmeny vlastníctva k tovaru), musí mať platiteľ dane doklad o premiestnení tovaru, pričom tento doklad bude vyhotovený podľa práva členského štátu, z ktorého sa tovar premiestňuje (napr. pri premiestnení tovaru z organizačnej zložky v ČR do organizačnej zložky v SR bude platiť český zákon o DPH, ktorý ustanovuje náležitosti, ktoré musí mať doklad pri premiestnení tovaru do iného členského štátu).
  4. Pri dovoze tovaru musí mať platiteľ dane, ktorý si chce uplatniť odpočet dane, dovozný doklad, a to buď písomné colné vyhlásenie, alebo rozhodnutie o vymeraní cla a dane.
Časové podmienky na odpočítanie dane
Platiteľ dane si môže uplatníť odpočet dane za to zdaňovacie obdobie, v ktorom mu vznikol nárok na odpočet dane (pozri, kedy vzniká právo na odpočet dane podľa §49) za podmienky, že ku dňu podania daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie

  • má faktúru o dodaní tovaru alebo poskytnutí služby, príp. iný doklad (považovaný za faktúru), ak ide o nadobudnutie tovaru premiestnením z iného členského štátu,
  • má doklad o doveoze tovaru a doklad o zaplatení dane colnému orgánu.
PS: Zdroj - Poradca č.10/2004
0 0
Simi Simi

Simi je offline (nepripojený) Simi

Zuzana210
Kto prednášal?
Nám prednášal Ing. Minársky a ak som ho dobre pochopila tak odpočet môžem uplatniť len a len v tom období, keď vznikla povinnosť. Ale môžem ho uplatniť, až keď mám faktúru, takže ak faktúry chodia neskoro majú sa vraj podávať dodatočné priznania po obdržaní faktúry.
To snáď nemyslia vážne s tými dodatočnými DP. My napríklad podávame DP už 1.alebo 2. v mesiaci aby sa nám čím skôr vrátil nadmerný odpočet . Takže mi po podaní DP príde ešte kopec fa za predošlý mesiac /a to mám zakaždým podať dod.DP?!/.
Ja som to pochopila tak, že ak už podám DP a potom mi príde fa za predchádzajúci mesiac už nepodávam dodatočné ale zaradím fa v tom mesiaci kedy mi skutočno prišli.Čo vy na to?
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Simi mas pravdu,
teba zaujímajú faktúry, ktoré ti prišli do dňa podania daňového priznania. Myslím, že sa o tom hovorilo aj na Porade, že aj keď to zákon vysvetľuje divne treba pozrieť poučenie pre vyplnenie daňového priznania k DPH, kde je v bode 34, citujem: "riadok 19 - výška odpočítateľnej dane podľa § 49 a 51 zákona. Výška odpočítateľnej dane sa určí úpravou dane uvedenej v riadkoch 15 až 18 podľa kategorizácie odpočítania dane, neodpočítania dane a pomerného odpočítania dane podľa § 49 a 50 zákona. Platiteľ dane uplatní odpočítanie dane podľa podmienok § 51 zákona v zdaňovacom období, v ktorom vznikne právo na odpočítanie dane, a do dňa podania daňového priznania má k dispozícii faktúru a dovozný doklad." Koniec citátu.
My podávame daňové priznanie tiež hneď na začiatku mesiaca (kvôli NO), a nechcem si predstaviť tie opravné, resp. dodatočné daňové priznania.
Bola som aj na školení Ing. Minárskeho, ale aj keď ich mal v Košiciach 2x, myslím, že nestačil konfrontovať ustanovenie § 49 a 51 s poučením na vyplnenie daňového priznania. Školenie bolo niekedy v strede apríla, čiže asi ešte nemal k dispozícii poučenie.
Ale ak sa nad tým poriadne zamyslíme, tak v tom poučení je fakt kus pravdy.
Pekný deň.
0 0
Simi Simi

Simi je offline (nepripojený) Simi

Mne bolo vysvetlené že poučenie na vyplnenie DP robí ministerstvo financií a nie daňový úrad. Takže do dnešného dňa neviem ako budem zaraďovať došlé fa.
Ak budem dodržovať striktne zákon tak ak mám fa zaradím v tom mesiaci ked mi došla.
No neviem.
0 0
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

Prosim Vás vie niekto nacrtnut sposob úctovania tohto konkret. prikladu:
Faktúra za materiál:
Fa vystavená: 15.5.04
Fa došlá: 17.5.04

Dátum zaúčtovania nákupu materiálu:????????????
Dátum zaúčtovania DPH:????????????????????

Iný prípad:
Faktúra za meteriál:
Fa vystavená: 25.5.04
Fa došlá:1.6.04

Dátum zaúčtovania nákupu materiálu:??????????
Dátum zaúčtovania DPH:???????????????

Ako to robite vy ostatní? Mozete mi niekto napisat nejaky postup riesenia rozdielnych datumov? Riesite to cez interne doklady, alebo ako?
Dakujem za radu!!!!!!!!!!!
0 0
Tomi Tomi

Tomi je offline (nepripojený) Tomi

Faktúra za materiál:
Fa vystavená: 15.5.04
Fa došlá: 17.5.04

Dátum zaúčtovania nákupu materiálu:17.5.2004
Dátum zaúčtovania DPH:15.5.2004

Iný prípad:
Faktúra za meteriál:
Fa vystavená: 25.5.04
Fa došlá:1.6.04

Dátum zaúčtovania nákupu materiálu:1.6.2004
Dátum zaúčtovania DPH:25.05.2004

Takto zaučtovať mi dovoľuje program nerobím žiedne ID.
0 0
M3G M3G

M3G je offline (nepripojený) M3G

MirkaV
prave ma napadla tak spasonostna otazka ???
nadobudnem tovar napr.z cl.statu EU 18.5., fakturu zaevidujem aj tovaru pride 18.5. vsetko by bolo ok, az na to, ze na fakture je napisane, ze tovar sa stava majetkom resp. vlastnictvom odberatela po uhrade. v §19 je napisane, v ods.1 ze dnom dodania tovaru je den, kedy kupujuci nadobudne pravo nakladat s tovarom ako vlastnik. a to v tomto pripade bude az po uplnom zaplateni tovaru.
ako sa pozerate na tuto cast? Pekny den Mirka
Len tak ma napadlo:
Dodávateľ si na faktúru môže aj napísať napríklad toto:
"Pri nedodržaní splatnosti Vám budeme účtovať penále 100 % denne"
Alebo
"Po zaplatení sa tovar stáva majetkom daňového úradu...."
Alebo
"Po obdržaní faktúry nemáte nárok na odpočet DPH, lebo my sme ju neodviedli"

Pri penáloch sa aj tak bude postupovať podľa obchodného zákonníka, lebo takéto veci by sa mali riešiť zmluvne(faktúra je jednostranná záležitosť a nie zmluva) a podobne aj pri druhej možnosti, nemalo by to ovplyvniť zákon, lebo zákon o DPH je v tomto prípade nadradený, takže žiadne pochybnosti.
0 0
andrea andrea

andrea je offline (nepripojený) andrea

trapiaci sa zivnostnik-ekonom ...viac
na dnesnom skoleni nam bolo povedane, ze dolezity je den dodania tovaru - vtedy vznika danova povinnost. V tom pripade sa DPH uplatni v 5/2004 a nie v 6/2004. § 19 ........
0 0
iva iva

iva je offline (nepripojený) iva

Aj ja som sa dozvedela, že DPH na vstupe sa po novom môže uplatniť už za ten mesiac, kedy bola služba uskutočnená alebo tovar dodaný (týka sa to tuzemských zdanit.plnení). Dôležité je, aby na faktúre bolo napísané zdan.plnenie. Napr. fa za telefon - ST : uskut.plnenie : 31.5.04, fa vystavená : 8.6.04. fa došlá : 10.6.04. Podľa starého zákona nárok na DPH bol až v júni, lebo až vtedy sa ku mne faktúra dostala. Po novom by som si mala v nejakej mojej internej smernici určiť dátum, do ktorého dňa v mesiaci 6/04 faktúry so zdanit.plnením 5/04 zahrniem do mesiaca 5/04. Teda napr. - ak spomínanú faktúru za telefon dostanem do 15.6.- dám ju do 5/04, ak mi príde po 15.6., už ju dám do 6/04.
0 0
Fajdy Fajdy

Fajdy je offline (nepripojený) Fajdy

Odpočítanie dane vykoná platiteľ v tom zdaňovacom období, v ktorom môže uplatniť právo na odpočítanie dane podľa § 51 ods. 1., pretože ku dňu podania DP má k dispozícii faktúru. Mení sa to, čo platilo do 30.4., t.j., že musí byť faktúra k dispozícii, do 31. 5., aby sa mohla dať do DP. Keď spracovávame DP a ideme ho podať musíme vedieť, že tá faktúra k dispozícii už je. Právo na odpočet musí vzniknúť za máj. Dodávateľovi vznikla daňová povinnosť, nám vzniklo právo na odpočet § 49 ods.1/. Môžeme to právo uplatniť v máji aj v prípade, že nám faktúra príde až 20. júna.
Pozor - prechodné ustanovenie § 85 ods. 6 - na odpočítanie dane do 30.4. 04 sa vzťahujú doterajšie predpisy, že musíme mať do konca mesiaca faktúru.
Po 1.5.04 pri odpočte ako v § 51. Stačí mať ku dňu podania daňový doklad.Príklad: dodávka 31.5. dodávateľovi beží daňová povinnosť, nám vzniklo právo na odpočet. Doklad vyhotoví 12.6. príde 16.6. a musíme ho dať do mája.Musíme, lebo v novom zákone nie je čarovné slovko najskôr. Ak odpočet patrí do mája a DÚ ho nájde v decembri, bude skúmať či to nebolo aj v novembri. DRSR s tým nesúhlasilo, že to je nekontrolovateľné, Pokiaľ by bolo všetko v poradku, že patrilo do mája, ale sme zabudli a faktúru sme zahrnuli do júna musíme podať dodatočné. Ak podáme 25. a faktúra príde 27. ani nie sme oprávnení do mája dať.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Skusal si niekto z Vas uz vyziadat stanovisko ohladom uplatnovania DPH priamo od Danoveho uradu/ popr. Danoveho riaditelstva/. Velmi by ma to zaujimalo, nakolko v tejto otazke nie sme za jedno.
Ja napr. podavam danove priznanie uz okolo 5 dna v nasledujucom mesiaci, a vzdy som dodrziavala pravidlo, v ktorom mesiaci pride faktura, v tom je zdanovacie obdobie.
Ak by niekto z Vas uz mal taketo vyjadrenie, prosim Vas uverejnite ho.
0 0
Fajdy Fajdy

Fajdy je offline (nepripojený) Fajdy

Stanovisko uvedené v mojom predchádzajúcom príspevku je stanovisko Ing. Jablonkovej z MF metodičky na DPH, ktoré nám prezentovala na školení v Košiciach a ako uviedla majú to odkonzultované aj s DR.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Diky Fajdy,
nevedela som, ze to je vyjadrenie niekoho kompetentného. Myslela som si, ze je to tvoje osobne stanovisko.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Diky Fajdy,

nevedela som, ze to je vyjadrenie niekoho kompetentného. Myslela som si, ze je to tvoje osobne stanovisko. / aj keď nechcem ťa podceňovať/

t.j. ked budem 10. robit danové priznanie, a deviateho mi pride faktura za mesiac predtym – tak tu fakturu musim v tom danovom priznaniu uviest.- je to tak správne?!

Ale ked odovzdám priznanie 10 a faktúra príde 11. už nemusím nič, aspon dúfam!
0 0
Fajdy Fajdy

Fajdy je offline (nepripojený) Fajdy

Presne tak.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
DAKUJEM za objasnenie.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať